nitinut380 / Shutterstock.com

Het is een merkwaardig gezicht: 50 meter uit de kust staat in de zee bij Cha Am een dikke, lelijke en donkere vrouw in het water, de rechterarm gestrekt. Het beeld is een meter of acht hoog en op eilandjes van steen houden in de zee enkele figuren haar gezelschap.

We bevinden ons op Puek Tian Beach, een kleine 20 kilometer ten noorden van de badplaats Cha Am. De omgeving vertoont veel trekken van een gebied na het vallen van een atoombom. Vrijwel alles oogt vervallen, verveloos en verlaten. Rijtjeshuizen zijn merendeels onbewoond.

Het strand telt overigens een flink aantal restaurantjes waar je uitstekend kunt eten en voor een schappelijke prijs. In het weekeinde kun je hier naar zeggen over de hoofden van de Thai lopen, maar op een donderdag is er geen kip te zien.

Puek Tian Beach is vanaf Cha Am in noordelijke richting te vinden door de 4033 te volgen. Het is een afwisselend landschap met soms vruchtbare rijstgebieden, maar vaak ook onvruchtbare maanlandschappen.

In de zee staat een eenzame vrouw, de schepping van de Thaise dichter en schrijver Soontorn Poo. Hij leefde aan het begin van de 19de eeuw en heeft in Thailand dezelfde status als Joost van den Vondel bij ons. Het verhaal omtrent Nang Pun is me niet helemaal duidelijk en bij elkaar gesprokkeld. Als ik het goed heb, was Nang een van de vrouwen van ene Pra a Pai ma nee, die op een naburig eilandje op een fluit zit te spelen.

Wat er precies is gebeurd, is me niet duidelijk, maar volgens enkelen zag Pra de beslist niet mooie Nang niet meer zitten. etc. etc. U weet hoe dat gaat in de Thaise literatuur. Mocht iemand meer weten over deze literaire liefdesgeschiedenis, hou ik me aanbevolen. Het resultaat is dat Nang nu al decennia in de zee staat te verlangen. Ach, echte liefde kan pijn doen, zo weet romanfiguur Nang ons duidelijk te maken.

5 reacties op “Nang Pun Tho Rat, een baken in zee bij Cha Am”

 1. Gringo zegt op

  @Hans, het is waarschijnlijk een figuur uit het verhaal van Phra Aphai Mani, dat je hier kunt lezen:
  http://www.thailandlife.com/thai-culture/the-story-of-phra-aphai-mani.html

  De naam Nang Pung Tha Rat komt daar weliswaar niet in voor, maar er is sprake van een dienstmeid, die het zou kunnen hebben zijn.

  Het eiland, dat je noemde is mogelijk Koh Samet, waar meerdere figuren als deze te zien zijn. De dichter kwam Soontorn Poo kwam uit Rayong, dus niet al te ver van het eiland.

  Het verhaal is ook verfilmd, op Utube zijn enkele trailers te zien met zeer realistische vrijscenes.

 2. Tino Kuis zegt op

  Zoals Gringo als vermoedde is dit beeld, en andere op het strand en kleinere eilanden, een figuur uit het verhaal Phra Abhai Mani van Sunthormphoo. Dit grote beeld stelt Phi Seua Samut voor, de Zeeduivelin, of Zeegeest, die van gedaante kan veranderen en, als mooie vrouw, een van de prinsen verleidt.

  http://sakchaip.tripod.com/bookworm/sunthorn/abhai_a.html

 3. Khun T zegt op

  Dit beeld staat overigens ook in Bangkok, tegenover de ingang van het Bangkok Museum, vlakbij MBK, onderaan de trappen van de skywalks (Januari 2013) M’n vriendin vertelde het verhaal over dit beeld, en nu is het me nog duidelijker 😉

 4. Nonkelwin zegt op

  Volgens mijn Thaise informatie hier naast me, waren Pra en Nang zwaar verliefd, want zij was zeer aantrekkelijk. Zij kon dus van gedaante verwisselen en was eigenlijk een reuzin. Op een dag ontdekte Pra dat Nang een reuzin was (en dus geen reuzevrouw) en vond hij resten van beenderen in haar geheime kamer. Daardoor komt er een einde aan de liefdesverhouding tussen beiden en vlucht hij weg naar een eiland, waar hij uit liefdesverdriet op de fluit speelt ter nadenken aan haar.
  Ook zij blijft achter in verdriet langs de waterkant en smeekt hem terug te keren. Ondanks het feit dat ze van elkaar gescheiden zijn blijven ze elkaar gedenken.

  • Gringo zegt op

   Dit verhaal klopt wel ongeveer, het is inderdaad de reuzin uit de legende Phra Aphai Mani.
   Het is niettemin wat ingewikkelder, dus lees het hele verhaal op deze link:

   http://www.thailandlife.com/thai-culture/the-story-of-phra-aphai-mani.html

   Wat dat beeld bij Cha-Am betreft, zou ik iedereen aanraden er niet te dicht bij te komen. Elk jaar verdrinkt er iemand in de buurt van dat beeld,uit wraak voor de verloren liefde.
   Zie meer bijzonderheden op deze link:

   http://www.chaam.com/cha-am-puek-tian.php


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website