MVV-visum vraag: Vestigen in Portugal met mijn Thaise vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in TEV-procedure
Tags:
25 augustus 2016

Beste redactie,

Ik ben een man van 70 jaar en uitgeschreven uit Nederland. Ik wil terug naar EU ivm gezondheid en verzekering. Wil mij eventueel vestigen in Portugal. Mijn Thaise vriendin heeft van 2001 t/m 2013 in Nederland gewoond is daarna ivm familieomstandigheden teruggegaan en uitgeschreven. Zij had een verblijfsvergunning t/m 2015. Voldoet aan alle MVV eisen.

Ik wil haar graag meenemen, wij zijn al 20 jaar bij elkaar. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

Met vriendelijke groet,

Burt


Beste Burt,

Helaas zijn er weinig opties en zal zij bij een migratie naar Portugal met jouw de Portugese migratie procedure moeten doorlopen. Haar Nederlandse verblijfsstatus is inmiddels vervallen of mogelijk zelfs ingetrokken. Zelfs als zij haar verblijfsvergunning destijds had laten omzetten naar ‘Verblijf onbepaalde tijd EU burger’ of  (had ze met jouw gehuwd geweest) ‘Duurzaam verblijf burgers van de Unie’ had ze daar nu dus niets meer aan gehad omdat haar verblijfsstatus simpelweg verlopen of ingetrokken is.

Er zit dus niets anders op dan bij de Portugese immigratiedienst te informeren naar de migratieregels. je moet je dus wenden tot de ‘Portuguese Immigration Service’ (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras, SEF). Ik ben niet bekend met de Portugese immigratie regels. Grote vraag is of jouw vriendin  zelfstandig OF op basis van ongehuwde relatie met jou naar Portugal kan migreren. Over het algemeen hebben EU landen geen regels die voorzien in de immigratie van ongehuwde partners en is er dus een soort van ‘trouw plicht’.

Ik adviseer je dan ook om contact met de Portugezen op te nemen. Mogelijk helpt een e-mail of telefoontje aan de Portugese ambassade jullie vast op weg maar die zijn natuurlijk maar een doorgeefluik, daar de Portugese immigratiedienst de primair betrokken instantie is.

Officiële websites met meer informatie over immigratie naar Portugal:

http://www.sef.pt/portal/V10/EN/aspx/page.aspx

http://www.imigrante.pt/PagesEN/Default.aspx

Indien je met je partner in het huwelijksbootje stapt:

Mocht je ‘moeten’ trouwen om haar naar Portugal te krijgen dan heb je wel het voordeel dat onder soepele EU regelgeving valt. Namelijk EU Richtlijn 2004/38/EG Vrij verkeer voor familieleden van een burger van de Unie. In het immigratiehandboek op dit blog haal ik dat ook kort aan op pagina 8 onder het kopje ‘HELP, wij kunnen niet aan de eisen voldoen, wat nu?’.

In het kort komt het er op neer dat mits jullie kunnen aantonen er spraken is van een rechtsgeldig en oprecht huwelijk (dus een  rechtsgeldig huwelijk gesloten waar dan ook ter wereld zonder fraudeleuze bedoelingen), dat van jullie beide de identiteit bekend is en dan de niet-EU partner zich bij de EU partner zal voegen (in een ander EU land dan het land waarvan de EU burger de nationaliteit heeft), dat deze dan alle faciliteiten moeten krijgen om dat te kunnen doen: een gratis visum, soepel en snel afgegeven en alle vragen met een sterretje (*) onbeantwoord op het Schengenvisum aanvraagformulier.

Verblijf voor langere tijd (lees: immigratie) is toegestaan mits jullie dan geen onredelijke belasting zijn op de staat. Als jullie voldoende inkomen hebben om rond te komen zouden de Portugezen jullie dan geen strobreed in de weg mogen liggen. Als je deze route gaat doen zal je moeten huwen, en in bijna alle gevallen de (Thaise) huwelijksakte laten vertalen naar een taal die de Portugezen begrijpen en het origineel en de vertaling legaliseren en. Dat gaat ook op voor de (Thaise) geboorteakte: vertalen en de vertaling en origineel laten legaliseren. Meer informatie valt onder andere te vinden p[

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm

http://ec.europa.eu/immigration/

Had zij toen ze in Nederland woonachtig geweest tot Nederlandse genaturaliseerd (wat in principe kan met behoud van haar Thaise nationaliteit door zich te beroepen op ernstige financiële gevolgen of -makkelijk- zich de beroepen op een huwelijk met een Nederlander) dan had zij net als jij zich nu overal vrij in Europe kunnen vestigen. Maar dat is achteraf gezien. Het advies is dan ook aan immigranten om altijd proberen de best mogelijke verblijfsstatus te verkrijgen maar die draagt de overheid je niet op een schaaltje aan en moet men zelf achteraan.

Het verhaal hier boven gaat uiteraard ook op als je naar een ander land dan Nederland of Portugal wilt migreren. Ga je in plaats van Portugal toch naar Nederland immigreren met je vriendin lees dan vooral het dossier op dit blog omtrent ‘immigratie Thaise partner’ en steek vervolgens je licht op bij de IND. België staat volgens mij wel immigratie van een ongehuwde niet-EU partner toe maar of dat jullie aan staat?

Kom je er na dit alles nog niet uit  welke weg in te slaan, dan raad ik je aan om bij het forumwww.buitenlandsepartner.nl om advies te vragen.

Succes,

Rob

Overige bronnen/vermeldingen: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website