door Hans Bos

Veel voedsel in Thailand is in hoge mate verontreinigd met bacteriën en/of chemicaliën die de gezondheid ernstig kunnen schaden. Dat blijkt uit een uitgebreid universitair onderzoek onder markten, eetstalletjes, supermarkten en warenhuizen in Bangkok, Samut Songkhram, Khon Kaen, Phayao, Chiang Mai, Maha Sarakham, Songkhla en Satun. Volgens de onderzoekers vormen de resultaten een ernstige bron van zorg, ondanks pogingen van de overheid om de voedselveiligheid te verbeteren.

Met name worstjes en vleesballetjes bevatten chemicaliën die de houdbaarheid moeten vergroten. Van de geteste worstjes van varkensvlees bevat 36 procent te veel benzoëzuur, tegen 75 procent van die met kippenvlees. Alle vleesballetjes bevatten te veel benzoëzuur en nitraat. In 75 procent van de visballetjes zat tenminste een soort conserveermiddel.  Ophoping van dit soort chemicaliën i n het lichaam kan ernstige ziekten veroorzaken, waaronder kanker. Volgens de onderzoekers is het goede nieuws dat geen van de onderzochte worsten of ballen dit keer ook maar een spoor vertoonden van het giftige bleek- en desinfecteermiddel borax.

In de categorie fruit en groenten bleek 63 procent van de sinaasappels verontreinigd met pesticide, gevolgd door 50 procent van de longbeans, 44 procent van de broccoli, 38 procent van de kool en 33 procent van de Chinese kale.

Bij de gedroogde producten bevatte 100 procent van de gemalen pepertjes pesticide, evenals 60 procent van de shitake paddestoelen en 64 procent van de gedroogde garnalen.

Tot overmaat van ramp blijkt de helft van het varkensvlees in de populaire Koreaanse BBQ-restaurants in Thailand positief te testen op gevaarlijke

Op de markt is je euro....

chemicaliën die het vlees rood moeten kleuren, terwijl alle onderzochte vissaus verontreinigd is met bacteriën. En 12 procent van de onderzochte soorten noedels blijkt meer aflatoxine te bevatten dan goed is voor de gezondheid.


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Onderzoek: Thais voedsel in hoge mate verontreinigd”

 1. Redactie zegt op

  Geen goed nieuws. Dit zal leiden tot meer gevallen van kanker op termijn. Vooral het opstapelen van zware metalen en gif in het lichaam is een probleem. Gevolgd door ernstige ziekten op latere leeftijd. Maar luchtverontreiniging is nog erger. Via je longen komt het dan nog sneller in je lichaam en is daardoor nog schadelijker.
  Misschien is het nu de tijd om biologisch producten in Thailand te gaan verkopen?

 2. ThailandGanger zegt op

  Het is dus maar de vraag of je de volgende 5 jaar in Thailand nog vol maakt als ik dit zo lees.

  • Redactie zegt op

   In NL wordt er ook regelmatig te hoge waarden gevonden op groente en fruit. Vooral mandarijnen zijn berucht. Gifbommetjes. Alleen jammer dat biologisch fruit zo prijzig is.

   Ach, roken, alcohol, stress ook allemaal slecht. In Thailand heb je minder stress dan in NL dus dat compenseert weer. Ik denk dat Hans de volgende 5 jaar wel haalt.

   • Hans Bos zegt op

    Dat klopt, maar bedoelde producten worden dan meteen uit de handel genomen en vernietigd. Of je in Thailand minder stress hebt dan in Nederland waag ik te betwijfelen. Bovendien is het de opstapeling van giftige spullen die je uiteindelijk de das om doet.

 3. Steve zegt op

  ik had het liever niet gelezen. Mijn Thais hap langs de straat smaakt opeens een stuk minder lekker nu….

 4. Johnny zegt op

  Nou heren… Ik had er al zo’n vermoeden van, immers de Thai nemen het niet zo nauw. Bovendien zal er wel een rijke Chinees wat mee te doen hebben.

  Gelukkig zijn het allen mannelijke 50 plus farangs die naar Thai gaan en komen ze niet meer aan hun dodelijk waardes voor 75.

  Er word luchtverontreining genoemd, wat dacht je van al dat gif spuiten op het land? Vorige week nog een dame in het ziekenhuis opgezocht nadat ze onwel was geworden van die zooi. Ja… IC lag ze.

  eet smakelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website