Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

De Floating Market (drijvende markt) in Damnoen Saduak ligt op iets meer dan 100 kilometer buiten Bangkok en staat bij veel toeristen en bezoekers van de Thaise hoofdstad op het programma.

Sommige Thailandgangers zullen wellicht zeggen dat het te toeristisch is, maar dat neemt niet weg dat het een unieke ervaring blijft. Ik zou een bezoek aan de drijvende markt daarom ook aan iedereen aanraden. De Floating Market in Damnoen Saduak is niet de enige in de omgeving van Bangkok, maar het is wel de meest bekende en het staat op het programma van elke touroperator in Bangkok.

Klongs

De handelaren verkopen de handelswaar (fruit, groenten en souvenirs) vanaf hun bootjes en peddelen door de vele Klongs (grachten) die elkaar kruisen. Een deel van de charme is dat de meeste handelaren gekleed gaan in traditionele donkerblauwe kleding met de iconische driehoekige strooien hoed, de favoriet van de Thaise boeren. Neem je fotocamera mee, want je kunt leuke sfeervolle foto’s maken. Hoewel je de veel buitenlandse toeristen zult tegenkomen, tref je er ook locals aan. Damnoen Saduak is namelijk een echte markt.

Excursie naar de Floating Market

Normaal gesproken ben ik geen fan van rondleidingen, maar ik moet toegeven dat er duidelijke voordelen zijn als iemand anders alles voor je regelt en programma opstelt. De Floating Market in Damnoen Saduak is niet heel gemakkelijk te bereiken. Wanneer je besluit om met een excursie te boeken en je te laten rondleiden door een gids, blijft je een hoop moeite bespaard.

puwanai / Shutterstock.com

Markt in de gracht

De meeste hotels en boekingskantoortjes in Bangkok kunnen een excursie naar de Floating Market voor je regelen. De bussen hebben een Engelstalige gids en stoppen meestal wel even onderweg, zodat je de kans krijgt om wat geld uit te geven bij de kraampjes langs de weg. Als je bij de markt bent aangekomen brengen de typische Aziatische boten je door het labyrint van kanalen naar de ‘Talat khlong’ (wat letterlijk vertaald ‘markt gracht’ betekent). De reisgezelschappen arriveren meestal gelijktijdig, wat wel wat afbreuk kan doen aan de ervaring. Toch blijft het grappig om de verplicht lachende, zwaaiende kinderen en dorpelingen te passeren, voordat je de eigenlijke markt bereikt.

Op de markt krijg je de gelegenheid om fruit, Thaise lekkernijen, handwerk en souvenirs te kopen, terwijl de handelaren met je mee peddelen. Houd je handen en armen altijd binnen de boot. De grachten zijn smal en de boten varen dicht langs elkaar, waardoor ze regelmatig tegen de kant aan stoten. Er zijn wandelpaden en bruggen die uitzicht bieden op de hele markt en er zijn, net als overal in Thailand, genoeg plaatsen om wat te eten te kopen. De markt begint om 6.00 uur in de ochtend en gaat door tot ongeveer 22.00 uur in de avond. De meeste reisgezelschappen komen ongeveer om 9.00 uur in de ochtend aan. Op de terugweg naar Bangkok doen de meeste tourbussen nog twee plekken aan, de stad Nakhon Pathom en het Rose Garden Country Resort, die beide wel leuk zijn om te bezichtigen.

Op eigen gelegenheid naar de Floating Market

Het is ook mogelijk om de markt op eigen houtje te bezoeken. Hiervoor dien je vooraf wel het een en ander te plannen. De vroegste bus vertrekt om 6.00 uur in de ochtend vanaf de Southern Bus Terminal in Bangkok. In ongeveer 2,5 uur reis je naar Damnoen Saduak en je bent er dus ruim voordat de reisgezelschappen aankomen. Als je de markt al om 6.00 uur ’s ochtends wilt bezoeken, lang voordat het druk wordt, dan zit er niets anders op dan te overnachten in Damnoen Saduak.

4 reacties op “Floating Market in Damnoen Saduak”

 1. Wim zegt op

  Vind entree vrij duur en idd erg toeristisch

 2. Mark L zegt op

  Ik vrees dat dit herplaatste verhaal achterhaald is door de minder mooie werkelijkheid.
  Een half jaar geleden was ik op Damnoen Saduak, in de hoop dezelfde mooie plaatjes te zien die ik me herinnerde van een jaar of vijf terug, precies zoals in het verhaal beschreven.
  Helaas: geen groenten en fruit meer, geen peddelende verkopers met roeibootjes en i(conische) hoeden meer. Alleen rijen vaste kramen met allemaal dezelfde toeristensouvenirs, waar je in een bootje langs wordt gevaren. Okay, toegeven, er was nog een mevrouw met een roeibootje en die verkocht….bier (om 11 uur ’s ochtends). En…..toeristensouvenirs.

  Damnoen Saduk is in miijn beleving de weg van Khaosan Road opgegaan: mensen gaan er nog heen voor de herinnering aan wat het vroeger was, maar nu is het gewoon een uitgaansstraat die niet anders is dan andere uitgaansstraten. Damnoen Saduak is in die zin nog wel anders dan andere toeristenmarkten omdat je ‘m vanaf het water bekijkt, maar voor de koopwaar hoef je de rit niet meer te maken, want die vind je op elke (toeristen)markt.

  “Vroeger was alles beter”, geldt in ieder geval helaas voor de floating market van Damnoen Saduak….

  • Albert zegt op

   Enkele maanden geleden zijn we, op uitnodiging van mijn schoonouders, met zijn allen naar die floating market geweest.

   We wonen nabij de stad Chonburi, dus een eindje rijden voor ons. De rit ernaar was alles behalve aangenaam. Heel wat opstopping rond Bangkok, voornamelijk het stuk waar ze al jaren aan grote wegenwerken bezig zijn. Heel wat versmalde rijstroken waar heel wat gekken als een zot voorbij razen. Gelukkig moest ik niet zelf rijden maar ik was toch niet echt op mijn gemak.

   Ik schat dat we toch een dikke 2 uur onderweg waren. Daar aangekomen was de ontgoocheling groot. Helemaal niets te beleven. Zo goed als geen boten gezien. Gewoon enkele winkels lang de kant van het water waarvan er heel wat gesloten waren. Na een uurtje hadden we het al gezien.

   Bijna 5 uur rijden voor, als je het mij vraagt, een grote ’tourist trap’. Nee, voor mij hoeft dit niet meer.

   • Ger-Korat zegt op

    Een jaar geleden was ik er ook, helemaal niets te doen. Gelukkig op een paar km afstand een tegenovergestelde ervaring: Amphawa Samut Songkhram. Je hoeft daar niet voor de floating market te gaan alhoewel ik lees dat deze er is van vrijdag tot zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur. In Amphawa bevind je je langs de waterkant waarbij de ‘wandelpromenades’ je langs vele leuke zaken voeren. Niets geen verplichte toeristenkost zoals Damnoen maar de leuke sfeer van houten huizen langs de waterkant compleet met bruggetjes. Ook kun je een rondvaart maken waarbij je gedeeltelijk de rivier opvaart alsmede kleine vaarten doorkruist, de laatste keer diverse monitor lizards in het water gezien. Amphawa is echt leuk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website