HSBC-Bank, opvolger van de door een Schot in 1865 opgerichte, Hongkong and Shanghai Banking Corporation, meldt dat het wellicht als een verrassing komt, maar de euro kan echt nog duidelijk stijgen. Een conclusie van de valutastrategen van HSBC.

Tussen juni 2014 en maart 2014 slaagde de Europese Centrale Bank (ECB) erin de euro-dollarwisselkoers van 1,40 naar 1,05 te krijgen. Vervolgens kondigde de ECB in januari van dit jaar aan tot meer dan 1100 miljard euro (11 met 11 nullen) zijn bestaande opkoopprogramma (QE) uit te breiden. Zoals bekend koopt de centrale bank leningen en staatsobligaties van eurolanden op bij banken in de eurozone. Al met al met een groot effect op de euro-dollarkoers.

Maar het tegenovergestelde gebeurt. HSBC meent dat, alhoewel de ECB er niet veel over spreekt, een verzwakking van de euro het grootste – of misschien wel het enige – effect van alle maatregelen tot gevolg heeft. De bank meent ook dat de ECB het vanaf nu lastiger zal hebben om de euro laag te houden. Dat heeft om te beginnen te maken met de beperkte bewegingsruimte van de ECB. Er is geen andere belangrijke centrale bank die met zoveel verschillende landen rekening moet houden en die zo veel ‘technische’ beperkingen heeft bij het uitvoeren van een QE/opkoopprogramma.

Volgens HSBC kampt de ECB met het probleem dat er een beperkte beschikbaarheid is en te weinig aanbod van geschikte obligaties en leningen. Dat zou betekenen dat het opkoopprogramma moet worden uitgebreid. Of zou moeten worden verlengd. Hoe het ook zij: het programma maakt weinig indruk op de valutamarkten, en drukt daarmee de eigenlijke bedoelingen. Om echt resultaat te boeken zou de ECB, net als de Bank of Japan, de markt moeten verrassen met zowel de timing als de omvang van QE. En dat zien de valutastrategen niet gebeuren.

Daar komt nog bij dat de cyclus van rentestijgingen van US Federal Reserve korter zal zijn dan gebruikelijk. Dat kan een einde maken aan ‘het excessieve optimisme over de dollar’, aldus de bank. Het is dus lang niet zo dat de euro het aflegt tegen de dollar, waarmee de euro aan waarde gaat winnen. Hetgeen niet de bedoeling was toen de ECB met haar QE startte.

HSBC heeft de verwachtingen voor de euro-dollarkoers voor eind dit jaar dan ook bijgesteld van 1,05 naar 1,10 en voor eind 2016 van 1,10 naar 1,20. Dat is een niveau waarover de ECB ‘erg ongerust’ zal worden. Hetgeen dan weer betekent dit dat de euro-baht verhouding zeker tot eind 2016 naar hogere regionen gaat reiken. En dat is weer goed voor zowel naar Thailand afreizende toeristen als voor in Thailand wonende expats en gepensioneerden.

Expats die in baht uitbetaald krijgen uitgezonderd. Die moeten voor een euro meer baht op tafel leggen. Maar ja, je kunt ook weer niet niet alles hebben. Hun goede nieuws hadden zij al maart dit jaar.

Medio dit jaar dachten wij op Thailandblog grotendeels dat de euro fors zou gaan dalen. Nog eens nalezen hoe wij in juli jl over de verhouding euro-dollar dachten zie: www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/daling-euro-verwacht-thailand-duurder-europese-toeristen/

Een artikel van valutaexperts HSBC over de eurozone, zie: http://www.hsbc.com/news-and-insight/2014/eurozone-qe-beckons, en over de stijging van de euro en aanleiding tot dit verslagje: www.beleggersbelangen.nl/

Nog wat informatie over de QE van de ECB: www.nu.nl/economie/3977745/ecb-steekt-1140-miljard-euro-in-economie.html

Ingezonden door Soi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: Goed nieuws voor expats in Thailand, de euro wordt meer waard”

 1. Malee zegt op

  Weer ienand die een glazenbol heeft. Wereld gebeurtenissen enz. enz. hebben een grote invloed op de exchange rate. Dollar zou ook naar 1,60 gaan t.o.v.
  Dus ze kunneb analyseren zoveel ze willen. Maar is allemaal persoonlijk.
  werkelijke waarde zou minimaal 45 bath voor 1 euro moeten zijn. Maar thaise banken blijven maar bath pompen. Eens zal dat toch een grote klap veroorzaken voor de bath

  • David H. zegt op

   Dat er iets staat te gebeuren hier in TH. mag je van op aan , ze hebben het al eens meegemaakt en niets uit geleerd .Zowel politiek als economisch .
   Heb uit mijn condo op 11 verdieping 180 graden vrij zicht over Pattaya , en ontdek nog alle dagen nieuwe bouwwerven die plots het zichtbare niveau van de omliggende gebouwen overstijgen in in wat laagbouw kan genoemd worden (6 verdiepingen bvb ) lijken wel paddestoelen na regenbui …, en het zijn niet alleen hoogbouwen , een echte” bouwwoede” …

 2. Peter zegt op

  Flauwekul, niemand kan in de toekomst kijken en zeker financiële markten zijn niet te voorspellen

  • goort zegt op

   Natuurlijk geen flauwekul, je ziet hier de bubble in volle glorie….de huizenmarkt stort hier in 2-5 jaar in elkaar. Natuurlijk zijn financiele markten niet te voorspellen, maar als je nu denkt datt anders is dan 1987, 2000, 2008 ben je een ezel. Ga in cash…..en zit t uit…..er komt een geweldige crash aan.
   Bedankt FED en ECB….

  • RuudH zegt op

   Beste lezers,

   Ik geloof in de spiritualiteit.
   Ik heb geen kristallen bol, maar doe aan Lenormand-leggingen.
   Zie onderstaande link.

   Vandaag vroeg ik mijn orakel over de euro/thai baht wisselkoers eind 2015.
   De wisselkoers zou eind dit jaar hoger zijn dan 42, hoger 43 en hoger dan 44.
   Bij 45 stopte het orakel.
   Ik vertrouw mijn orakel meer dan de heren analisten en visionairs, maar wel geinig.
   Mijn ervaring is dat het antwoord wel uitkomt, maar het tijdselement soms niet klopt, dus het zal wel in de loop van 2016 gebeuren.

   Probeer het zelf eens:http://www.catharinaweb.nl/tarot/lenormandkaart.htm
   Je vraag duidelijk en kort formuleren!

 3. ruud zegt op

  Het slechte nieuws is, dat de Baht in waarde zakt en het geld dat op een Thaise rekening staat (voor de verlenging van het visum) minder waard wordt.(in Euro’s)
  Daardoor worden ook de importgoederen duurder, door veel buitenlanders toch op prijs gesteld.
  Zo zit er aan alles weer een andere kant.

  • David H. zegt op

   Eigenlijk is dit de gezondste situatie , je 800 000 baht op Th. rekening hebbende voor je extension en je euros ter ondersteuning , tegen welke rate het ook is , vermits je leeft in Thailand en in baht betaalt , anders is het indien je je euros op korte of langere termijn terug in euroland zou willen onderbrengen .Alles Is eigenlijk heel persoonlijk gebonden en nooit voor iedereen goed .
   Zolang alles in de middenmoot blijft zonder uitersten is het best en inste risicos .

 4. RuudH zegt op

  Het is ook maar een profeet die brood eet.

  Ik geloof dat de mogelijkheid bestaat dat de euro tav de US$ zal stijgen, maar ik zie de laatste dagen de euro stijgen tav de US$, maar de Thaise baht stijgt ook, dus hierdoor verandert er niets in de wisselkoers verhouding euro/thai baht.

  Zolang de onrust in Europa aanhoudt met de vluchtelingen en sluimerend Griekenland, kunnen we nog alle kanten opgaan.

  Zoals de AFM als lijfspreuk heeft: Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

  Een wereldmunt zou veel problemen kunnen voorkomen

 5. Simon Borgers zegt op

  Het haalt allemaal niks uit de ene crisis is nog niet voorbij of er ligt weer een andere klaar.En die dollar maakt overal de dienst uit.De euro is niet wat het had moeten zijn.

 6. Frans Nico zegt op

  Beste Soi,

  Het verhaal (van ‘Beleggersbelangen’) klopt niet. De Europese Centrale Bank (ECB) is vanaf medio oktober 2014 door onderpand gedekte obligaties gaan opkopen, en later dat kwartaal ook herverpakte leningen. Door schuldpapier op te kopen bij banken wil de ECB de kredietverlening aanjagen en daarmee de binnenlandse vraag in de eurolanden een impuls geven. Als dat onvoldoende is om de spiraal van lage inflatie en zwakke economische groei te doorbreken, is het bestuur van de centrale bank unaniem bereid tot verdere maatregelen, aldus Draghi.

  Het opkopen van door onderpand gedekte obligaties wil de bank het geld dat door de obligaties op de kastplank ligt weer in de economie brengen. Het is dus niet dat de geldpers wordt aangezet om de totale geldhoeveelheid te vergroten (wat tot geldontwaarding (inflatie) leidt. Het zal daarom vrijwel geen effect hebben op de valutakoers.

  De Eurokoersval t.o.v. de dollar is een gevolg geweest van (het verminderde vertrouwen door) de Griekenlandcrisis en de stijging van de dollar door het veel sterkere herstel van de Amerikaanse economie (meer vertrouwen in de dollar). Dat de Euro geleidelijk weer zal opkrabbelen is een logisch gevolg van het teruggekeerde vertrouwen in de Euro, met name door de herstellende economie in de noordelijke Eurolanden (geholpen door het opkoopprogramma) en de economische hervormingen in de zuidelijke Eurolanden, juist terwijl de sterk herstelde economische groei in Amerika aan het afzwakken is.

  Waar die bank zijn wijsheid vandaan haalt is mij niet bekend. Overigens is je verhaal (zonder bronvermelding) grotendeels gekopieerd uit ‘Beleggersbelangen’ en dat is nou net een blad dat (bij mij als voormalig abonnee) niet hoog staat aangeschreven.

 7. Fransamsterdam zegt op

  “HSBC heeft de verwachtingen voor de euro-dollarkoers voor eind dit jaar dan ook bijgesteld van 1,05 naar 1,10.”
  Dan verwacht men dus dat de euro de komende maanden niet meer, maar minder waard wordt (vandaag 1,135).
  Onnavolgbaar, zulke knappe koppen.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Wat wordt hier nou precies mee bedoeld: “HSBC meent dat (…) een verzwakking van de euro het grootste (…) effect van alle maatregelen tot gevolg heeft.”???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website