Op de fluisterende vleugels van de dageraad, hoog boven de kronkelende wegen van Chiang Mai, torent Doi Inthanon majestueus uit. De trotse piek die de hemel streelt is meer dan een natuurwonder; het is een sacrale vertegenwoordiger van het Thaise koninkrijk. Op 2.565 meter boven zeeniveau waakt het ‘dak van Thailand’ over de uitgestrekte groenheid en diepe tradities die het land zo rijk kleuren.

Voor reizigers die de roep van dit natuurlijke monument beantwoorden, biedt het gelijknamige nationale park een schouwspel van ontzag en sereniteit. Verblijven kan men er te midden van fluisterende bladerdaken en nevelige ochtenden op een kampeerterrein dat soberheid met avontuur verzoent.

Het park onthult zijn schatten langzaam: van de drukke gesprekken van vogels die hun toevlucht hebben gezocht in deze oase tot de verborgen watervallen die als zilveren linten door het landschap dansen. Hier vindt men paden die kronkelen door verhalen van Hilltribe gemeenschappen zoals de Karen en Hmong, wiens aanwezigheid de heuvels verrijkt met een mozaïek van cultuur. De markten waar men lokale koffie kan kopen zijn een tastbare echo van het Royal Project, een koninklijk initiatief dat landbouw en gemeenschapsontwikkeling ondersteunt.

De berg, ooit bekend als Doi Luang, eert koning Inthanon, een vorst wiens nalatenschap geworteld is in het behoud van deze groene hoek van Thailand. Aan de top, verder dan het bord dat het ‘Hoogste punt van Thailand’ aankondigt, staat een gedenkplaats. Het is een stille getuige van respect en herinnering, een plek waar men even kan stilstaan bij de geschiedenis en bij het stof van de sterren waaruit wij allen voortkomen.

Voor hen die niet gezegend zijn met bergbeklimmers benen biedt een goed onderhouden weg een pad naar de wolken. Slechts een paar treden scheiden de parkeerplaats van het letterlijke hoogtepunt van het land. Toch onthult de ware schoonheid van Doi Inthanon zich iets verder naar beneden, waar de koninklijke tempels een harmonieus eerbetoon vormen aan de natuur en de monarchie.

Phra Mahathat Chedi Nophamethanidol en Phra Mahathat Chedi Noppholbhumsiri staan als plechtige wachters van traditie en schoonheid, hun architectuur verweven met de spiritualiteit van het land. De tuinen, bezaaid met bloemen, bieden bij heldere lucht uitzichten die de ziel verheffen tot boven de grenzen van het koninkrijk, naar de bergen van Birma en verder.

Een excursie naar Doi Inthanon is een reis die doordacht moet worden ondernomen. Vanuit Chiang Mai leiden reisbureaus je met lokale kennis door deze ervaring, vaak beginnend met een bezinning in de historische stad Chom Thong. De entreeprijs voor buitenlanders reflecteert de waarde van dit natuurlijk erfgoed, een waarde die vaak inclusief is bij een geboekte tour.

Een bezoek omvat de watervallen, die de tijd uitdagen met hun eeuwige val, een lunch die de smaakpapillen belooft te strelen, en natuurlijk de tempels en de piek. Vergeet niet, vooral tussen november en februari, de berg eist respect met zijn ijzige omhelzing; een lange broek en een warme trui zijn bondgenoten in de strijd tegen de koude.

Doi Inthanon, een verhaal van natuur, geschiedenis en cultuur, wacht op hen die de roep van de hoogten niet kunnen weerstaan, een roep die even oud is als de winden die erover waaien.

Ingezonden door Rudolf

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website