Thaise massage salons in Nederland en Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thaise massage
Tags: ,
8 december 2015

Na inmiddels toch wel de 100e Thaise massage bereikt te hebben zie ik mijzelf inmiddels als een ervaringsdeskundige. Natuurlijk, er zullen ongetwijfeld lezers zijn die mij overtreffen, en wellicht ervaren die hetzelfde als ik. Hieronder probeer ik uit te leggen wat mij opvalt, maar reageer vooral met eigen ervaringen en/of tips. Ik weet dat dit forum ook door Thaise mensen gelezen wordt, wie weet veranderd er nog iets.

Massage salons in Thailand

Dat de masseuses in Thailand het vooral moeten hebben van de extra’s, en de daarbij horende vergoedingen, is algemeen bekend. Op mijn vorige bericht over Koi, mijn favoriete masseuse in Thailand, werd ook gereageerd door lezers die aangaven dat in vrijwel iedere salons bijgeklust wordt. Je kan het die meiden ook niet helemaal kwalijk nemen, het is er inmiddels een soort van ingesleten. Omdat ik erg veel interesse heb in alles wat er in zo’n salon gebeurd probeer ik altijd een gesprek aan te gaan met de masseuse. Ik heb altijd een volgens sommigen ongezonde interesse in verdienmodellen, dus probeer altijd wat cijfers los te peuteren in de gesprekken die ik dan heb. Als ik alle gesprekken die ik in Thailand voer kort samenvat dan kom ik tot de volgende gegevens:

 • Aantal klanten gemiddeld in het laagseizoen: 1-3 per dag
 • Aantal klanten gemiddeld in het hoogseizoen: 3-6 per dag
 • Ze krijgen gemiddeld tussen de 80 en 150 Baht, afhankelijk van de massage die de klant kiest
 • Als er geen klanten komen wordt er niets verdiend, al wordt voor sommigen wel kost en inwoning geregeld.
 • In de meeste salons worden extra diensten aangeboden, al denken de meeste ‘Farang’ vriendjes dat het meisje niet meer in de salon werkt of geen extra diensten (meer) aanbiedt.

Small money

Ik vraag de dames weleens of ze het niet leuker zouden vinden om in een hotel, restaurant of 7-Eleven te werken. Ik krijg vaak het antwoord dat dit ‘small money’ is, en dat het werken in de salon leuker is en beter verdiend. Ook lijkt het alsof het werken in een 7-Eleven of als schoonmaakster in een hotel een laag aanzien heeft. De meiden kijken er een beetje op neer. Het werk wat zij doen in de massage salon is leuker, en je ontmoet meer Farang, met het risico dat de ‘ware’ ertussen zit.

De klanten

Over het algemeen krijg ik de indruk dat ze het contact met de klanten als leuk ervaren. Als ik weleens vraag naar slechte ervaringen dan hoor ik die nauwelijks. Dronken klanten, die kunnen weleens lastig zijn, maar die stemmen ook weer makkelijk(er) in met extra’s. De meiden laten ook weleens een klant staan, vooral de wat knappere masseuses hebben de luxe om te ‘kiezen’. De mama san, of hoe je het ook wilt noemen, van de massagesalon heeft ook een stevige vinger in de pap. Als je naar een salon toeloopt en je vraagt om een massage, zonder uitdrukkelijk een keuze te maken voor een masseuse, krijg je dikwijls de minst knappe ‘toegewezen’. Zo blijven de knapste koppies langs de weg ‘werven’.

Massage salons in Nederland

In Nederland heeft vrijwel iedere stad één of meerdere Thaise massagesalons. Je kunt onderscheidt maken in drie categorieën:

 • Seks Massagesalons (met exploitatievergunning voor een seksbedrijf)
 • Massagesalons met extra ‘mogelijkheden’ (zonder exploitatievergunning voor een seksbedrijf)
 • Wellness centra (waar het helemaal niet om seks draait, maar om echte behandelingen)

De dames

Om de situatie van dames in de eerste twee categorieën maak ik mij nogal zorgen. Ik probeer vaak een gesprek aan te knopen met dames, wat mij in de regel wel lukt. Kort samengevat kom ik tot de volgende gegevens:

 • De meeste dames zijn naar Nederland gekomen met een Nederlandse man
 • De meeste dames zijn inmiddels gescheiden of in ieder geval niet meer samen met de Nederlandse man waarmee ze naar Nederland gekomen zijn. Opvallend is dat veel vrouwen aangeven verlaten te zijn door hun man, die ervan door is met een andere Thaise.
 • De meeste dames spreken slecht Nederlands, ondanks dat ze hier soms al 10 – 20 jaar zijn. Meeste conversaties zijn dan ook in gebrekkig Engels (of Thai Engels).
 • De gemiddelde leeftijd is best hoog, ik schat toch wel tussen de 40 en 60 jaar, waarbij de meesten in de 40 zijn. Echt jonge Thaise vrouwen (30-) zie je nauwelijks, slechts twee keer in mijn geval.
 • De meeste dames geven aan alleen maar contact te hebben met andere Thaise vrouwen. Nederlandse mensen kennen ze niet of nauwelijks. Een enkeling gaf ook aan het idee te hebben dat Nederlanders een hekel hebben aan Thaise vrouwen. In ieder geval leven ze in een kleine gesloten wereld en interesseren ze zich ook zelf nauwelijks voor de Nederlandse cultuur.
 • Echt gelukkig zijn de meesten niet, ze hebben heimwee maar willen niet terug naar Thailand. Ze verdienen hier in verhouding meer en ze dragen financieel de zorg voor familie in Thailand. Sommigen gaven aan echt bijna alles op te sturen, want de familie in Thailand denkt dat ze hier rijk zijn. Een enkeling gaf zelfs aan niet naar Thailand te kunnen, want de lijst van cadeaus die ze mee moet nemen is zo groot, dat kan ze nooit bij elkaar verdienen hier.

Arbeidscontract

Ze werken veelal in loondienst, maar krijgen enkel een 0-uren contract. Van een aantal salons waar massages 60-80 euro kosten, houdt de dame 30-40 euro hieraan over. Meestal is het rond de 50-50, de helft voor de salon, de helft voor de dame. Hier schrok ik wel van, zeker toen ik hoorde dat sommige dames 6 dagen per week van 10 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts aanwezig waren in de salon. Er waren weleens dagen zonder klanten en dus zonder inkomen. Ik heb voorzichtig proberen uit te leggen dat dit niet mag, dat je rechten hebt als werknemer en dat je bij een oproep altijd minimaal drie uur o.i.d. uitbetaald moet krijgen, maar ze keken me aan alsof ik gek was. Ik heb het maar opgegeven, maar ik maak me er wel zorgen over.

Er wordt natuurlijk enorm veel misbruik gemaakt van de onwetendheid van deze dames. Eigenlijk zou de overheid of een andere instantie eens onderzoek moeten doen hiernaar, of in moeten grijpen, want ergens is het ontzettend sneu dat er duizenden vrouwen onder die omstandigheden werken in Nederland. Je voelt je haast schuldig om te gaan, al vraag ik me af of het zal veranderen als ik wegblijf.

Op internet vond ik een onderzoek uit 2008 door de ‘De Rode Draad’. Deze belangenvereniging voor sekswerkers constateerde toen al dat er veel mis is met de Thaise massagesalons. Best een interessant en naar mijn mening volledig onderzoek: lastradainternational.org/lsidocs/internet.pdf

Ingezonden door The Dutch


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thaise massage salons in Nederland en Thailand”

 1. BA zegt op

  Veel meiden die in Europa in een massagesalon werken worden in Thailand geronseld met mooie verhalen, en gaan per toerbeurt op een toeristenvisum naar Europa.

  2 dagen terug nog een geval, ik zat wat te drinken met een bevriende hotelmanager en 1 van de bediendes diende haar ontslag in. Via via kon ze aan een baantje in een massagesalon in Duitsland komen. Kost en inwoning gratis en een salaris van 12 euro per uur.

  We hebben haar toch maar voorzichtig uitgelegd dat kost en inwoning betekend dat ze waarschijnlijk met 6 meiden op een kamer slaapt en dat de massage niks met massage van doen heeft. Een respectabele zaak werkt namelijk niet met dames op een toeristenvisum. Plus ze schrok een beetje toen we haar ook uitlegden dat ze behoorlijk in de problemen kan komen met uitbaters die zwakjes uitgedrukt hun afspraken niet nakomen, hun paspoort innemen waardoor ze tot allerlei dingen gedwongen worden maar nog veel meer problemen kunnen krijgen met de autoriteiten als die er lucht van krijgen.

  Maar daar denken ze allemaal niet over na, ze denken alleen aan het bedrag wat ze voorgeschoteld krijgen.

 2. rene23 zegt op

  Ik vind de Thaise massages maar niks.
  Je word zowat gesloopt door die Thai masseurs.
  De sportmassages door fysiotherapeuten in NL zijn veel beter.
  Ieder zijn meug.

 3. Stefaan zegt op

  Veel minder ervaring heb ik met massage in Thailand en België.

  In Thailand, met weinig werkervaring of opleidingsniveau, zijn massages een goed betaalde job (na prostitutie) als je extra’s aanbiedt. Lange werkdagen, zoals andere jobs, maar meestal met meer pauzes. Werken in 7-Eleven of restaurant heeft volgens mij wel meer aanzien dan masseuse, maar verdient veel minder. Als je als masseuse ermee kan leven dat je lichamen bepotelt, en bepotelt wordt, dan is de job aangenamer dan 28 dagen in de maand 10 tot 12 uur per dag te werken in de 7-Eleven.

  In België heb ik enkel gescheiden masseuses ontmoet, en dit tussen de 30 en 65 jaar, meestal tussen de 35 en 55. Meestal wordt gelogen over de leeftijd. Vaak hebben deze dames een reguliere job gehad, die zwaar was. Ook in België vindt je nauwelijks dames die behoorlijk Nederlands spreken. Massage bevalt hen beter, ook al omdat ze samen met andere Thaise werken. Betere inkomsten zijn ook hier de reden om te masseren. Extra’s worden bijna altijd aangeboden, full service nooit. Hun websites laten blijken dat extra’s mogelijk zijn. Bijna alle dames geven aan nu én in de toekomst zonder partner door het leven te willen gaan. Meestal halen ze voldoende voldoening in de job. Ik hoor de dames wel eens klagen over onvoldoende hygiëne bij de klanten, en sporadisch over zatte of gewelddadige klanten.

  In deze salons is er veel verloop van de dames. Soms georganiseerd? Ik denk dat meestal dames verlopen voor betere voorwaarden. Een bazin vertelde me dat haar dames als zelfstandige werken. Lekker makkelijk voor de uitbater. Goed voor de masseuse … als ze succes heeft, en goed wordt begeleid. Maar dus duidelijk een een “verdoken” zelfstandige.

  Ook hier zijn de dames weinig geïntegreerd en spreken onvoldoende Nederlands. Nooit horen klagen over de Belgen in het algemeen. Doordat België zeer streng is met toeristenvisums, lijken mij hier weinig of geen dames gedwongen masseuses aan de slag te zijn. Met hetgeen ik hoorde van twee uitbaters, worden de massagesalons regelmatig gecontroleerd door Sociale inspectie en de Belastingen.

  • TheDutch zegt op

   Beste Stefaan,

   Ik denk dat mijn verhaal met overeenkomt met jouw eigen ervaring. Ook ik heb trouwens het idee dat er niet veel gedwongen masseuses aan het werk zijn. Veelal zijn ze hier, hetzij door omstandigheden, zelf mee begonnen. Wel hebben de meesten eerst ander werk gedaan (fabrieken, restaurants, etc), waarna ze meestal na het stuklopen van de relatie in salons terecht komen.

   Het verloop waar je het over hebt klopt wel, maar dat komt meestal omdat ze voor langere tijd naar Thailand gaan en ze soms bij terugkomst niet meer terug hoeven te komen (andere dame heeft het werk overgenomen).

   Wat me ook opvalt is dat er soms salons zijn met 4 – 5 kamers, terwijl er dan 10 dames aanwezig zijn. Dat betekent dus dat er nooit genoeg kamers zijn om alle dames aan het werk te houden. Als alle klanten gelijk verdeeld worden, kunnen ze de helft van de tijd niets verdienen, ondanks dat ze toch aanwezig (moeten) zijn.

 4. Ton zegt op

  Ik sluit niet uit dat het gebeurt maar ik ben in geen enkele salon die ik heb bezocht dames tegengekomen die op een toeristenvisum hier zijn. Het risico is ook erg groot, duizenden euro’s boete voor de eigenaar.

 5. Johan zegt op

  Ik heb inmiddels ook veel ervaring met de massasalons in het buitenland dus ook in Thailand alleen heb ik geen last van masseuses die extra bij willen verdienen en hoe komt dat. Voordat je vertrekt uit Nederland naar bv Thailand stel je zelf dan eerlijk de vraag wil ik sex ,bij ja niet zeuren , als je geen sex wilt ga dan naar de duurdere welness/ spa centres en die zijn er echt in overvloed bv van je hotel en daar word je niet lastig gevallen door de masseuse die extra wil bijverdienen. Ga je toch naar een goedkopere massagesalon zeg dan “no sex but I give you good tip” en onderbroek aanhouden, werkt altijd is mijn ervaring. Al geef je 3 x de prijs dan nog is de massage een koopje. Je kan zelf veel doen om te voorkomen dat je te maken krijgt met situaties die je niet wilt. Hetzelfde geldt voor het nachtleven in Bangkok vind je je principes heilig ga er niet naar toe.Wat je niet zoekt vind je niet.Vind je het nachtleven in Bangkok geweldig dan geniet ervan.
  De misstanden in de salons in Nederland ? er zijn wel meer sectoren waar uitgebuit wordt roepen we dan ook ingrijpen van de Overheid. ? Ga ook in Nederland naar de duurdere wellness/spa en je komt in professionele zaken waar je echt wordt gemasseerd.

 6. Stefaan zegt op

  Volgende historie gehoord.

  Een Thaise dame van tegen de 50, wenst een falang maar zit ook in geldnood. Ze heeft geen massage ervaring.

  Ze stapt naar een Visumkantoor in Thailand. Ze krijgt een toeristenvisum voor 2 weken, gewaarborgde terugkeer door het Visumkantoor.

  Ze komt aan in Los Angeles, en wordt opgevangen. Na drie dagen wordt haar retourvlucht gewijzigd naar drie maand later. De Amerikaanse autoriteiten hebben daar blijkbaar zicht op, en weten dan al dat de dame onderduikt.

  Ze wordt overgebracht naar Chicago, om daar te masseren. En om te proberen een Amerikaan aan de haak te slaan.

  Toch vreemd dat de Amerikaans autoriteiten daar in trappen.

 7. martin stalenhoef zegt op

  Ik wil hier graag alle deskundige op massage gebied vertellen dat niet alles wat er verteld wordt waar is Mijn vrouw heeft 3 massagesalons op Koh Lanta en de meisjes en 2 mannen die er werken zijn niet geintreseerd in de door jullie bedoelde “bijverdienste” Al personeel moet een degelijke massage opleiding hebben en wordt alleen maar serieuse behandelingen gegegeven Dus geen gepraat tussen het pesoneel tijdens behandelingen en geen telefoon Het salaris ligt absoluut niet op75 Baht De goedkoopste behandeling kost 400 B en de duurste 1200 B En ze krijgeb 50-50 dus die hoeven echt nietds extra te verdienen en hebben natuurlijk een veel beter salaris dan als ze bij de 7-11 werken Ik weet ook dat er andere massages zijn maar de srieuze worden nooit of nauwelijks bericht
  Ik woon ca 8jaar in Thailand dus dus iets heb ik wel geleerd


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website