Het Noorden van Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , , , ,
10 maart 2016
Handafdruk-van-Bhoedha

De meeste toeristen komen naar Thailand voor de stranden, de zee en de zon. Of ze gaan met een verzorgde reis door Thailand. Niet veel bezoekers komen in het Noorden van Thailand en als ze er komen is Chiang Mai en de Gouden Driehoek de bestemmingen. Het Noorden van Thailand vind ik de mooiste regio in Thailand. Het biedt een scala van mogelijkheden voor elk wat wils.

In deze posting zal ik een globale indruk geven van het Noorden van Thailand. Dat begint eigenlijk al bij Sukhothai. Ook een stad om een paar dagen te vertoeven. Het Historisch Park kan je met een fiets bezoeken en is opgenomen in het Unesco Wereld Erfgoed.

Pitchanaluk en Utteradit zijn ook steden waar je goed kan toeven. De omgeving is er mooi en de bergen beginnen wat groter te worden. Bij Utteradit kun je via Lampang naar Chiang Mai. De weg voert door de bergen en biedt vaak schitterende vergezichten. Dertig kilometer buiten Lampang, richting Chiang Mai is er een opvangcentrum voor olifanten. Het ligt in een mooi gebied en je kunt er wat demonstraties zien hoe de olifanten in het verleden in het oerwoud werkten. Verwacht geen kunstjes van die olifanten, maar het dagelijkse arbeid dat die olifanten vroeger deden.

Huis-in-het-meer

Lampun

Veertig km voor Chiang Mai ligt de stad Lampun. Deze oude stad heeft veel tempels en is ouder dan Chiang Mai. De stad ligt aan de Ping rivier.

Chiang Mai is de op twee na grootste stad van Thailand. Het wordt wel “De roos van het Noorden” genoemd. Het is een mooie stad, vooral de oude stad dat als een vierkant gebouwd is. Een gracht ommuurt dat vierkant. Chiang Mai heeft meer tempels dan Bangkok en dat zie je. Je treft ze overal in de stad. De bekendste is Doi Suthep, dat gelegen is halverwege die berg. De tempel daar is een van de meest vereerde tempels in het Noorden.

Chiang Mai was het middelpunt van het Lanna-koninkrijk. Het was het eerste koninkrijk dat zich afscheidde van de Khmer-koninkrijken. De Lanna-cultuur verschilt veel van de cultuur van overig Thailand. De huizen, traditionele kleding e.d. zijn anders. Ook wonen in Chiang Mai en omgeving veel bergvolken. Van Chiang Rai kun je naar Mae Hong Son en Pai. Dan ga je echt de bergen in en ontmoet vele bergvolken.

Ook kun je naar Chiang Rai. Deze stad is  oude stad en heeft en gezellige binnenstad. Er is zelfs een “strand” langs de rivier. Van Chiang Rai rij je naar Mae Sai, de grensplaats met Burma. 12 kilometer van Mae Sai vindt je Doi Tung. Daar woonde de moeder van de huidige Koning en legde daar een prachtige tuin aan. Tevens is het een project voor de bergvolken daar. Het is 12 kilometer kilometer klimmen de bergen in. De weg is prima te berijden.

De-Gouden-Driehoek

Het is een grote markt, Mae Sai, een echte grensstad. Negenentwintig kilometer van Mae Sai is de Gouden Driehoek, waar Thailand, Burma en Laos bij elkaar komen. Het is er erg toeristisch, maar je kunt van de oever van de Mekong vanuit Thailand naar Burma en Laos kijken. Ook zijn boottochten op de Mekong mogelijk.

De meeste bezoekers slaan af bij Chiang Saen, 12 kilometer van de Gouden Driehoek. Het mooiste moet dan nog komen, want ga je rechtdoor dan rij je langs de Mekong naar Chian Khom, waar de Mekong Laos in gaat. Deze route zal ik in een later artikel uitgebreid beschrijven. Het is een tocht van drie dagen vanaf Chian Mai weer terug naar Chiang Mai.

Phayao is een mooie stad gelegen aan de weg Lampang-Chiang Rai. Het ligt aan het grootste natuurlijke meer van Thailand. Aan de overkant is het tempelcomplex Wat Analayo een uitgebreid tempelcomplex dat zelden door westerlingen bezocht wordt. Ook hier zal ik en aparte artikel aan wijden.

Het Chae Son Nationale Park is een park dat door weinig westerlingen bezocht wordt. Het ligt bij Chae Hom, die je vanaf Lampang of Phayao kan bereiken. Het is een park met heetwater bronnen, met watervallen die 1 km hoog zijn en die je met een betonnen trap langs de waterval kan bekijken. De klim is ook 1 km lang. De natuur in dat park is schitterend en het is zeker ook bekend om zijn eten daar, kippenvlees, varkensvlees en “sticky rice”. Alleen om dat eten  is het park een bezoek waard.

Het Noorden van Thailand is zeker en bezoek waard. Huur een auto met of zonder chauffeur en ontdek de vele dorpjes, parken, bergen, watervallen en het mooie natuurschoon. De wegen zijn in het algemeen uitstekend te berijden en vrijwel overal is de wegbewijziging ook in het Engels.

Ingezonden door: Kees

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Het Noorden van Thailand”

  1. C.van Kampen zegt op

    Vergeet niet de Hall of Opium te vermelden.

  2. Mee Farang zegt op

    En waar is de Witte Tempel?

  3. John Chiang rai zegt op

    In principe is het een mooie poging door middel van een verhaal het noorden een beetje onder de aandacht van de toeristen te brengen. Alleen dit verhaal is zo beknopt gehouden,dat het voor de meeste toeristen weinig,of haast geen informatie bied. Als ik alleen de beschrijving over de stad Chiangrai bekijk, dan wordt alleen geschreven dat het een gezellige binnenstad heeft,terwijl de schrijver geen enkele verdere informatie geeft over o.a het Wat Phra Kaew, daar waar in 1434 de beroemde Emerald Buddha gevonden is,die nu in Bangkok te bezichtigen is in de Emerald Buddha tempel,( Kings Palace), Verder wordt ook in de omgeving niet ingegaan op bijv. de Wat rong Khun (witte tempel) zelfs op de weg naar de grensplaats Mae Sai wordt niets geschreven over het opium museum,en het feit dat deze buurt beroemt, en berucht geworden is door de aanbouw,en handel van opium. Ik wil niet alles gaan opnoemen,maar de hele beschrijving lijkt meer op een vluchtige reis door het Noorden,waarbij de werkelijke interessante dingen zijn weggelaten,wat erg jammer is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website