Het galadiner ter ere van de Froc-staf heeft de woede opgeroepen van de slachtoffers van de overstromingen, want zo succesvol was het Froc niet. Het waarschuwde bewoners niet tijdig dat er water in aantocht was en het faalde bij het coördineren van maatregelen. Veel slachtoffers hebben de beloofde compensatie van 5.000 baht en de compensatie voor herstelwerkzaamheden nog niet ontvangen.

‘Ik kan niet begrijpen waarom de regering wil pronken met haar eigen falen bij het bestrijden van de overstromingen’, zegt een bewoner uit Don Muang, wiens huis in oktober en november weken onder water stond.

Vrijdagavond bood de regering de staf van het Flood Relief Operations Command (Froc), het regeringscrisiscentrum tijdens de overstromingen van vorig jaar, een galadiner aan. De vijfhonderd gasten deden zich tegoed aan gerookte zalm en wijn en ze werden getracteerd op optredens van twee orkesten.  Voor aanvang van het diner demonstreerden zo’n honderd personen tegen het gala dat 10 miljoen baht kostte.

Koning Bhumibol heeft 10 miljoen baht geschonken aan 50 scholen in 10 centrale provincies die vorig jaar onder water zijn gelopen. Het bedrag dat de koning schenkt is even hoog als het bedrag dat het galadiner ter ere van de Froc-medewerkers heeft gekost. Dat kan bijna geen toeval zijn. Elke school krijgt 200.000 baht. De koning heeft in het verleden al gewaarschuwd voor de aanleg van industrieterrein in gebieden die van oudsher dienst deden als bergingsgebied bij overstromingen. Vorig jaar liepen zeven industrieterreinen onder water.

– Het waterpeil in de Lop Buri rivier in het district Bang Pahan (Ayutthaya) is gisteren met een meter gestegen nadat grote hoeveelheden water de rivier instroomden vanuit de Chao Praya. Het waterpeil van de Chao Praya was de afgelopen dagen sterk gestegen als gevolg van extra waterlozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit, hetgeen het Royal Irrigation Department noopte water de Lop Buri in te stuwen. [Het bericht vermeldt niet hoe.] De Lop Buri kon het extra water gemakkelijk aan.

Omdat het 5-sterren hotel Aetas Bangkok in Soi Suam Rudi in strijd met de bouwvoorschriften is gebouwd, moet de sloophamer er tegenaan. De gemeente Bangkok heeft het districtskantoor van Pathumwan opdracht gegeven de eigenaren te bevelen het hotel, dat in een van de vijf duurste straten van Bangkok staat, te slopen. Maar het zal nog wel jaren duren voordat het zover is en alle beroepsprocedures zijn doorlopen.

Donderdag vonniste het Administrative Court dat het hotel te groot en te hoog is voor de weg waaraan het staat. Volgens de Building Control Act (1979) dient de weg breder dan 10 meter te zijn, maar de Soi Suam Rudi is smaller. In 2008 maakten omwonenden de zaak aanhangig. Ze beschuldigen de toenmalige gouverneur en het districtshoofd ervan een certificaat te hebben uitgegeven waarin de breedte van de straat werd overdreven.

– Wat deed premier Yingluck donderdag anderhalf uur op de bovenste verdieping van het Four Seasons hotel? Dat zullen we wel nooit te weten komen, want de premier zegt alleen dat ze als premier de vrijheid heeft om iedereen te ontmoeten. ‘Het hotel is een openbare plaats. Als lady zou ik nooit iets doen wat schandelijk is.’

Het bezoek van Yingluck werd bekend doordat de zakenman Ekkayuth Anchanbutr, bekend tegenstander van Thaksin, 10 minuten nadat Yingluck het hotel had verlaten in zijn gezicht werd gestompt. Hij meldde het incident op zijn Facebookpagina.  Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung hebben regering en de lijfwacht van de premier niets met de aanval te maken.

– De aangekondigde verhoging van de dieselprijs met 1 baht per maand tot september wordt wellicht uitgesteld wanneer het de regering niet lukt het inkomen van mensen met de laagste inkomens te verhogen. Dit zegt minister Kittirat Na-Ranong (Financiën). Wanneer diesel duurder wordt, stijgen de transportkosten en als gevolg daarvan worden producten duurder. Maar de regering is niet van plan de dieselprijs eindeloos te beperken, aldus Kittiratt.

De regering Abhisit verlaagde de accijns op diesel in april vorig jaar om de literprijs onder de 30 baht te houden. Het Excise Department heeft het ministerie van Financiën toestemming gevraagd de accijns geleidelijk te verhogen, zodat die in september weer op het normale niveau terug is. Rond die tijd zakt ook de prijs van ruwe olie, is de verwachting.

– Hij maakte 22 studenten van de Assumption universiteit 300 miljoen baht lichter door hen te verleiden geld in te investeren in de import en verkoop van iPhones. In november werd hij gearresteerd en nu heeft het Anti-Money Laundering Office de bezittingen geconfisqueerd van Phruet Charuphokhakun. Maar waarschijnlijk is dit niet voldoende is om de gedupeerden volledig schadeloos te stellen.

– Een 74-jarige rubberboer is in Chachoengsao doodgebeten door vier pitbulls. Op zijn lichaam zijn twintig diepe beetwonden gevonden. Volgens buurtbewoners hebben de honden al eerder twee personen verwond. De eigenaar houdt de honden om zijn huis te bewaken.

– Zone 5 van de Khao Bin Central Prison kreeg gisteren bezoek van politie en cipiers. Ze namen pornografische tijdschriften, een mobiele telefoon, achthonderd pakjes sigaretten en wapens, gemaakt van lepels en tandenborstels, in beslag. Alhoewel de gevangenis stoorapparatuur heeft, bleek de telefoon op sommige plaatsen normaal te functioneren.

– Het aantal gebouwen in Phuket waar zwaluwen worden gehouden ten behoeve van bird’s nest soup, loopt de spuigaten uit. Het houden van de vogels levert luchtververvuiling op, geluidsoverlast en het risico van ziektes. De autoriteiten gaan een zoneringsplan maken.

– Bij een inval in een loods in Samut Prakan zijn 50 tot 70 blokken palissanderhout en bewerkt hout in beslag genomen. Niemand was aanwezig, dus arrestaties bleven uit. Het was de tweede keer deze week dat palissander werd gevonden. Bij de eerdere inval werden vier personen gearresteerd.

– Uit Laos gesmokkelde 14 ton paddy is door de politie in het district Na Tan (Ubon Ratchatani) in een loods aan de oever van de Mekong inbeslaggenomen. De rijst zou verkocht worden aan een molenaar, die familie is van een bekende lokale politicus. De rijst was in Laos gekocht voor tussen de 8.000 en 9.000 baht per ton en zou voor 19.000 baht per ton verkocht worden.

– Acht Cambodjanen zijn om het leven gekomen en drie gewond, toen het minibusje waarin ze zaten, in On Nut tegen de achterkant van een geparkeerde vrachtwagen botste. De passagiers waren onderweg van Pathum Thani naar de Rong Klua markt in Aranyaprathet. Mogelijk viel de chauffeur in slaap. Hij nam samen met een Thai na de aanrijding de benen.

– Thawil Pliensri, voormalig secretaris-generaal van de National Security Council, dreigt de regering voor de Administrative Court te slepen vanwege zijn gedwongen overplaatsing. Thawil vindt dat hij in zijn huidige functie van adviseur van de premier ‘under-employed’ is en zich moet bezighouden met taken onder zijn niveau. Thawil werd vorig jaar overgeplaatst, naar verluidt om de benoeming van de zwager van Thaksin tot hoofd van de landelijke politie mogelijk te maken. Hij vecht zijn overplaatsing nu nog aan bij het Civil Service Commission’s Merit Protection panel.

– De 400 kilo tijgervlees die in Sam Wa (Bangkok) is gevonden, is niet afkomstig van twee tijgerdierentuinen in Chon Buri. Dit heeft onderzoek van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation uitgewezen. De afdeling gaat door met inspecties, waarbij foto’s worden gemaakt van de strepen aan beide zijden van het lijf en het voorhoofd. Volgens Wildlife worden in 21 tijgertuinen in het gehele land 888 tijgers gehouden.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 11 februari”

  1. dick van der lugt zegt op

    Ik heb de beelden op tv gezien. Die illustreren nog veel indringer dan de tekst in de krant het commentaar van Bangkok Post: Belachelijk en walgelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website