Beste redactie,

Ten eerste: complimenten voor jullie website. Ik zit met een prangende vraag. Mijn vrouw zit in een procedure voor verkrijgen visum onbepaalde tijd. Haar visum bepaalde tijd verloopt 12-11-2016. De afhandeling van de aanvraag kan nog tot 28-12-2016 duren. Zij wil snel tijdelijk terug naar Thailand. Ze zal dan pas na 12-11-2016 weer terugkeren in Nederland.

Via IND is een tijdelijk terugreisvisum van 3 maanden mogelijk aar dat gaat in op de dag van de aanvraag. Ook dit zou kunnen verlopen terwijl ze in Thailand is en is dan nutteloos. IND gaf aan dat via de ambassade een visum aangevraagd kan worden, waarmee je binnen 10 dagen naar Nederland kan reizen. De ambassade checkt dan of bij IND de aanvraag in procedure is, of zelfs al toegekend. Na terugkomst in Nederland heeft zij dan een nieuw geldig visum ter beschikking.

Weten jullie meer over dit “10 dagen visum”? Ik vind daar nergens iets over terug.

Alvast heel veel dank voor jullie moeite.

Met vriendelijke groet,

Peter


Beste Peter,

De maximale behandeltermijn voor een verlenging van een verblijfsvergunning (VVR) is 90 dagen. De maximale behandelduur kan dan ook niet pas in december zijn. Als er dus niet binnen 90 dagen een beslissing is genomen dan kun je de IND in gebreken stellen. Meer over in gebreken stellen en behandeltermijn vind je hier: ind.nl/organisatie/contact/klachten-ingebrekestelling/Paginas/default.aspx

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je niet bang hoeft te zijn dat men je dan extra streng aanpakt of de boel afwijst.

Uiteraard zou je al voor doe tijd een (schriftelijk) verzoek bij de IND in kunnen dienen of de aanvraag versneld behandeld kan worden omdat jullie met de tijd ongunstig uitkomen. Al betwijfel ik of de IND daar in mee gaat als het om vakantie redenen staat, maar vriendelijk vragen staat altijd vrij, niet?

Als een van die wegen geen succes heeft dan kun je -op afspraak- bij de IND een sticker laten inplakken. Zo’n terugkeer visum zou lang voldoende geldig moeten zijn zodat binnen de tijd de IND over de verlening een beslissing heeft kunnen nemen. Terugreizen vanuit Thailand zal voor de Nederlands autoriteiten dan ook geen probleem zijn als de verblijfsvergunning verleng is, ook als het pasje nog niet vervangen is want dat is niet meer dan een fysiek bewijs van verblijfsrecht. Dat het pasje er niet is is dan onhandig maar Europa kom je wel binnen. Mogelijk heb je wel problemen met de vliegtuigmaatschappij bij het inchecken. ind.nl/op-vakantie-maar-verlenging-verblijfsvergunning-niet-binnen

Ik moet echter eerlijk bekennen dat ik de ins-en-outs van zo’n terugkeervisum ook niet ken, alleen dat dit zou moeten volstaan in jullie scenario, ook als alles tegen zit.

Om dit soort dingen te vermijden adviseer ik het Immigratie Dossier dan in het ook om 6 maanden voor het aflopen van de verblijfsvergunning een verzoek in te dienen tot verlenging of aanpassing (naar een beter type verblijfsvergunning, bijvoorbeeld die van ‘ langdurige ingezetene’) van de verblijfsvergunning. De IND stuurt doorgaans pas een maand of drie, nog later of soms helemaal niet zo’n verlengingsformulier op en als je pech hebt dan heb je te weinig tijd en loop je tegen dit soort gedoe aan.

Groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website