Kleine en middelgrote Thaise touroperators worden aangespoord om hun reizen in plaats van euro’s in Amerikaanse dollars te verkopen. Dit omdat er een verdere waardedaling van de euro verwacht wordt. 

Grote touroperators in Thailand hebben zich al voorbereid op de Griekse crisis en een verdere waardedaling van de euro, maar veel kleinere reisorganisaties moeten dat nog doen, dat zegt Mingkwan Metmowlee, president of the Association of Thai Tourism Marketing (ATTM).

Gisteren toonde de baht een koers van 37,50 ten opzichte van de euro en 33,81 ten opzichte van de dollar. Volgens Mingkwan is de verwachting dat de euro eind dit jaar of begin volgend jaar verder zal dalen tot bijna 33 of zelfs 34 baht. Op maandag had de euro een koers van 37,60 baht, dat is een daling van 16,4% ten opzichte van januari 2014, toen de euro nog 45 baht waard was.

Als de munt blijft dalen en de koers van de euro straks gelijk is aan die van de dollar, dan kost een vakantie in Thailand ruim 24% meer dan in 2014.

Ook de Tourism Authority of Thailand (TAT) is bezorgd over de economische ellende in Griekenland en denkt dat er minder Europese toeristen naar Thailand zullen reizen door de waardedaling van de euro.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/PiD12e


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Daling Euro verwacht: ‘Thailand mogelijk straks 24% duurder voor Europese toeristen!’”

 1. Soi zegt op

  In de eerste 3 maanden van dit jaar was er rumoer en debat over de koersontwikkelingen van de euro voor 2015. Financiele markten verwachtten toen dat de Euro aan het einde van het jaar $ 1,14 waard zou zijn. Dat is dan van hetzelfde als op 18 juni jl., en betekent een 37,62 ThBath voor een Euro.

  Financiele markten verwachten pas in 2017 dat de Euro gelijk gaat lopen met de USD, aldus om en nabij de 33 ThB, alhoewel de USD ook al lager heeft gestaan.

  Voor degenen voor wie deze ontwikkeling een halszaak wordt, is er vooralsnog tijd genoeg om plannen te maken. Uiteraard zullen er orakels volgen dat de euro eerder en dieper zal zakken, maar op basis van sentimenten voorspellingen doen is niet verstandig.

  Hoe het ook zij: Thailand gaat voor velen fors duurder worden, daar heeft het artikel gelijk in, maar dat geldt voor alle (vakantie)landen (in en) buiten de Eurozone.

 2. Harold zegt op

  Waarom de mensen zo depri maken met dit soort berichten.! Wat kan mij het nu schelen wat de euro/dolar doet. In principe althans, want het heeft wel degelijk invloed.

  Voor thailandgangers is het belangrijk wat de bath doet t.o.v. euro/dollar. Als de bath dit jaar niet gedaald was, dan hadden wij er hier t.o.v. de euro slechter voor gestaan.

  Gezien de slechte thaise economie en de slechte vooruit zichten is daling van bath zeer wel mogelijk.

  En dat kan ons dan weer (een beetje) gelukkig maken.

 3. Ruud zegt op

  Allereerst moeten we helaas stellen dat menig Thais opperhoofd van een Thaise organisatie niet zo goed bij kennis zijn mbt de wereldeconomie. ( Zie de dame die na de revaluatie van de Zwitserse Franc begin 2015) ook een analyse maakte die nergens op sloeg.

  De economie van Griekenland stelt op wereldwijde basis helemaal niets voor en op Europese basis niets voor. Deze economie hangt van grote mate van het toerisme.

  Het is het vertrouwen in de Euro dat momenteel van cruciaal belang is voor de koersvorming en dan met name het vertrouwen van de Amerikanen en Chinezen. Als zij hun Euro belangen zouden gaan afbouwen dan is er geen fundament meer onder de munt.

  Gelukkig zijn deze partijen verstandig en daarnaast als je de Euro afbouwt waar ga je dan naar toe, alles in Amerikaanse dollars (in mijn ogen ook levensgevaarlijk).

  Dus laten we deze kreten van dit Thais opperhoofd maar snel vergeten want Griekenland is niet het probleem.

  Soms kunnen sommigen (lees Thai) beter hun mond houden, dan uitspraken te doen over dingen waarvan ze klok hebben horen luiden.

  Ik ben niet negatief over de toekomst van de Europese economie en dus ook niet de wisselkoerswaarde van de Euro.

  • Pieter zegt op

   De Thaise economie staat er trouwens niet best voor met minder export en hiermee gepaard gaande lagere economische groei.
   Ze moeten alles op het toerisme gaan zetten om d’r eigen valuta staande te houden. maar een lagere baht is beter voor de export.

 4. Monte zegt op

  Als Als als 2 jaar geleden zeiden de analisten dat de euro t.o.v. de euro naar 1,60 ging, nu 1,10.. dus men weet het niet. Men verwachtte ook dat met griekenland alles in een zou klappen ook niet gebeurd. Europa komt terug. Thailand stevend af op een crisis, de export met europa is met 14 % gezakt en er is geen verbetering te zien. Bedrijven vestigen zich in andere landen. Als thailand de koppeling met de dollar niet loslaat heeft het grote gevolg en zou de europeaan hier wel eens van kunnen profiteren. En analisten geloof ik helemaal niet meer. Want die zitten er zo vaak naast..Nee de euro wordt na griekenland sterker en gaat weer richting de 45. Want het gaat heel slecht in thailand. Rijst is slecht. Dus onverkoopbaar. Er is een water tekort voor de landbouw, in visserij loopt het niet zoals het moet en ga zomaar door.is economie De oorlogsindustrie in amerika draait goed, daarom is economie redelijk. Maar europa komt eraan, dus totaal niet eens met de stelling.

 5. BramSiam zegt op

  Ik wens de goeroes met glazen bol veel success met het voorspellen van koersontwikkelingen. Het is wel zo dat als je nu al zeker weet dat de koers van de Euro over een half jaar naar Bht 33 gedaald zal zijn, je schatrijk kunt worden door een termijncontract af te sluiten. Nu Euro’s van Bht 37 verkopen op termijn en straks terugkopen voor Bht 33. Eigenlijk is het leven heel simpel.

 6. Rene Martin zegt op

  Op het eerste gezicht lijkt het of de touroperators een goede keuze maken door voor de dollar te kiezen maar de verwachte renteverhogingen in de USA en m.i. de oververhitte Amerikaanse beurs kunnen nog wel eens roet in het eten gooien. Uiteraard zijn ook de verwachtingen van de Thaise economie ook niet al te positief en ik denk als Europa de Griekenland affaire goed doorkomt dat de schade voor de euro wel mee zal vallen. Temeer daar er andere politieke ontwikkelingen (bijvoorbeeld Chinese economie ) niet zijn meegenomen. Dus of de koers van onze munt werkelijk zo zal dalen moeten we maar afwachten.

 7. teun zegt op

  Wat een stress-verhalen. Je kunt het ook nog erger maken. In 2008 (!!!!) was de koers rond de TBH 50/Euro.
  Er zijn zoveel faktoren van invloed op de koers-ontwikkeling, dat niemand een betrouwbare voorspelling kan doen. Dus ook voorspellingen/verwachtingen, dat de Euro en de $ in 2017 gelijk lopen, zijn pure speculaties.

  Duidelijk is, dat de wanbetaling door Griekenland nauwelijks invloed heeft op de europese economie en dus de Euro. Bovendien mogen we rustig aannemen, dat de europese (valuta) markten dit scenario allang in de koersen hebben verwerkt.

  Als er in China of de VS iets fout gaat dan zal de invloed daarvan vele malen groter zijn.

  Tot slot: wie gaat er nu naar de koers van de TBH/Euro per januari 2014 kijken als je medio 2015 op vakantie gaat? Dat zijn er toch maar heel weinig.

  Het huidige politieke klimaat en de demonstraties van vorig jaar hebben een veel groter (negatief) effect op het toerisme naar Thailand.

 8. John Chiang rai zegt op

  Ook het gedeeltelijk kwijtschelden van de bestaande Griekse crediten is geen oplossing,omdat dit een uitnodiging aan alle banken zou zijn Griekenland te voorzien van nieuwe crediten,zodat het niet lang duurt dat het spelletje van voren begint. Bij de pogingen Griekenland weer op de been te helpen,heeft Brussel zeker fouten gemaakt,maar het wanbeleid zo Corretje dit noemt,is uitgegaan van de voorgaande Griekse regeringen,die jarenlang op een veel te grote voet geleeft hebben. Ook de huidige regering die het land in een falliete toestand heeft overgenomen,is aan de macht gekomen,met opnieuw het verzwijgen van waarheden,en beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Hoe moeilijk de besparingen ook mogen zijn voor bepaalde groepen in Griekenland,is dit als we kijken naar bijv.Spanje,Portugal,en Irland de enigste methode om op den duur verbetering te brengen. De volks bevraging van as zondag,of men nu de besparing die Brussel heeft voorgeslagen accepteerd ,of niet,is niets anders als het afgeven van de regerings verantwoordelijkheid,omdat ze het beloofde niet kunnen waarmaken,en de leugen waarmee ze aan de macht zijn gekomen,niet willen toegeven. Voor de euro is te hopen dat de Grieken as.zondag met een duidelijk NEE stemmen tegen de bezuinigingen,en terug gaan naar de oude Griekse Valuta. Een JA zou betekenen dat alle bemiddelingen van voren beginnen,en dat Europa zich zo langzaam belachelijk maakt,wat opnieuw tot een onrust in de koers ontwikkeling van de euro betekent.

 9. Gerard zegt op

  Hoe kan het eigenlijk zo zijn dat de wereldwijde crisis Thailand voorbij is gegaan?
  Zelf heb ik altijd begrepen dat geld lenen in Thailand heel normaal is en er heel veel op krediet word gekocht.
  Dat alles duurder word is trouwens geen reden om het land niet te bezoeken..het blijft relatief goedkoop en de indrukken en beleving zijn onbetaalbaar.

 10. Realist zegt op

  Iedereen heeft zijn mening over de wisselkoers,niemand weet zeker wat er gebeurd.
  Wat ik vreemd vind is dat niemand het heeft over de ophanden zijnde rente verhogingen in de US,hierdoor zal de Euro zwakker worden met als gevolg minder Baht voor een Euro.

 11. Jack G. zegt op

  het is gewoon goed dat bedrijven kijken wat de invloed is van mogelijke grote valutawijzigingen. Dat is denk ik een standaardverhaal in de reiswereld en bij bedrijven die met andere valuta’s te maken hebben. Ik zelf maak offertes in dollars en mijn baas kijkt ook hoe we daar mee om moeten gaan. Wat ik ook begrijp is dat vele van jullie van dit soort verhalen iets krijgen van wat moet ik nu doen? Temeer als je je financiën net rond kan breien. Andere hebben misschien een ruim budget en denken ook na over hoe het nu zo moeten als, tenzij, mits, enz enz. Wat is wijsheid? Accepteren? Je laten beheersen door zorgen?

 12. Joop zegt op

  Helaas hebben ook de Thaise touroperators en hun voormannen geen glazen bol. Op basis van hun verworven functie menen ze misschien over helderziendheid te beschikken. Helaas, de enige realiteit in dit soort speculatieve zaken blijft het omkijken en verklaren wat er gebeurd is. Het is nog nooit anders geweest.Vooruitkijken heeft dezelfde voorspellende waarde als gokken in het casino. Je hebt geluk of je hebt pech. En dat geldt ook voor de heer Metmowlee. Ook hij kan nog geen half uur vooruit kijken.

 13. Cornelis zegt op

  Ik ben niet zo bang voor een grote daling van de euro op wat langere termijn t.o.v. de baht als gevolg van de Griekse crisis. Kijk eens naar de aandelenbeurzen deze week waar de schrik maar één dag duurde – de volgende dag stonden alle koersen weer in het groen. Er is alom vertrouwen dat de euro geen enorme klappen gaan krijgen van het Griekse drama.

 14. Erik bkk zegt op

  Als de koers van de Euro daalt stijgt de baht en daarmee stijgt ook de dollar.
  Het maakt voor ons helemaal niets uit in welke valuta je de prijzen zet.

 15. Realist zegt op

  Hier het bericht van mijn beurs info;

  De wisselkoers euro-dollar kende de afgelopen tijd nogal een volatiele rit. Vele analisten voorspellen pariteit tussen beide munten, misschien zelfs nog dit jaar. Onze Europese eenheidsmunt verloor reeds heel wat pluimen maar lijkt nu al een poosje te schommelen tussen 1,05 en 1,15 dollar. Wat brengt de toekomst en hoe kan je hier als belegger op inspelen?

  De wisselkoers tussen de euro en de greenback nader bekeken, kunnen we twee factoren noemen die van wezenlijk belang zijn in de verdere ontwikkelingen. Ten eerste de problemen rond Griekenland en daarnaast zeker en vast het beleid van de centrale banken.

  De Griekse schuldenkwestie is moeilijk te voorspellen, net als de gevolgen ervan voor de euro. Het meest waarschijnlijke gevolg bij een grexit is een verzwakking van de eenheidsmunt. In het geval van een oplossing voor Griekenland zal de euro aan kracht winnen. Op iets langere termijn is het echter mogelijk dat de euro juist profiteert van een mogelijke grexit, aangezien de ‘zwakke schakel’, Griekenland, uit de muntunie is verwijderd. De munt benadert dan meer de Deutsche Mark.

  Wanneer de commotie rond Griekenland wat is gaan liggen zullen de markten zich weer gaan concentreren op andere zaken, zoals het beleid van de centrale banken. De Federal Reserve zal binnenkort naar alle waarschijnlijkheid een renteverhoging doorvoeren, zeker wanneer er meer en meer positieve cijfers over de Amerikaanse economie worden gepubliceerd. De ECB is echter nog maar pas begonnen met haar stimulusprogramma. Dit grote verschil in beleid zorgt ervoor dat de euro nog maar eens verder zal verzwakken. Pariteit is dan zeker in zicht.

  Indien u als belegger hier wil op inspelen door dollars te kopen, kan u nog een mooie winst verwachten, ervan uitgaande dat de vele voorspellingen van pariteit effectief uitkomen. Weet wel dat de dollar reeds een heuse rally achter de rug heeft en op een vrij hoog peil staat.

  De toekomst is boeiend, spannend en … misschien winstgevend?
  Realist

  • Erik bkk zegt op

   Wat ik mis hier is dat het beleid van de centrale banken altijd in relatie staat tot de ontwikkeling van de economie en niet iets is dat op zichzelf staat. De verrassing recent is dat de economie van Europa zich steeds beter ontwikkelt en groeicijfers werden herhaald omhoog bijgesteld. De kracht van de Euro is ook daardoor recentelijk verrassend sterk gebleken zeker nu dat de problemen met Griekenland zo zijn toegenomen. De aandelen zijn wat gezakt door de onzekerheid waar beleggers niet van houden. De valuta verhoudingen zijn echter de ultieme graadmeter en dan houdt de Euro zich sterker dan recentelijk werd verwacht.

 16. Rene Martin zegt op

  Goldman Sacks denkt dat de euro naar 95 dollarcent gaat. Zie volgend artikel:

  http://www.belegger.nl/Column/160748/Goldman-Sachs-euro-naar-95-dollarcent.aspx

  Ik heb mijn twijffels dat dit op de korte termijn zal gebeuren.

  • Cornelis zegt op

   Sommigen – zoals de genoemde bank – hebben er belang bij de koers in een bepaalde richting te praten/schrijven/manipuleren, om er vervolgens door speculatie véél op te verdienen…………

  • Eddie Lap zegt op

   Als Goldman Sachs dat zegt, moet je juist contrair handelen. Dan weet je dat we het laagste punt gehad hebben. Het enige wat die Joodse bank probeerde was de laatste mensen uit de Euro te pesten (mensen die hadden gewacht met verkopen). Je zag ook dat de koers van de Euro daarna weer omhoog ging, Goldman Sachs stond op dat moment zelf gewoon die Euro’s goedkoop op te kopen. Goldman Sachs heeft er overigens destijds ook voor gezorgd dat Griekenland middels valse rapportages in de Euro-groep kon komen. Draghi is ook een ex Goldman Sachs-bankier.
   Mensen die anno 2015 nog geloven in adviezen van bankiers zijn niet goed bij hun hoofd. En zoals een reageerder hierboven al opmerkte: als je weet dat de Euro gaat dalen zorg dan dat je er zelf aan verdient door ze nu te verkopen!
   Ik heb zelf 8 jaar op de optiebeurs als market-maker gewerkt, dus iki weet een beetje waarover ik praat. Met de nadruk op ‘een beetje’ .

   • Rene martin zegt op

    Als niet pro belegger had ik ook het idee dat het niet goed zat met die uitspraak over de euro. Eigenlijk zou Europa een rechtszaak moeten beginnen tegen de G.S. bank aangezien door hun valse rapportage’s Europa een hoop geld kwijt is.

 17. tonymarony zegt op

  Ik ben gematigd positief over de ontwikkelingen in Azie, ik kijk al een 2 weken naar de beursen op de tv om 12 uur en 2 uur middags en zie dat bijna iedere dag een daling te zien is en helemaal in japan en ze denken zelf dat dat beter gaat worden als de aziatische landen samen worden gevoegt , maar de thai denkt er toch echt anders over , eerst als de koningin jarig is worden er 300.000 gevangenen vrij gelaten en dan nog wat er allemaal naar hier komt ze waarschuwen al over inbraken en overvallen etc etc u kunt het allemaal volgen op tv op TNN .
  Maar positief moeten we wel blijven dus extra sloten op de deuren , als je deuren heb of 2 grote honden nemen heb ik ook helpt ook goed hoor.

 18. robluns zegt op

  Het is wel realistisch rekening te houden met een waarde van de euro welke gelijk is aan die van de dollar (pariteit), zodra de rente in de VS omhoog gaat (vanaf najaar, evt. volgend voorjaar).
  De Griekse kwestie zal geen invloed hebben op de waarde van de euro, niet in negatieve zin, misschien wel iets in positieve zin.
  Waardevermindering van de bath ligt gelet op renteverlagingen in China meer voor de hand.
  Per saldo houd ik er rekening mee dat een euro komend jaar redelijk goede kans maakt rond 40 of iets meer baht waard te zijn.

 19. Ruud zegt op

  Heel veel mooie reacties en wat er allemaal bijgehaald wordt, maar onderstaand enkele uitspraken die slaat op adviezen van analisten e.d.:
  “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”
  “een profeet eet ook brood”

  Weet u dat macro-economische berichten door Reuters 1 minuut worden vastgehouden alvorens deze te publiceren. Tegen forse betaling kunt u de berichten wel direct ontvangen.
  Dit geeft de grote Effectenhuizen net DIE voorsprong om de markt te bepalen cq manipuleren afhankelijk van d’r eigen positie.

  Uit ervaring kan ik (helaas) zeggen dat Goldman Sachs het pretendeert de toekomst te voorspellen maar erg vaak de plank mis slaat. (zie recentelijk bij een olieprijs van 46 US$ hun voorspelling dat de olieprijs onder de 40 US$ zou gaan komen)

  Een verhoging van de Amerikaanse rente zou beleggen in de US$ normaliter aan trekkelijker maken, maar er spelen momenteel heel veel andere zaken een grote rol.
  Bijvoorbeeld: Het dispuut in de Zuid Chinese Zee met betrekking de olieboring door China ten nadele van de omringende landen. Hierin betrekt USA een rol door militaire oefeningen in dat gebied te houden. Als dit gaat spetteren dan zou China als eenvoudige tegenzet zijn huidige belang in US$ kunnen verkopen. Hoeveel honderden miljarden dan op de markt komen durf ik niet te voorspellen, maar dat de waarde van de US$ naar beneden vliegt is zeker.
  Nadeel: USA is de grootste handelspartner van China (dus dit betekent in eigen been schieten)

  China Thailand relatie
  Het valt mij op dat China rijst wilt kopen van Thailand en dat wilt betalen met Chinese goederen, het zogehete “barter-trade”. U begrijpt, dat door de noodzakelijke Thaise verkoop, de Chinese goederen tegen de hoofdprijs worden geleverd.
  De macht van China in de wereld is erg groot.

  Maar dit zijn allemaal nog te berekenen gebeurtenissen.

  Ik ben meer bezorgd over terroristische aanslagen of natuurgeweld.
  De aanslag van 11 september had bijna niemand zien aankomen maar zette de wereld op z’n kop.
  De afgelopen week de aanslag van 1 persoon in Tunesie verwoest in enkele minuten de gehele toeristenindustrie voor de komende jaren en is een dolk in de rug van de Tunesische economie.

  Een heftige aardbeving, tsunami, vulkaanuitbarsting, meteoorinslag of iets dergelijks zullen mede bepalend zijn voor de economische en wisselkoersontwikkelingen.

  De wereld draait rond en pluk de dag, want voorspellen is weggelegd voor een enkeling (zoals Nostradamus 1560)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website