Speelgoed? Nee, nooit gehad. Daar was eenvoudig bij mij thuis geen geld voor. Natuurlijk was er een ganzenbord in huis, net als Mens-erger-je-niet en wat kwartetspellen waar we als gezin mee speelden. Toen ik een jaar of tien was kreeg ik het Monopoly-spel met Sinterklaas, een waar rib uit het lijf van mijn ouders. Mijn grote broer had op een gegeven ogenblik een stuk of 10 DinkyToys, een echte verzameling kun je dat niet noemen.

Ik heb speelgoed ook nooit gemist, wij hadden het niet nodig, hoewel we ons best eens vergaapten aan een modelspoor dat een speelgoedwinkel in zijn etalage had gezet. Mijn vriendjes uit de buurt speelden altijd buiten op straat, in het park, op een braakliggend terrein of in een wat verder gelegen bos. Daar was voor ons altijd wel “speelgoed” te vinden en anders konden we nog gaan “belletje trekken” of een appeltje uit iemands tuin jatten.

Speelgoed is echter, volgens de deskundigen, goed voor de ontwikkeling van de jeugd, het stimuleert de verbeelding en bevordert de creativiteit. De verkoop van speelgoed is daarom in de loop der jaren enorm gestegen en kinderen genoeg die van alles verzamelden. Ook in Thailand zijn er mensen aan die verzamelwoede behept geraakt en hebben van al dat verzamelde speelgoed een heus museum ingericht. Ik noem er drie:

Tooney Toy Museum, Nonthaburi

Somporn en Panin Poyu zijn al verzamelaars van speelgoed sinds hun tienerjaren. Die verzameling liep uit naar meer dan 100.000 stuks, poppen, modelauto’s, cartoonfiguren en wat dies meer zij. Zij investeerden hun geld in de ombouw van een restaurant naar een tentoonstellingsruimte waar ouderen herinneringen uit hun jeugd kunnen ophalen en vaders en moeders hun kinderen kunnen laten kennismaken met al dit speelgoed.

Het is een verbazingwekkende verzameling van allerlei speelgoed, variërend van klassieke automodellen, Coca Cola blikjes uit de hele wereld, Barbie en Disney figuren in allerlei soorten en maten en modellen van hedendaagse superhelden van film en TV, maar ook de klassieke Hollywoord helden als Captain America, Spiderman, de Hulk, Batman, Wolverine ontbreken niet.

Terwijl jongens hun fantasie de vrije loop laten met wapens en gadgets, zoals de hamer van Thor, de toverstokjes van Harry Potter, het schild van Captain America en de klauwen van de Wolverine, kunnen de meisjes zich in een speciale kamer vergapen aan de vele modellen en poppen van Prinses Diana en Marilyn Monroe. Er is nog veel meer te zien, één dagje uit is nauwelijks genoeg.

  • Tooney Toy Museum
  • 69/274 Soi Si Saman 8
  • District Pak Kret, Nonthaburi

Het is geopend van vrijdag tot zondag, 10:00-20:00 uur en de toegang is 100 Baht voor kinderen, gratis voor kinderen kleiner dan 90 centimeter en 150 Baht voor volwassenen. Voor meer informatie belt u naar (086) 626 9521 en (080) 289 6055 of kijk op de website www.TooneyMuseum.com en Facebook / TooneyMuseum.

Millon Toymuseum, Ayutthaya

Krirk Yoonpun, een bekende Thaise schrijver en illustrator van kinderboeken, is de eigenaar van de Million Speelgoedmuseum in Ayutthaya, dat nu al weer zes jaar bestaat. In het twee verdiepingen tellende gebouw is een verzameling te zien van duizenden stukken speelgoed van over de hele wereld. Het is een ideale plek om uw jeugdherinneringen opnieuw te beleven en voor de kinderen om de geschiedenis achter dit vintage speelgoed te ontdekken.

In glazen vitrines kan men allerlei poppen, tinnen opwindspeelgoed, door batterijen aangedreven robots en figuren als Micky Mouse, Hello Kitty, Doraemon bewonderen

  • Million Toy Museum
  • U-Tong Road (naast Wat Banomyong,
  • Ayuththaya

Het is dagelijks geopend, behalve op maandag, 09:00-16:00. en de toegang is 20 Baht voor kinderen en 50 Baht voor volwassenen. Voor meer informatie belt u naar (035) 328 949 of (081) 890 5782 of kijk op de website www.MillionToyMuseum.com

Batcat Museum & Toys, Bangkapi

Gelegen in de bruisende voorstad van Bang Kapi is het Batcat Museum, gerund door Somchai Nitimongkolchai, de thuisbasis van 50.000 Batman beeldjes, superheld modellen, speelgoed en collectibles uit de jaren 1960 tot heden. De 400m² ruimte is gemakkelijk herkenbaar door zijn kleurrijke graphics aan de buitenkant.

Er is o.a. de Hot Toys Batman 1989 Sideshow Collection te zien met mobiles, wapens en iconische kap van de Caped Crusader’s en de “Top 10 Batman Vintage Toys”, waarin een Utility Belt is opgenomen, die een waarde van 700.000 Baht vertegenwoordigt.

Maar Batcat is niet alleen gewijd aan de Caped Crusader. Bezoekers kunnen ook genieten van modellen van de auto’s van “Thunder Birds”, “Knight Rider”, “Ghostbusters” en “The Fast and the Furious”.

Batcat ligt in de buurt van het Lam Salee kruispunt, Ramkhamhaeng Road. Het is op werkdagen geopend 10:00-19:00 en in het weekend 09:00-20:00. De toegang is 100 Baht, maar buitenlanders (ouch, daar gaan we weer!) buitenlanders betalen 250 Baht. Voor meer informatie belt u naar (02) 375 9006 of bezoek Facebook / batcat.museum.

Hieronder nog een aardige video over het Tooney Toy Museum:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=utRuGM6nmEk[/youtube]

Bron: The Nation

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website