De tweekleurige rivier is het gebied waar twee grote rivieren, de Mekong-rivier en de Mun-rivier, samenkomen – Khong Chiam District, provincie Ubon Ratchathani.

Een bevriende bloglezer gaf mij onlangs een aardige tip om eens een bezoek te brengen aan het dorpje Khong Chiam in het uiterste oosten van de provincie Ubon Ratchathani. Het plaatsje ligt aan de Mekong rivier, precies daar waar de Thaise rivier Mun er in uitmondt.

Door onder meer de verschillende sedimenten van de beddingen hebben beide rivieren een eigen typische kleur. De Mekong rivier heeft doorgaans een bruine kleur, terwijl de Mun, rivierwater van een blauwe kleur laat zien. Op het punt waar beide rivieren elkaar ontmoeten is het verschil in kleur duidelijk te zien, ogenschijnlijk stuit de blauwe Mun rivier op een bruine muur van de Mekong. Het wordt daarom een “mae nam song sii” (tweekleurenrivier) genoemd.

Het dorpje Khong Chaim gebruikt dit verschijnsel als een toeristische attractie. Er is een speciaal uitzichtpunt over een groot wateroppervlak, waar beide rivieren samenvloeien, met een zicht op het tegenovergelegen Laos. Men kan er bovendien een tocht met een longtailboat maken. In het dorp zelf natuurlijk de nodige winkeltjes, veel restaurantjes, een park en enkele tempels.

Een leuke bestemming voor een dagtrip, maar er zijn logiesmogelijkheden, zodat bezoekers tijdens een meerdaags bezoek deze attractie kunnen combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Pha Taem National Park. In dit park een mooi uitzichtpunt waar u dagelijks de eerste zonnestralen in Thailand bij zonsopkomst kunt meemaken. Verder biedt dit park o.a. drie mooie watervallen en er zijn meer dan 3000 jaar oude rotsschilderingen te bewonderen.

10 reacties op “Tweekleurenrivier bij Khong Chiam in Ubon Ratchathani”

 1. Heere Smit zegt op

  Ik ben er met veel plezier een maand geweest en heb genoten van de rust en de vriendelijkheid van de mensen .Je kunt inderdaad aan de rivier een huisje huren voor €450 per maand dan heb je een fantastische plek alleen moet het dan niet zo regenen als vorig jaar september ,want toen stond daar alles een kleine meter onder water .Ik heb ook geprobeerd om een boottocht te maken maar dat is nog niet zo gemakkelijk omdat je dan deels ook op het water van Laos komt en dat geeft problemen .Dus de vrouw die het koffiezaakje runde en dat huisje verhuurde heeft het geprobeerd voor mij maar dat lukte niet .”Volgend jaar “zei ze nou ja dat is dus nu helemaal niet meer gelukt.
  Je kunt met de bus vanuit Bangkok er naar toe en er rijden zeer regelmatig taxibusjes vanaf het busstation in Ubon Ratchathani daarheen..
  Ik zat voor €100 in de appartementen complex
  .bestemd voor leerkrachten…
  Aan het water van de Moon Rover is ook een prachtig restaurant met voortreffelijk eten. Het is vorig jaar helemaal vernieuwd en wordt gerund door de burgemeester…Geschikt voor familiefeesten .In de bovenzaal is alles aanwezig voor een geslaagd feest…
  Er zijn ook pubs. Een heb ik bezocht maar ik hield het al gauw voor gezien ,want tinitus…
  Hier vind ik het echte Thaise leven.Als ik naar mijn” hotel” liep kwam ik door een straat met grote huizen maar ook klein hutten waar mensen gehurkt hun eten ( rijst&vis) op een houtvuurtje bereidden. Een oude man ( hmm ik denk dat ik ouder was) bood rijst in een kommetje aan ,maar ik had zo.mijn twijfels tav de hygiëne. Een keer een buikgriep vond ik genoeg. Thailand is het land na India met het grootste aantal darminfecties en dat zullen de meeste lezers wel herkennen. Inmiddels weet ik goed waar je op moet letten :als er veel mensen in het restaurant aan het eten zijn weet je dat het wel goed zit…( Uitzonderingen bevestigen de regel)

  • Gringo zegt op

   Een prachtige aanvulling, Heere, bedankt!

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Heere, net als jij kan ik genieten van de rust en de vriendelijkheid van de mensen hier. Toch één opmerking: met de voedsel hygiëne is het volgens mijn ervaringen prima gesteld hier in Thailand (nul problemen in 10 jaar tijd) en is Thailand zeker geen tweede achter India. Afrikaanse landen scoren duidelijk het slechtste, althans voor de eigen inwoners. Voor toeristen ligt dat anders natuurlijk. Uit een enquête (één van de ongetwijfeld vele) blijkt dat Thailand van de vakantielanden relatief goed scoort met 6% van de ondervraagden die aangaven dat ze ziek waren geworden tegen bijvoorbeeld Spanje met maar liefst 30% (https://www.yahoo.com/lifestyle/the-results-are-in-the-countries-where-youre-119447773957.html).

 2. willem zegt op

  Woon er zelf een uurtje let is een hee leuke en mooie dag besteding

 3. PEER zegt op

  Wij wonen in Ubon Ratchathani en ik, als fervent cyclist, mag graag ‘n fietstour maken door Isarn en het liefste start ik ri Khong Chiam. Ik google-maps dan voetpaden, want over grindpaden is tóch het summum van fietsen. Begeleid worden door gezang van krekels en ‘t ‘geknisper’ van je banden.
  Er wordt ook vermeld dat in Khong Chiam de zon het eerste van Thailand dáár opkomt, want het ligt het meest oostelijk.zaterdagmorgen markt en veel Laotianen komen er op bezoek; ‘n leuk gezicht om de ‘douaniers’ bezig te zien met ‘in- en uitvoer’ haha.
  Vandaar noordelijk fietsen naar Khemmarat, op zaterdag leuke nightmarket met dans& live music.
  Dan weer terug door de jungle, overnachten in Trakan Phuet om naar 4 heerlijke dagen weer ‘thuis’ te komen.

  • Heere Smit zegt op

   Ik heb daar inderdaad (ook ) een mountainbike gehuurd maar na enige dagen kwam de vrouw van de eigenaar de fiets weer ophalen want ze zei dat haar man de fiets toch nodig had ,(hmm ik denk dat haar man te weinig geld had gevraagd. Ze was nogal nors en ze kwam met nog een nors kijkende dame …nou ja meer norse vrouwen heb ik niet ontmoet!)en ik kreeg het geld terug. Heel jammer want het was het een fantastische fiets. Ik heb het hele dorp afgezocht om een geschikte mountainbike te huren maar dat is mij helaas niet gelukt! Volgend jaar koop ik in de shoppingmall in Ubon een mountainbike voor ongeveer €120 en fiets dan naar K.C.Al is de route erheen geen lolletje.
   Die jungletocht: super! Is daarvoor een routekaart? Ik gebruikte googlemaps…

 4. loeng Johnny zegt op

  In de buurt van Khon Chiam, kan je het Pha Taem National Park bezoeken. Met idd het meest oostelijke punt van Thailand. Dat is een trekpleister voor de Thai om met Nieuwjaar als eerste de zon zien opkomen in Thailand. Opdie plaats kan je ook een wandeling maken waar je rotstekeningen kan bewonderen.
  Voor je op de grote parking komt in het park, kom je de mushroomrotsen, Sao Chaliang, tegen. Een mooie rotspartij. Er is daar ook en plateau waar je over diepe kloven in de grond kan springen! En niet vergeten het mooie panorama over de rivier!
  In Khon Chiam ook niet vergeten de mooie witte tempel, Wat Tham Kuwa Sawan.
  Wat verder heb je ook de ‘Moonlight Waterfall’.
  Ook in dezelfde buurt het Keang Tana National Park.
  Enkele dagen uit trekken, want daar is echt veel te.

 5. Marijke Bakker zegt op

  Een relaxte en mooie plaats om te verblijven en tevens de nabijgelegen markt op de grens met Laos te bezoeken. Echt een aanrader.

 6. Kalebath zegt op

  In 2019 daar geweest en verbleven in Khong Chiam Orchid Riverside Resort aan de rivier was echt geweldig met goed onbijt en geweldige gastheer. Mijn zoon werd daar helaas ziek waardoor we niet alles hebben kunnen zien. Maar we gaan daar zeker een keer terug komen.

 7. cees zegt op

  ik kom er al 5 jaar is geweldig mooi met ontzettende aardige mensen ,met erg goede restaurantjes.
  Elke zaterdag de markt waarvan ook mensen uit Laos komen met hun bootje.
  Dam moeten ze met een kruiwagen met hun handel een steile helling op om bovenop de markt te komen.
  Een leuke anekdote is dat ik een keer een oude vrouw met volle kruiwagen had geholpen en alle thaise omstanders moesten lachen dat een vreemde farang dit deed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website