Beste lezers,

Ik heb een vraag waarbij ik een dringend beroep wens te doen op de kennis van ervaren Thailandreizigers, pensionado’s of expats die met name in Pattaya verblijven, of vertrouwd zijn met de levensomstandigheden daar.

Een paar dagen geleden kreeg ik de vraag van een oude bekende uit België die me liet weten dat hij hier graag wil komen overwinteren omdat hij denkt dat dat hem hier veel goedkoper uit zal komen dan in België te blijven. De man in kwestie is op gevorderde leeftijd (72 jaar) en heeft een meer dan behoorlijk pensioen.
Desalniettemin is hij enorm zuinig en staat geld (en het sparen daarvan) centraal in zijn hele leven. Hij is een man die men hier wel eens smalend benoemd als Cheap Charlie, Kiniau e.d.m.

Nu heeft die man mij gevraagd om hem te adviseren hoe hij hier zo goedkoop mogelijk kan komen overwinteren. Zelf hecht ik veel te veel belang aan een kwaliteitsvol leven om bij in se onbelangrijke dingen als materiële beslommeringen stil te staan, en ik kan de persoon in kwestie dan ook geen gericht advies verstrekken.

Het viel me de afgelopen dagen echter uit de reacties van menig Thailandbloglezer op dat heel wat farangs in Pattaya met zeer bescheiden budgetten rond komen.
Daarom doe ik een oproep tot deze ervaringsdeskundigen om hun overlevingstechnieken hier uitgebreid te willen meedelen.

Alvast bedankt!

Kito

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan je met een gering budget overwinteren in Pattaya?”

 1. denkaan zegt op

  gewoon logisch denken:
  goedkope slaapplek-dus geenAC, per maand huren, hoe verder van de beach, hoe simpeler en goedkoper, en vol met altijd lawaai makende Thai
  altijd Thais eten: rijst met wat erbij 30/40 bt/bord.
  zelf de was doen- machines staan overal, 20/30 bt/keer+zeep
  zeer ras Thai leren lezen en spreken
  ALS je het treft, en met veel kennis van zaken (die een nognooithiergeweestzijnd typ niet zal hebben): engageer een pronte Thaise dame en zet een huishouden op-zijn weet beter als wie dan ook hoe zuinigjes te leven.

 2. BA zegt op

  Kijken of je met een budget uit komt is gewoon een kwestie van rekenen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt bij wijze van spreken en je moet zelf weten waar je concessies doet. De 1 leeft van 1000 baht per dag en de ander geeft 10.000 baht per dag uit.

  Vaste kosten zijn huisvesting en voeding. Je kan een cheap condo ergens achteraf huren of een condo welke wat centraler gelegen is. Vaak word er bij condo’s een dagprijs gerekend, maar als je vriend een aantal maanden blijft, probeer dan een prijs voor long term stay te onderhandelen, dat scheelt een stuk.

  Transport met de bahtbus, daarmee kan je haast door heel Pattaya komen. Kost haast niks.

  Eten, er zijn zat restaurantjes waar je bij wijze van spreken voor 150 baht kan eten. Met Thai food zelfs nog wel goedkoper. Je kan zelf naar de BigC gaan en voedsel kopen, maar met de prijzen die ik doorgaans gezien heb denk ik niet dat je heel veel goedkoper uit bent door zelf eten te gaan maken.

  Was kan je zelf doen, maar kan je ook laten doen, er zijn laundry shops genoeg.

  De rest, entertainment, zoals bars etc dat is allemaal maar net hoe gek je het zelf maakt. Wel is het zo dat bijvoorbeeld bars aan walking street een aardig eind duurder zijn als bijvoorbeeld barretjes in Jomtien etc. Niet alleen qua drank maar ook qua dames.

 3. fransamsterdam zegt op

  Huur een kamer met alleen een fan op 5 kilometer afstand van het centrum, ga alleen 3x daags de deur uit om een bakje straatvoer te eten, douche 1x per week en probeer of je kunt wennen aan het drinken van het leidingwater. Koop een eenvoudige smartphone met wat internettegoed en bekijk dagelijks online met hoeveel Baht je spaarrekening nu weer aangegroeid is.

 4. Tjitske zegt op

  Kijk eens op Sanya Apartments in pattaya. Mooie appartementen vanaf 490 bath per dag.
  Er wordt Nederlands gesproken!
  Opstaptaxi voor de deur. 2 x in de week een gezellige markt voor de deur.
  Vlakbij winkels en bars.
  Met andere woorden: een aanrader.
  Kijk eens op hun site. Veel foto’s en veel info.
  Succes

  • loe zegt op

   Veel te duur voor deze meneer: 490 baht per dag. Hij kan ook wel een kamer vinden voor 150-200 baht per dag. (Of onder een brug of op het strand slapen)
   Geen bier drinken, maar water . Er staan water zuiverings automaten, hier en daar, waar je voor 1 baht per liter drinkwater kan tappen. Leidingwater is natuurlijk nog goedkoper. 🙂
   Niks opstap taxi. De benenwagen. Dat spaart geld en is ook nog gezond.
   Eten aan een kraampje op straat voor 30-40 baht. Vooral niet zelf gaan koken. dan ben je veel meer geld kwijt. Goed uitkijken waar de ballonnen hangen. Gratis eten. Het zal je niet populair maken, maar zo komt Jan Splinter door de winter 🙂

 5. Anita zegt op

  Lekker in België laten blijven, scheelt een vliegticket!

 6. Frank zegt op

  Lijkt me goed dat meneer op leeftijd eerst eens gaat kijken voor wat kortere vakantie, dan weet hij precies wat hij daar per week moet uitgeven om te leven en het toch naar zijn zin te hebben. Hij kan in die tijd zelf op zoek gaan naar geschikte plaats om te verblijven als hij wil komen overwinteren in Pattaya.
  Hoop niet dat meneer van uitgaan en terrasjes houdt, want dan wordt het al snel te duur denk ik. Het hoeft natuurlijk nooit, maar alleen drinkers vinden thaise mensen niet zo leuk. (pattaya is de stad van vertier voor 2 of meer en je wilt de thaise of thai toch niet zijn eigen drankje laten betalen)

  • Paul Schiphol zegt op

   Frank, jij hebt helemaal gelijk. Als je het echt wilt kun je het in Pattaya (Jomtien) redden met een bedrag van € 10,= per dag. ” not my cup of tea “, maar ‘t is maar hoe je wilt of moet doen.
   Als meneer een aardig pensioen heeft, laat hem dan toch eens 1x uit de band springen en het voor twee weken zelf ondervinden. Dan weet hij uit persoonlijke ervaring of dit hem kan bevallen of niet. Bovendien heeft hij alle tijd de diverse onderkomens te bekijken.
   Ik wens hem geluk maar zeker wijsheid met z’n keuze.
   Paul Schiphol

 7. Breugelmans Marc zegt op

  Kennissen van me hebben een bescheiden pensioen , en moeten er dus mee rond komen in Jomtien
  Ze huren er een condo voor een 6 a 7000 bath /maand + kosten , de rest is eenvoudig , zelf koken en af en toe goedkoop gaan eten in een restaurant maar dan liefst Thais eten.
  Weinig uitgaan en pinten drinken , dat maakt alles duur, pintjes kosten in Thailand ook geld ! en zeker als je geld spendeert aan de meisjes.
  Rond komen en redelijk goed leven kan lukken met 800 euro per maand !

 8. Jan zegt op

  Het gaat mij natuurlijk verder niks aan maar wat wil deze meneer op leeftijd doen met het geld wat hij zo spaart….,meenemen naar het hiernamaals??? Leef en geniet, zeker in Thailand. Deze meneer heeft een redelijk pensioen dus laat hem uit tellen hoeveel hij per maand te spenderen heeft en zeg hem je leeft maar 1x en als hij al 72 is zou ik als ik hem was er maar gelijk mee beginnen!
  Jan.

 9. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  Ik lees hier weer vele reacties die niets met de vraagstelling te maken hebben… hoe iemand anders zijn geld spendeert is zijn probleem, niet het onze…

  Ik kan je in Pattaye tal van hotelletjes aanwijzen van 5000 tot 5500 bathper maand met airco… zelfs met gratis internet en balkon… wel geen zicht op de zee, maar op een achterbuurt, er is zelfs een lift…

  Gezien mijnheer zijn leeftijd zal hij wel niet elke dag de bars platlopen, maar het rustig aan doen.

  Wil hij naar het strand, zou ik hem de 10 bath bus niet aanraden, want die passeren wel langs Beach Road, maar als je bij je terugkeer Pattaya niet kent, zit je voor je het weet een gans eind te ver… en bathbus chauffeurs staan niet bepaald bekend als mensen die je helpen…

  Kan hij beter een motorbike taxi nemen, kost 20 bath… en zich op Beach road laten afzetten op een plaats waar andere motorbike taxidrivers staan… hoeft hij enkel maar zijn hand in de lucht te steken, en een kaartje met het adres van zijn kamer bij zich te hebben… die mannen ruiken klanten, en zijn de besten… de kamers waarover ik spreek zijn gevestigd op soi Buakhao, Pattaya Thai, en daar de soi’s 12, 13, soi 6/1 en 6/2… en ook op second road… dus met moeite 1 km van het strand verwijdert…

  En de opmerking hierboven van Frank snap ik niet goed… ik ga hier vaak alleen drinken, en heb nog nooit een Thai of Thaise die ik niet ken een drankje betaald… zal ook iedereen worst wezen… ik drink alleen, reken af, en betaal een tip, en de kous is af… niemand gaat je daarover aanspreken… ok, als mijn Thaise vrouw meegaat betaal ik haar drank, maar als je aan zulke zaken toegeeft, betaal je al gauw als onwetende toerist drinks aan alle barlady’s, rekenen ze een ladydrink aan wat betekent dat je 30 tot 40 bath per drankje meer op je rekening krijgt… niet doen dus, en als mijnheer geen behoefte heeft aan gezelschap, gewoon alleen drinken, ofhet worden héél dure avonden! En als je de volgende dag terug naar daar gaat heb je het weer aan je been… you pay me a drink? Is mijn antwoord steevast: no problem, if you pay me one to… first drink you pay… helpt altijd… en voor alle duidelijkheid, ik ben geen Cheap Charlie, integendeel… zou het in feite beter wel zijn…

  Eten op straat kost hier 2 keer niks… 30 bath voor een portie vlees, en 10 bath voor een portie rijst… koop een diep bord en een vork en, lepel, eventueel ook een mes, 20 bath…

  Bier: Blik Singha, 38 bath, blik San Miguel, 41 bath, de meeste frisdranken 15 bath voor een fles van een halve liter… in Family Mart of 7/11…

  Dus waarom zou je niet goedkoop kunnen overwinteren hier? En de zon en de warmte en het klimaat krijg je er gratis bij… het was hier vandaag in Pattaya 33°, en we zijn half oktober…

  Natuurlijk, binnen 2 weken begint het hoogseizoen, en dan wordt het wel zoeken, en zonder hulp lukt je dat niet, zeker als je niet via een reisbureau een hotel boekt, maar iets goedkoper zoekt… alles is bijna volgeboekt…

  En een laatste absolute goeie raad… heeft in feite niets met leeftijd te maken, zorg voor een goeie reisverzekering, of het zou in geval van tegenslag wel een een héél dure overwintering kunnen worden!

  Mvg, en welkom in Pattaya.

  Rudy

  • frank belgie zegt op

   Mooi gezegd en eerlijk zo zie je maar het kan allemaal als de juiste mensen de juiste uitleg geven echt tof Rudy je bent een goede kerel en verheug me je in realiteit te leren kennen
   Trouwens Rudy heeft ook op mijn vraag goed geantwoord zo zouden er meer mensen moeten zijn

 10. JanD zegt op

  Ga de markten op, genoeg in Pattaya. Dinsdags en vrijdags. De vrijdag-zaterdag-en de zondagavond.
  Markt op zondag, overdag, in het noorden van Pattaya.
  Seven-Eleven boodschappen doen. De kraampjes langs de straat. Goed te doen. Fruit in overvloed.
  Succes

 11. e mulder zegt op

  ga toch naar het noorden chiangrai stukken goedkoper en koeler weer Groet E Mulder

 12. Daniel zegt op

  Ik kan die meneer van 72 met degelijk pensioen aanraden van zijn pensioen te genieten in plaats van op die leeftijd nog te sparen. Voor wie???
  Hij heeft waarschijnlijk wel hard gewerkt om zo een pensioen te ontvangen.
  Ik zou zeggen leef. Kijk niet op een cent het leven is al kort genoeg en geld meenemen in het hiernamaals doe je en kan niet.
  Zelf verblijf ik in CM en huur reeds jaren dezelfde condo omdat ik voor die prijs nergens een betere kan vinden blijf ik. S’ morgens eet ik brood met toespijs en kofie 3 in 1. Boodschappen doe ik bij Lotus en/of Makro. Lunch en dinner gebruik ik bereid op het gelijkvloers. Aan dames om me heen heb ik (voorlopig) geen behoefte. Uitgaan doe ik 1 a 2 keer per week. Alcohol heb ik nooit gebruik dus ik hou mij aan cola.
  Ik breng mij dagen doorgaans door op de fiets. Doe soms lange tochten en zoek slaapgelegenheid ter
  plaatse. Ik ben zelf 70, de ritten houden mij in beweging en fit, en vullen mijn dagen. Steeds neem ik een notaboek mee en schrijf op wat ik zie en waar, aangevuld met zelf getekende mappen van d weg die ik volg of gevolgd heb, dit in aanvulling van Google maps. Dit is mijn leven hier en ik voel mij daar tot nog toe goed bij. Als op een dag de gezondheid zou tegenvallen plan ik terug te keren naar den heimat. Ben steeds welkom bij mijn zoon. Voor nu houd ik ven de koude winters in Thailand door te brengen. Naar België vliegen duurt maar 1 dag.

 13. Kees zegt op

  Vertel die meneer het volgende:
  Een leuke studio waarin hijzelf (of vriendin) kan koken: 20.000 baht per maand.
  Eten en drinken 15-20.000 per maand.
  Een vaste vriendin (die natuurlijk niet in een armoedige kamer met hem wil leven, maar een representatieve studio wil) van 25 jaar die hem kan verzorgen: 30-40.000 baht.
  Andere kosten (kleding, uitjes, onvoorziene kosten): 5000 baht.

  Totaal: 70.000 tot 85.000 baht (1700-2100 euro) per maand om leuk te leven, anders gewoon thuisblijven en al zijn geld nalaten aan nazaten of de Staat!

  Hij doet me denken aan een 70-jarige Australische buurman van me: te gierig om een biertje bij het eten te bestellen (dronk voor het eten een blikje bier van 7-11 winkel, dat scheelde weer 20-30 baht), als oude man wilde hij niet meer dan 12.000 baht per maand betalen voor een heel leuke 18-jarige jongedame die bij hem inwoonde. Toen die na 3 maanden vroeg om een eenmalig bedrag van 30.000 baht om het lekkende dak van haar grootouders te vervangen, schopte hij haar de deur uit. Een soortgelijk verhaal met de volgende dame, een aantrekkelijke vrouw van 25!
  Zijn inkomen? Zo’n 120.000 baht per maand + een vermogen van 700.000 AUD !

  Afgelopen maart besloot hij plots terug te gaan naar Aussie-land en verkocht veel te snel zijn studio aan de eerste de beste die kwam kijken, voor zeker 400.000 baht onder de marktwaarde van 4,6 miljoen baht. (Een dag na de verkoop liet zijn bovenbuurman hem weten dat hij tot wel 4,7 had willen betalen – het was een top-studio op een top-locatie.)

  Tja, er zijn vreemde kostgangers onder de zon

  • Henk zegt op

   Vroeger kon je met de waardering een plus of een min aanklikken ,jammer dat dat niet kan want de verhalen van Kees raken natuurlijk kant noch wal .Denk dat 70% van de overwinteraars het met veel minder moeten doen maar ook dat is al tig keer besproken op Thailandblog .Zoals Breugelmans Marc het omschrijft kan prima .
   Overigens moet een man van 72 zelf weten waar hij zijn geld graag aan spendeert en is het op die leedtijd heel moeilijk om een 1 keer maar al zijn geld over de balk te gooien omdat mensen van die leeftijd gewoon zuinig zijn opgevoed .Ook is het voor sommige een sport om zo zuinig mogelijk te leven en zolang ze dat niet over de rug van hun landgenoten doen vind ik het prima .Succes .

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   Ik leef hier met mijn vrouw en dochter in Pattaya met 1650 euro per maand, betaal daarvan 2 kamers, de motorbike, de school, het zakgeld, we eten 4 keer per dag, we drinken zeker geen pint te weinig, en 1 of twee keer per week doen we een beerbar aan… het is krap, maar we zijn dan ook met drie, niet alleen…

   Een vriend van mij heeft een condo gekocht in een zijsoi van Pattaya Klang, voor 1.200 000 bath… op nog geen km van het strand…

   Familie van mij huurt een prachtige één slaapkamer condo met keuken, balkon, mooie living, splinternieuw in Bkk met immens zwembad beneden en een op het dak aan 13500 bath per maand, op lange termijn…

   Ik vraag me af waar sommigen die bedragen vandaan halen??? 1700- 2100 euro per maand??? das 90 000 bath!!!
   Kan iemand me uitleggen hoe een alleenstaande zeventiger zoveel geld gaat uitgeven, en aan wat???

   Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de meeste reacties hier geplaatst worden door mensen die het door de ogen van een toerist bezien…
   Velen schijnen te vergeten dat 90 000 bath voor veel Thai een jaarloon is… ben daarstraks iets gaan drinken, en er was een verjaardagsfuif met karaoke aan de gang… diegenen die dat ooit gehoord hebben zullen snappen wat ik bedoel…

   Alle Thai waren aan het dansen, kopen een fles Hong Tong whiskey, met water, kost twee keer niks…

   Ik was 165 bath kwijt, drie Singha’s, en heb een hele leuke avond gehad…

   En waarom zou je een condo van 20 000 bath huren met keuken, terwijl driekwart van de Thai in Pattaya niet eens een keuken heeft, Om ze vol te kliederen, terwijl je op de straat de lekkerste gerechten voor 40 bath eet, je moet ze zelfs niet mee naar je kamer nemen, vele eetstalletjes hebben ook een paar tafeltjes, kan je lekker buiten eten, en genieten van al het moois wat voorbijwandelt…

   Velen schijnen ook te vergeten dat wanneer je zelf wil koken, en in de mogelijkheid bent om dat te doen dat je de ingredienten niet in een Family Mart vindt, maar in een Big C, of een Macro… als je dus een eindje buiten het centrum woont, is het weer een hele klus…
   Na een jaar hier, loop ik er nog steeds in verloren, laat staan iemand van 72 die hier voor de eerste keer komt..

   Nog zoiets wat ik hier vaak lees, de Thaise vriendin die ten berde wordt gebracht, met bedragen en al… wat terug niks met de vraagstelling te maken heeft.
   Niemand weet of die mijnheer interesse heeft in een Thaise vriendin, en al zeker niet voor 20 000 bath per maand.
   Kan hem hier direct met een paar vrouwen van rond de 55 in contact brengen, die voor hem zorgen, een ganse maand, was en plas, kuisen, boodschappen doen voor de helft van die prijs…

   Om mijn vriend Marc Breughelmans te citeren, die mijnheer kan hier perfect met 800 tot 1000 euro per maand rondkomen, en dan hoeft hij zeker op geen houtje te bijten, of dorst te hebben of op straat of het strand te slapen zoals sommigen hier beweren…
   Sommigen gaan zelfs zo ver zich af te vragen wat de man met zijn spaarcenten gaat doen… alsof die man daar iets aan heeft, laat staan dat hij er rekenschap over moet geven

   Pattaya is zo duur als je het zelf maakt.

   Mvg.Rudy.

 14. Lung John zegt op

  Als hij naar pattaya wilt om goedkoper te leven, en hij is zo vrekkig awel dat hij dan maar blijft waar hij is want hij gaat 490 bath nog teveel vinden. Beste mijnheer blijf in belgie zulke mensen hebben ze daar niet nodig !! Het is de bedoeling dat de thais kunnen verdienen aan u en niet andersom.

  Lung


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website