Soms ernstig letsel na een Thaise massage

Door Redactie
Geplaatst in Thaise massage
Tags: ,
27 december 2017

Volgens de Telegraaf gaat het steeds vaker fout bij een Thaise- of Chinese massage. Er lijkt een wildgroei te ontstaan van massagesalons in Nederland. In vier jaar tijd groeide het aantal massagesalons van 342 naar bijna 599, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Een verkeerde behandeling kan echter leiden tot ernstige complicaties. Een Arnhemse vrouw laat weten dat haar halsslagader beschadigd raakte na een Thaise massage. Dat leidde tot een herseninfarct en een gedeeltelijke verlamming. De vrouw is al een jaar aan het revalideren, maar ondervind dagelijks nog steeds veel problemen van de massage die verkeerd afliep.

Lees hier het volledige artikel in de Telegraaf: www.telegraaf.nl/nieuws/1474406/vaak-letsel-na-thaise-massage

24 reacties op “Soms ernstig letsel na een Thaise massage”

 1. ruud zegt op

  Die ruwe behandeling van het menselijk lichaam is ook een vak dat je moet leren.
  Daar mag je amateur niet mee aan de slag laten gaan.
  De Thaise nationaliteit alleen, maakt geen geen masseur van je, net zomin als de aanschaf van een hamer en een zaag je een timmermens maakt.

  • harry zegt op

   Zou natuurlijk nog erger worden als de masseur/masseuse totaal niet gestoord word door enige kennis van zaken.En zelfs denken dat de hamer en zaag -zoals Ruud al zegt-nodig zijn voor het slachtoffer te masseren…..

 2. Henk zegt op

  Masseuse diploma kost hier in Thailand 4000 Thb. Of je het vak verstaat is niet van belang…. Een goede vriend van mij heeft op het strand van Pattaya een nekhernia opgelopen, het is nu bijna 10 jaar geleden, maar kan niet meer goed functioneren. Opereren is niet mogelijk.

 3. Eric zegt op

  Veel van de masseurs / masseuses zijn zeer kundig. Onkunde komt overal voor, niet alleen onder de Thaise en Chinese masseurs. Wie zegt dat de dame in kwestie al niet “gedoemd” was een hersenbloeding te krijgen, ook als ze niet gemasseerd werd. Het artikel is niet volledig genoeg om een goed oordeel te vellen. Ik vindt daarom dan ook dat het de Thaise massage in het algemeen in diskrediet brengt.

 4. Maryse zegt op

  Ach, de Telegraaf…. Zij maken graag van iedere mug een olifant!

 5. hein zegt op

  De overheid zou hier beter op moeten letten een massage diploma kun je gewoon kopen in thailand, en in nederland aan de gang met je gekochte diploma aan de muur.

  • wibar zegt op

   De overheid heeft hier niets mee te maken. Thaise reflex massage wordt in nederland niet erkend en is dus gelijk aan ongeschoold werk. Je hebt daar geen werkvergunning voor nodig noch heb je papieren / certificaten nodig. De rol van de overheid is hierbij dus nihil.

  • wibar zegt op

   Verder kun je (en niet alleen in Thailand) elk diploma kopen. Zelfs ere doctoraten worden verstrekt aan mensen die nog nooit een studieboek hebben gezien op dat gebied maar wel flink doneren in de Universiteitskas. Dus een certificaat / diploma waar ook afgegeven is niet altijd een garantie dat de houder ook bekwaam is. Helaas is die dan wel bevoegd (als het een echte is tenminste). Dus nogmaals vertrouw je het niet stop dan met de behandeling.Jij de klant bent de baas over jouw lichaam. handel daar dan ook naar en leg die taak niet bij een ander (de overheid .e.d.)

 6. Johan zegt op

  De timmervrouwen die mij onderhanden namen, geven geen reden tot klagen, integendeel , Natuurlijk vind ik het erg voor de vrouw uit Arnhem. Je moet op tijd auw zeggen.

 7. Bang Saray NL zegt op

  Het zal genoeg goede masseur(m/v) bij zijn maar ik vraag me toch af van die ik ken volgen een blauwe maandag een cursus in wat po en hop naar Nederland met papieren van een volleerde masseur. Blijft vreemd daar de masseurs in Nederland een gedegen cursus moet volgen.
  Maar ja als ik de verhalen van mijn vrouw hoor is het makkelijker geld verdienen dan met ander werk.

  • Marcel zegt op

   Tot dat je ziek wordt .
   Of een dag vrij wilt.
   Oh nee is allemaal in de cao geregeld natuurlijk.

   • Bang Saray NL zegt op

    Marcel,
    De masseurs waar ik het over heb, die hebben een kamer of een hokje bij huis en zijn eigen baas en hebben een papiertje van de overheid dat zij dat mogen(kamer van koophandel als ik me niet vergis).
    Bij mij weten is er meestal geen cao deze werken voor zichzelf.
    Ik raad het ook niet aan, om de eenvoudige reden de masseur moet wel de nodige ervaring hebben en niet even zomaar een massage geven.

 8. Kees 2 zegt op

  Beperk je tot de oliemassage.
  de zgn Thaise massage waarbij aan je gesjord en getrokken wordt, en ook nog eens half dubbel gevouwen (waarbij je rug hol getrokken wordt), vind ik uitermate onaangenaam

 9. Leo Th. zegt op

  De Nederlandse vereniging van manuele therapeuten adviseerden hun leden, waaronder ook chiropractoren, al enkele jaren geleden om het zogenaamde nekkraken niet meer toe te passen vanwege het niet 100% uit te sluiten gevaar op letsel. In Thailand heb ik met regelmaat meegemaakt dat ter afsluiting van de massage de masseur/masseuse mijn rug wil kraken en veel kappers deinzen er niet van terug op na de knipbeurt mijn nek te willen kraken. Beide heb ik altijd geweigerd, je moet natuurlijk wel baas over eigen lichaam blijven en je gezonde verstand gebruiken. Stel een (Thaise) massage op prijs en heb er ook baat bij gehad dan wel een relaxed gevoel maar beunhazen heb ik ook ontmoet.

 10. eduard danser zegt op

  ik heb absoluut geen vertrouwen in de vele massagesalons die ik in thailand zie; ook op het strand durf ik mij niet aan een masseur te onderwerpen.
  tot nu toe heb ik geen echt goede ervaringen, alhoewel, ik herinner mij een salon in een soi op sukhumvit niet ver van het Rembrandthotel en daar was de massage perfekt! ik ga proberen dit adres terug te vinden
  ik ben ervan overtuigd dat er goede masseurs bij zijn en as bezoek ga ik daar zeker naar op zoek!

 11. huubvanriel zegt op

  Bij De Chiroprakter 10 gevallen en dan zie je een foto waarbij iemand over je rug heen loopt, is bij mij nog nooit gedaan. Iemand kan ook al een mankement hebben.waar gehakt wordt vallen spaanders

 12. John Chiang rai zegt op

  Er zullen heus wel massage salons zijn waar mensen werken,die hun vak goed verstaan,en ook precies weten waar hun massage en behandelings grenzen liggen.
  Al men iemand vraagt,hebben velen aan de beroemde massage school Wat Pho hun kennis opgedaan.
  Hoewel dit laatste graag als standaard antwoord gebruikt wordt,en zelfs met de vele oorkonden,die vaak in hun salons hangen,geen enkele garantie bieden.
  Op nachtmarkten waar vele huisvrouwen ,begrijpelijk graag een paar Baht bij verdienen,is deze garantie nog minder.
  Natuurlijk zullen er ook weer mensen zijn,die reeds meerdere jaren na volle tevredenheid behandeld zijn, maar een risico in een land waar iedereen zonder vergunnig en grote controle masseren kan, is nooit uitgesloten.

 13. Frans Nico zegt op

  Soms denk ik, daar heb je weer zo’n verhaal dat onder de categorie broodje aap of nepnieuws valt. Dit verhaal is weer zo een. De schrijver in de Telegraaf heeft geen of nauwelijks onderzoek gedaan naar het verhaal. Ook enige medische kennis ontbreekt bij de schrijver.

  – Eerst wordt het vermeende gevolg van de “Arnhemse vrouw” een hersenbloeding genoemd en vervolgens verderop een herseninfarct. Twee volkomen verschillende vormen van een beroerte.

  – Een beschadiging van de halsslagader moet wel met veel “geweld” zijn veroorzaakt. Als de bloeddoorvoer tijdelijk belemmerd wordt kan dat leiden tot een herseninfarct. Als er een inwendige bloeding zou zijn ontstaan kan dat leiden tot een hersenbloedig, in principe niet tot een herseninfarct.

  – Als de vrouw een beroerte heeft ondergaan, dan moet onderzoek uitwijzen wat de oorzaak daarvan is geweest. Zover ik het verhaal begrijp is niet onomstotelijk vastgesteld wat de oorzaak van de beroerte is geweest.

  – Ook de leeftijd van de vrouw wordt niet genoemd. In de loop der jaren ontwikkelt ieder van ons verkalking in de aderen, ook de hoofdslagader. Op een scan van het hoofd is dat duidelijk te zien. Wie zegt mij dat de oorzaak niet in verkalking ligt?

  – Zo kan ik nog wel wat zaken noemen. Ik verwijs het summiere verhaal naar het land der fabelen.

  Let wel, ik ben geen medicus, maar als patient met twee TIA’s en met een ernstige hartritmestoornis weet ik inmiddels genoeg om mijn schouders voor het verhaal op te halen.

  Zei nog vermeld dat de genoemde “wildgroei” onder massagesalons in Nederland voornamelijk bestaat uit Chinezen.

 14. De Kind zegt op

  Ik heb honderden massages gehad in Thailand met wisselend succes . Wat ik zeker niet toeliet was over mijn rug lopen en dan op het einde mijn nek kraken .Daar hebben de meeste niet genoeg kennis voor , dus zeer gevaarlijk. Nu ga ik hier voor een massage en dat meisje (een Thaise) doet het beter dan ik ooit heb gehad in Thailand . Wel een oliemassage, zeker aan te raden .

 15. Fransamsterdam zegt op

  Als het aantal massagesalons bijna verdubbelt en het aantal keren dat er iets fout gaat gelijk blijft, dan heb je nieuws. Niet als dat aantal gevallen min of meer gelijke tred houdt met het aantal salons.
  Sporten is in het algemeen niet ongezond. Maar als er meer mensen sporten, komen er ook meer sportletsels. Dat heeft dan niets met ‘wildgroei’ te maken.
  Wel kan sporten in indivuduele gevallen hoge risico’s met zich meebrengen. Vroeger had je een ‘sportkeuring’. Bij mijn weten afgeschaft, kennelijk zonder al veel grote vermijdbare drama’s.
  Sport en Thaise massage zijn volgens mij in die zin wel vergelijkbaar, dat het in eerste instantie geen behandelmethodes zijn voor lichamelijke klachten. Bij klachten ga je naar een dokter, en die schrijft medicijnen voor, of beveelt een ingreep aan, maar hij kan ook bepaalde sporten, fysiotherapie of Thaise massage adviseren.
  Iemand die regelmatig door z’n enkel gaat zal waarschijnlijk niet op gewichtheffen gaan zonder medisch advies in te winnen. Iemand die regelmatig last heeft van z’n spieren of gewrichten en dan zomaar een Thaise massage neemt doet in feite net zo dom.

 16. HansG zegt op

  Het probleem ligt ook bij onze verwachting.
  Verwacht je een massage of een medische behandeling. Dat zijn heel verschillende zaken. Men is niet medisch opgeleid. Die puntige behandeling op de voeten en onderbenen zijn niet bepaald goed voor de bloedvaten bij ouderen of na een operatie. Wordt er rekening gehouden met trombose? Nee. Ik heb het gevraagd, men weet niet eens wat het is. Ik manipuleer ook geen mensen ouder als 60 jaar. Artrose en osteoporose is aanwezig in allerlei gradaties. Bij vrouwen vaak eerder als bij mannen.
  Vaatletsel bij te ver manipuleren (of draaien) van de nekwervels kwam vroeger vaak voor. Puntbloedingen kunnen optreden in kleine vaatjes of bij de hersenstam. Een holle rug trekken bij ouderen is zeker ook niet raadzaam. De massage wordt dus uniform voor alle leeftijden hetzelfde toegepast. Er is kennis van massage maar niet bij welke leeftijd of medische problemen. Beter een oliemassage nemen dat is zonder risico en heeft daarom voor u ook een Happy End.

 17. wibar zegt op

  Als eigenaar en masseur van Thaise Reflexmassage praktijk W.T.R.M. in Hellevoetsluis kan ik uit ervaring spreken. In de 15 jaar dat ik nu masseer heb ik vele mensen kunnen helpen die in het reguliere circuit niet geholpen konden worden. Certificaten die officieel afgegeven zijn in Thailand (niet gekocht dus), zijn hier in Nederland niets waard omdat er geen vergelijkbare opleiding was. Een sportmasseur is een heel andere masseur dan een Thaise reflexmassage therapeut. Het met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken en dus onzin. Een goed en gedegen opgeleide Thaise reflexmassagetherapeut weet wat hij of zij doet. Het mag duidelijk zijn dat die niet op het strand rond loopt om toeristen te behandelen.
  Veel shops in Thailand hebben een of meerdere goed opgeleide personen in dienst maar er omheen zwerven meerdere volgers die hun kunsten vooral van afkijken hebben geleerd. Als regelmatige reiziger van en naar Thailand heb ik vele shops gezien waar ik me absoluut niet zou laten masseren. Alert zijn als patient e/o klant is een must, het gaat om jouw lijf. Dus als je het niet vertrouwd stoppen. Het o zo idyllisch even over je rug laten lopen is levensgevaarlijk als er geen support frame is waar ze zich aan vast kunnen houden. Zeker op stranden met alle afleiding is een ongeluk gauw gebeurd.
  Het eeuwige probleem bij nieuwsgaring is altijd dat extreme verkopen. dus een of zelfs een paar mensen met nare ervaringen is natuurlijk veel leuker om te vermelden dan al die mensen die hersteld en beter zijn gemaakt. Hoor en wederhoor is zeker bij deze schrijvers iets wat ze niet of nauwelijks doen.

 18. wibar zegt op

  Sensatie pers, boulevard nieuws. De laatste zin zegt het allemaal.
  Ik citeer : “Heb jij ook zoiets meegemaakt? Dan komen wij graag met jou in contact. Stuur een mail met je gegevens naar: Ilan Sluis”.

  Het lijkt me duidelijk dat slechts een kant van de medaille de interesse van deze schrijver aantrekt.
  Zonde van je tijd daar serieus op in te gaan.

 19. Jacques zegt op

  In het verleden ging ik ook wel naar massagesalons in Thailand maar heden ten dagen doe ik dit niet meer. Ik ging alleen naar salons die werden aangeraden door kennissen en vrienden.
  Ik spreek dan vanuit persoonlijke ervaring en ik vond het deels prettig en deels niet prettig. Aandacht is altijd leuk maar veel voor de spieren deed het bij mij niet. Zo’n oliemassage voelt aan als geaai en de droge massage is sterk afhankelijk van de dame in kwestie. Met mijn lengte hadden ze nogal wat problemen en daarom skipte ik ook bepaalde oefeningen, waarvan ik al dacht dat kan nooit goed zijn. In de toeristen straatjes zitten vele salons waarvan de dames er meer zitten vanwege de looks dan de kwaliteit waarschijnlijk van het masseren. Ze zijn waarschijnlijk beter in het happy end gebeuren, maar daar heb ik geen ervaring mee. Van sommigen op dit blog hebben we dit al breedvoerig aangemeten gekregen.
  In Nederland zijn de laatste jaren veel massagesalons ons deelgenoot geworden. Ons land leent zich hiervoor en er wordt grof gebruik van gemaakt. Veel van die salons zijn bemenst met Chinese dames en die zitten daar niet uit liefde voor het vak, maar vaak gedwongen onder hachelijke omstandigheden. Happy end is waar het uiteindelijk voor velen om te doen is, dus verkapte prostitutie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website