Van taxi tot bier: Tips voor degenen die reizen met een klein budget in Zuidoost-Azië.

Met betaalbare accommodaties, goed en goedkoop eten en drinken is het zuidoosten van Azië de perfecte bestemming voor wie een wat krapper budget heeft. Denk aan de fantastische en interessante landen zoals Vietnam, Cambodja, Laos of Thailand.

Het maakt niet uit waar u naar toe reist, dit deel van Azië laat zich prima ontdekken met een kleine portemonnee. Maar, omdat de afstanden groot zijn, u regelmatig gebruikmaakt van taxi’s, treinen, bussen of ander vervoer en vast en zeker verleid wordt door talrijke souvenirs, kan een vakantie duurder uitvallen dan verwacht. Daarom hier acht slimme tips om er zeker van te zijn dat u niet teveel betaalt en het niet uitmondt in ‘platzak’ in Thailand.

1. Neem nachtbussen en – treinen
Wanneer mogelijk, adviseren wij om te kiezen voor nachtbussen en –treinen. De lange afstandsreizen in Zuidoost-Azië zijn goedkoop, het netwerk erg uitgebreid. Alles is meestal uitstekend geregeld. De lokale bevolking reist overwegend ’s nachts omdat reizen dan goedkoper zijn en de reis relatief relaxed is. De meeste treinen en bussen hebben bedden of verstelbare stoelen en airconditioning. Er zijn mensen die liever niet ’s nachts reizen in verband met veiligheid. Maar eigenlijk geldt ’s nachts hetzelfde risico als overdag. Verlies gewoon niet uw spullen uit het oog en let op wat er om u heen gebeurt. Door ’s nachts te reizen bespaart u op hotelkosten en bent u geen dagen kwijt met reizen. Die tijd kunt u weer besteden aan het bezoeken van fraaie tempels en een extra stranduurtje.

2. Reserveer een zitplaats in plaats van een bed
Als u besluit om ’s nachts met de trein te reizen, dan is een stoel de goedkoopste oplossing. Vergis u niet, de zitplaatsen staan verre van gelijk aan eersteklas reizen maar u heeft in ieder geval meer bewegingsruimte en u kunt ze nog een beetje in de ligstand zetten. Het meest relaxte is een opklapbed (meestal zijn er 4 bedden in een compartiment), maar deze zijn niet altijd even hygiënisch en duurder. Op dit moment worden veel treinen gerenoveerd, onder meer in Vietnam. Daar ruilen ze wagons uit de jaren ‘60 en ‘70 in voor moderne modellen uit Korea. Of u nu een stoel of een ligbed kiest, u heeft altijd dezelfde faciliteiten tot uw beschikking. Vergeet alleen niet om oordopjes mee te nemen, het kan nogal luidruchtig zijn (hoort bij de beleving van de reis!).

3. Eet maaltijden op straat, probeer street food
Veel reizigers durven het niet aan om eten bij stalletjes op straat te kopen uit angst voor darmziekten of andere ergere dingen. De waarheid is anders. Op straat in zuidoost-Azië komt u het verste voedsel tegen dat ter plekke bereid is. Goed, gezond en goedkoop. Daarbij: het is toch een deel van uw avontuur? U kunt de smakelijkste gerechtjes en maaltijden proeven in achterafstraatjes. Van noedels met kip tot verfijnde dimsum met sesamzaad. De verkopers kopen hun producten iedere dag vers in lokale markten, dus zeker weten dat u iets authentieks eet. Kijk naar populaire plekken waar de lokale bevolking graag komt.

4. Drink Bia Hoi
Als u de dorst wilt lessen, kies dan voor lokaal geliefde drankjes als u niet buiten uw budget wilt gaan. Iedere dag om ongeveer vijf uur ’s middags lopen de cafetaria’s in Vietnam uit. De mensen gaan op plastic krukjes op straat zitten. Bia Hoi tijd! De biertjes worden geserveerd voor ongeveer 0,10 eurocent. De allerlekkerste Aziatische happen zoals biefstukdumplings komen voorbij voor zo’n 0,50 eurocent per portie. Zoek een kruk, laat de wereld aan u voorbijtrekken, maak een praatje met de mensen en geniet. Dit dagelijkse ritueel is vrij gebruikelijk in heel Zuidoost-Azië. Ieder land en iedere stad heeft z’n eigen versie van Bia Hoi, het bier dat gebrouwen wordt in Hanói.

Met z’n drieën in een Tuk-Tuk – sippakorn / Shutterstock.com

5. Ga afdingen
Ga er, waar mogelijk, prat op om te onderhandelen. Zeker op grote markten. Zo weet u zeker dat u de beste prijs betaalt. Of het nu gaat om (nep)design spullen, een kop thee of koffie. Winkeliers en marktkooplui gaan ervan uit dat er afgedongen wordt, dus schaamte is niet nodig. Soms gaat de prijs ineens omhoog als ze zien dat u toerist bent. Daarom is er altijd ruimte om te onderhandelen over de prijs van de gewenste ‘Prada’ tas. U verovert een koopje én u houdt nog wat centen over voor Bia Hoi.

6. Laat uw tandenborstel thuis
Pardon? Ja, want de meeste hostels en goedkope hotels in Zuidoost-Azië bieden gratis pakketjes met tandenborstel, tandpasta, zeep en zelfs scheermesjes. Dat wil niet zeggen dat het allemaal van superieure kwaliteit is, maar het kan er mee door. Zo bespaart u toch weer op enkele toiletartikelen. Daarnaast scheelt het iets in de bagage. Misschien kan er dan nog een extra bikini mee of een boek om op Koh Phi Phi te lezen.

7. Vermijd georganiseerde tours
Soms zijn georganiseerde tours leuk en goedkoop en ziet u ook nog de mooiste delen van Zuidoost-Azië. Maar over het algemeen is het aan te raden om trips en tours op eigen houtje te regelen. De grote steden in Zuidoost-Azië beschikken over uitstekende busnetwerken. Ze brengen u voor weinig naar de plek van bestemming. Een (weliswaar) uitdagend alternatief is het huren van een fiets. Voor 3 euro zit u al op de pedalen en begint het avontuur. Huur bijvoorbeeld een fiets als u Angkor Wat in Cambodja wilt bezoeken, in plaats van te kiezen voor een georganiseerde tour met een gammele bus. Zie daar de zon opkomen. Een onbeschrijflijke ervaring!

8. Spreek een tarief af met de taxichauffeur
Als u de voorkeur geeft aan voertuigen op wielen, stap dan in een tuk tuk of tax. Ze zijn werkelijk overal te vinden in de meeste steden en dorpen. Het is wel slim om een vast tarief af te spreken voordat u instapt. En: probeer korting te bedingen. Zo verzekert u zich ervan dat u geen fortuin kwijt bent als u eenmaal uw bestemming bereikt.

Zorg er wel voor dat u precies weet waar u naar toe moet en waar u moet uitsappen. Het is algemeen bekend dat taxichauffeurs vaak rondjes rijden en reisbureaus en hotels in hun route verwerken om reizigers een toer aan te smeren of een bepaalde accommodatie. Daarna rekenen ze ook nog extra voor de rit. De prijs en route direct vaststellen helpt bij het voorkomen van dergelijke praktijken.

Bron: Skyscanner

10 reacties op “Bespaartips voor reizen door Zuidoost-Azië”

 1. Caliente zegt op

  Prima geschreven stukje, maar dit soort dingen leer je toch met vallen en opstaan. Volgens mij hoort het er gewoon bij dat je een keer wordt opgelicht door een taxichauffeur of een keer meegaat met zo’n verschrikkelijk tourtje. Ik ben overigens wel erg gehecht aan m’n eigen tandenborstel.

 2. Roswita zegt op

  Kijk ruim voor je vertrek naar Zuid-Oost Azië eens op de site van Air Asia.
  Dan hoef je waarschijnlijk niet zo lang in de trein te zitten, als je van Chiang Mai naar Bangkok reist.
  Ik had ruim twee maanden van tevoren mijn vlucht op deze route geboekt voor 1000 bath (zo’n 25 euro)
  Iets meer dan die 840 bath maar wel in twee uurtjes met mijn koffer in de airportrail richting Bangkokcentrum.

 3. niek jansen zegt op

  Skyscanner vergeet te vertellen, dat je met taxichauffeurs in Bangkok juist niet een prijs van tevoren moet afspreken, omdat je dan minstens 3x meer geld kwijt bent als wanneer je eist dat er op de meter wordt gereden.
  Daarom is het vrijwel onmogelijk in toeristische en zakenbuurten taxi’s te krijgen die op de meter willen rijden, omdat veel taxichauffeurs liever meer aan je willen verdienen als de meter zou aangeven.
  Die chauffeurs die wel op de meter willen rijden zijn bonafide, waardoor je ook een geringe kans hebt dat ze extra om gaan rijden om meer te kunnen verdienen.
  Tuk-tuks hebben geen meter en dan is het dus ook onvermijdelijk dat er van tevoren een prijs moet bedongen worden, die dan dus ook veel te hoog zal uitvallen; in Bangkok altijd voorkeur geven aan meter-taxi’s (veiliger, gezonder en goedkoper) boven tuk-tuk’s en in Chiangmai zijn de taxi’s asociaal duur. Grab en Uber zijn 4 tot 5x zo goedkoop en liggen daarom ook overhoop met de officiële taxibedrijven, maar daarvoor moet je een app hebben.

  • niek jansen zegt op

   Ik vergat er bij te vertellen, dat je in steden als Pattaya en Chiangmai het handige syteem hebt van rode open busjes (songthews), die voor een gering bedrag bij hand opsteken je meenemen, als je bestemming past met hun bestemming, wat meestal wel het geval zal zijn.

   • niek jansen zegt op

    Ook nog dit: in Thailand verschillen veel vliegtarieven van domestic airlines niet veel van de kosten van een zitplaats in een luxe VIP-bus Bangkok-Chiangmai. Dus dan ligt de keuze voor de hand, hoewel voor een eerste keer is een treinreis uit toeristische motieven zeker aan te bevelen.

  • Yan zegt op

   Probeer in Bangkok zoveel mogelijk gebruik te maken van de Skytrain (BTS) of metro, snel en voordelig. Als het dan toch met een taxi moet, neem dan een kaart van Bangkok mee en toon aan de chauffeur waar je naar toe wil. Volg duidelijk zichtbaar de route welke hij neemt mee op de kaart…hij zal dan minder geneigd zijn om rondjes te draaien.

   • Rob V. zegt op

    De BTS skytrain en MRT metro komen niet overal en zijn nog relatief duur voor de echte budgetreiziger. Uiteraard kun je dagkaarten kopen om onbeperkt te reizen voor een vaste prijs.

    Maar moet het goedkoop of moet je ergens zijn waar deze vervoersmiddelen niet komen? Neem dan de bus. Met de planner van de Transit Autority kun je makkelijk achter halen hoe je met het OV in alle uithoeken van Bangkok kunt komen:

    https://www.transitbangkok.com

 4. Tony zegt op

  Verschillen in prijzen tussen locaties. Eilanden zijn significant duurder, Pattaya en Chang Mai significant goedkoper.

 5. martin stalenhoef zegt op

  Vergeet niet dat de metertaxis een omweg kunnen maken die weinig toeristen kennen en dan is het
  toch niet zo goedkoop Ik woon al 12 jaar in Thailand dus heb wel geleerd

  Martin

  • niek jansen zegt op

   Mee eens Martin, maar van metertaxi’s, die weigeren op de meter te rijden weet je al van tevoren dat je bedrogen wordt , dus geef dan de chauffeurs die wel op de meter rijden ’the benefit of the doubt’ in de hoop dat ze rechtstreeks naar je opgegeven bestemming rijden. En ook als ze dat niet doen, ben je goedkoper uit als bij de chauffeurs, die weigeren op de meter te rijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website