Misspoes

Door Robert Jan Fernhout
Geplaatst in Column
25 juli 2023

(Editorial credit: sasirin pamai / Shutterstock.com)

De twee leukste wedstrijden van het WK in Qatar waren ongetwijfeld die waarin grote voetballanden zoals Duitsland en Argentinië het af moesten leggen tegen respectievelijk de voetbaldwergen Japan en Saoedi-Arabië.

Wie is er nou niet gek op ‘underdogs’, die als David tegen Goliath de wereld even op zijn kop zetten? Een ander leuk voorbeeld van een typische underdog is dat bobsleeteam uit Jamaica op de Olympische Winterspelen. En stel je eens voor dat ze dan ook nog eens zouden winnen! Humor!

Een dergelijk gevoel bekroop mij toen ik las dat de Nederlandse Solange Dekker gekroond was als ‘Miss International Queen 2023’ in Pattaya, Thailand. Pardon? Er is een schoonheidsprijs voor ladyboys te vergeven, of transgenders als je wil, in Thailand nota bene, en dan gaat er een Nederlander mee aan de haal? Het moet toch niet gekker worden! Dat voelt toch een beetje aan als een Thai die het WK schaatsen in Thialf met 2 vingers in z’n neus wint.

Na 16 jaar in Thailand ben ik volledig ‘transgender proof’. Dat wil zeggen: ik kijk er niet meer van op. Ladyboys zijn hier een alledaags verschijnsel in de maatschappij. Ze lopen rond op kantoor, bij de 7-11, ze staan achter de receptie bij hotels en ze lopen in de bediening bij restaurants. Het zijn dus net ‘normale’ mensen zeg maar. En inderdaad, sommigen verdienen hun rijst als ‘ladies’ van de nacht. Er schijnt een markt voor te zijn, al sluit ik niet uit dat een argeloze sekstoerist ook wel eens onaangenaam verrast zal worden.

Een Thaise film is niet compleet zonder een monnik, geesten, slangen én een ‘grappige ladyboy’. Naïeve toeristen willen nog wel eens beweren dat transgenders volledig geaccepteerd zijn hier, maar in Thailand is niets wat het lijkt; Thaise vrienden menen te weten dat ladyboys zo geboren zijn, omdat ze in hun vorige leven te veel vreemd zijn gegaan. Geen leuk vooruitzicht voor de schuinsmarcheerders onder ons, maar wellicht is Nederland tegen die tijd zo verschrikkelijk woke geworden dat het dan toch niks meer uitmaakt.

En net als je denkt dat het écht niet gekker kan, bewijst Nederland onmiddellijk het tegendeel. Afgelopen weekend is Rikkie Kollé tot ‘Miss Nederland 2023’ gekozen. Is er iemand die met droge ogen durft te beweren dat dit dan écht het allerbeste is wat Nederland te bieden heeft op het gebied van vrouwelijk schoon? Niet veel later kwam de aap uit de mouw; Rikkie was als jongetje geboren.

Dat zal mij verder een rotzorg zijn, maar met alle respect voor Rikkie en de drempels die zij in het leven heeft moeten overwinnen; het is natuurlijk krankzinnig dat iemand die, met matig succes naar mijn bescheiden mening, zóveel aan zichzelf heeft laten sleutelen een verkiezing voor vrouwelijk schoon wint. Plastische chirurgie bij een schoonheidswedstrijd is als doping in de Tour de France; het zou zonder aanzien des persoons tot onmiddellijke diskwalificatie moeten leiden. Daarvoor hebben ze Lance Armstrong destijds wel van zijn gele truien ontdaan. Van mij mag Rikkie de jurk met sjerp gewoon aanhouden, maar ze is wel de misspoes van het jaar.

De schrijver van dit artikel, Robert Jan Fernhout, heeft onlangs het boek ‘Gekheid op stokjes’ uitgebracht, met nog veel meer gekke verhalen. Het boek is te bestellen bij alle boekwinkels in Nederland en Vlaanderen, en via de webwinkels zoals https://www.bol.com/nl/nl/p/gekheid-op-stokjes/9300000149873451/

5 reacties op “Misspoes”

 1. Sjaak S zegt op

  Tja… wij zijn wat gewend in Thailand. Hier zijn transgenders die er beter uitzien dan veel vrouwen. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik er meer over weten en ik moet zeggen dat vrijwel geen enkele transgender zichzelf als 100% vrouw ziet. Velen willen ook niet eens een operatie ondergaan. In ieder geval zijn ze wie ze zijn: transgenders.

  Mijn verbazing was groot over het fenomeen in de VS en Canada, waar hele discussies ontstaan en serieus wordt afgevraagd wat een vrouw is. Dit is in mijn ogen een absolute belediging ten opzichte van alle vrouwen. Moeten zij zich nu verdedigen met hun vrouw-zijn?

  En nu is die waanzin ook in Nederland gekomen? Dat een biologische man een schoonheidswedstrijd voor vrouwen kan winnen is toch wel een dieptepunt. Het is al erg genoeg dat er mannen zijn die in de sport als vrouw tegen andere vrouwen een wedstrijd winnen en dan ook nog als vrouw gevierd worden. Het is ronduit schandalig dat dit kan gebeuren. Zij zijn nu eenmaal geen vrouwen.

  Ik vind transgenders fascinerend, hier in Thailand. Het zijn mensen die het ook niet altijd even gemakkelijk hebben (vaak worden ze door hun eigen familie verstoten, heb ik gelezen).

  Maar dan is er wel een verschil: hier in Thailand zijn er wedstrijden voor transgenders. Ik heb al eens gelezen dat er ook gesproken werd om extra wc’s voor transgenders te maken.

  Dat juich ik toe. Ik gun hen dit. Je mag rekening houden met de diverse bevolkingsgroepen en ieder in zijn eigen klasse.

  Ik hoop in ieder geval dat het voor Nederland verboden wordt om deel te nemen aan de wereldverkiezingen.

 2. Kees 2 zegt op

  Quote: “Plastische chirurgie bij een schoonheidswedstrijd is als doping in de Tour de France; het zou zonder aanzien des persoons tot onmiddellijke diskwalificatie moeten leiden.”

  Volkomen mee eens!

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Goed dat je er bij zet ‘boekje met gekke verhalen’ anders zou ik gaan denken dat Robert Jan nog lang niet transgenderproof is. Overigens zou je bij het begrip ‘sleutelen’ in enge zin alsdan ook een beugel of een bril als belemmering moeten ervaren, en als ik ‘mannelijk schoon’ zie denk ik wel eens aan oppomppreparaten.

  Maar het boekje staat al op mijn verlanglijstje….

 4. Rob V. zegt op

  Wat ik zowel op Khaosod als NOS lees is dat het een transgender (tiffany show) verkiezing was. Dus een Nederlandse transgender die een verkiezing daarvoor in Thailand wint. Weinig opmerkelijks aan denk ik zo. Die verkiezingen voor mannen, vrouwen en alles er tussen bommen me eigenlijk niet maar toch gefeliciteerd zou ik zeggen. En over smaak valt niet te twisten,in Thaise media lijkt elke maand wel een schoonheidsverkiezing onder de aandacht te komen en dikwijls denk ik dan “best aardige kandidaten maar in het openbaar zijn er zat mensen die ik er leuker uit vindt zien hoor” . Dat “sleutelen” (en dikke laag plamuren. maar door een visagist ipv stukadoor) lijkt vast onderdeel bij kandidaten in allerhande categorieën. In die zin dus een groot nep festijn.

  Oh en als onderdeel van de transitie (man naar vrouw, vrouw naar man) is sleutelen aan het uiterlijk niet ongebruikelijk. Hoe eerder men er bij is (lees: voordat de puberteit het lichaam gaat vormen) met o.a. hormoonremmers etc. hoe beter het resultaat en hoe minder er achter aan correcties nodig zijn. Als hij/zij/hen/.. maar gelukkig zijn maakt mij het niet echt uit wat iemand in het broekje heeft.

  • Bertrand zegt op

   Tja Rob, als ik met iemand in bed duik maakt het mij wel uit wat er in dat broekje zit, wees daar maar zeker van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website