We gooien de knuppel nog maar eens in het hoenderhok met de stelling dat de Thaise keuken eigenlijk niet zoveel voorstelt. Natuurlijk zijn de gerechten wel smakelijk. Toch gaat het vrijwel altijd over simpele eenpansgerechten waar alle ingredienten in worden gekwakt, beetje vissaus er bij, wat roeren en klaar is kees. Je kan in dit geval niet spreken van een verfijnde keuken met exquise gerechten.

Snelle wokgerechten, simpele curry gerechten, BBQ verkrachte vis, soepen waar nauwelijks van een bouillon sprake is en waar je mond van de overdadige pepers, zout en kruiden van samentrekt. Kip en varkensvlees en als er van rund sprake is, vlees van slechte kwaliteit. Alles aangevuld met noedels of rijst. Heel veel gefrituurde gerechten waar kraak noch smaak meer aan is of totaal kapot gesneden vlees zoals bij de larb gerechten. Kortom de meeste Thaise eetgelegenheden zijn niets meer dan een veredelde frituur.

De gerechten in Thailand zijn altijd snel klaar, het is eigenlijk een soort fast-food. En dat terwijl het spreekwoord geldt: Goed bereid kost even tijd.

Wees eens eerlijk als je de culinaire hoogstandjes van onze Belgische zuiderburen of de Franse keuken vergelijkt met wat Thailand te bieden heeft is er toch geen sprake van een verfijnde keuken?

Maar misschien denk jij er anders over? Geeft je mening en geeft aan waarom je het wel of niet eens bent met de stelling.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

79 reacties op “Stelling v/d week: De Thaise keuken wordt nogal overgewaardeerd!”

 1. Jo zegt op

  Ik ben het met de stelling eens, er is veel lekker eten in TH, maar dat is in vele landen.
  Natuurlijk zijn er ook dingen die ik minder vind, maar dat is voor iedereen persoonlijk.
  Echte culinaire hoogstandjes zijn er niet in de TH keuken vind ik persoonlijk.
  Er zijn wel restaurant die veel doen aan de presentatie en ambiance maar dat maakt het voor mij geen high cuisine om met een moeilijk woord te zeggen.
  Maar nogmaals veel dingen wel lekker hoor wat mij betreft.

 2. erik zegt op

  Veredelde frituur is me iets te mager maar ‘Thais’, nee, ga ik naar Laos dan eet men in de dorpen hetzelfde als in Thailand. Noem het de Zuidoostaziatische keuken en die verschilt lokaal net als je een echt frietje zuurvlees alleen in Limburg koopt en de echte ketellapper alleen in Wychen.

 3. Harry zegt op

  De mensen vinden het lekker zowel de thaaien als de westerlingen en de Chinezen! Waarom moet iets een hoogstandje zijn om mensen gezond en naar tevredenheid te voeden. Daarnaast als je de juiste ingredienten gebruikt kan een curry of een rijstgerecht verbluffend goed smaken.
  Smakelijk!
  Harry

  • Jo zegt op

   De mensen zijn tevreden geloof ik wel, anders gingen ze op zoek naar iets anders.
   Of het gezond is betwijfel ik ten zeerste met alle pesticide en monosodiumglutomaat (vetsin) en de grote hoeveelheden zout (vaak via de diverse sausen en aromat) en suiker die in vele gerechten zit.

   Ik geniet ook van verschillende Thaise gerechten maar vraag wel altijd om niet te veel suiker en zout te gebruiken en geen vetsin.

   Maar ja smaken verschillen, zo kan Frans niet genieten van het heerlijke eten bij het restauarant met de grote M en ik wel en dat is ook niet gezond zeggen sommigen dan weer

 4. De Inquisiteur zegt op

  U spreekt over goedkoop streetfood veronderstel ik? Nooit in gerennomeerde Thaise restaurants geweest?
  De Thaise keuken behoort tot de wereld top 5.

  • Sir Charles zegt op

   Is toch vrijwel hetzelfde als het streetfood echter de ambiance is anders, het interieur, meubilair, tafelgerei, de bediening etc.
   Wil hiermee niet zeggen dat de Thaise keuken niet smakelijk is integendeel doch men eet niet alleen met de mond maar ook met de ogen, emotie en gemoed.

  • HJdetuinman zegt op

   Als men spreekt over “de Thaise keuken” neem ik aan dat wordt bedoeld het voedsel dat de overgrote meerderheid van de mensen in Thailand tot zich neemt. En een slechts heel beperkt deel van de mensen kan zich een gerenommeerd restaurant permitteren. Evenals in europa, maar dat terzijde. Dus ja ik ben het met de stelling eens dat meer dan 90% van het voedsel dat langs de straat en in de niet gerenommeerde restaurant wordt geserveerd eigenlijk niet veel voorstelt. Om op grond van een beperkt aantal gerenommeerde restaurants de Thaise keuken tot de top van de wereld te verklaren gaat me een beetje te kort door de bocht. Het zelfde zou je kunnen opmerken over de sterren restaurants in Nederland. Op grond van die sterren kun je toch ook niet beweren dat de Hollandse keuken top is?

  • Freddy zegt op

   Ja top 5 en altijd klaargemaakt door Europese chefs

  • jasper van Der Burgh zegt op

   We hebben niet allemaal een wereldtop portemonnaie, helaas.
   Ik ging er van uit dat er in het artikel gedoeld werd op gewone restaurants waar de gewone tourist en of thailandbewoners naar toe gaat als hij “op restaurant” gaat. En dat betekent dus 90 % van de restaurants, waar het eten dus relatief simpel is en, in mijn ogen, van bedenkelijke kwaliteit.
   Wij eten dan ook alleen nog maar oceaanvis, en geimporteerd vlees van betrouwbare bron. De groenten en specerijen verbouwt mijn vrouw zelf.

  • de aziaat zegt op

   Dat beweert u persoonlijk of staat dat ergens onderbouwd? Zou dat gaarne dan eens willen lezen. Dank! Persoonlijk ben ik een groot fan van de Thaise keuken, maar ieder land heeft in mijn ogen heerlijke gerechten!

  • Bacchus zegt op

   Helemaal mee eens! Google eens op beste keukens ter wereld en je zult versteld staan hoe vaak je de Thaise keuken tegen komt en de Nederlandse of Belgische keuken zelden, of zeg maar gerust nooit!

   Over smaak valt niet te twisten, maar als je stelt dat in Thailand alles maar in de wok wordt “gekwakt”, dan ben je waarschijnlijk iemand van het kaliber “wat de boer niet kent, dat vreet hij niet”, want bbq’en en stomen kunnen ze in Thailand ook erg goed en hebben ze voortreffelijke gerechten van rauwe groenten en zelfs van vis en vlees, om maar niet te spreken van de bij- en nagerechten met vers fruit, vis, garnalen, krab en wat al niet meer.

   En wat is nu het verschil met Nederlend of Belgie? Loop daar eens 10 verschillende bistro’s in en vergelijk de kaart: Een pot nat! Het wordt alleen in de pan “gekwakt” en niet in een wok! Uitzonderingen zijn er, zoals de Librije of Inter Scaldes, maar daar moet je dan ook de knip voor trekken.

   Kortom, een stelling waar een normaal mens geen bouillon van kan trekken, temeer daar smaken verschillen, maar ook daar velen het onbekende aan de smaakpapillen voorbij laten gaan!

  • Jos zegt op

   Thaise keuken behoort absoluut niet tot de top 5, waar haal je zoiets.
   Vermoedelijk heb je dit zelf bedacht of wil je gewoon reacties uitlokken.
   Zoals andere reeds eerder aangegeven hebben hier , de gerenommeerde Thaise keuken is eerder veredeld streetfood met dit verschil dat het streetfood VEEL goedkoper is.

   Jos. 🙂

 5. jasper van Der Burgh zegt op

  Ik ben het volkomen met de stelling eens en verkondig die al jaren, meestal beantwoord met een ongelovige blik van Nederlanders onder het uitroepen van “maar de Thaise keuken is toch heel speciaal!” . Speciaal is zeker waar, in de zin van afwijkend en voorzien van kruiden die wij in Nederland niet of nauwelijks gebruiken, naast het vaak overmatig gerbruik van pepertjes. Voor de rest is het een beperkte variatie op een eentonig thema. Ik zeg weleens dat de Nederlandse keuken interessanter is dan de Thasie, qua variatie.
  Daarnaast wil ik toch ook nog even aanroeren dat de kwaliteit van de ingredienten in Thailand – inclusief langs de kust gevangen seafood in de golf van Thailand – van een schrikbarend laag niveau is, naast overmatig pesticide en antibiotica gebruik. Gelukkig maken ze rijkelijk gebruik van monosodiumglutaminaat (vetsin) om het eten toch nog te doen smaken!

  • Martin zegt op

   “Ik zeg weleens dat de Nederlandse keuken interessanter is dan de Thasie, qua variatie.”

   Aardappels met bonen en vlees, aardappels met rode kool en vlees aardappels met…..
   Ja lekkere variatie, is dat in elk land/keuken niet een beetje zo?

   En ja, de NLse sterren/top keukens…….. Daar eet je wel wat anders, maar ik kan me niet voorstellen dat dat soort sterren/top keukens in TH niet bestaan, en daar eet je vast ook iets anders dan gebakkenrijst met kip.
   Mijn vrouw kookt veel de “standaard” gerechten, maar bij feestjes of “iets bijzonders” sluit ze zich op en komt met de meest lekkere gerechten en verre van standaard variatie op… naar buiten.

   Ik denk dat de Thaise keuken veel uitgebreider is dan de meeste kennen, het standaard street food en wat hier in NL op de Thaise kaart staat is niet heel bijzonder, wel bijzonder lekker

   • jasper van Der Burgh zegt op

    Ik bedoel wat er natuurlijk in huidige Nederlandse keuken op tafel komt, inclusief al onze variaties op europees eten, dus aardappelen met vlees of vis, pizza, macaroni, spaghetti, indo-chineesch eten, moussaka, nasi, paella, zarzuela etc. En dan heb ik het nog niet eens over alle verrukkelijke soorten soep, van erwtensoep tot mosselmosterd soep. Overal in Nederland eenvoudig te verkrijgen en te bereiden.
    Kom er maar eens om in Thailand als je eens wat anders wilt eten! – behalve in de grote steden, natuurlijk.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Het gaat hier toch over de Thaise keuken dacht ik en niet wat er allemaal op een Nederlandse tafel kan komen.

     Dat is een kwestie van luxe, want kan dan wel beschikbaar zijn en je kan er dan wel veel zin in hebben, als je het niet kan betalen is het ook snel beslist. Ook in Nederland.

     Wat je opsomt wat er op tafel komt heeft ook weinig te maken met de Nederlandse keuken, enkel met wat er op de Nederlandse tafel kan komen.
     Leg echter beide keukens naast elkaar en je zal dan ook wel snel klaar zijn aan de Nederlandse kant denk ik.

    • Marianne zegt op

     Als je een beetje creatief bent, kan je heel veel zelf maken. Zelf brood bakken, atjar tjampoer, piccalilly maken, enz., enz., enz., recepten te kust en te keur op Internet. Soms moet je de ingrediënten een beetje aanpassen, bv. ipv prei Chinese chives, niet de platte maar de lange ronde. Voor andijvie gebruik je de Thaise “sla”, enz., enz. Bovendien, als je zelf kookt bepaal jij hoeveel zout, suiker en wel/geen msg je aan de eten toevoegt. Groenten leg ik altijd een tijdje in een badje met St. Andrews Fruits & Vegetables washing liquid (een wasmiddel voor groenten en fruit), haalt al een boel viezigheid weg. Wel goed naspoelen en het komt de smaak beslist ten goede.
     Mijn advies geldt natuurlijk voor mensen die hier wonen of langdurig verblijven en de beschikking hebben over een keuken. Op het platteland zullen bepaalde dingen wat moeilijker verkrijgbaar zijn maar af en toe een bezoekje aan de grote stad met een boodschappenlijstje moet kunnen, toch?

 6. dirk zegt op

  Eens met de stelling, de onderbouwing van de stelling is volgens mij volledig en juist, kan er niets meer aan toevoegen. Alsmede geldt dit voor de kookopbrengsten in de Isaan.
  Het is inderdaad vaak simpel, te heet van smaak, waardoor de natuurlijke smaken vaak het onderspit delven. Hoewel ik toch regelmatig Thais eet en daar ook wel van geniet, is de westerse keuken vaak smaakvoller en verfijnder klaargemaakt. Dit als vergelijking op culinair niveau.
  Echter als we spreken over ¨hap snap¨ maaltijden uit de westerse keuken is er natuurlijk geen verschil verre van dat.

  • HansG zegt op

   Beste Dirk,
   De westerse keuken zoals wij die nu kennen is geen oorspronkelijke westerse keuken meer. Juist door de import van exotische producten werden de mogelijkheden hier enorm vergroot. Zonder specerijen was het eten hier gewoon vreselijk. Alles werd in water gekookt met zout. Als variatie werd er gestampt toen aardappelen uit Zuid-Amerika kwamen. Gelukkig ontdekte iemand het frituren in die tijd. Grote stukken vlees waren voor de rijken. (dit merk je in Thailand ook. Haast alle gerechten zijn met kleine stukjes vlees bereid) Vet en zout was om meer smaak te geven. Gelukkig maakten monniken nog bier en wijn om dit weg te spoelen:-)
   Ik ben het eens met de opmerkingen van HansNL en Leo.
   De Franse keuken is sterk overgewaardeerd. Soms ontdek je in een klein dorpje een bijzonder restaurant met een heel goede kok. De Fransman zal je dit adres zelden geven.
   Wellicht kunnen wij ook zeggen dat het knap is om met enkele producten zo veel smaak en variatie aan te brengen. Vaak sta ik versteld dat suiker, zout, vissaus, pepers en oestersaus zo veel variatie in gerechten kan geven.

 7. HansNL zegt op

  Wellicht is de Thaise keuken overgewaardeerd.
  Moet wel zo zijn, toch?
  Immers, de Franse chefs zijn toch ware tovenaars?
  Wel, over overgewaardeerd voedsel gesproken, de Franse keuken staat wat mij betreft aan de overgewaardeerdheid.
  Ik vind de Thaise keuken wel niet zo goed als de Indonesische keuken, maar staan beiden, wat mij betreft, stukken hoger als de Franse keuken.

 8. Leo Bossink zegt op

  Ik kan goed genieten van het Thaise eten. Haute cuisine heb ik het nooit gevonden. Rundvlees is vaak slecht. Kip en varkensvlees acceptabel. Maar in alle gevallen te veel doorgebakken / gegrild en de pepers worden overvloedig toegevoegd, zodat die de slechte kwaliteit van het vlees volledig maskeren.
  Natuurlijk, er zijn ook restaurants waar ze goed begrijpen hoe je een lekkere biefstuk kunt maken, maar dan praat je dus over westers eten, en niet meer over Thais eten. Het kan mij overigens niet zo boeien. Ik eet met regelmaat Thais eten, maar wissel dat wel 2-3 per week af met westers eten (geen McDonalds overigens, en ook b.v. geen KFC, om maar wat te noemen.

 9. Harrybr zegt op

  Ik zit pas sinds 1977 als inkoper van een Europese supermarkt keten in de levensmiddelen, in 1994 als zelfstandig bedrijf begonnen met de import van levensmiddelen uit Thailand en sinds die tijd gediversificeerd over andere origines, van India tot aan China, Mezo en Zuid America. De nodige Thais hier gehad, en eens naar “falang” restaurants in NL, D, B en F geweest, wat kookboeken laten zien enz. Eens 4 verschillende Duitse supermarkten ingelopen en… “ze hebben NIET één Thais product hier staan”. Men snapt dan, dat “Thailand, kitchen of the world” wel een beetje heel erg zwaar overdreven is. Noem 100 Thaise gerechten op en.. je zal moeite hebben om die bij elkaar krijgen. Dat heel veel Thai-liefhebbers met hun diep-roze bril een andere mening hebben… het zij zo.

 10. Henk de Bruin zegt op

  Ik ben het volstrekt met je eens. Als ik vis bestel, wil ik vis proeven, de zee, maar met al die herrie erop, weet je niet of je vis, rund, kip of varken eet. Mossels zijn smakeloos. Ik ben altijd weer blij als ik een paar maanden in Nederland ben. De Thaise keuken is in tegeenstelling tot de infonesische, Chinese en Japanse geen keuken. Met alles wat in Thailand voorhanden is, kun je best iets smakelijks maken, maar je moet het wel zelf doen.

 11. René martin zegt op

  Afhankelijk van een goede kok, verse ingrediënten en een uitstekende bereidingswijze is m.i. de Thaise keuken niet overgewaardeerd.

 12. Renévan zegt op

  Als je noem maar op vijftig verschillende Thaise restaurants bezoekt dan krijg je bijna altijd een menu met dezelfde gerechten te zien. Van enige fantasie van de koks is nauwelijks sprake. Door het gebruik van veelal dezelfde specerijen en kruiden smaken veel gerechten hetzelfde. Het is dus meestal weten waar een bepaald gerecht het beste wordt klaargemaakt dan eens een keer wat afwijkends te krijgen. Nu is mijn vrouw Thais maar als we uit eten gaan dan is het wel Japans. Ik ben het dus met de stelling eens.

 13. Khun Yan zegt op

  Mijn vriendin had gedurende 8 jaar een restaurant waar ze ook zelf in de keuken stond…ze is een geweldige kokin en schotelt de lekkerst ruikende en smakende gerechten voor…bovendien met de nodige aandacht voor de “mise en plat”. En net zoals de Inquisiteur eerder vermeldde: er bestaat inderdaad zeker een Thaïse haute cuisine…De hoogste tijd voor de onwetenden om daar eens van te proeven!

 14. John D. Kruse zegt op

  Hallo,

  o.a. het te pas en te onpas gebruikte glutamaat, heeft mijn darmprobleem verergerd.
  Ontstaan is dat door de de artsen die ook al weer als gewoonte, de ene na de andere
  antibiotica kuur voorschrijven. Glutamaat is in te grootte hoeveelheden schadelijk
  voor de zenuwcellen. Zeker voor Farang die hier niet tegen kunnen.

  John.

 15. Michel zegt op

  Ik ben het gedeeltelijk met de stelling eens.
  Als je streetfood of vergelijkbaar voer bedoeld klopt de stelling. Dat is simpel maar goed eten.
  Dat dat barst van de chemicaliën, zoals sommigen beweren, is nog nooit aangetoond. Men vermoed dat omdat er chemicaliën gebruikt worden bij het kweken. Dat daar het overgrote merendeel of misschien wel alles van met water afgespoeld wordt schijnt men te vergeten.
  Dat men aan de straat vis en vlees kapot bakt, kookt of grilt wil nog niet zeggen dat dat ook in de betere restaurants gebeurt.
  Alle waar is naar zijn geld. Ook in Thailand.
  Zelfs langs de straat kun je een heerlijke vers gegrilde vis eten. Je moet alleen wat meer geduld hebben en vragen of ze de vis voor jou NIET kapot willen snijden voor deze op de gril gaat, en niet te lang grillen.
  Staan ze je wel even vreemd aan te kijken maar doen dat wel voor je zoals je het vraagt. Heerlijk.
  Zelfde met kip of ander vlees. Als je aangeeft hoe je het wilt hebben doen ze dat meestal zo voor die ting tong falang die altijd alles anders wil dan ‘normaal’ is.
  Eet smakelijk.

 16. Adri zegt op

  Hallo
  Ik ben t gedeeltelijk eens. De ‘gewone’ Thaise gerechten zijn niet zo heel speciaal… wel de lokale. Ik woon in t noorden en er zijn daar gerechten, waarop t gezegde eerst eten en dan sterven van toepassing zijn.

  Adri

 17. hans zegt op

  Als ik de Thaise keuken vergelijk met de Indonesische dan gaat mijn voorkeur uit naar de Indonesische veel gevarieerder en lekkerder als ik hier dat kook voor mijn vrouw en de Thaise vrienden smullen ze allemaal, ik verberg wel de tomato ketchup flessen want ze zijn instaat om de lekkerste gerechten te verzieken met een kwak tomaten ketchup.

 18. Stefaan zegt op

  Sorry, maar Thais eten is fantastisch door de vele smaken. En minder vlees dan bij Westers eten.

  Maar wel akkoord dat de kwaliteit van vlees en vis sterk achteruit gaat, tenzij je duurdere restaurants opzoekt.

 19. Gerard zegt op

  Niet eens met de stelling. Ik ken zelf alleen een stukje van de Isaanse keuken en die is erg gevarieerd(en vindingrijk) en bovenal zeer smakelijk. En in dit laatste zit waarschijnlijk de crux: smaken verschillen.

 20. Geert zegt op

  Allereerst wil ik even aangeven dat de thaise keuken niet bestaat.
  de gerechten zijn veelal streekgebonden, en met sterke invloeden van andere Aziatische keukens.
  In een thaise maaltijd zijn altijd alle smaken vertegenwoordigt, dus de stelling dat er een overmatig gebruik is van pepertjes is uit de lucht gegrepen.
  De lijst van ingrediënten en kruiden is vele malen groter dan welke Europese keuken dan ook.
  De Inquisiteur heeft zoals gewoonlijk weer gelijk,TOP-5.
  En als er één keuken overgewaardeerd is, dan is het wel de Franse keuken.

 21. Pat zegt op

  Ongeloof originele stelling, want hier had ik nog nooit over nagedacht…

  Wanneer ik dat nu toch doe dan ben ik er wel op 30 seconden uit :

  JA, puur culinair gesproken wordt de Thaise keuken overgewaardeerd, want ze zit simpel in mekaar, iedereen kan ze bereiden, en men valt steeds terug op dezelfde ingrediënten, het eten is niet zo verfijnd, het is goedkoop, je eet het op straat, etc…

  NEE, want de Thaise keuken behoort tot de meest lekkere, ze kan qua samenstelling en kruiding gevarieerd worden klaargemaakt, en ze presenteert simpelweg heel uitnodigend.

  Dus er valt iets te zeggen over de (over)waardering, maar als je eten niet te snobistisch bekijkt, dan is het duidelijk dat de Thaise keuken tot de betere behoort.

  Wat totaal geen steek houdt is de uitspraak dat de Thaise keuken een veredelde frituur zou zijn, dat is te gek voor woorden.
  Daarvoor moeten we naar de Hollandse en Engelse keuken gaan vermoed ik…

 22. Nik zegt op

  Een kunstenaar kan een boom tekenen, een kind kan een boom tekenen. Zo is het ook met de koks. Voor mij is de thaise keuken van wereldklasse.

 23. Yannis zegt op

  De wereld zit vol met NL restaurants. (lol) Thaise restaurants vind je nergens. Kom op zeg! Get real

 24. Khun Peter zegt op

  Eens met de stelling. Je krijgt overigens wel waar voor je geld in Thailand. Het is goedkoop en smaakvol. Echter, een goed stukje vlees heb ik bij een Thais restaurant nog nooit gehad. Vaak droog, taai en te lang gebakken. Waarschijnlijk ook gewoon in de wok gegooid.
  Het feit dat Thais eten erg simpel is wordt wel bevestigd doordat het populair is om thuis Thaise gerechten te bereiden. Snel klaar en gemakkelijk.
  Verder wil ik nog opmerken dat als je in Thailand een vijfsterren hotel boekt of naar een chique restaurant gaat, de chef bijna altijd een Europeaan is. Dat zegt genoeg lijkt mij.

  • John Chiang rai zegt op

   Khun Peter,betreffende het goede stukje vlees wat je meestal te vergeefs zoekt,moet ik je gewoon gelijk geven. Net zoals je reeds schreef,het is meestal erg taai of veelste lang gebakken. Een goede kok of slager heeft het altijd over het feit,dat een goed stuk vlees naar de slachting eerst een tijdje moet afhangen,zodat het vlees bij het braden meestal veel malser zal worden. Veel Thais op het land, kopen misschien ook wel vanwegen de slechte koel mogelijkheden,het vlees op de markt,wat hoogstens een halve dag voorheen geslacht is. Dit vlees wordt vaak om bacteriën te voorkomen,de zelfde dag nog goed doorgebakken,zodat het voor de gemiddelde Europees meer op een schoenzool,dan op een echte steak lijkt. Als ik met mijn Thaivrouw in Europa een Restaurant bezoek,vraagt ze zelfs bij een biefstuk nog altijd,of ze het goed doorbakken,waarbij ze haast iedere keer te horen krijgt,dat dit doodzonde is. Vaak als je in Thailand in een internationaal restaurant gaat,krijg je meestal met rundvlees te maken wat afkomstig is uit New zealand,of Australië,en als je dan ook nog een kok treft,die zijn vak goed geleerd heeft,dan maak je kans dat het toch wel een heerlijke steak is. Maar dit is meestal een westerse kok,of iemand die het goed van hun geleerd heeft.

   • Leo Bossink zegt op

    De biefstukjes bij Sizzler zijn uitstekend. En je kunt daar keurig aangeven of je rare, medium of well done. Verder us de biefstuk bij May Way in Pattaya voortreffelijk. Dus het is er wel, maar je moet goed zoeken. Bovendien zijn dit eigenlijk allemaal westerse gerechten en geen Thaise.

  • De Inquisiteur zegt op

   Bij Uw volgend Thailand-verblijf wil ik U wel eens meenemen – in Bangkok. 🙂

   Inderdaad, Europese chefs werken voornamelijk in de hotel-restaurants. maar er zijn talloze verborgen juweeltjes over de ganse stad verspreidt – daar niks Europese chefs, puur Thai. Zoek die eens op.

   U hebt wel gelijk met ‘het stukje vlees’.
   Ik bedoel dan een steak, van welk beest dan ook. Dat behoort namelijk niet tot de Thaise keuken en moeten ze kopiëren.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Inquisiteur,mijn reageren betreffende het vergeefs zoeken naar een goed stukje vlees,was eigenlijk een reactie op de ervaringen die Khun Peter gemaakt heeft,en daar moet ik hem, met enkele uitzonderingen gelijk geven. Dat een steak verder niets te doen heeft met de orginele Thaise keuken is mij naar al die jaren Thailand meer dan bekent,daarom heb ik dit in mijn bovenstaande reactie ook nergens geschreven. Er zullen zeker wel verborgen restaurantjes zijn waar je misschien wel een goede steak kunt eten,alleen de kans dat de steak werkelijk goed is,ligt natuurlijk bij een internationaal restaurant waar een westerse kok de chef is,vele malen hoger. Mocht ik daarom in Bangkok graag een steak eten,wat bij de andere aanbiedingen die de Thaise keuken te bieden heeft,haast nooit voorkomt,dan ga ik liever meer op zekerheid in een internationaal restaurant. Ik zou ook in Nederland of België, bij een(niet) Thai restaurant nooit een ,,Tom yam koeng”bestellen, omdat dit net zo als jij reeds schreef,vaak niet meer is als een kopie van het orginele.

    • Paul schiphol zegt op

     Goede beef is zeker wel te verkrijgen, al heel vaak een prima Yam Nua (Beef salad) gegeten met mooi malse “medium rare” nog lauw warme plakjes biefstuk. Ja, niet langs de straat, maar een (hotel)restaurant waar goede verse in drinkwater gewassen sla en overige ingrediënten gebruikt worden.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste Paul Schiphol,ben het betreffende het verkrijgen van goede beef,volkomen met jou eens. Alleen de meeste gerenormeerde Hotel/restaurants werken in hun keuken vaak met Import vlees,en dit is zo jij ook reeds schreef, niet te krijgen voor 40a 60Bath. De meeste Thai restaurants die goedkoper werken,kopen hun vlees ergens op een markt,waar vaak een erg gebrekkige koeling,of helemaal geen koeling voorhanden is. Het is daarom helemaal niet verwonderlijk dat de meeste Thais hun vlees goed doorbakken,om bacteriële problemen te voorkomen. In tegenstelling tot het vaak betere importvlees,ligt het z.g.n.marktvlees vaak een halve dag,of nog langer vol vliegen en ongekoeld te wachten op een koper,zodat ik dit zeker niet meer ,,rare of medium” wens te eten. Gr. John

    • De Inquisiteur zegt op

     Mijn reactie was op de stelling van Khun Peter … . 🙂

  • Leo Bossink zegt op

   Een goede biefstuk is toch wel te vinden in Thailand. Ga maar naar de Sizzler restaurant keten, daar weten ze echt wel een goed biefstukje klaar te maken (naar gewenste smaak: rare, medium en well done). Ook bij May Way in Pattaya heb ik regelmatig een uitstekende biefstuk gegeten. Maar dat heeft allemaal natuurlijk niets met Thai eten te maken, maar alles met de westerse keuken. Gaat dus niet over de stelling.
   Met de stelling ben ik het overigens wel eens.

   • John Chiang rai zegt op

    Leo Bossink ,natuurlijk kun je in Thailand wel een goede steak vinden,alleen zul je dit hoofdzakelijk in de internationale restaurants vinden,zo ik het in mijn bovenstaande reactie reeds genoemd heb. Zeker als je praat over Sizzler’s restaurant keten,kun je toch niet ontkennen dat dit een typisch westers restaurant is,die precies naar een westers systeem werken. Vandaar is het ook helemaal niet verwonderlijk,dat zelfs het aangeleerde Thai personeel vraagt,hoe je jou steak hebben wilt. Ook Pattaya,waarvan velen nog steeds denken dat het orgineel Thailand is,is in werkelijkheid een grote westerse kopie wereld,waar haast alles aangepast wordt aan de westerse smaak. De orginele Thaise keuken komt daar steeds meer in de verdrukking tussen restaurants,die hoofdzakelijk in westerse handen zijn,en waarvan de Thaivrouw precies geleerd wordt,wat het beste aankomt bij de farang.

  • Paul schiphol zegt op

   Er zijn genoeg goede restaurants met chefs van hoge klasse. Ja, daar eet je niet voor THB 400 pp maar als je bereid tot ca. € 20,00 pp (excl. alcoholische dranken) uit te geven, dan eet je fantastisch bereidde maaltijden met kwaliteits ingrediënten.

 25. eens-overwegend zegt op

  Inderdaad vooral wat wij in onze studententijd nog ”rijst met troep” noemden. De gerechten die ik zelf prefereer en dus vaak bestel zijn eigenlijk van origine Chinees.
  Vergeleken met de omringende landen springt Th er toch wel redelijk positief uit: je kan nog veel erger schrijven over de Khmer en Laos en nog veeeeel meer over de Burmese ”keuken”-allebei vooral schraalhans.
  Wij NL-ers (ik sluit de Belgen nu even uit voor het gemak) kennen vooral ook van ASEAN de Indonesische keuken-alhoewel voor de meesten de door de afhaalsjinees aangepaste versie ervan. Die is vergeleken met TH eigenlijk nog wat minder in variatie en bereiding-al is de kookunst daar bepaald niet snel.
  @de inquis: zoals dat Blue Elefant-die vindt dat Thais eten steeds met gerenommeerde wijnen (komen dus nooit uit TH) zou dienen te worden gedronken? De bekende en in de bladen gefeteerde nieuwe-styl koks in Thais eten hebben allemaal eenfarang twist omdat ze daar pas echt hebben leren gastronomisch koken……..

 26. Timo zegt op

  Het ligt er ook wel aan hoe je vergelijkt. Je kunt al heerlijk eten voor Thb 100, maar heerlijk en hoogstaand of kwaliteit verschillen nogal hoe je het bekijkt. Ga je naar een goed restaurant in bv Bangkok en je wil echt kwaliteit maar dan wel voor de prijs zoals gezegd voor bv een Franse keuken recept dan betaal je ook die prijs. +/- Thb 1000. Eet smakelijk. Ik vind de Thaise keuken wel heerlijk en ook wel voor een recept van Thb 100. Voor mij hoeft het niet zo uitgebreid.

 27. Francois Nang Lae zegt op

  Onzin. De Nederlandse keuken kan je ook makkelijk afkraken door te verwijzen naar Friet van Piet. Voor mij staat de Thaise keuken op 1 (en is zelfs de snelle hap op straat beter te verteren dan veel NL kost)

 28. Joost M zegt op

  Veel van de Thaise keuken heeft te maken met de simpele levenswijze en het feit dat ouders heel veel bij hun kinderen blijven. Veel ingrediënten zijn smakeloos en moeten met kruiden op smaak gebracht worden.Zonder kruiden heeft kleefrijst meer smaak dan alleen de niet gekruide zoetwatervis of kip. De gewone rijst is ook bijna smakeloos. Ook hebben ouderen vaak geen tanden of een slecht gebit . Daarom is in de loop der tijd een keuken ontstaan welke de hele familie kan eten. (dus vaak heel klein gesneden vlees en kip) . B.v. de welbekende papaya pokpok is hier een goed voorbeeld van.
  Toch is er op dit moment een verandering in de kook kunsten van de Thai.Vele jongeren zijn naar de stad getrokken en ambiëren dus ook een beter soort voedsel. Groot voorbeeld daar van zijn de vele kookprogramma,s op TV .Er zijn in Bangkok al veel kooklessen en scholen. De straatverkoper (goedkoop) houd zich nog vast aan de goedkope en snelle manier van berijden van etenswaren. De Restaurants gaan langzaam over op het beter berijden van voedsel maar zijn nu alleen aan het kijken hoe men beter kan opmaken. De kwaliteit laat men nogal eens op een tweede plaats komen.
  Er is Hoop voor de toekomst.
  De grootste omslag zal komen als de Thai meer bewust wordt gemaakt wat ze eten en het effect op hun Lichaam. Dus voor regering nog een hele weg te gaan.

 29. Arjan zegt op

  Is dat niet hetzelfde als Vlaamse friet haute cuisine te noemen.
  Beide lekker maar daar houdt het mee op

  • Jp zegt op

   Leg dat maar es uit aan jullie Zeeuwse Sergio met zijn keten van luxe fritten. Zelfs van een gewone keuken kunnen enkelen iets exquis van maken , zo ook in Thailand vermoed ik.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   In vergelijking met bepaalde keukens is dat natuurlijk ook HC. 🙂
   En niettegenstaande het eenvoudig te maken is slagen die keukens er dan blijkbaar ook nog in om ook om zeep te helpen.

 30. NicoB zegt op

  Deel de stelling niet en als er een keuken is waar de kwaliteit overgewaardeerd is dan is dat wel de Franse keuken.
  Culinaire hoogstandjes verkrijgen wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de kok(in).
  In Thailand kun je, soms zeer verrassend gezien hoe een etablissement oogt, culinaire hoogstandjes vinden, die gelegenheden houd je vast en benut je vaker.
  Als ik kijk naar prijs/prestatie wint Thailand met vlag en wimpel, geef toe, kijk ik naar prijs/presentatie, dan wint een Europees restaurant soms, het is maar wat je belangrijk vindt.
  Maar dan thuis, heb een vrouw die kookt op hoog nivo, die niet alle ingrediënten in een pan kwakt, die geen vis op de BBQ verkracht, die de zeer gevarieerde ingrediënten tot een buitengewoon smakelijke maaltijd weet te verwerken, waardoor ik in de regel liever thuis eet dan elders.
  Streetfood, niks mis mee, prima, makkelijk en snel als je niet thuis eet en niet in het geliflaf van een chique restaurant wilt belanden, waarbij je je achteraf afvraagt wat deed ik daar eigenlijk, was het wel bijzonder?
  NicoB

 31. Danzig zegt op

  Hoewel geen haute cuisine is de Thaise keuken over het algemeen prima. Je hoort mij niet klagen als ik eem heerlijke portie phad sie iew of khao mok kai thod voor 20 baht naar binnen gewerkt heb. In de regio waar ik woon wordt verder de overheerlijke khao yam, blauwe rijst met fijngesneden groenten, kruiden en budu (een gefermenteerde vissaus), gegeten. Die is toch wel zeer smakelijk en behoeft geen msg.

  • lung addie zegt op

   wees nou eens eerlijk met jezelf: wat kan je, kwalitatief gezien, voor 20THB krijgen? Je hebt er met een beetje geluk een fles water voor … Jouw maag zal mogelijk wel gevuld zijn maar wat heb je in werkelijkheid naar binnen gekregen? Geef mij dan maar “eten” hoor. Ja, voor sommigen is eten een noodzakelijk kwaad.

 32. ruud zegt op

  Ik ben al nooit erg dol op rijst geweest, ik geef de voorkeur aan aardappels en brood, dus ik loop niet over van enthousiasme voor Thaise gerechten.
  Nu woon ik in een dorp, en ik zie niet veel soorten voedsel op de markt, waar ik enthousiast van word.
  Maar ik weet natuurlijk niet, hoe de culinaire keuken van de Thaise adel eruit ziet.
  Dat ziet er waarschijnlijk heel anders uit, dan ik in het dorp zie.

  Wat wel altijd mijn favoriet was, was de groente in zoetzure saus.
  Maar een Thai heeft me ooit verteld, dat dat geen Thais gerecht, maar een Chinees gerecht is.

 33. ton zegt op

  Ik kan natuurlijk niet spreken over het eten in heel Thailand. Ik kan me voorstellen dat het eten in de toeristenplaatsen heel anders smaakt dan in de Isaan.
  Op de Isaan terugkomend, Het eten hier is absoluut niet wat ik van lekker eten verwacht.
  90 % van wat er hier gegeten word gaat mijn bordje voorbij, ik zeg dan altijd maar ik zit vol.
  Ik moet er niet aan denken om somige ingredienten tot mij te nemen zonder braakneigingen te krijgen,
  De mensen in de Isaan eten darmen, pens en wat al niet meer zei. Inderdaad geen culinaire hoogstandjes.
  Ik hou het voornamelijk op kao pad en dat soort eten kan weing mee fout.
  Daarom ben ik blij met met een cateraar in pattaya die heerlijk nederlands eten bereid en naar mij opstuurd.
  De vraag die dan gelijk opduikt is is de thaise keuken een cilinaire keuken ???? nee absoluut niet

  • Paul schiphol zegt op

   Smaken verschillen, ik eet nagenoeg alles met de pot mee als ik bij mijn Isaanse schoonfamilie logeer. Alleen mijn ontbijt is westers, twee sneetjes geroosterd brood met ham, ei en tomaat. Met een glaasje vers geperst mandarijnensap.

 34. rudy zegt op

  Hallo, Ik wil hier toch ook iets aan toevoegen.

  Ik zie hier in Pattaya elke avond een paar verkopers met mun karretjes passeren met braadorsten, ze lopen daarmee al sinds de middag rond in temp van boven de 35°, dat vlees hangt dus al gans de dag in de blakende zon, ik weiger dat te eten, want vers vlees moet in de koeling, niet in de zon!

  Zeevruchten, op beach road en in sommige straten zie je kreeften en andere grote garnalen een ganse dag op ijs liggen in de blakende zon, als er al ijs onder ligt, en indien wel, worden die zelden tot nooit omgedraait, dus de ene kant is koud, de bovenkant heet, verse vis die in de zon ligt soms uren, dat ga je mij niet zien eten!
  Te testen voorbeeld voor diegenen die in Pattaya wonen, op 2th road, op de hoek van soi scawbeach tegen nightmarket heb je links op de hoek een drukbeklant restaurant, ge moet eens 20 meter de soi ingaan en kijken hoe ze daar buiten de afwas doen, op de grond, in plastieken teilen, op de straat en met rubberlaarzen aange moet eens naar het kleur van dat afwaswater kijken, geloof me, daar ga ik niet eten!!!

  Soep is hier geen soep, een goeie soep bereiden duurt tussen een uur en twee uur, en zelfs nog langer, hier is da geen soep, dat is water met wat groenten in, als ik verkeerd ben zegt u het me maar.

  Van een goeie saus hebben ze hier nog nooit gehoord, als ze zich eens aan een steak wagen komen alle sauzen uit een emmer, champignon of pepersaus smaakt allebeide het zelfde, vooral naar veel zout!
  Van een bakwijze hebben ze hier nog nooit gehoord, ze kennen er maar een, en das schoenzool, weinigen gaan naar de bakwijze vragen en ze u ook serveren.

  Over de wat betere sauzen zoals bv een verse béarnaise gaan we het al in zijn geheel niet hebben.

  Alles wordt compleet kapot gemaakt door het overdadig gebruik van pepers, ge smaakt gewoon niks meer, ge proeft totaal niet meer wat ge aan het eten zijt. Ik snap niet wat er lekker is aan een gerecht waarbij je constant naar adem zit te happen en de tranen uit je ogen lopen, want dan stopt het al voor mij!

  Ok, we leven in Thailand, totaal ander keuken, maar is ze daarom verfijnd, ik zie niet in waarom, het meeste wordt in een wok in 5 min bij elkaar gehutseld, weet niet wat daar verfijnd aan is. zelfs een pak friet met stoofvlees duurt langer!.

  Mvg.

 35. chris zegt op

  http://www.blueelephant.com/bangkok/thai-restaurant-menu/
  https://cumbriafoodie.com/2014/10/07/restaurant-bolan-bangkoks-best-thai-food-experience/

  Ik denk niet dat de Thaise keuken overgewaardeerd is. Het varieert van streetfood (dat overigens niet perse slecht hoeft te zijn getuige de Michelin ster voor een straat-restaurant in Hong Kong) tot de Thaise cuisine (met Bo Lan en de Blue Elephant,met Thai chefs overigens). Voor elk wat wils.

 36. Eddy Cauberg zegt op

  Mee eens , zijn wel lekkere gerechten maar echt heel weinig speciaals ,en alles wordt extra spice gemaakt zodat je eigenlijk toch niets meer smaakt van het gerecht .. En ja in de goede restaurants waar je culinair kunt eten zijn de koks altijd buitenlanders …

  • FonTok zegt op

   en vaak veel olie en vet !

 37. bona zegt op

  Ik zou het echt niet weten!
  Als heel gewone mens geniet ik, in eigen land, het meest van heel eenvoudige, dagdagelijkse kost.
  Een eenvoudige tomatensoep met/zonder balletjes, een lekkere boeren hutsepot of stamppot om het buikje te vullen, en soms een overheerlijke zelfklaargemaakte pannekoek met wat stroop of suiker, en ik voel me de koning te rijk!
  Geen behoefte aan verse oesters als binnenkomertje, ganzelevertje als smaakmakertje, antilopefilet als hoofdschotel, gemarineerde abrikozen als afzakkertje en een sorbet als nagerecht.
  Wat mij betreft hoeft mijn eten geen sterretjes, gewoonweg lekker en smaakvol en ik ga met een glimlach slapen en sta de volgende dag met een glimlach terug uit bed.
  Uiteraard zijn wij niet allen dezelfde mening toegedaan. Waarvoor alle respect.

 38. geert barbier zegt op

  De thaise keuken kent heel wat ingredienten die we in europa niet hebben en af en toe word ik verrast door een onbekende heerlijke bereiding, zoals laatst: jonge jackfruits gestoofd met varkensgehakt. Maar ik durf te poneren dat thais geen eetcultuur hebben: het is van zit neer, bestel, binnen de 5 minuten moet het er staan en na een half uur zijn we weg. Het is niet voor niets dat hier kfc en mcdonald hoge ogen gooien: dezelfde schrok-mentalieit. En als ze er geen suiker, zout, chili’s en vissaus aan kunnen toevoegen vinden ze het maar niets. Creativieit in de keuken: onbestaand. Interesse vr nieuwe smaken: onbestaand. Misschien is het anders bij jonge chefs die buiten thailand wat geleerd hebben en er zijn mogelijkheden te over om iets fantastisch te doen met de ingredienten en de traditionele gerechten, maar dan moet thailand nog een lange weg gaan. En ik wil het dan nog niet hebben over de overvloed aan al dan niet verboden chemicaliën en geneesmiddelen die aan alle producten toegevoegd worden. Conclusie: je eet dikwijls beter thai buiten thailand, omdat daar wel creativiteit en goede basisproducten verwacht worden.

 39. fred zegt op

  Thailand was tot nog niet zo lang geleden in feite een ontwikkelingsland. En ontwikkelingslanden en culinaire hoogstandjes zijn niet direct aan elkaar gewaagd.
  Het restaurantje waar ik in de Isaan al eens ga eten heb je regelmatig het gezelschap van een rat die wat komt mee eten en de kakkerlakken maken ook deel uit van het decor….en dat is dan in mijn ogen nog het eettentje met het meeste aanzien.
  Het eten op zichzelf is goed…..en vooral goedkoop…..en het komt bijna even snel op tafel dan dat je het hebt besteld…..Ik kan me dan ook moeilijk voorstellen dat je op 2 minuten iets spectaculairs kan klaarmaken…
  In de Isaan zijn volgens mij ook nauwelijks restaurants met enige reputatie.
  Ik vergelijk het een beetje met de aardappelen de groenten en het stukje vlees bij ons moeder thuis…..simpel eten….het smaakt altijd maar niks culinairs aan…. Iedere Thaise vrouw of man kan een Pad Thai een som tam of een naam thok kai klaarmaken net zoals iedere Belgische vrouw of man wel een rode kool met spek en aardappelen kan klaarmaken.

 40. Farang Arroy zegt op

  Wel eens echt goed Thai (Isaan)eten gehad? Ik eet liever Thais dan zo’n zielig groot bord met 1 klein smaakloos stukje vlees of vis en wat armpieterig groente of sla waar je de hoofdprijs voor betaald. Goed Thais eten is een ware smaakexplosie in je mond, waar onze Farang speekselklieren geen raad mee weten. Een Thais gerecht kan zowel een bite hebben als zacht tegelijk en ook nog eens zoet, zuur, pittig en lichtzout zijn. Heerlijk! Het speeksel loopt me in de mond. Zie je in de westerse keuken niet.

  Voor mij is de Thaise keuken nummer 1. Italiaans en Franse keuken, da’s overgewaardeerd. Of onze “Chinese” restaurants. Give me a break!

  Een smaakloze geprakte of zoute Nederlandse hap komt er bij mij niet meer in. Een stukje vlees of vis met aardappelen en groente? Ver-schrik-ke-lijk!

  “Eat other than Thai, will make you cry” is mijn stelling.

  Neem nou die heerlijke frisse pittige Mangosalade, of een goeie Krabsalade of Som Tam (met Phla, niet die saaie Bangkok versie). Of een heerlijke Phad Thai Koeng afgemaakt met extra peper, citroen en basterdsuiker. Of Pad Krapao Moo. Of een heerlijke Tom Yam Koeng of Kai. En alleen hoe de Thai een simpel varkenssateetje al goddelijk kan maken met die échte satésaus met stukjes pinda en kokosmelk en lekkere frisse salade.

  • Chantal zegt op

   Heerlijk die roze bril . Ja Thais eten is lekker maar ” culinaire hoogstandjes”…. niet echt. Westers eten wordt door u weggehoond……. maar daar bent u toch mee opgegroeid? Smaakte toch heerlijk? Leuk om af te geven nu. Echt de Westerse mentaliteit.

 41. jm zegt op

  Het beste Thaise eten vind je in Thailand en nergens anders ter wereld.en nog goedkoop ook!
  Ik geniet er elke dag van en heb geen vettig farang food nodig en zeker geen haute cuisines!

 42. Sjaak S zegt op

  Naar mijn beleving klopt het. Nu ben ik geen gourmet fan. 30 jaar vlieger wereld met overnachtingen in vele luxe hotels en ervaringen op culinair gebied, is dat een verspilling aan mij. Ik heb liever een stevige maaltijd, dan een diner a la Bocuse.
  Ondanks dat ik graag Thais eet, gaan wij wel graag Japans, of Indiaas en af en toe westers eten. Ook hier geen zogenaamde hoogstandjes.
  Daardoor blijft ook het Thaise lekker. Teveel van hetzelfde wordt vervelend.

 43. lung addie zegt op

  Ik ga van de veronderstelling uit dat de Thaise keuken niet haar hoge waardering haalt uit het beoordelen van het streetfood maar uit de beoordeling van “echte restaurants” waar chefs aan de kookpot staan en niet de eerste de beste dame die van alles en nog wat in een pot kan gooien. In Europa wordt de keuken toch ook niet beoordeeld naar frietkoten, hamburgertenten of hotdogkramen.
  Dat Thaise gerechten een “ware smaakexplosie in de mond zijn waar de farang speekselklieren geen raad mee weten” klopt als een bus. De explosie is zodanig hevig dat de tranen in je ogen springen, het snot uit je neus loopt, het zweet je uitbarst en je de volgende dag, op de pot, nog kan nagenieten van het branderig gevoel van onverteerde chillies. Wat kan je daar lekker aan vinden?
  Het enige wat me uit de Thaise keuken kan boeien is hun bereiding van vis- en seafood, maar daarvoor moet je dan ook wel in een “restaurant” zijn of anders heb je een stuk gebakken karton op je bord. Je zal je ook meer dan 50THB moeten bovenhalen om iets kwalitatiefs op je bord te krijgen.
  Het meeste dagelijkse Thaifood heeft één voordeel: het is goedkoop en daarmee is volgens mij alles gezegd. Weinig of geen smaakvariatie, je weet zelfs niet welk soort vlees je eet want de chilismaak overheerst en camoufleert alles.

 44. Ruud zegt op

  er bestaat ook wel een verfijnde keuken, echter die vind je natuurlijk niet overal en zeker niet aan 40-100baht /gerecht. Bijvoorbeeld Bussaracum Restaurant in Bangkok is zeker een bezoekje waard echter persoon ben je snel 1000baht kwijt voor een overheerlijke menu.

 45. RonnyLatPhrao zegt op

  Als ik zo de reacties lees dan valt het mij ook op dat, zoals met meerdere zaken in Thailand, er wel wat zijn die de Thaise keuken vooral lekker vinden omdat ze goedkoop is.
  Benieuwd indien er voor een gerecht, dat dan langs de straat verkocht wordt, Europese prijzen moesten gevraagd worden (zeg 8 Euro, pakwek 300 Baht voor een noedelsoep) ze die keuken dan ook nog zo geweldig zouden vinden.

  Zegt natuurlijk nog niks over de Thaise keuken op zich.
  Natuurlijk zijn er zeer goede Thaise gerechten, en zullen er zeker zeer goede Thaise restaurants en ook zeker zeer goede Thaise kok zijn.

  Persoonlijk eet ik graag Thai, maar zeker ook de Europese keuken. Het is maar waar ik zin in heb.

  Of de Thaise keuken overgewaardeerd is tegenover andere keukens.
  Ik denk het niet. Elke keuken heeft zijn kwaliteiten en gebreke.
  Het is maar wat iemand er van maakt en ook wat iemand lekker vindt.

 46. chris de boer zegt op

  Hoe voedsel ruikt heeft een onlosmakeijke band met hoe voedsel smaakt. Veel reacties hier over ‘ een goed en smakelijk stuk vlees’ zeggen – denk ik – veel meer over de geur van het gerecht dan over de smaak. Dat geldt natuurlijk voor elke keuken.
  Misschien vinden mensen de Thaise gerechten wel lekkerder omdat ze beter of aparter ruiken?

  http://www.brainfacts.org/sensing-thinking-behaving/senses-and-perception/articles/2012/taste-and-smell/

 47. Bert zegt op

  Een moeilijke stelling, zeker na al de antwoorden gelezen te hebben.
  De links van Chris volgend kom ik bij de toch iets duurdere restaurants, die zeker niet door de doorsnee Thai worden bezocht en m.i. ook niet door de doorsnee toerist. Ook zie je toch wel westerse invloeden bij de recepten, zeker bij de manier van presenteren.

  Terug bij de “gewone restaurants” en “streetfood” ben ik van mening dat het veelal lekker is maar wel overgewaardeerd. Het zijn vaak één-pan gerechten met vaak dezelfde ingredienten maar iets andere kruiden.
  Wat vele vaak vergeten of niet weten is dat de gerechten meestal wel snel klaar zijn, maar dat de kok van te voren heel wat tijd heeft besteed aan de voor bereiding (mise en place). Het rood varken zal toch zijn tijd in de oven of rookton moeten, het knapperige spek (Moo khop) idem dito na eerst te zijn gekookt. De kip bij kau man khai zal toch eerst gekookt moeten worden alvorens ze zo lekker zacht is. De diepsauzen worden vaak zelf gemaakt, omdat dat lekkerder is maar vooral goedkoper. Dus al met al meer werk dan ff snel in de wok en klaar is kees.

  Al met al is voor mij de Thaise keuken lekker, maar wel overgewaardeerd.
  Ik eet er iedere dag met veel plezier, maar dat doe ik ook als ik een keer in Italie ben of Zuid-Korea.

 48. Slagerij van Kampen zegt op

  Meestal is het niet meer dan een betaalbare en redelijk smakende “snelle hap”. Dat doet het ook het beste in Nederland waar weinig animo is voor haute cuisine. Veel “monosodium” in het eten zoals de Thais dit uit casave gewonnen en omstreden product noemen! Chinese restaurant syndrom! Zelfs de monniken hier klagen over het vele zout en “monosodium” in het merendeels van Thaise restaurants afkomstige voedsel wat ze aangeboden krijgen in Nederland door hun achterban, merendeels werkzaam in restaurants!

 49. Arnolds zegt op

  Mijn vrouw eet 1 tot 2 keer per maand Thais voor derest eten wij Suirnaams
  dat vind ze veel lekkerder.

 50. Robert zegt op

  Woon in Ubon en heb verschillende kleine eetgelegenheden waar ik regelmatig langskom om te lunchen of met mijn vrouw het avond eten te nuttigen….
  Veel kip en inktvisjes mie…eieren …smakelijke saus ….niet vet …ik kan daarom ook niet vinden in het verhaal.
  Vanzelfsprekend zijn er restaurants of eet stalletjes waar je voorgeschoteld krijgt wat schrijver stelt .
  ook die zijn mij bekent …maar over het algemeen valt het wel mee..
  smakelijk eten,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website