Rayong, een uurtje of twee!

Door Gringo
Geplaatst in Rayong, Thailand tips
Tags: , ,
14 juni 2021

Misschien als een reactie op de voortvarende modernisering van de afgelopen 60 jaar in Thailand, waarin veel historische delen van steden in het hele land verwaarloosd werden, zie je steeds meer plaatsen, die zich graag als “oude stad” profileren.

De oostelijke stad Rayong is er zo één, vaak door reizigers naar Koh Samet afgeschreven als een weinig inspirerende stop, maar deze middelgrote provinciehoofdstad doet er veel aan om het beeld van “oude stad” nieuw en fris leven in te blazen.

Yomchinda

Neem nu Yomchinda, eens de belangrijkste straat van de stad. In de tijd dat vrijwel alle vervoer over lange afstanden per boot werd gedaan, was Rayong een levendig dorp aan de rivier, waar reizigers en handelaren stopten om te rusten en nieuw proviand in te slaan. Schepen werden langzaam maar zeker vervangen door voertuigen in de 20ste eeuw, die de Sukhumvit Road gebruikten, waardoor de eens zo drukke Yomchinda in de vergetelheid raakte en veranderde in een hoop oude en verwaarloosde gebouwen.

Restauratie

De Yomchinda is inmiddels voor een groot gedeelte gerestaureerd. Het is weer een levendige straat met cafés, kunstgalerijen en nog wat winkeltjes met oude spulletjes als amuletten, oude telefoons, vervaagde portretten van vroegere Thaise koningen, Thaise marinevlaggen en nog zo wat meer. Iets voor de snuffelaars. Ook in Yomchinda een nieuwe bioscoop, waar niet zo gangbare films worden vertoond.

Architectuur

Liefhebbers van architectuur zullen de Sino-Europese stijl van de gebouwen opmerken. De meeste zijn gebouwd tijdens het bewind van koning Rama V in de late 19de eeuw. Sommige zijn sierlijk hersteld, terwijl andere nog de wonden en verweerde gele muren vertonen van meer dan honderd jaar blootstelling aan het weer en de zon. Nieuwe in klassieke stijl uitgevoerde lantaarns, plantenbakken en brievenbussen moeten de straat weer een aantrekkelijke plek maken om wat rond te slenteren en te genieten van de vele kleine restaurantjes en straatstalletjes.

Eten

Tijdens ons bezoek aan de straat zagen we in één eetcafé een hele klas geüniformeerde schoolkinderen genieten van roti, een noedeltent leek de ontmoetingsplek voor de senioren van de stad. Onze favoriet was een straatstalletje waar een struise Thaise dame verse vis aan het grillen was. Heerlijk gegeten!

Locatie

Yomchinda ligt aan de noordkant van Rayong. Als u de volgende keer naar Koh Samet gaat of verder naar het zuiden, plan een stop op Yomchinda voor een uurtje of twee. U zult er geen spijt van hebben.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

6 reacties op “Rayong, een uurtje of twee!”

 1. Mark zegt op

  Yomchinda road is een eilandje van authenticiteit in een oceaan van industrialisatie, bouwwoede, urbanisatie en moderniteit in dit sluitstuk van de EEC.
  De argeloze bezoeker zou zich door dit artikel op het verkeerde been laten zetten. De hoge verwachting kan nooit ingelost worden.
  Rayong is een middelgrote provinciehoofdstad die voornamelijk aan marketing doet om het imago van “oude stad” nieuw leven in te blazen … in ocharme één straatje en een paar aangrenzende sois.
  Rayong is vooral booming business. The sixties revisited.

 2. Foodlover zegt op

  Yomchinda road is een prachtige straat in Rayongs “chinatown”. Het is een heel hippe buurt geworden waar veel oude panden mooi gerestaureerd zijn. Wij wonen zelf in Thapong, 17 km van Rayong en gaan regelmatig een kleinigheidje eten of een ijsje eten in een leuk restaurantje, er zijn er meerdere. Ook de Chinese tempel
  is de moeite waard om te bezoeken. De eerste vrijdag van de maand is er een leuke markt met heerlijk eten en Chinese specialiteiten.
  I.v.m met het Coronavirus zijn we er 3 maanden niet geweest. Dus even informeren wanneer/of die maandmarkt er nog is

 3. Inge zegt op

  Hoi,

  Wij zijn vorig jaar in de oude wijk van Rayong geweest, was erg leuk;
  er is ook een eethuisje van een oude baas op de hoek, waar we heerlijk hebben
  gegeten en leuk met de man hebben gepraat.
  Groetjes, Inge

 4. Rob V. zegt op

  En blijkbaar ook een klein stadsmuseum, op de laatste foto zien we ‘พิพิธภัณฑ์เมืองระยอง ‘ [ phié-phié-thá-phan muang ráyong] boven de deur staan. Ik kijk graag rond in musea die een stukje geschiedenis laten zien. Wat voor moois kunnen we in dat museumpje vinden?

 5. PaulW zegt op

  Ik was vorige week een beetje aan het rondrijden en Rayong gepasseerd maar niet gestopt. Moet dus terug en daar een kijkje gaan nemen.Lijkt me leuk.

 6. Jacobus zegt op

  In 2007 en 2008 werkte in Map Ta Put. Zo’n 2 jaar heb ik in rayong gewoond. Nou ja gewoond, ik verbleef in het Kantary Bay Hotel. Direct gelegen aan de golf van Thailand. Links en rechts van het hotel een boulevard met restaurantjes, coffee tentjes en een paar barretjes. Strand voor de deur. Het was lokaal, maar ik heb het erg naar mijn zin gehad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website