Rayong, een uurtje of twee!

Door Gringo
Geplaatst in Rayong, Thailand tips
Tags: ,
12 februari 2018

Misschien als een reactie op de voortvarende modernisering van de afgelopen 60 jaar in Thailand, waarin veel historische delen van steden in het hele land verwaarloosd werden, zie je steeds meer plaatsen, die zich graag als “oude stad” profileren.

De oostelijke stad Rayong is er zo één, vaak door reizigers naar Koh Samet afgeschreven als een weinig inspirerende stop, maar deze middelgrote provinciehoofdstad doet er veel aan om het beeld van “oude stad” nieuw en fris leven in te blazen.

Yomchinda

Neem nu Yomchinda, eens de belangrijkste straat van de stad. In de tijd dat vrijwel alle vervoer over lange afstanden per boot werd gedaan, was Rayong een levendig dorp aan de rivier, waar reizigers en handelaren stopten om te rusten en nieuw proviand in te slaan. Schepen werden langzaam maar zeker vervangen door voertuigen in de 20ste eeuw, die de Sukhumvit Road gebruikten, waardoor de eens zo drukke Yomchinda in de vergetelheid raakte en veranderde in een hoop oude en verwaarloosde gebouwen.

Restauratie

De Yomchinda is inmiddels voor een groot gedeelte liefdevol gerestaureerd. Het is weer een levendige straat met cafés, kunstgalerijen en nog wat winkeltjes met oude spulletjes als amuletten, oude telefoons, vervaagde portretten van vroegere Thaise koningen, Thaise marinevlaggen en nog zo wat meer. Iets voor de snuffelaars. Ook in Yomchinda een nieuwe bioscoop, waar niet zo gangbare films worden vertoond.

Architectuur

Liefhebbers van architectuur zullen de Sino-Europese stijl van de gebouwen opmerken. De meeste zijn gebouwd tijdens het bewind van koning Rama V in de late 19de eeuw. Sommige zijn sierlijk hersteld, terwijl andere nog de wonden en verweerde gele muren vertonen van meer dan honderd jaar blootstelling aan het weer en de zon. Nieuwe in klassieke stijl uitgevoerde lantaarns, plantenbakken en brievenbussen moeten de straat weer een aantrekkelijke plek maken om wat rond te slenteren en te genieten van de vele kleine restaurantjes en straatstalletjes.

Eten

Tijdens ons bezoek aan de straat zagen we in één eetcafé een hele klas geüniformeerde schoolkinderen genieten van zoete en schilferige roti, een noedeltent leek de ontmoetingsplek voor de senioren van de stad. Onze favoriet was een straatstalletje waar een struise Thaise dame verse vis aan het grillen was. Heerlijk gegeten!

Locatie

Yomchinda ligt aan de noordkant van Rayong. Als u de volgende keer naar Koh Samet gaat of verder naar het oosten Trang, Ratchaburi of Koh Chang, plan een stop op Yomchinda voor een uurtje of twee. U zult er geen spijt van hebben.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Rayong, een uurtje of twee!”

 1. Kevin zegt op

  Ik moet u toch even verbeteren want TRANG LIGT NIET aan de oostkust maar aan de andere kant van de golf in het zuiden.U bedoelde waarschijnlijk TRAT.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Dik Lenten zegt op

  Nog een kleine verbetering .
  In plaats van Ratchaburi bedoelt u waarschijnlijk Chantaburi
  Mvg Dik .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. geert zegt op

  de familie van mijn vriendin wonen aan deze straat
  straat heet; YOMJINDA ROAD
  zij hebben een zaak in kleding maken/vermaken
  erg mooie straat om te zien
  RAYONG zelf is een leuke stad

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Hans van den Pitak zegt op

  En Ratchaburi moet Chantaburi zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website