In een recent verhaal op dit blog maakte een buitenlandse journalist van Thaiger een verslag van zijn visarun naar Myanmar via de stad Ranong. Zijn doel was natuurlijk de nodige stempels te krijgen om zijn verblijf in Thailand te verlengen en ik vond, dat hij niet veel oog had voor Ranong als toeristische trekpleister.

Hij vond het geen  aantrekkelijk deel van Thailand, maar ik ging wat op zoek op internet en concludeerde dat de provincie Ranong, de noordelijkste Thaise provincie aan de Andaman Zee, de toerist wel degelijk veel te bieden heeft met een overvloed aan mangroven, stranden, heetwaterbronnen, eilanden, bergen, grotten, watervallen en tempels.

Geschiedenis

Ranong werd in de 19e eeuw door Chinese migranten gesticht als een buitenpost van de tin mijnindustrie en dankt zijn naam aan de uitdrukking, rae nong, “overspoeld met mineralen.” Een grote gemeenschap van etnische Chinezen leeft hier nog steeds samen met een flink aantal moslim-Thais en migranten uit Birma. In de heuvels aan de noordkant van de stad zijn uitgebreide begraafplaatsen van Chinezen te zien alsmede het graf van de eerste gouverneur van de provincie. Op die begraafplaatsen ziet men naast Chinese pagodes ook gedetailleerde standbeelden van paarden en bewakers. Chinese bouwkunst is alom aanwezig in de vorm van poorten, schrijnen en lantaarns.

Close up portrait of Ruddy kingfisher (Halcyon coromanda) in nature at Ngao Mangrove Research Center, Ranong,Thailand

Wat te doen in en rondom Ranong?

Wat de toerist zeker niet mag missen is een bezoek aan een warmwaterbron om of alleen met de voeten of met het hele lichaam te genieten van een warmwaterbad, waarvan de temperatuur kan oplopen tot wel 60° C.

Verder is een bezoek aan een kopie van het Rattanarangsan Palace, waar koning Rama V logeerde tijdens zijn bezoek aan Ranong in 1890 interessant. Ook een tocht door het Ngao Mangrove Forest zou op “what to do”-lijstje moeten staan. Een boottrip van Ranong to Kawthaung in Myanmar behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan verlaat u Thailand, hetgeen de nodige grensformaliteiten vergt.

Ranong wordt steeds aantrekkelijker voor toeristen vanwege de verscheidene ongerepte eilanden in de buurt, zoals Koh Kam, Koh Kam Tok, Koh Khangkhao and Koh Yipun.

Tenslotte

Google Ranong en u vindt nogal wat websites, die u meer vertellen over de provincie en stad Ranong. Voor de tekst van dit verhaal heb ik oa. Gebruikt gemaakt van een prachtige reportage met foto’s in de Bangkok Post, dat u kunt vinden op deze link: www.bangkokpost.com/

Nog beter en mooier is het wellicht om de onderstaande video over Ranong te bekijken:


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Ranong, óók een Thaise parel aan de Andaman Zee (video)”

 1. Mark zegt op

  Leuk verhaal, Ranong is inderdaad geweldig, jammer dat de meeste haastig een stempeltje moeten halen en vergeten om om zich heen te kijken

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. nico van Kraburi zegt op

  Ranong is zoals geschreven een mooie provincie in het zuiden van Thailand, als je van Chumpon naar Ranong stad reist kom je door en langs meerdere nationale parken. Zelf woon ik halverwege ongeveer 60 kilometer ten noorden van Ranong in de bergen, omdat het er best veel regent is het er vaak koel en goed verblijven. Er zijn geruchten (van lokale mensen) dat er een grenspost gaat komen ter hoogte van het plaatsje Kraburi en dat het dan mogelijk wordt om vandaar naar Myanmar te reizen, het blijft dan wel de vraag of de niet Thai gebruik zouden mogen maken van deze eventuele nieuwe grenspost. Moet wel zeggen aan de overkant van de rivier de Myanmar kant dus is enkel jungle en er lopen ook weinig wegen het moet er mooi zijn volgens mijn schoonfamilie ik mag er helaas niet komen kijken. Het visum voor Kawthaung of de oude naam Victoria Point is enkel geldig voor de stad en je mag niet verder dan 15 kilometer buiten de stad komen. Buiten de stad Victoria Point is op ongeveer 15 kilometer van de stad een militaire controlepost die als je geluk hebt je terug sturen naar de stad (tenzij je een eventuele toelating hebt om wel daar te mogen reizen).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Pieter zegt op

  Voorheen toen ik op Phuket woonde deed ik daar m’n 3 maandelijkse visa-run, ‘smorgens vroeg heen met de auto, en als je geluk had was je omstreeks 14:00 uur weer terug met het bootje vanuit Birma.
  En ja dan had je geen tijd meer om Ranong nog eens rustig te bekijken, dan was je blij als je om 6 uur weer terug was.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Sjaak S zegt op

  Een paar maanden geleden bezochten wij het zogenaamde paradijs eiland Koh Phayam, waarbij wij vanuit Ranong met een boot ernaar toe voeren. Jammer genoeg hadden we onze verblijfplaats op Koh Phayam al betaald. Het beviel ons helemaal niet op het eiland. Het is er leuk voor een paar uurtjes, maar daarna hadden we het wel gezien.
  Op de laatste dag zijn we ‘s ochtends vroeg terug naar Ranong gevaren en hadden pas ‘s avonds de bus terug naar Hua Hin.
  Waren wij maar in Ranong gebleven en hadden alleen maar een dagtochtje naar Koh Phayam gemaakt. We verbleven in het Tinidee Hotel in Ranong, de avond voordat wij naar het eiland vertrokken. Dat hotel beviel ons goed. Ik zou er nog wel eens terug willen gaan, om de nadere omgeving te verkennen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website