Per boot van Bangkok naar Ayutthaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
17 oktober 2022

Wie eens op een andere manier naar Ayutthaya wil reizen, kan dit per boot doen vanuit Bangkok. De afstand van 70 kilometer werd reeds in de 14e eeuw door zeelieden per boot afgelegd om zo hun waren naar de toenmalige hoofdstad van het land te brengen. Bangkok was toen slechts het “dorp van de wilde olijven!” En het was tevens een bevoorradingsplaats voor de transportschepen naar Ayutthaya.

Al na een half uur verandert het beeld van de moderne torenhoge wolkenkrabbers in een landbouw landschap door de aanwezigheid van bananenplanten en kokospalmen. En ook door de in typische Thaise stijl gebouwde huizen van teakhout.

Helaas werd op 7 april 1767, na een 14 maanden durende belegering, de al meer dan 400 jaar oude hoofdstad in de as gelegd. Volgens overleveringen zou dit de mooiste stad ooit geweest zijn met zijn prachtige tempels, paleizen en villa’s. Helaas hebben de Birmezen de stad grondig verwoest en de natuur deed het overige werk zoals bij de Vihara Phra Mongol Bophit; een van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand.

In het Nationaal Museum van Bangkok is in een gouden urn verstopt Boeddhabeeldje te zien met nog een paar gouden voorwerpen versierd met robijnen en kristallen.

De terugweg kan met een boemeltreintje ondernomen worden of met een taxi.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Rating: 3.89/5. From 9 votes.
Please wait...

10 reacties op “Per boot van Bangkok naar Ayutthaya”

 1. bert zegt op

  hoeveel is de prijs van BKK naar ayutthaya en terug?

 2. george zegt op

  Was vorig jaar November op zoek naar een boot die vanuit Bangkok naar Ayutthaya zou gaan daar ik dat in 1990 ook gedaan had.
  Ben naar de veerboot terminal bij het BTS station Saphan Taksin geweest.
  Daar werd mij verteld dat er geen boot naar Ayutthaya gaat, dat zoiets niet bestond.
  Ik ben verder niet in discussie gegaan met deze lui,en vervolgens maar met een minivan gegaan.

  Ik vond net die trip met de boot zo mooi.
  Vanaf waar vertrekt er wel een boot, voor als ik een volgende keer zou willen gaan?

  Groet George

 3. henry zegt op

  Er worden verschillende dagreizen Bangkok – Ayudhaya aangeboden. Heen met de boot terug met de bus of vice versa

 4. Zitter zegt op

  En waar stap je op? Ook wel zo belangrijk

 5. John Chiang rai zegt op

  Er worden in Bangkok reeds jaren touren aangeboden,waar je met de bus naar Ayutthaya gaat,en dezelfde dag met de boot terug komt naar Bangkok.
  Het voordeel bij deze dagtour,hetzij je wilt meerdere dagen in Ayutthaya verblijven,is dat je natuurlijk meer tijd hebt om iets te zien.
  Bovendien krijg je op de terugweg gedurende de vaart naar Bangkok een maaltijd aangeboden in buffetvorm, die bij de meeste gasten erg goed aankwam.

 6. tom bang zegt op

  Leuk om te doen maar waar vertrekt de boot en is er een rooster met vertrektijden of is het de bedoeling dat ik nu ga googelen ?
  Vanaf de aankomst steiger kan ik te voet of met de tuk-tuk naar het station of een andere bestemming neem ik aan?

  • John Chiang rai zegt op

   Beste tom bang, hier onder vindt je een link met een paar mogelijkheden voor een boottour naar Ayutthaya.
   Deze halen je desnoods nog af van je Hotel,zodat je haast niet te voet hoeft te gaan,en ook geen tuk tuk nodig hebt.
   http://www.asia-discovery.com/service/daytrip/ayutthaya-tours.htm?gclid=EAIaIQobChMIq_rcrJy82QIVBoC9Ch3VTAQQEAAYASAAEgL0KvD_BwE

   • Mark zegt op

    In het voorjaar van 2019, nog voor de Covid-pandemie, hebben we een tour geboekt via de hotelreceptie in Bangkok. We werden vroeg in de ochtend opgehaald aan het hotel met de bus.

    De eerste stop in voormiddag was een gegidste rondleiding in het Bang Pa Inn zomerpaleis. Zeer interessant en heel mooi. Ik heb daar voor het eerst een echte “watergate” gezien en meer in detail vernomen over de “esbattementen” van voormalige Thaise koningen met de vele mia’s die in het zomerpaleis huisden. De invloed van buitenlandse architectuur op de klassiek Thaise bouwwijzen op deze site aanschouwen was minder pikant, maar minstens even interessant.

    Volgende stops waren een 3 tal klassieke bezienswaardigheden in Ayutthaya. De gidsen wissel resulteerde in een uiterst beperkte toelichting van een grotendeels letterlijk afwezige gids. Mijn vrouw is daar en offer(tje) gaan brengen aan een oude beroemde Thaise monnik die in een kelderruimte onder een tempel zat te mediteren. Voor haar was dit hét hoogtepunt van de excursie.

    De terugreis naar Bangkok was op een boot met een lekker diner.

    Al bij al een aangename, interessante en lekker excursie voor een redelijke prijs.

 7. Sjaak S zegt op

  Je kunt deze tour bij vele hotels boeken en je hebt dan de keuze. Je wordt afgehaald met een verzameltaxi en naar de boot gebracht of je gaat met een bus(je) naar Ayuthaya en komt dan pas met een boot terug. Ik heb deze trip al twee keer gedaan en het beviel me goed.
  Een paar weken geleden hebben we echter de trein naar Ayutthaya genomen. Voor mijn vrouw en ik samen 30 Baht. In Ayutthay namen we een tuk-tuk voor 1000 Baht en deze bracht ons naar de meeste tempels. Echter na een stuk of vijf hadden wij er genoeg van en na een middagmaaltje zijn we dan met de minibus terug naar Bangkok gereden.
  Ga je met een georganiseerde trip, ben je altijd duurder uit, maar dan hoef je ook zelf voor niets te zorgen. De boottrip vind ik wel leuk voor een keertje en daarom gingen wij dit keer niet. Mijn vrouw houdt er ook niet zo erg van op water te zijn.

 8. l.lagemaat zegt op

  Er zijn verschillende mogelijkheden om te zoeken onder:

  – Bangkok River Cruise Tours: aanklikken Ayutthaya Ancient Capt. Tour….

  -Thailand’s Ayutthaya Temples and River Cruise from Bangkok.

  -Ayutthaya by boat, deze start bij Wat Niwet Thammaprawat

  -Indertijd opstappen bij het Oriental Hotel in de gelijknamige boot Oriental Queen vertrekt 8 uur ‘s morgens

  Er zijn meerdere opties: Of per busje naar Ayutthaya en met de boot terug.
  Of alleen met de boot heen en op eigen gelegenheid terug, evt met het busje.
  Of de hele reis per boot, maar is een lange zit en weinig tijd voor Ayutthaya

  De prijs is afhankelijk van de keuze die men maakt en ook het gebruik van een lunch of diner.
  Bij sommige ondernemingen wordt men van het logies adres opgehaald. Bij anderen zelf naar de opstapplaats gaan. BKK tours verzorgt deze reizen ook.(BKK tours: Ayutthaya by boat)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website