Zonsondergang in Thailand

Door Dick Koger
Geplaatst in Stranden
Tags: , ,
17 juni 2011

Zonsondergang Phuket

Gisteren (zo schreef ik het, maar het is al lang geleden) heb ik de mooiste zonsondergang van mijn leven gezien.

Ik had de hele dag heel plezierig met de jongste dochter in mijn Thaise gezin, Nan, doorgebracht en pas om een uur of vijf ging ik de deur uit naar Douwe, een Nederlandse vriend hier. Ik had twee uitgaven van de Groene Amsterdammer bij me en was wanhopig omdat ik de cryptogrammen niet kon oplossen en dan moet je naar Douwe. Hij was er niet, maar ik hoorde dat hij met zijn honden naar het strand was. Dus ging ik naar het strand en tot mijn vreugde had Douwe ook grote moeite met de beide puzzels. Hij vond één woord en daarna vond ik ook nog een woord.

Het strand was zo langzamerhand leeg. We hadden een flesje Mekong, ijs en soda. Ook de eigenaars van de strandstoelen, waar we zaten, waren huiswaarts gegaan en even over zessen begon een prachtig tafereel. Aan de horizon waren kleine wolken met oranjegele randen. De eilanden staken scherp af tegen het felle licht. Links van de plaats, waar de zon zich verschool achter de wolken, vlak boven het eiland, dat vanwege zijn vorm door sommigen borsteneiland en door anderen billeneiland wordt genoemd, al naar gelang de seksuele fantasie, leek het wel of er een vuurspuwende vulkaan werkzaam was.

Rechts zagen we afwisselend blauwe luchten en oranje vlakken. Toch waren deze beelden niet uitzonderlijk, hoe mooi ze ook waren. Schuin boven ons hing een uitgebreid laag egaal wolkendek en dat werd op een gegeven moment roodroze. Vervolgens werd dit fel oranje en daarna roodpaars. Het geheel had iets sinisters, vooral, omdat die kleurverandering zich in een minuut of vijf voltrok. Daarna verdween de kleur oranje ook snel van de horizon en werd het donker.

We waren beiden lange tijd sprakeloos en konden daarna alleen maar uitbrengen, dat we zoiets moois nog nooit gezien hadden. Jammer dat dit zo moeilijk in woorden te vatten is. Wel was duidelijk, dat, wanneer een schilder een natuurgetrouwe afbeelding zou maken, dit vermoedelijk kitsch genoemd zou worden. Het was onwerkelijk mooi.

Achteraf heel spijtig dat ik toen geen camera bij me had, want ik had het graag laten zien.

3 reacties op “Zonsondergang in Thailand”

  1. andrew zegt op

    Ik herken dit Dick.Ik was er omsteeks 1970,logeerde toen in het Phatong beach hotel(dit moest wel want er was nog maar 1 hotel op phuket)Deze adembenemende schoonheid van de zonsondergang vergeet je je hele leven niet meer.Volgens mij volkomen Uniek.Jouw verhaal roept bij mij prima herinneringen op.Waarvoor dank.

  2. Marcus zegt op

    Heeft Douwe twee honden, wist ik niet.

  3. Miek37 zegt op

    Het valt ook niet in woorden uit te leggen, dit moet je meegemaakt hebben maar iedereen die dat een keer is overkomen zoals ik herkent je verhaal meteen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website