Euro naar laagste niveau in maanden

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
11 november 2015

Wie geld gaat wisselen in Thailand zal zien dat men weer een mindere koers krijgt dan een tijdje terug. De euro doet nu rond de 38,55 baht. Is de baht duurder geworden? Nee de waarde van de euro is dinsdagmiddag in stevig tempo gedaald. Daarbij werd het laagste niveau ten opzichte van de dollar bereikt sinds eind april.

In de middaghandel stond de euro op 1,0695 dollar, tegen 1,0765 dollar eerder op de dag. Daarmee was de Europese munt voor het eerst sinds 23 april minder dan 1,07 dollar waard. Medio oktober werd de euro nog voor circa 1,15 dollar verhandeld.

De daling van de euro hangt samen met het uiteenlopende monetaire beleid in de Verenigde Staten en de eurozone. Het vooruitzicht van een hogere rente in de VS maakt de dollar daarbij aantrekkelijker voor beleggers.

Hoewel vervelend voor expats en vakantiegangers in Thailand heeft de lage euro ook voordelen. De goedkopere euro kan gunstig uitpakken voor de economische groei in de eurolanden, aangezien hun exportgoederen aantrekkelijker worden voor afnemers buiten de muntunie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Euro naar laagste niveau in maanden”

 1. Soi zegt op

  Afwachten of het allemaal wel zo blijft. Edoch: er zijn 3 zaken aan de hand:

  1) de Dollar stijgt tov de Euro omdat afgelopen maand oktober in de VS 271 duizend nieuwe banen zijn bijgekomen. Dat waren er 100 duizend meer dan analisten op voorhand hadden voorspeld. Hierdoor daalt de werkloosheid van 5,1 naar 5 procent – het laagste niveau in 7,5 jaar. Macro-economisch wordt dit als volledige werkgelegenheid beschouwd, waarbij door gebrek aan aanbod van arbeid de lonen zouden moeten gaan stijgen. Ook dat signaal is positief. In oktober steeg het gemiddelde uurloon met 9 dollarcent of 0,4 procent. Het betekent dat de lonen over de laatste twaalf maanden met 2,5 procent zijn toegenomen. Dit is de grootste stijging sinds 2008.

  2) Als nu de Federal Reserve daadwerkelijk de rente komende week met een kwart procentpunt verhoogt, komt er een tweede positief signaal bij, en zal er sprake zijn van een historisch keerpunt. Sinds de crisis van 2007 is de rente alleen maar gedaald tot 0 procent in de VS en Japan en bijna 0 procent – 0,05 – in de eurozone. Dat de rente wordt opgehoogd gaat de Dollar een extra boost geven.

  3) De ECB te Frankurt heeft nog steeds als beleid om de Euro in 2016 gelijk te hebben met de Dollar. In die zin komen de ontwikkelingen in de VS de ECB aldus niet ongelegen, vooral ook niet omdat de obligatieopkoopprogramma’s voor geen meter lopen.

  Maar uiteindelijk zullen de effecten van bv de banengroei van afgelopen maanden en de komende rentestijging niet meer blijken dan tijdelijke opstekers en moeten de resultaten allemaal nog beklijven in de economie van de VS. Die wordt echt niet plotseling zoveel beter van een enkele banencijfer. De renteverhoging was al eerder gesuggereerd, en de ECB is zoals gewoonlijk afwachtend. Kortom: wordt vervolgd, maar voor hen die nu moeten wisselen is het de gebeurtenis even verbijten.

  • Roel zegt op

   Soi,
   Goed weergegeven, maar toch ontbreekt er iets.
   Als er steeds meer werkenden bij komen in de USA, zelfs nu zoals gesteld geen werkloosheid meer.
   Hoe kan het dan dat de schulden van USA steeds maar verder oplopen, dus begrotings tekort loopt op. zelfs zo dat het begrotingsplafon kort geleden nog weer is verhoogd.
   Systematisch is er wat fout zowel in USA en andere landen met hun monetaire beleid. Je kan immers niet ongestraft steeds maar geld blijven bij drukken.

   Biljoenen aan schulden moet er weg gewerkt worden door die landen, dat kan maar op 1 manier.
   De ingang naar WO 3 is ingezet maar al wat langer geleden. USA is zijn machts positie verloren en dat willen ze terug. Je ziet dat in alles wat er gebeurt in de wereld.
   Europa zuigt nog harder aan de USA zijn gelul en gekletter dan Monica lewensky deed bij Bill Clinton, je weet hoe gevaarlijk dat kan zijn en de burgers daar alleen maar nadeel van ondervinden.
   Draghi is een italliaan, als je de cultuur van de itallianen kent weet je dat er eerst flink wordt gegeten en gedronken om pas daarna zaken te doen. Dus met een vol en tevreden gevoel europa in de afgrond storten.

   De wereld is bankroet, er wordt volop gezocht naar de mogelijkheden om het geld wat bij de bevolking zit op een zo rustige manier te confisceren om een WO 3 te vermijden. Maar hoelang wordt dit nog gepikt???

   Gr. Roel

 2. Fransamsterdam zegt op

  En dat terwijl een maand geleden de deskundigen nog Hosanna riepen.
  .
  https://www.thailandblog.nl/geld-fanancien/euro-wordt-meer-waard/

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als we die glazen bol maar eens hadden …..

  • Soi zegt op

   Voor de “technici” onder ons: van ING- Maandag 9 november 2015 13:06
   AMSTERDAM (Dow Jones)–Het kortetermijnbeeld voor het euro/dollar-paar is recent flink verzwakt, maar met een notering boven de $1,03, de onderkant van het trendkanaal voor de lange termijn van 9 jaar, houdt de euro een herstelscenario vast, aldus technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Commercial Banking. Van den Akker wijst op de recente doorbraak onder de $1,1070 op 23 oktober van dit jaar. Dit is de onderkant van het stijgend trendkanaal dat dateert van maart 2015. De euro verkeerde na de bodem van $1,0458 van maart van dit jaar in een herstelscenario, maar dat is nu, voor de korte termijn ten einde. Een slot onder de $1,08 bevestigt dit beeld. $1,0535 Is dan de eerstvolgende horizontale steun. Daarna volgt $1,0460 en $1,0420 als volgende koersdoelen. Voor de lange termijn is de visie van Van den Akker overigens ongewijzigd. De euro noteert maandag op $1,0779. (andre.sterk@wsj.com)

 3. Erik bkk zegt op

  Doelstelling van de ECB is de inflatie naar 2% te brengen middels de QE, hjet opkoopprogramma van obligaties. Het resultaat daarvan valt tegen tot nu toe en in december zullen nieuwe maatregelen aangekondigd worden die doelstelling sneller te bereiken. Je kan je afvragen wat die maatregelen zouden kunnen zijn omdat de toolbox van de centrale banken inmmiddels leeg is geraakt. Mogelijk wordt het opkoopprogramma uitgebreid. Wat er ook gaat gebeuren, de Euro zal er niet sterker van worden. De dollar/euro parity wordt door de markt bepaals en is niet een doelstelling van de ECB.

 4. Tom zegt op

  Op zich is de waarde van de euro natuurlijk van belang maar uiteindelijk gaat het erom hoeveel Baths je voor een euro krijgt.

  Halverwege maart was deze historisch laag met 34,5. Na een stijging naar 41.4 eind augustus zitten we nu op 38.4.

  Eind 2008 was hij ooit 51,2.

  • Mister BP zegt op

   Beste Tom. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden, dan dat jij gedaan hebt. Het gaat om de euro baht koers. De dollar stijgt bijna ten opzichte van alle munten in de wereld. De koers van de € t.o.v. De baht is de laatste paar maanden redelijk stabiel.

  • Fransamsterdam zegt op

   Daar hebt u een punt.
   De dollar staat nu ten opzichte van de euro net zo hoog als ruim een half jaar geleden toen we 34.5 baht voor een euro kregen.
   De dollar is nu zowel tov de euro als tov de baht gestegen.
   Via de link de ontwikkeling van het aantal baht per dollar het afgelopen jaar.
   .
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=THB&view=1Y

   • Lammert de Haan zegt op

    Dat klopt wel zo ongeveer Fransamsterdam.
    Vandaag staat de dollar op 1,0721 t.o.v. de euro. En dat is precies gelijk aan de stand op 23 april.
    Maar nu staat de baht op 38,492 tegenover 34,745 op 23 april.

    Laat je dus niet teveel leiden door de koersbeweging van de dollar, maar let vooral op hoe de baht zich beweegt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website