– Herplaatst artikel van 7 november 2010 –

Soms wordt je blij verrast wanneer je de emailtjes doorworstelt. Chris Verboven een Belgische amateurfilmer stuurde mij een film over Thailand die hij gemaakt heeft.

Omdat er verder geen toelichting bij zat heb ik hem gevraagd wat voor doel hij voor ogen had. Hij liet me per e-mail weten dat hij een informatieve film over Thailand wilde maken waarbij ook het sekstoerisme aan bod kwam, maar niet als hoofdonderwerp.

Bargirl als gids in Bangkok

Een bargirl fungeerde als gids in Bangkok. Daarna reisde hij naar Kanchanaburi waar hij de brug over de Kwai River filmde. Vervolgens naar Pattaya om het leven aldaar te filmen.

Het was niet gemakkelijk om medewerking te krijgen voor de film. Vooral de Ladyboys waren moeilijk te bewegen om mee te werken. In sommige gevallen omdat de familie niet weet dat ze in Pattaya werken. Filmmakers en journalisten worden met argwaan bekeken. Te vaak wordt Pattaya negatief afgeschilderd door journalisten. Een interview met de toeristenpolitie was daarom ook niet mogelijk. Alleen een officier van de Thaise politie wilde wel geïnterviewd worden. Hij koos zijn woorden zorgvuldig. Op de vraag waarom de toeristen naar Pattaya komen zei hij: “Om maar één reden. Het mooie strand”.

Chris schreef me dat de film in België (op een Pattayaforum) werd afgekraakt. Ze vonden het een trieste film, met onwaarheden en vooroordelen. Ook werd Chris verweten dat het verhaal over de brug over de River Kwai niet klopte.

Wat vonden wij van de film?

Ik heb Chris mijn complimenten gemaakt voor de kwaliteit van het camerawerk en de montage. Natuurlijk is er sprake van een aantal clichés. Maar zoals ik al vaker heb gezegd. Het vervelende van clichés is dat ze meestal wel waar zijn. Het is geen spectaculaire film en past daarom niet in de categorie ‘Big Trouble in Tourist Thailand’. Gelukkig niet, want dat vond ik té sensatiegericht. Voor de ervaren Thailandgangers bevat de film weinig nieuws, maar desondanks vond ik hem leuk om te bekijken. Nogmaals, knap gemaakt in de wetenschap dat Chris een amateurfilmer is die getracht heeft een informatieve film over Thailand en het nachtleven te maken. Afhankelijk van de doelgroep – de gemiddelde toerist – is hij daar in mijn ogen in geslaagd.

De film duurt in totaal 32 minuten en bestaat uit drie delen.

Deel 1.

[youtube]http://youtu.be/5jBfPGGFGWI[/youtube]

.

Deel 2.

[youtube]http://youtu.be/Uth6guq9XV4[/youtube]

.

Deel 3.

[youtube]http://youtu.be/QbtMteQyRLA[/youtube]

10 reacties op “Thailand: tempels, natuur en een berucht nachtleven (video)”

 1. Steve zegt op

  Ik heb de filmpjes bekeken en idd mooi gefilmd. Ik kan niet zien dat het een amateurfilmer is. De gesproken teksten klinken wat oubollig, dat kan ook omdat ik het Vlaams niet gewend ben. Er zitten wel fouten in de tekst zoal Nasa Plaza ipv Nana Plaza.

  Het onderwerp over sekstoerisme is al zo vaak aan de orde geweest. Hij had er beter aan gedaan 1 onderwerp bij de kop te pakken en dat uitspitten. Nu is het wel een mooie film maar de onderwerpen zijn al zo uitgekauwd. Ik vraag me af of iemand op het zoveelste filmpje over Thailand zit te wachten met tempels en het nachtleven.

 2. Alexinda zegt op

  Hallo allemaal,

  Ik vind het wel een leuk en mooi filmpje , wel inderdaad wat clice-achtig, maar het geeft een goed beeld van Thailand en ik moest wel lachen , toen dat hoofd van de politie zei, dat mensen voor het strand naar pattaya kwamen …………….?????????? jaah jaah. ….Verder vond ik het een leuke film en ik zou hem graag op mijn Hyves site
  ( Hyves over Thailand ) zetten, maar ik kan hem daar niet naar toe copieren , ik zie geen url !!

  Nou kan ik het via You tube proberen, bedenk ik me opeens , ik ga het wel proberen maar ik wil Chris Verboven complimenteren met zijn film en ik heb al ge-googled op zijn naam en er zijn meerdere films van hem te zien, die ga ik tzt wel bekijken, leuk !! Chappo Cris !!

  Groetjes allemaal Linda.

  • F.Franssen zegt op

   Laten we eerlijk zijn, die positieve opmerkingen over het strand zijn best wel op z’n plaats. In Zandvoort moet ik eerst en stoel huren, die neerzetten, iemand erbij op wacht zetten en dan vervolgens weer terug naar het paviljoen om een biertje over 100mtr afstand naar mijn stoel te brengen.
   Geef mij dan maar Thailand. At your service ! Je badhandoek wordt zelfs nog voor je geinstallerd en daarna vliegen de lekkernijen aan je stoel voorbij,..
   En het water is nog lekker warm ook (30 graden?)
   Nou massage behoeft van mij niet maar toch…

   Frank F

 3. j.Jordaan zegt op

  Ik vind het (ondanks dat het een oud artikel is) nog steeds een geweldige film.
  Je moet er als echte Thailand ganger of expat een beetje doorheen kijken.
  De mening over Thaise vrouwen die alleen maar van Thaise mannen houden slaat
  natuurlijk nergens op. Al heb je dan een restaurant in Pattaya of ben je een gepensioneerde zanger, wil dat niet zeggen dat je de wijsheid in pacht hebt.
  Vaak gaat het over wat ze persoonlijk hebben meegemaakt.
  Misschien een keer in de spiegel kijken en nadenken.
  J.Jordaan

 4. henk gade zegt op

  toppie .netjes op genomen en duidelijk. dus een leuk en goed samen gevad filmpje .
  gr henk gade

 5. herman lobbes zegt op

  Ik heb gewoon genoten van het kijken, omdat ik er veel momenten uit herken. Vooral het nieuwjaar heeft bij mij veel indruk gemaakt. Omdat het waterballet en het insmeren met een meelsoort, wat gebeurt met een gulle lach. Dat maakt thailand tot een pracht land, Mijn complementen daarvoor.
  Herman

 6. Johan zegt op

  Proficiat, echt een heel goede reportage, geeft echt een heel goed beeld van een deel van de Thaise samenleving en het land.

 7. Rik zegt op

  proficiat mooie montage prachtige reportage heb er van genoten zelf kom ik er graag terug en heb er veel mooie en goede herineringen prachtig land en vriendelijke mensen mooie natuur wat kan men nog meer verlangen ? ik kom er alvast terug.

 8. Ernst Maar zegt op

  Beste medeamateur,
  Zelf film ik al vele jaren. Door mijn werk, wereldwijd, bezit ik vele uren filmateriaal. Zo weet ik maar al te goed wat de opname en vooral de montage vergt van de filmer.
  Deze film zal wel hier en daar niet aan de verwachting van de zg. “profs” voldoen.
  Als je bewust van je fouten bent, kan er iets aan verandert worden. Volg echter altijd jouw eigen lijn en probeer jouw idee duidelijk aan de kijker te maken.
  Voor mij is deze film het bekijken waard.
  Met vriendelijke groet,
  Ernst.

 9. JanT zegt op

  Een uitschieter onder de you tubes filmpjes. Ook mijn complimenten!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website