Op woensdag 25 november vindt het bekende Loy Krathongfeest weer plaats in Thailand. Een feest waarbij de godin Mae Khongkha geëerd wordt, maar tevens wordt ook om vergeving gevraagd als men water verspild heeft of vervuild.

Hiervoor laat men bootjes, Krathongs gemaakt van bladeren van bananen en versierd met kaarsjes, rookstaafjes, bloemen en geld over het water varen (Loy = zweven, varen). De bootjes bevatten soms wensbriefjes. Het feest stamt vermoedelijk uit het Hindoeïsme uit Indië en werd rond het jaar 1400 in Thailand ingevoerd.

Zodra de avond invalt, komen de mensen vaak in mooie klederdrachten samen bij rivieren, meren en aan de zee. Zodra de Krathong wegdobbert, verdwijnen daarmee de oude zonden en onheil en hoopt men op een gelukkige toekomst. Verliefde stelletjes hopen op eeuwige liefde en volgen het bootje zolang als mogelijk is. Een Thais spreekwoord luidt: ‘Hoe langer men het flakkerende kaarslicht kan zien, hoe gelukkiger het komende jaar zal worden!’. Tevens worden wensballonnen, een soort grote lampion met vuur onderin, opgelaten. Een fantastisch gezicht al die zwevende lichtjes in de lucht.

Tot zover het feest zoals het altijd gevierd werd. Dit jaar zou het feest in Pattaya wel eens anders kunnen gaan verlopen. Het feest valt nu op woensdag. Dat betekent dat op een aantal stranden geen stoelen, tafels en dergelijk mogen staan. Andere jaren zaten mensen gezellig te genieten van een hapje en een drankje op en aan het strand, werden Krathongs te water gelaten en wensballonnen opgelaten. Om nu op een handdoekje op het strand te gaan zitten, lijkt mij geen geweldig idee.

Ook van de luchtvaartautoriteiten is het verzoek gekomen om geen wensballonnen op te laten in verband met de veiligheid van het vliegverkeer. Vorig jaar waren al overijverige wetsdienaren bezig om wensballonnen af te pakken of te vernielen. Of er dit jaar nog verkopers van wensballonnen aanwezig zullen zijn, staat nog te bezien.

Kortom dit jaar is het maar afwachten hoe een en ander verlopen zal, maar gezelliger zal het niet worden. Alhoewel kort daarna op vrijdag 27 november worden de grote internationale wedstrijden gehouden op het gebied van vuurwerk, wat weer genieten wordt!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Loy Krathongfeest in Thailand”

 1. martin stalenhoef zegt op

  Het verbod van het oplaten van de ballonnen is niet zo gek als je weet dat er hier op Koh Lanta
  tijdens Kerst en Nieuwjaar i.v.m de tsunami heel veel ballonnen de lucht in worden gestuurd wat ook
  verboden is Maar als je lokale vissers spreekt (wat ik vaak doe vanwege mijn restaurant) zijn die niet blij met alle ijzeren resten van ballonnen die hun net kapot maken en inkomen verminderen en deze
  resten blijven heeeel veel jaren op de bodem liggen wat ook de korallen niet beter maken
  Dus even nadenkem voor 5 minuten plezier

 2. Robbie zegt op

  Ik ga het dit jaar maar eens meemaken. Chiang Mai, Chiang Rai of Udon Thani? Daar ben ik nog niet over uit.

  • Sir Charles zegt op

   Heb het in Sukhothai meegemaakt, het geruïneerd historisch gebied. Schitterend, aanrader!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website