Afgelopen vrijdag onderging ik tijdens een tocht twee verschillende ervaringen. Een bezoek aan de Silverlake Winery en de Khao Chi Chan blijft altijd weer een gebied wat tot de verbeelding spreekt. En dat in al die jaren dat ik hier kom, deze ochtend was ik de enige bezoeker; heel bijzonder wat ik nog nooit eerder had meegemaakt.

Na een paar foto’s genomen te hebben, besloot ik achter de Silverlake nog wat rond te rijden. Na een aantal steile hellingen met haarspeldbochten genomen te hebben, kwam ik uit bij een eenvoudig metalen toegangspoort met een Thais opschrift, wat vertaald Wat Song Metta Wanaram oftewel Tempel van genade (barmhartigheid) betekende. Nieuwsgierig geworden besloot ik dit weggetje in te rijden.

Nog even een stukje steile weg omhoog en verwelkomt Chun Tek de bezoeker in een nooit eerder gezien beeld. Hij wordt tussen twee grote handen afgebeeld. Even verderop staat het centrale Boeddhabeeld in een fraaie turquoise kleur binnen een enorm bed van lotusbloembladen, wat een symbool is van zuiverheid en perfectie. Het Boeddhabeeld is maar liefst 50 meter hoog. Langs het pad naar dit beeld toe staan beelden van monniken opgesteld, elk met een boodschap.

Opvallend is de verering voor Khom Luang Chumphon Khet Udomsak, die in drie verschillende levensfases wordt afgebeeld. Wanchai, ook wel kapitein Mercy genaamd, heeft een belangrijke rol bij deze tempel gespeeld heeft, die in 2002 opgericht werd. Hij bezocht van jongs af aan deze tempel. Later begon hij een militaire opleiding zowel in München als in Beijing. In 1986 ontving hij van de toenmalige Thaise koning de titel Mercy vanwege zijn verdienste aan deze tempel. Het belangrijkste doel van de tempel was om de leer van de meester te verspreiden. Daarvoor is zelfs bij deze tempel in 2007 een radiostation ingericht, die een reikwijdte heeft van 80 kilometer.

Bij deze tempel heb ik alleen vrouwen aan het werk gezien door onder andere het vegen van de open ruimtes en de vele trappen. Sommige hoofden waren kaalgeschoren, anderen droegen een langer kapsel, allemaal getooid in dezelfde kleding. De monniken zouden alleen verschijnen bij het houden van rituelen. Bij deze tempel is geen Phra Men, een crematie mogelijkheid. Langs vrij steile trappen staan huisjes gebouwd, sommigen mooi versierd en eindigt onderaan bij de Bot, de wijdingszaal voor Boeddhistische evenementen.

Veel mensen komen in de jaarwisseling hier om het nieuwjaarsfeest te vieren met meditatie wat een geheel eigen inhoud heeft.

Deze tempel wijkt in vele opzichten af van de “traditionele ”tempels. De ligging is uniek in de schitterende natuur op zeker 200 meter hoogte met een grandioos uitzicht op Bangsaray en richting Chao Chi Chan.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

7 reacties op “Wat Song Metta Wanaram, Tempel van genade”

 1. l.lagemaat zegt op

  Dit is weggevallen: https://www.youtube.com/watch?v=8edxW3aYw_4

 2. Ruud NK zegt op

  Jammer dat er niet vermeld wordt in welke provincie dit is. Is dit in Chumphon? In Chumphon ben ik eens bij een witte tempel geweest in de vorm van een schip. Dit was ten ere van een admiraal geloof ik, maar het is wel 20 jaar geleden dat ik daar was.

  • Renato zegt op

   Twee ,drie jaar geleden ben ik ook hier geweest en was erg onder de indruk van deze schitterende plek en de tempel. Het viel op dat alles zo verzorgd uitzag. En, zoals je vermeld, ook toen zag ik nonnen druk in de weer met alles aan te harken en schoon te boenen.
   Verder wist ik niets van het verhaal van deze tempel en ben blij verrast om nu, een paar later dit artikel met foto’s en video hier aan te treffen.Nu ik er meer van weet ga ik de eerst volgende keer als ik weer in Jomtien ben naar deze mooie plek met zijn mooie tempel en fraai uitzicht ! Bedankt !!

  • l.lagemaat zegt op

   In de posting staat de plaats Bangsaray en Chau Chi Chan en verder is er sprake van Silverlake Winery.

   Dit alles ligt tussen Pattaya en Sattahip in de provincie Chonburi

 3. Rene Wouters zegt op

  Ruud NK
  Volgens mij zijn we er juist geweest. Wij sliepen op hat paradonpab maar zijn een tempel gaan bezoeken enkele kilometers verder namelijk op hat sai ri. Er stond ook een groot oorlogsschip. Om de tempel te bereiken moesten we een 10 tal trappen doen. Hat sai ri ligt ongeveer een 15 tal kilometers van Chumphon.

 4. Dik Lenten zegt op

  Deze tempel ligt aan een zijweg van de 322 ongeveer 6 à 7 km van highway 3 .
  De tempel is bekent als meditatie tempel voor vrouwen .
  Tegen een kleine vergoeding kunnen ze daar enkele dagen verblijven om tot rust te komen .
  Ze leven dan in het zelfde ritme als de vrouwelijke monniken .
  Mijn dochter is in een wat lastige periode in haar leven daar ook 3 dagen geweest , zij heeft dit als zeer rustgevend ervaren .

  Mvg . Dik Lenten .

 5. Dik Lenten zegt op

  Sorry,het is weg 332 .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website