Chiang Mai – Thailand op z’n best

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Chiang Mai, Steden, Thailand tips
Tags: , , ,
27 april 2022

Take Photo / Shutterstock.com

Chiang Mai, de bijzondere stad in het noorden van het land, ligt op 700 kilometer, ca. 1 uur vliegen van de hoofdstad Bangkok.

Diverse luchtvaartmaatschappijen bieden dagelijkse vluchten. Chiang Mai kan ook per trein bereikt worden; neem bij voorkeur de nachttrein vanaf het Hua Lamphong-station in Bangkok (reistijd ca. 12 uur) en ontdek deze bijzondere stad en de schitterende omgeving.

Verschillen

De verschillen tussen Bangkok en Chiang Mai zijn groot. Na Bangkok met zijn hectische verkeer, overvolle straten, slecht begaanbare trottoirs en drukkende hitte is Chiang Mai een verademing. Je merkt het direct bij aankomst; de sfeer is er anders, relaxed, het is er minder heet, wandelen in de stad is een stuk aangenamer, het verkeer is minder druk en er zijn volop gezellige terrassen. De afstanden in de oude, ommuurde binnenstad zijn betrekkelijk klein, maar als je geen zin hebt om te lopen kun je gebruikmaken van de vele songtaews en tuktuks die hier minder halsbrekende toeren uithalen dan hun soortgenoten in de hoofdstad.

Tempels

Chiang Mai was in een ver verleden hoofdstad van het Lanna-koninkrijk waartoe het hele noorden van het land plus grote delen van Birma (Myanmar) en Laos behoorden. Dat koninkrijk (1250-1860) leeft voort in de typische Lanna-bouwstijl waarvan in en rond Chiang Mai prachtige voorbeelden te vinden zijn. Chiang Mai is ook een stad van tempels; alleen al 100 in de binnenstad. Ze zijn doorgaans niet zo uitbundig met glas en bladgoud versierd als hun soortgenoten in Bangkok, maar zeker niet minder interessant en indrukwekkend.

Vanuit mijn kamer in het gloednieuwe boetiekhotel U Chiang Mai heb ik uitzicht op de oudste van alle tempels, de Wat Chedi Luang, gebouwd in 1391, zo’n 60 meter hoog, maar vóór de aardbeving van 1545 zelfs 90 meter hoog. De oude tempel, deels een ruïne, is alleen al indrukwekkend door de monumentale trap van de grote chedi. Vlakbij staat de Wat Phra Sing uit de 14e eeuw, de beroemdste van alle tempels in Chiang Mai.

Markten

Behalve tempels heeft Chiang Mai nog een belangrijke attractie: markten. Natuurlijk zijn er volop moderne, goed uitgeruste winkels, maar voor sfeervol (en goedkoop) shoppen ga je naar de markt. Er is de beroemde Night Bazar die elke avond massa’s volk trekt, maar het interessantst vond ik de zondagmarkt.

Elke zondagmiddag vanaf ca. 15.00 uur worden de hoofdstraat Ratchadamnoen Road en een handvol zijstraten verkeersvrij gemaakt, waarna tot in de nachtelijke uren een dichte, golvende massa langs de kraampjes, eetstalletjes en op de grond uitgestalde waar trekt. Het U Chiang Mai Hotel is daarbij een perfecte uitvalsbasis, want het gebeuren speelt zich pal voor de deur af.

Ping rivier

Dineren aan de Ping

Als het tijd is voor het diner besluit ik de Ping-rivier op te zoeken, die ten zuiden van de binnenstad stroomt, met op de oever gezellig uitziende restaurants. Mijn vrouwelijke tuktuk-chauffeur – een vrolijke kwebbel, die met haar schelle stem boven het gepruttel van de motor weet uit te komen – brengt me naar een adres dat volgens haar het allerbeste is: Good View Restaurant. Ze blijkt niet te veel te hebben gezegd; de gerechten die op tafel komen, vis, inktvis, vlees, groente, rijst, soep, zijn vers en smaken voortreffelijk. En het ijskoude Singha-bier smaakt hemels. Er waait een verkoelend briesje vanaf het donkere water waarin zich het licht van de stad weerspiegelt, een bandje speelt zachte Thaise muziek. Het leven is goed in Chiang Mai.

Uitvalsbasis

Wie Chiang Mai bezoekt moet zeker ook tijd uittrekken voor de omgeving. Grootste trekpleister is het tempelcomplex op de berg Doi Suthep, ca. 15 kilometer ten noorden van de stad. De gebouwen zijn adembenemend mooi, het uitzicht is overweldigend. Wie het hogerop zoekt kan een bezoek brengen aan het nationale park en de berg Doi Inthanon, met 2565 meter de hoogste van Thailand.

Veruit het populairst zijn meerdaagse trektochten naar de bergvolkeren, de zogenaamde hill tribes – Hmong, Karen, Akha, Lahu en Lisu – in het noorden, maar ook een ontspannen fietstocht door slaperige dorpjes en tussen de rijstvelden behoort tot de mogelijkheden. Op deze Chiang Mai Cycle Tour (www.chiangmaibicycle.com) maak je uitgebreid kennis met het Thaise platteland. Wat verder weg zijn er trainingskampen voor olifanten (o.a. in Mae Sa), dorpen waar keramiek, zilverwerk en parasols worden gemaakt. En als bekroning is er de Gouden Driehoek, het drielandenpunt waar Myanmar, Laos en Thailand elkaar raken. Een naam die sterk tot de verbeelding spreekt, evenals Mae Hong Son waar vrouwen en meisjes zich tooien met koperen ringen rond de hals, de zogenaamde long necks.

Auteur: Henk Bouwman 

10 reacties op “Chiang Mai – Thailand op z’n best”

 1. Rene zegt op

  Klopt helemaal, wij zijn nu voor de 4e keer in chiang mai en je kan heerlijk eten in de Good view! Probeer aan het water te zitten dan heb je een prachtig uitzicht over de ping river.

 2. FOBIAN TAAMS zegt op

  en PAI in de bergen op 3 uur rijden,niet te vergeten

 3. ser kokke zegt op

  Chiang Mai is best wel aardig, maar eigenlijk niets bijzonders.
  De omgeving is wel interessant.
  Ik kom iedere maand wel een paar dagen in Chiang Mai voor mijn visum of 90 dagen opgave, maar vooral omdat de dochter van mijn vrouw daar woont. Dan eten we daar buitenshuis en doen inkopen.
  Ik zou er niet willen wonen.
  Dan veel liever in Lampang of Chiang Rai.
  Niet zo grootsteeds, maar veel intiemer en ook daar kun je goed eten, als dat belangrijk is. De Italiaan en de Griek zul je daar missen. Maar zowel Thai eten als westers eten is er in overvloed en lekker.
  Ook de omgeving van Lampang en Chiang Rai zijn de moeite waard en niet zo overlopen als de buurt om Chiang Rai.

 4. flepp zegt op

  Changmai is vindt ik persoonlijk een prima stad om enkele weken te verblijven klimaat is er aangenamer als in Bangkok of Pattaya in de maand februari. Over het algemeen zijn de mensen daar ook vriendelijker.
  Regelmatig ook contacten met de gewone bevolking die dit op prijs stellen als je belangstelling heb in hun cultuur, mensen zijn erg gastvrij, inmiddels kennen we de omgeving een beetje. Volgend jaar weer geboekt in een ander stukje van Changmai zo dat we weer wat andere plekjes kunnen bezoeken met de fiets.

 5. henry zegt op

  Misschien is dit wel de plaats om iets recht te zetten. Chiang Mai is helemaal niet de 2e grootste stad van het land, maar staat maar op de 6e plaats

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=196651

  als men het gaat meten volgens stadsgebied op de 7e plaats

  http://www.geonames.org/TH/largest-cities-in-thailand.html

 6. jaydam zegt op

  De Mae Hong Son Loop is ook aan te raden!
  Een trip vanuit Chiang Mai naar Doi Inthanon, Mae Sariang, Mae Hong Son, Pai en weer terug in Chiang Mai.

 7. Kareltje zegt op

  Chiang Mai

  Onze uitvalbasis is altijd het Dutch Guesthouse, zeer centraal gelegen en altijd wel Nederlanders die in de omgeving wonen en een effe een bakkie doen. Het is op zeer korte afstand van de night bazar gelegen en die lokale Hollanders weten natuurlijk heel veel zeer mooie en niet overlopen lokatie’s.

 8. Cornelis zegt op

  ‘Het verkeer is minder druk’: dat klopt zo langzamerhand niet meer. De wegen in en om Chiang Mai zittten tegenwoordig ook bomvol.

 9. Jan zegt op

  Misschien een tip ipv de zondagmarkt, ook op zaterdag is er heel aardige markt. Minder massaal, minder druk, maar wel leuk. De markt is bij de Chiang Mai gate.

 10. Marijke. zegt op

  Inderddaad de zaterdag avond markt niet vergeten.Ik persoonlijk vind die gezelliger als de zondag markt.Allebei wel super druk .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website