Ganesh Himal Museum in Chiang Mai

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
31 maart 2024

Ganesh Himal Museum

Er is al veel geschreven over Noord Thailand en met name over Chang Mai met het bekende Doi-Inthanon gebergte en park. Echter voor zover ik het heb kunnen nagaan, ontbreekt een beschrijving van het eerste en enige museum in Thailand dat artefacten en standbeelden van “Ganesh” verzamelt, de God van het succes, de carrière, het intellect en het geluk, maar ook in het voorkomen van ongelukken.

Het Ganesh Himal Museum te Chiang Mai werd opgericht door Mr. Pundhorn Teerakanon, afkomstig uit Bangkok, die in Chiang Mai aan de slag ging. Reeds op 19- jarige leeftijd raakte hij onder de indruk van het beeld van de door de olifant geleide Hindoe-God en begon toen al met het verzamelen van een aantal beelden.

In 2002 besloot hij om 5 Rai land te kopen om “The Ganesh Himal Museum” te bouwen, dat bedoeld is om het leercentrum en een plaats van aanbidding te zijn voor degenen die vertrouwen hebben in Ganesh.

(Wichatsurin / Shutterstock.com)

Het hoofdgebouw van het museum dat nu een ruimte voor aanbidding is geworden en voor het organiseren van ontmoetingen hoe Ganesh te aanbidden. Dit gebouw is de enige plek in de wereld die puur uit hout vervaardigde standbeelden van Ganesh en zijn familie vertoont. De Ganesh Dhevalai is een tempel voor aanbidding gebouwd uit het geloof van Pundhorn ten opzichte van Ganesh. Elke baksteen die tijdens de bouw werd gebruikt, is gezegend met gebed voordat ze in deze Dhevalai tempel werden geplaatst. Bovendien simuleert het gebouw “Gana pati” of de wereld waar Ganesh woont. Let ook op het hoogst gerespecteerde Shiva-standbeeld onder de Ficus-boom; Shiva, de vader van Ganesha in de hindoe mythologie.

Het uitgestrekte complex van heiligdommen, tuinen, en vijvers gewijd aan de Hindoe godheid Ganesha (of Ganesh) slaagt erin om verschillende stijlen uit de Lanna, Balinese, Mogul Noord-Indische en islamitische culturen te combineren in gebrandschilderde ramen en Romaanse mozaïekvloer tegels. Ook de grote hoeveelheid aan kleurrijke beelden draagt een steentje bij. In een nabijgelegen hal ziet men een basin met een standbeeld in het midden van de godin Kuan Yin, waar men krathongs kan kopen, een klein bakje waarin een kaars geplaatst wordt en op het water laat drijven om negatieve invloeden te verdrijven. Elke zondag is er om 10 uur een ceremonie voor de aanbidding van Ganesh. De grote Ganesh dag vindt jaarlijks in september plaats, de Ganesh Chaturthi, zijn geboortedag.

Het Ganesh Himal Museum ligt te midden van de lam Yai-boomgaarden, enigszins in het middle of nowhere aan de landelijke route 3018 tussen de districten Mae Wang en Doi lo, Chang Mai 50160. Er zijn op diverse plaatsen Engelse borden van route 108 zelf richting Hang Dong, ongeveer 35 kilometer van Chiang Mai.

Ganesh Himal Museum, 277, Moo 10 T.Yang, Yang Kram, Chiang Mai 50160. GPS: 18.560171, 98.825453

Bron: www.chiangmaipao.go.th/ en www.betterlatethannever.info/

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website