Beste redactie,

Ik heb een vraag over een redelijk ingewikkelde situatie waar ik bij IND, het juridisch loket en de ambassade vragen over heb gesteld, maar zij er zelfs ook niet een duidelijk antwoord op kunnen geven. Ik hoop dat iemand weet wat ik moet en kan doen.

Ik heb in Nederland een Thaise vriendin leren kennen. Ze is getrouwd met een Duitser en heeft ook een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd daar. Nu is ze laatst naar Thailand geweest om hun zoontje van 3 daar te brengen omdat de huidige man er niks voor en mee doet. Hij was zo goed geweest om een enkele reis te boeken, denkend dat ze lekker niet meer terug kon komen. Ik heb haar een retourticket gegeven en nu is ze zolang bij mij. Nu willen wij samen verder maar als zij gaat scheiden van hem dan is haar verblijfsvergunning niet meer geldig omdat hij haar ook uit zijn adres uitschrijft.

Wat moet ik nu doen om haar bij mij in Nederland te laten komen wonen? Moet ze dan terug naar Thailand voor het eerste examen Nederlands of kan ze dat ook in Duitsland doen omdat ze die cursus al heeft gedaan in het Duits?

Ik kan garant voor haar staan dus dat is geen probleem. Ik snap anders niet waarom ze heel dat proces opnieuw moet doen terwijl ze dat toen voor Duitsland heeft gedaan. Ik hoop dat iemand kan zeggen of ze dan echt weer opnieuw alles moet starten na scheiding? Dus afnemen in Thailand en dan hier verder inburgeren.

Met vriendelijke groet,

Ruud


Beste Ruud,

Dit is inderdaad geen alledaags scenario. Ik ga proberen hier een antwoord op te geven maar dit is voor mij als geïnteresseerde leek ook een unicum. Allereerst zal jouw vriendin bij een MVV+VRR sowieso de inburgering (buitenland -A1, af te leggen op de ambassade- en binnenland -A2 af te leggen bij DUO in Nederland binnen 3 jaar) moeten doen.

Dat inburgering buitenland examen kan ze uiteraard in Bangkok doen en vanuit daar kan dan ook de TEV (MMV inreisvisum + VVR verblijfsvergunning) procedure opstarten. Dat zou de standaard weg zijn waar alle betrokken ambtenaren wel weten hoe het zit uit routine. Als je de ‘makkelijke’ weg verkiest dan zou ik alles via deze manier doen. Het ‘immigratie Thaise partner’ dossier hier op het blog (zie het menu links) is dan vast en zeker een nuttige leidraad.

Maar om te weten of ze de MVV+VVR procedure vanuit Duitsland kan starten, dat is een stuk lastiger. Volgens de Vreemdelingenwet kan het examen en de TEV procedure gedaan worden vanuit elk land waar iemand ‘bestendig verblijf’ heeft, dat wil zeggen een land waar men langer dan 3 maanden verblijfsrecht heeft op het moment dat je een aanvraag voor een of ander doet (examen, TEV procedure). Dat is met een Duitse verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd zeker het geval. Probleem is natuurlijk dat jij en ik niet weten hoe lang het duurt voordat een dergelijke verblijfsvergunning ingetrokken is. De IND zal willen zien dat zij niet langer gehuwd is en een exclusieve relatie met jou heeft (al dan niet gehuwd met jou of niet, dat zal geen verschil maken). Als de scheiding er door is kun je dus aan de relatie eisen van de IND voldoen. Maar hoe lang is de verblijfsvergunning dan nog geldig? Ik zou niet weten hoe lang de Duitsers er over doen om de verblijfsvergunning in te trekken. Als ze in aanmerking komt voor een zelfstandige verblijfsvergunning dan is het eenvoudig, dan kan ze als vrijgezel de procedure starten vanuit Duitsland. Maar als ze haar verblijfsrecht sowieso gaat verliezen wordt het wel erg lastig.

Als je jouw vriendin was zou ik contact opnemen met het Ausländerbehörde (de Duitse immigratiedienst) in kreis/regio. Die kunnen haar vast meer vertellen over de consequenties en termijnen waarmee ze te maken zal gaan krijgen. Mogelijk komen jullie dan ook te weten wat haar exacte verblijfsstatus is. Dat antwoord zou ik vervolgens schriftelijk aan de IND voorleggen met de vraag welke status de IND daar aan geeft. In bepaalde gevallen kan de TEV procedure namelijk ook zonder MVV gestart worden.

De Vreemdelingwet stelt in artikel 17 namelijk dat er een vrijstelling van de MVV plicht is indien de vreemdeling de status van “langdurig ingezetene uit een andere EU-lidstaat” heeft. Ik meen dat die status in Duitsland als ‘Niederlassungseraubnis’ (onbepaalde tijd) bekend is maar eerlijk gezegd ben ik niet bekend met de Duitse migratieregels. Mocht ze inderdaad de status van “langdurig ingezetene uit een andere EU-lidstaat” hebben dan vervalt de MVV plicht en kan je de TEV procedure gewoon vanuit Nederland starten en zonder ‘ inburgering examen buitenland’. Ze zal hier in Nederland nog wel moeten inburgeren. Sla je deze weg in zoals in deze alinea benoemt dan zou ik zeker contact opnemen met een Vreemdelingenrecht advocaat daar de kans goed is dat je de nodige discussies met ambtenaren kunt verwachten.

Dergelijke complexe en niet standaard vragen zou ik nooit telefonisch met de IND doen. Deze telefoondienst geeft zelfs bij standaard vragen geregeld diverse antwoorden. Het is beter om je antwoord op schrift (lees: e-mail) te krijgen en door een IND ambtenaar die vaker met het bijltje heeft gehakt.

Of je het de moeite waard vind om de laatste genoemde weg te bewandelen of toch liever de standaard weg verkiest is natuurlijk geheel aan jullie. Veel meer dan dit beetje duiding kan ik ook niet geven daar ik geen kennis heb van verblijfsstatussen uit andere EU landen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dit in de praktijk zal lopen, en hoop dat ik je in ieder geval een zetje in de juiste richting heb kunnen geven en niet juist nog meer verwarring. Bevalt het antwoord van de Duitse en Nederlandse immigratiediensten je niet neem dan zeker contact op met een vreemdelingenrecht advocaat.

Als je voor een andere route dan standaard (TEV procedure vanuit Thailand doen) kiest hoor ik graag terug van je zodat die kennis en ervaring weer gedeeld kan worden met anderen.

Bronnen en verwijzingen

Vreemdelingenwet 2000 – http://wetten.overheid.nl/BWBR0011823/
Vreemdelingenadvocaten: http://advocaten-vreemdelingenrecht.startpagina.nl/

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website