Foto: Facebook

Kajakken kan op vele plaatsen in Thailand, langs de kusten door mangrovebossen, over rivieren door prachtige bergachtige landschappen en nog veel meer. Bij kajakken denk je niet meteen aan Bangkok, maar toch is er een mogelijkheid om met een kajak een prachtige tocht door een aantal khlongs (kanalen) te maken in het district Taling Chan in het westen van de hoofdstad.

Een verslaggever van Pattaya Trader maakte deze tocht met een Thaise vriend en schreef daar een mooi verhaal over, dat ik hieronder – ingekort – weergeef.

Het begin

Een vriend en ik gaan in een kajak peddelen door een waterwereld in Taling Chan met aan onze linkerkant tempels en mangroven aan de rechterkant. We bedenken, dat we in een andere wereld terecht zijn gekomen, ver weg van het centrum van Bangkok met de vele betonnen winkelcentra en het eeuwige verkeerslawaai.

Deze kajaks zijn eenvoudige vaartuigen met slechts drie bewegende delen – een peddel en je eigen twee armen. Met een handgetekende kaart die in het Thais is geschreven als onze enige navigatiehulp (gelukkig peddel ik met een Thais sprekende vriend), gaan we zelfstandig een route van 13 km varen. Het briesje staat op onze rug, net als het getij. Het is een luie zondag en we glijden door de waterranden van voorsteden en vergeten moerassen. Huizen, groots of bouwvallig en alles ertussen, gemaakt van teak, tin of marmer, terug op de khlong. Families die aan de waterkant lunchen met uitzicht op het water, die opkijken als er een toerist met een Thaise dame in een kajak voorbij komt peddelen.  Het lokale verkeer is meestal longtail boten en af en toe venters in houten kano’s.

Lat Mayon Floating Market

Halverwege onze tocht komen we bij de Lat Mayom drijvende markt, dat alleen in het weekend open is en varen tussen de vele boten met koopwaar door. We masken een stop, springen aan wal voor een portie gestoomde garnalen met noedels en gember. Na de lunch zwerven we wat over de markt en stappen weer in onze kajaks voor het vervolg van de tocht.

Het oude Bangkok

We peddelen verder door de zwevende wereld van het eerdere Bangkok, een plaats van vloeibare steegjes en waterhyacinten, van zij aan zij herenhuizen, shanties en spirituele huizen, plus hedendaagse satellietschotels en longtailboten. Gelukkig zien de laatsten ons komen en vertragen om onze kleine vaartuigen niet te laten overstromen met hun boegwater. Wat de troebele wateren van de khlong betreft: “Val er niet in” is de enige instructie.

Foto: Facebook

Eeuwig peddelen

Zilverreigers, riet, palmen, meervallen, eenden en markten. Ik zou voor eeuwig kunnen peddelen door deze stedelijke jungle van de meest legendarische soort. Maar nu vechten we tegen het middagtij,  maken we een laatste bocht om terug te komen op ons vertrekpunt . Achter ons zijn waarschijnlijk de beste vier uur, die ons voor tweehonderd baht een mooi inzicht gaven in wat ooit het Venetië van het oosten werd genoemd.

Kayak Bangkok Club

De kajaks worden verhuurd door Kayak Bangkok Club. Als de baas, Khun Boum Niyamosatha, de kajaks voor ons in het water plaatst bij zijn huis langs de Khlong Bansai vertelt hij: “Ik hield van de wijze van leven hier toen ik jong was, maar helaas is veel verloren gegaan.”  Na veertig jaar in de schaduw van de mahoniebomen en bamboestruiken van het kanaal te hebben gewoond, wilde Khun Niyamosatha de interesse opwekken van zijn mede door auto’s geobsedeerde Bangkokianen in wat hij ‘de geest van de waterwegen’ noemt. Hij verhuurt kajaks, voor de bijna filantropische prijs van 200 baht, voor degenen die deze geest willen herontdekken. Ironisch genoeg heeft hij vaak meer buitenlandse klanten dan Thais, misschien omdat, zoals hij opmerkt, “Thais meestal houden van wat trendy is”. ”

Als u gaat

Kayak Bangkok Club is inTaling Chan, een half met de auto vanuit het centrum van Bangkok. De kajaks, inclusief een reddingsvest, worden verhuurd voor 200 baht per persoon. U kunt tochten maken van 4, 6 of 13 kilometer en het is wel verstandig om een Thai sprekende reisgenoot bij u te hebben. Het beste is vooraf te boeken, de contactgegevens vindt u op Facebook: tinyurl.com/jc4pzbc

Hier nog een mooie video: www.facebook.com/

Bron: www.pattayatrader.com/playing-king-khlong-in-very-old-bangkok

2 reacties op “Kajakken in Bangkok”

 1. Koen Olie zegt op

  Dank hiervoor, leuk artikel!

  • rob zegt op

   ls,

   Geweldig, leuk om te doen als je in Bangkok bent. Rob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website