Khanom, een onontdekte parel in Zuid-Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
6 oktober 2023

Khanom Beach

Khanom met een mix van een aantrekkelijke kustlijn en natuur, trekt steeds meer en meer Thais en sommige buitenlandse toeristen, meestal Fransen en Nederlanders naar dit gebied. Het heeft aangename stranden met bergen, watervallen, grotten, rivieren, kanalen, rijstvelden, rubberplantages en spa’s.

Khanom heeft verschillende baaien en stranden en het belangrijkste toeristische gebied bestaat uit de stranden van noord naar zuid: Kor Khao, Na Dan, Nai Plao over een lengte van 9 kilometer. Nai Plao beach kenmerkt zich door fijn zand en een geleidelijk aflopend strand in zee wat zwemmen aantrekkelijk maakt. Het duurste hotel heet Racha Kiri, waar ook eens de Thaise koninklijke familie logeerde. Wie meer van het onderwater leven wil genieten kan naar de voor de kust gelegen eilandjes Koh Wang Nai, Koh Wang Nok en Koh Rab varen om te snorkelen nabij prachtige koraalriffen. Snorkeltrips worden aangeboden bij het eilandje Koh Rab. De zonsopgang is hier van onbeschrijfelijke schoonheid.

Wie avontuurlijk is ingesteld kan de grot bij Khao Krot bezoeken al dan niet met een gids. Liefhebbers van watervallen komen aan hun trekken bij de Samet-Chun-waterval, vooral in de regentijd.

Markt met verse vis (PUMPZA / Shutterstock.com)

Khanom komt nog steeds over als een gemoedelijk vissersplaatsje met schilderachtige bootjes en nog gedeeltelijk smalle straatjes. ’s Woensdags is er een markt waarbij de boeren hun fruit en groenten te koop aanbieden. Vrouwen van vissers bieden de vers gevangen vis te koop aan. Tevens is dit het centrum om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Een andere afwisseling is de dagelijkse terugkeer van de bontgekleurde vissersboten waarbij vissers omringd worden door veel verschillende kopers.

Een aanbevolen toer is een boottocht om roze dolfijnen te spotten. Deze omgeving staat er bekend om en is een toeristische attractie. Veel afbeeldingen verwijzen daarnaar, evenals de souvenirs.

Interessant is dat de plaats Khanom terug kan blikken op een lange geschiedenis. In 1365 werd hier onder koning U-Thong het plaatsje Tranom opgericht. Er ontwikkelde zich een handelscentrum en speelde in de geschiedenis van het Boeddhisme een belangrijke rol. Later werd de stad omgedoopt in Panom, vervolgens in Khao Nom en tenslotte in Khanom. Pas in 1959 wordt Khanom als provinciestad toegevoegd aan het district Nakhon Sri Thammarat. De belangrijkste inkomstenbronnen voor de provincie zijn palmolie, fruit en visindustrie. De Wat Kradang Nga bezit een aantal schitterende muurschilderingen uit de Ayutthaya-periode. De tempel is ongeveer 200 meter richting Nai Plao te vinden. Ook de Chinese tempel richting haven valt op door zijn kleurrijke uitstraling.

Belangrijk zijn hier de elektriciteitscentrales door middel van gasturbines, die de elektriciteitsvoorzieningen verzorgen van Koh Samui, Koh Phangan en een groot deel van zuid Thailand.

De afstanden zijn groot en er is weinig openbaar vervoer van en naar de stranden, eigen vervoer wordt daarom aangeraden.

Bron: der Farang

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website