De Wat Pho is de oudste en grootste boeddhistische tempel in Bangkok. Je kan er meer dan 1.000 Boeddhabeelden vinden en het is de thuisbasis van het grootste Boeddhabeeld in Thailand: De Liggende Boeddha (Phra Buddhasaiyas). De Wat Pho is ook bekend onder de namen Wat Phra Chetuphon en de tempel van de liggende Boeddha.

De tempel is ontstaan door een restauratie aan de Wat Phodharam in 1788 die op dezelfde locatie stond. De tempel werd hersteld en uitgebreid onder het bewind van koning Rama III, en is wederom hersteld in het jaar 1982.

Wat Pho is de grootste en oudste tempel in Bangkok (80.000 vierkante meter) en biedt onderdak aan meer dan duizend Boeddha-beelden, dit is meer dan enige andere tempel in het land.

Daarnaast is hier ook het grootste beeld te vinden: de liggende Boeddha met een lengte van zesenveertig meter en vijftien meter hoog. De liggende Boeddha is rijkelijk versierd met bladgoud en met parelmoer. De voeten van het Boeddha beeld beslaan maar liefst drie bij vijf meter en zijn ingelegd met parelmoer. De afbeelding symboliseert het heelal omringd door 108 symbolen van voorspoed en geluk. Het patroon is een harmonieuze mix van Thaise, Indiase en Chinese religieuze symbolen.

De tempel wordt ook wel gezien als de oorsprong van de traditionele Thaise massage. Zelfs voordat Wat Pho een tempel werd was het het centrum voor scholing in traditionele Thaise geneeskunde. Tijdens de restauratie door Rama III zijn er platen met daarin medische inscripties rondom de tempel geplaatst terwijl gelijktijdig in 1962 de school voor traditionele Thaise medicijnen en massages is opgericht.

Het Wat Pho-complex bestaat uit twee ommuurde gedeelten die in oost-westelijke richting gescheiden worden door Thanon Chetuphon. De liggende Boeddha en de massageschool liggen in het noordelijke gedeelte en het boeddhistische klooster met woningen en een school bevinden zich in het zuidelijke gedeelte.

Bron: Wikipedia

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

8 reacties op “De tempel van de liggende Boeddha in Bangkok”

 1. ton zegt op

  Moet toch even een nuance aanbrengen met het grootste Boeddha beeld in Thailand.
  Het liggend Boeddhabeeld in de Wat Pho is wat u zegt zes en veertig meter.
  Het grootste Boeddhabeeld staat in Roi et met maar liefst 60 meter.
  Ere wie ere toekomt

  • Roy zegt op

   Wat Muang Monastery in Ang Thong provincie. Deze boeddha is 92 meter hoog.
   Een leuke uitspraak van Thaise gidsen.Dit is het grootste beeld ter wereld in Thailand.

  • Hans van der Veen zegt op

   Klopt helemaal. Ik ben er geweest. En is zelfs meer dan 60 meter. Maar het grootste Boeddhabeeld staat in Ang Thong Thailand en is 92 meter hoog en 63 meter breed. Het staat in de Wat Muang klooster in de provincie Ang Thong. De bouw duurde maar liefst 18 jaar en werd in 2008 voltooid. https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/grootste-boeddhabeeld-thailand/

 2. Tino Kuis zegt op

  Wat Pho. Pho is de naam van de boom waaronder de Boeddha verlicht werd (Ficus religiosa), in elke tempel te vinden.

  ‘Liggende Boeddha’. Zeg maar liever ‘Stervende Boeddha’ want het geeft zijn laatste ziekte weer vlak voor hij stierf en opgenomen werd in Nirwana (ปรินิพพาน pariniphaan in het Thais).

  Een beetje zoals Jezus afgebeeld wordt op het kruis.

 3. Fred Bos zegt op

  46 meter lang is groot. Maarrrrr….. Het is beslist niet de grootste zoals jullie vermelden! In San Patong (30 km ten zuidwesten van Chiang Mai) ligt er eentje van ruim 60 meter lang!!! Ik kan helaas geen foto meesturen, maar volgens mij ligt de grootste boeddha in San Patong. De vorige twee reactie’s ten spijt: we hebben het over de “LIGGENDE” boeddha!!!

  • Mark zegt op

   Kent u Wat Pa Sawang Bun in Saraburi ook? Als die is afgebouwd, dan heeft Thailand Echt een grote liggende Buddha. Wat Pho heeft bij lange na niet de grootste

   • l.lagemaat zegt op

    Nadat het artikel geschreven werd, was men in Thailand alweer bezig met iets groters i.c beelden, gebouwen etc.

    In Bangkok en elders:groot – groter – grootst.

    De huidige “Torenbouwers van Babel”

 4. Hans zegt op

  Wij gaan normaal altijd in de middag even naar Wat Pho maar de laatste keer zijn we wel geschrokken.
  Jonge mensen in korte broek, rokend en wel die met hun zakmes steentjes aan het lospeuteren zijn.
  Van de hele devote sfeer was ook niet veel meer over dus vliegen we nu maar rechtstreeks door naar Chiang Mai en mijden Bangkok.
  Net zo als Amsterdam (heb er meer dan 30 jaar gewoond) is de sfeer helemaal verziekt en als zelfs de hotel manager zegt dat de regulaire veerponten levens gevaarlijk zijn en we beter de hotel boot kunnen nemen á 10 dollar.
  Natuurlijk verkoopt hij zelf de kaartjes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website