Was het een aantal jaren geleden nog mogelijk om met slechts een AOW of WAO uitkering naar Thailand te emigreren, nu moet je zeker wel een financiële buffer hebben om het daar de rest van je leven uit te houden.

Veel oudere expats hebben ooit voor Thailand gekozen om de bruto = netto reden. Men verbrande de schepen in Nederland achter zich en vestigde zich in Thailand omdat je daar geen belasting hoefde te betalen. Zo kon je van een uitkering of klein pensioen goed leven. Neem daarbij het gunstige prijspeil en in Thailand was je gulden een daalder waard.

Inmiddels is er het e.e.a. veranderd. De Nederlandse overheid wil graag zien dat jij, of in Thailand of in Nederland, belasting betaald. In Thailand betaal je weliswaar een stuk minder belasting, maar de Thaise overheid is hard op zoek naar meer belastinginkomsten. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat men vroeg of laat toch ook bij de (rijke) farang aanklopt.

Een ander punt is dat het leven in Thailand er ook niet goedkoper op wordt. Ik durf te beweren dat boodschappen doen in Thailand (Tesco/Big C) veel duurder is dan boodschappen doen in Nederland bij bijvoorbeeld de Lidl. Natuurlijk zijn er genoeg zaken te noemen die in Thailand nog steeds een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Maar het verschil wordt kleiner.

Een ander probleem is het pensioen in Nederland dat steeds minder waardevast wordt. Geen indexeringen of inflatiecorrecties meer en daardoor neemt de koopkracht af, ook wanneer je in Thailand woont.

Nog een belangrijke onkostenpost is een ziektekostenverzekering. Je wil toch verzekerd zijn bij een ziekenhuisopname. Bij emigratie naar Thailand moet je daar toch gemiddeld zo’n € 500,- per maand voor reserveren.

Heb je een Thaise partner met kinderen of hebben jullie samen kinderen, dan wil je graag dat je kinderen goed onderwijs krijgen en dat betekent meestal een privéschool. De kosten hiervoor liegen er niet om.

Kortom, met 1000 euro per maand ga je het niet redden in Thailand of je moet ergens op een hutje op het platteland gaan wonen en net zo leven als de Thai om je heen, maar wie wil dat?

Ben je het eens met de stelling of vindt je het schromelijk overdreven, reageer dan op de stelling en geef desnoods wat voorbeelden.


» Laat een reactie achter


62 reacties op “Stelling: Emigreren naar Thailand zonder financiële buffer is niet meer mogelijk”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  De stelling dat het goedkoper shoppen is in de supermarkten in Nederland is zeker waar. Bij Lidl? Bier voor een prikkie, wijn voor een prikkie, een spijkerbroek voor 5 euro…. waar vindt men dat in Thailand? Je betaalt je scheel in Thailand voor een half litertje inferieur bier. Zelfs mijn Thaise vrouw zegt dat supermarkten hier veel goedkoper zijn dan in Thailand.Goed, op de markt en langs de weg kan men in Thailand nog goedkoop eten, dat wel. Goedkoper dan in Nederland. Men kan ook nog gaan shoppen op de markt. Wordt ook steeds duurder trouwens. Een huis bouwen? Ooit heeft mijn vrouw voor 10.000 euro een huisje laten neerzetten in de Isan. Zou nu het drievoudige kosten. Deuren, kozijnen.. Alles drie keer zo duur geworden. Maar de Euro is ten opzichte van de baht beslist niet meegestegen.
  Een ziektekosten verzekering? Vaak wel met een maximum uitkerings bedrag. Dus al u blijvend invalide wordt betaalt men op een gegeven moment niet meer. U heeft dan een groot probleem. De Nederlandse verzekeringen zijn niet alleen goedkoper, ook veel beter.
  Bovendien: de gemiddelde expat is oud. Hoe ouder hoe duurder de verzekering. Hoge bloeddruk? geen dekking voor hartproblemen enz.
  De Longstayer lijkt ook nog eens steeds minder welkom in Thailand. Steeds meer belemmeringen met visa enz. Thailand heeft momenteel meer met China dan met Europa.
  De belangrijkste kostenpost: Uw schoonfamilie. Realiseren zij zich dat het geld in Nederland niet langer aan de boom groeit? Het lijkt er niet op. Ze snappen niet dat ik op mijn 60e niet meer met pensioen kan zoals vroeger. Ze snappen het niet als ik zeg dat ik het financieel niet rond krijg als ik nu stop! Een ambtenaar stopt toch ook met 60 jaar in Thailand? Dus zijn er weer financiële problemen? Even contact met Van Kampen op nemen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +30 (obv 30 stemmen)
 2. ruud zegt op

  Mensen met een AOW, gaan het niet meer redden in Thailand.
  In Nederland overigens ook niet lijkt me, maar daar heb je nog voedselbanken.

  De AOW is overigens in Nederland belast en met alleen AOW ga je niet aan de eisen voldoen om in Thailand te kunnen wonen.
  Je zult extra inkomen moeten hebben, of geld om aan de eisen voor verblijf te voldoen.
  De mensen die hier ooit zijn komen wonen op mildere voorwaarden, zullen met enkel AOW in de toekomst waarschijnlijk ook in de problemen gaan komen.
  Namelijk bij de eerste keer, dat ze echt ziek worden.
  Zelfs in het staatsziekenhuis kan een behandling duur worden, als je die van uitsluitend AOW moet betalen.

  De mensen met iets meer inkomen, dan alleen AOW gaan het waarschijnlijk in de toekomst ook moeilijker krijgen.
  Heerlen is druk aan de gang met zeker stellen, dat als je geen belasting betaalt in Thailand, dat je dat dan in Nederland zult moeten doen.
  Dus de gang zal dan op een gegeven moment toch richting Thais belastingkantoor leiden.

  Verder zie ik voor de toekomst nog een mogelijk risico in de Thaise belastingheffing, als die serieus werk gaat maken van de belastingheffing.
  Ik zie daar een risico in het berekenen van de Thaise belasting, in artikel 23-5.
  Die zou naar mijn mening hoger kunnen zijn, dan de manier, waarop het nu wordt berekend.
  Maar misschien, dat een van de belastingdeskundigen daar een mening over heeft.

  Omdat ik het wat moeilijk te omschrijven vind, zal ik een voorbeeld geven.
  Stel, dat je in Nederland 100.000 Baht belastbaar inkomen hebt en in Thailand 200.000 Baht belastbaar inkomen.
  Dan wordt nu in Thailand belasting geheven over een inkomen van 200.000 Baht.
  Wat ik begrijp uit artikel 23-5 is, dat Thailand zou mogen heffen over 300.000 Baht, en daarvan dan een bedrag af trekt ter hoogte van de (Thaise) belasting over 100.000 Baht, (of de Nederlandse, als dat lager is).
  Je betaalt dan dus belasting over een hogere schijf en mogelijk zonder vrijstelling.
  Dat geeft dan een veel hoger te betalen bedrag aan belasting.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • edard zegt op

   Wat een onzin allemaal
   Over het inkomen dat je thailand binnen brengt daarover moet je belasting betalen
   Over de Aow moet je belasting betalen en of je dat betaalt is een tweede
   Zie artikel 1-2-4-27 van het verdrag thailand en nederland- artikel 27 van het internationale verdragenrecht, artikel 94 grondwet en artikel 21 modelverdrag OESO zegt al genoeg en ook
   vlgs de europesche wetgeving wordt inkomen belast naar woonstaat maar of thailand het doet is een tweede – mij zien ze als toerist en niet als ingezetene – gelukkiig maar
   heb zelf een bezwaarschrift ingediend bij centrale raad van beroep en ben van plan tot het europesche hof te gaan om mijn gelijk te gaan halen

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
   • Sjaak S zegt op

    Klopt niet. Ik heb 30 jaar in Duitsland gewerkt en daarvan de laatste 25 jaar in Nederland gewoond.In het begin moest ik in de woonstaat belasting betalen en vanaf ca 2007 veranderde de wet en moest ik belasting betalen in het land waar ik mijn inkomsten van krijg. Nu woon ik sinds 2012 in Thailand en heb een passief inkomen van mijn vroegere werkgever. Ik moet nog steeds in Duitsland belasting betalen. En dat is geen Duitse wetgeving, maar een Europese.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. van Os zegt op

  Laten we ff reëel blijven en de feiten op een rijtje zetten. In Nederland gaat de pensioen leeftijd naar de 70jaar. Dus ook je AOW-leeftijd, die gaat samen mee naar de 70jaar. Het een en ander is al in gang gezet, en per 2021 zelfs met een versneld. Om zo snel mogelijk de Nederlanders te laten werken tot hun 70ste.
  De pensioenen onder druk, niet genoeg in kas dus inderdaad geen verhogingen maar verlaging van de uitkering. Brussel heeft dit door en de Nederlandse vertegenwoordiging hier heeft geen bezwaar ( of ze hadden het niet door/ of niet aanwezig) wat er nu eigenlijk nog te halen valt. Alle fondsen in Nederland bij elkaar zijn goed voor zo’n 190 miljard, uiteraard hebben ze dit niet zo liggen. Het grootse deel zit in beleggingen en onroerend goed. Maar als Nederlandse vertegenwoordigers hebben we geen bezwaar gemaakt dat Brussel hier in de toekomst uit mag graaien, om de EU te ondersteunen…..
  Dus inderdaad van een migratie op basis van je pensioen en AOW kun je wel vergeten. Het is immers de bedoeling dat we werken tot we neervallen, hoeven we ons ook geen zorgen te maken om het pensioen en de AOW. Laat de zakkenvullers maar migreren, die hebben ja hun bankrekening gespekt over werkend Nederland. Ik wens jullie allemaal nog een fijne en lange werkdag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
  • Harrybr zegt op

   Wat een zeldzame onzin.
   Onze ouderdomswet = AOW had bij het aanvaarden in 1947 al de clausule, dat de AOW-gerechtigde leeftijd mee zou gaan met de te verwachten levensduur. ( overigens: was in 1916 al van 70 naar 65 verlaagd Zie ook minister Teub, staatspensioen van Hfl 2,- per week) ! Dat geen politicus dat durfde te vertellen en de NL-ers te dom en te lui waren om dit te lezen, is een ander verhaal.
   Overigens: AOW zou morgen anders geregeld kunnen worden: gekoppeld aan de kosten van levensonderhoud, want DAAR was en is de AOW voor. Zelfs enkel uit te keren indien de uitgaven ten goede blijven komen aan “Euro-land”. Dag NLe Marokkanen, Turken en NL-ers in TH

   Het private pensioen betaalt u zelf ca 20-25%, de rest moet uit beleggingsrevenuen komen. En die zijn heel fors lager geworden. Weliswaar si er meer in kas, omdat nu een pensieonverzekeringsPLICHT geldt, doch de verplichtingen zijn veel meer omhoog gegaan.
   Daar heeft geen EU ambtenaar ook maar iets over te vertellen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Peter zegt op

   Even een verbetering. De Nederlandse pensioenfondsen hebben een totaal vermogen van bijna 1300 miljard euro. En nee het is geen typefout.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
   • Harrybr zegt op

    Moderator: geen off-topic reacties svp!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Rovie zegt op

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend, dat we nu een totaal pensioenvermogen hebben van 1700 miljard euro. Dat is het vermogen van pensioenfondsen én het pensioenvermogen van verzekeringsmaatschappijen bij elkaar opgeteld.

    Pensioenfondsen moeten van het kabinet sinds de crisis in 2008 veel grotere vermogens aanhouden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Dat lijkt te lukken. Het vermogen van pensioenfondsen en verzekeraars, die ook een deel van het pensioenvermogen beheren, steeg dus tussen eind 2008 en september 2015 met ruim 615 miljard euro naar 1700 miljard.

    En ondanks dat vele geld hebben vele gepensioneerden een indexatie achterstand van zo,n 15 % en zijn zelfs kortingen mogelijk. Enkel en alleen door een absurd lage rekenrente die de pensioenfondsen moeten hanteren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. David H. zegt op

  Als je hier in Thailand niet meer toekomt zal je ongetwijfeld in Nl ook moeten je levensstijl aanpassen , denk al maar alleen aan stookkost in de winter , elec prijs enz. .
  vermits het met een Nl bril op is geschreven is het moeilij vergelijking te maken daar in Be. de pensioenen wel geindexeerd zijn , en het de overheid is die ze betaald , geen pensioenfondsen , tenzij als tweede pijler (prive initiatief.) Daarom ook dat wij niet belastingplichtig op pensioen zijn in Thailand, of zoals in NL genoemd A.O.W.
  Ik betaal hier 5 baht/kw , ik denk dat dat in mijn warme bakkersparadijs “koffiekoekenlandje” nu al wel X3 is , aardgassnet wordt veranderd /aangepast wegens verandering van NL gas naar ander type gas , iemand moet dat dusel ophoesten ,en dat is gewoonlijk de eindgebruiker …Thailand geen stookkost .

  Gelijk heeft schrijver evenwel wat betreft de ziektekostverzekering…. wordt onbetaalbaar naarmate je ouder wordt + bovenop de uitsluitingen voor juist typische ouderdomsziekten als kanker , diabetes , nierdyalise nood, en hoge bloeddruk gerelateerde ziektes , tenzij bovenop die +/- 500 euro nog wat extra te betalen
  Is maar te bezien wat je verwacht te behouden van je Thaise levensstijl te behouden , ..inleveren moeten we wereldwijd toch !
  “Financiele buffer” , is maar at en hoe je situatie is .., natuurlijk moet je al eerst rekening houden met je fin. verplichtingen inzake immigratie al , je zou je 800 000 baht al eerst eens moeten in reserve hebben ,(reken even uit wat je bespaart op 1 jaar als je die 500 euro niet hoeft te betalen =6000 euro dat je self insurance kan aangreien …. en beschouwen als je allernoodzakelijkste “self insurance ” ( ik hoor de verzekeringsagenten op de achtergrond al gniffelen …) maar als het echt de spuigaten uitloopt , is terugkeer ,al is het tijdelijk een overweging, en ja dat kan niet met alle kwalen …., weet NL situatie niet , maar Belgen zijn 100% terug verzekerd eens voet op BE. bodem geen wachtijd nodig …!!, en vermoedt zelfs op E.U bodem als gepensioneerde ,idem voor alle sociale zaken ,

  .Een goed voorbeeld is dat wachttijd voor bvb sociale woning enkele maanden is voor senioren ,terwijl voor alle anderen wachttijd nu jaar is , dit laatste uitgaand van veronderstelling dat geemmigreerden hier bedoeld zijn die al op pensioen zijnde .
  Qua levenskost vindt ik nog steeds dat Thailand goedkoop is , ja Ik mis mijn Aldi en Lidl hier ook wel , maar de Thaisedie in een NL of Be Thais restaurantje haar som tam 200 baht moet betalen zal ook haar straatkarretje wel missen .

  Eindnota :
  ik weet zo goed als zeker at ik later terugkeer op hoge leeftijd (als ik daar geraak .tenminste ..) naar Belgie wegens het sociale gezondheidsluik , hetzij part-time ….. trouwens reeds eerder gezegd in Thailand moet je geen euthanasieverwachten indien gewenst of noodzakelijk , ook een overweging die dient gemaakt .

  Dit maar enkel een Belgisch betoog , ik ga nu de Nl versie lezen
  Gegroet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • David H. zegt op

   moest zijn
   .Een goed voorbeeld is dat wachttijd voor bvb sociale woning enkele maanden is voor senioren ,terwijl voor alle anderen wachttijd nu 5 jaar is

   de 5 kwam niet uit keybord blijkbaar , sory

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. erik zegt op

  Het antwoord is simpel:

  AOW en VET pensioen, en je redt het als de ziektekostenpolis gemakkelijk uit dat pensioen kan. Hoe ‘vet’ is ‘vet’? Twee tot drie keer de AOW er bij lijkt me voor de meesten onder ons genoeg.

  AOW of WIA met een dikke renderende spaarpot en (later) pensioen er bij, dan gaat het ook.

  En anders 4+8 doen en dat hoeft niet met die ‘4’ in het koude polderland, een ander EU-land kan ook want dan heb je recht op de EU zorgfaciliteit.

  Met ‘pensioen’ bedoel ik ook lijfrente of vergelijkbare bronnen. En laten we tenslotte niet vergeten dat op 1-1-2006 bij NL-ers hier de ziektekostenpolis is afgepikt door de NL politiek omdat de zorgverzekeringswet er aan kwam en we ineens tegen het feit aanliepen met kwalen en al ergens een polis te moeten zoeken. En dat is niet iedereen gelukt.

  Tenslotte kun je ook in de EU blijven en lekker vakantie vieren in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ger zegt op

   Even over het “afpikken ” van de ziektekostenpolis. Er vinden vootdurend veranderingen plaats, soms ten goede ,soms niet. Moeten de mensen die nu in de 50 zijn afgeven op de huidige AOW regels die ten nadele zijn veranderd ( 3 jaren later met AOW) ? Gewoon accepteren en er niet op terugkomen , elk jaar vinden er wel aanpassingen plaats die de financien raken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • wibar zegt op

    Beste Ger,
    Als je de AOW als een soort loterij ziet heb je helemaal gelijk. Maar ik denk dat je voorbij gaat aan het feit dat deze volksverzekering is betaald met de premies die de werkenden jaren hebben opgehoest. Als nu plotseling door gewijzigd beleid sommige mensen 3 jaar langer deze premies moeten ophoesten dan een vergelijkbare groep die net nog voor deze wijziging in leeftijd er wel al mee kan stoppen is dat niet fair. Ik vraag me zelfs af of dat niet een vorm van discriminatie is ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Ger zegt op

     Het gaat mij erom dat oude wijzigingen, van 10 jaar geleden, als maar als onrecht worden opgevoerd. Daarom mijn vergelijking met de mensen van boven de 50 jaar die een veel grotere financiele last te verwerken hebben gekregen dan alle wijzigingen in het verleden: naast het uitstellen van de AOW met een aantal jaren is ook de vroeg-pensioen en dergelijke al afgeschaft.
     Allemaal ten nadele van bijvoorbeeld de vijftigers . Maar daar hoor je de huidige AOW- ers niet over klagen behalve hun ziektekostenpolis, maar daar hebben ook toekomstiige AOW-ers last van.
     En wat de AOW betreft :het is een omslagstelsel en wordt opgebracht door de huidige betalers, je bouwt dus niet een reserve op door premiebetaling.
     En vanaf het begin was het bekend dat de leeftijd te laag was (65 jaar).

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • wibar zegt op

   Hoi,
   Lees ik nu goed dat je ook voor de 4+8 regeling ergens in het Schengen gebied geregistreerd kan zijn met behoud van je nederlandse inschrijving, ziektekosten en aow? Dus bijvoorbeeld goedkoop 1 kamer appartementje in polen geeft recht op behoud AOW en ziektekostenverzekering zonder extra hoge belastingen of toeslagen. Gewoon hetzelfde als dat je in nederland geregistreerd staat ?
   Dat is wellicht dan een aardige manier om dingen betaalbaar te houden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 6. chris zegt op

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2013/09/13/inkomens-en-vermogenspositie-ouderen-verbeterd.

  De financiele positie van Nederlandse ouderen is in de laatste decennia duidelijk verbeterd. Meer en meer ouderen hebben naast AOW een volledig of aanvullend pensioen. Daarnaast is de vermogenspostie van ouderen verbeterd, met name door de toename van het eigen huizenbezit en andere bezittingen (auto, aandelen, spaartegoeden). 40 % van de ouderen heeft een vermogen dat groter is dan 200.000 Euro.
  De groep die alleen van AOW moet rondkomen neemt duidelijk af. Het gaat hier vooral om ouderen die geen pensioen hebben opgebouwd bij hun oude werkgever, of – als zelfstandige- dat niet zelf hebben gespaard. Mijn opa had een kleine pensioentje bij de Spoorwegen, mijn vader en volledig pensioen als middelbaar ambtenaar (geen eigen huis) en ik had een eigen huis in Nederland en heb een prive-pensioen.
  Laat u dus niks wijsmaken. De toekomstige generatie ouderen is welvarender dan de huidige en daarom zullen meer en meer ouderen in staat zijn om hun leven in het buitenland, ook in Thailand, door te brengen. Als zij dat willen tenminste.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • RuudRdm zegt op

   De stelling betreft hen die met 1000 euro per maand in Thailand zich denken te kunnen nestelen. Zoals ik in mijn reactie, wat verderop, betoog gaat dit niet lukken. Vroeger niet, hedentendage en in de toekomst niet. Tenzij: met allerlei kunstgrepen waaronder een huwelijksvisum en ziektekostendekking via Thaise schoonfamilie. Het trouwen met een ambtenaar heeft bij velen de voorkeur, wordt weleens aangeraden.
   Dat inkomens- en vermogensposities van ouderen zeer gunstig zijn, zegt niets over die van hen die het met een AOW (en eventueel klein pensioen) moeten doen. Maar betreft wel de stelling.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • chris zegt op

    De stelling is correct maar de suggestie dat dat betekent dat meer en meer ouderen niet meer naar Thailand kunnen emigreren is absoluut niet juist omdat meer dan voorheen de ouderen vabn de toekomst (en zeker de grote groep babyboomers die richting hun pensioen gaan) over deze buffer beschikken.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. RuudRdm zegt op

  Ik durf te betwijfelen of de stelling een juiste is. Er is nooit vrijstelling geweest van het betalen van belasting over iemands AOW. Deze is niet over te hevelen van de Nederlandse naar de Thaise Fiscus. Het kan mogelijk zijn dat een dergelijke transactie over een pensioen wel lukt, maar of iemand met enkel een pensioen voorbij de obstakels van de Thaise Fiscus komt, durf ik ook te betwijfelen. Daarvoor is het bedrag te klein en gaan ambtenaren van de Revenu Office geen moeite doen.

  Dat betekent al dat enkel een AOW in Thailand ontoereikend is, omdat ruim 30% aan premie ziektekostenverzekering wordt besteed. Dat was altijd al zo. Een verzekering in Nederland was daarbij niet goedkoper dan die in Thailand, en omgekeerd. Daarbij is die van Thailand niet levenslang kostendekkend. Die in Nederland wel, maar slechts bij hoge premiebetaling. Onder aan deze reactie geef ik een voorbeeld hoe het zonder ziektekostenverzekering kan lopen.

  Dat het leven inThailand duurder gaat worden vanwege eventuele belastingmaatregelen, is eveneens de vraag. Lees maar eens over de vrijstelling bij onroerendgoedbelasting. Dat her en der de kosten voor levensonderhoud stijgen, is een gegeven dat zich in Nederland ook voordoet. Tegenover die stijging staat het feit dat met het ouder worden minder aanschaf nodig is.

  Dat de schoonfamilie een steeds groter wordende kostenpost vormt, heeft met de stelling helemaal niets van doen. Iemand die geen “neen” durft te verkopen aan de schoonfamilie, moet eens goed in de spiegel kijken om te zien op wie gemopperd dient te worden. Zowel vroeger als nu dien je te zorgen voor voldoende reserves om eigen broek op te kunnen houden. En natuurlijk geldt dat hoe meer reserve hoe ruimer de broek zit.

  Een kennis van mij, destijds wonend in Korat, leefde er zonder ziekenfonds inderdaad van zijn AOW. Op de bank had hij 800duizend baht staan. Op een gegeven dag moest hij met een trombosebeen met spoed worden opgenomen. Zijn bankrekening begon allengs te slinken, en het jaar daarop kreeg hij geen visumverlenging, want ook niet gehuwd met een Thaise vrouw. Een huwelijksvisum op grond van 4 ton bhat ware dan mogelijk geweest. Hij kreeg de aanwijzing te vertrekken, hetgeen hij deed.

  Je zou dus de stelling kunnen aanvullen door te zeggen dat het langdurig verblijf in Thailand met slechts een AOW slecht dan mogelijk is, als ook in een Thai huwelijk is voorzien. In dat geval is het te proberen om via echtgenote en schoonfamilie ziekenhuiszorg te bewerkstelligen. Ik noem het opportunisme.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. adje zegt op

  Niet alleen geldproblemen spelen een rol. Er zijn ook andere zaken. Zoals het geweld en het verkeer in Thailand. Daarom is mijn oplossing voor de toekomst. Overwinteren in Thailand voor 6 maanden tijdens de koude periode in Nederland en tijdens de lente en zomermaanden in Nederland vertoeven.. Dat betekent dat je verzekerd blijft en geld uitspaart voor stook kosten. Ik moet er wel bij zeggen dat ik in Thailand niet hoef te huren omdat mijn vrouw en ik in Thailand een eigen huis hebben. In Nederland voor de warme periode een eenvoudig chalet. Dus ook hier zijn dan de kosten niet erg hoog.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 9. Eric zegt op

  Het verschil begint of je belg of nederlander bent, ben je in je land al dan niet uitgeschreven.Emigreren dat moet je voorbereiden en dat kan even duren als je je huiswerk goed wil maken.

  Ik verkoop momenteel mijn bed and breakfast in Phuket na 11 jaar omwille van kleine gezondheidsongemakken en heb het laatste jaar kontakt gehad en op bezoek gekregen dromers zonder plan,leugenaars die beweren fondsen te hebben, anderen die in Belgie nog alles moeten verkopen, allemaal kandidaten voor Ik vertrek van de 60 kontakten blijven er 3 over die potentiele kopers zijn met een plan en het nodige geld,velen hebben geen buffer om het eerste jaar door te komen ook al in mijn geval de koper inkomen heeft van dag 1 en het risico zo goed als nul is. Ik vertrek ook niet ook al is alles duurder geworden is zoals overal op de wereld. Velen gaan ervan uit dat Thailand gratis is, het mag nooit iets kosten in Thailand,,de mensen willen hier ook iets verdienen, kan je in Belgie bvb een hele verse kip kopen voor minder dan 3 euro(90 baht) bij Makro?Ik denk het niet.
  Je verzekerd je best zo jong mogelijk en in Thailand bvb Bupha, ik het het beste plan(platinum) voor mij en ik ben 52 j en mijn vriendin is 45 j, ik betaal voor ons beiden 2000 euro/jaar, dat betaalde ik alle 6 weken in Belgie. Loop eens door een staatsziekenhuis en je staat versteld hoeveel buitenlanders daar liggen te wachten op de dood,zonder ziekteverzekering,zonder bezoek of familie ter plaatse, heel droevige beelden.Velen vertrekken met hun verstand in hun broek naar Thailand en dat is niet de beste manier om te emigreren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 10. Sandra zegt op

  Als ik bovenstaande berichten lees stemt mij dat somber. Ik heb tussen 1996 en 2000 in Thailand gewoond. En kon toen rondkomen van 6000 Bath per maand (incl. huur van mijn huisje van 2500 bath).
  Hoeveel zou ik nu nodig hebben, ik leef dus wel volgens de Thaise leefwijze…

  Ik heb een WAO uitkering van 500 euro (met een toeslag van 450 euro die ik bij emigratie zou verliezen).
  Terugdenkend dat ik eerder voor ruim 150 euro per maand kon rondkomen, leek mij die 500 euro ruim voldoende. Helemaal omdat ik bij terugkeer gratis kan wonen.

  Maar wat komt daar nu nog bij aan extra kosten als verzekering en belasting… wordt het hierdoor voor mij als “arme sloeber” dan toch onmogelijk om ooit terug te keren naar mijn geliefde land?

  En hoe zit het qua visa? Kan ik nog wel een visum krijgen?
  Voorheen had ik een visum vanuit mijn vrijwilligerswerk en daarna omdat ik een relatie had met een Thaise man.
  Zou ik doordat mijn zoon, volgens de Nederlands wet de Thaise nationaliteit heeft in aanmerking komen voor een visum?
  Of moet mijn zoon hiervoor eerst zijn Thaise paspoort daadwerkelijk aanvragen (dit is sowieso nodig i.v.m. het erven van land van zijn vader), en dan nog geeft dit voor mij dan ook de mogelijkheid tot een visum?
  Of moet ik eerst hertrouwen met mijn (Thaise) ex-man, die dit graag zou willen en met wie ik om wettelijke redenen een aantal jaren geleden moest scheiden… (ingewikkeld verhaal).

  Oef, ik kan het allemaal nog niet zo goed overzien.
  Maar het verlangen om ooit terug te keren naar mijn geliefde Thailand is er zeker!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • NicoB zegt op

   Ik ga toch iets zeggen over jou opmerking dat je het allemaal nog niet zo goed kunt overzien.
   Het visum kun je nagaan in het visa dossier van Ronny, als je aan de eisen kunt voldoen in jou specifieke situatie is dat probleem over.
   Je kwam eerder van 150 euro rond, bij handhaving van een dergelijke levensstijl moet dat met 500 euro voldoende zijn voor eten en drinken, als je geen woonlast hebt, een auto hebben lijkt me te luxe, bij geen hoge eisen en bijna 20.000 bath per maand moet dat lukken. Gezien de kosten thans in Thailand denk ik, dat je aan 10.000 bath voldoende hebt voor eten en drinken, heb je 10.000 over voor andere uitgaven.
   Het hangt heel erg van je levenswijze en eisen af, die zijn bij jou kennelijk laag.
   Wanneer ga je met pensioen of krijg je Aow? Is je Aow wellicht hoger dan de Wao? Kun je wellicht verzoeken om in Thailand te mogen wonen met behoud van je toeslag?
   In Thailand leven veel mensen van een minimum loon van 300 x 30 dagen is 9.000 bath, als gezinnetje, dat is zeker geen vetpot uiteraard, maar als single moet dat ook kunnen.
   Zorgelijker is een zorgverzekering, dat kan zo’n 250 euro = 10.000 bath per maand vergen, daar zit een bottle neck, oplossen via 8 maanden Thailand en 4 maanden NL?
   Jou situatie is die van pensionado’s die met alleen Aow van zeg 1.000 euro = bijna 40.000 bath, rond moeten komen met een klein gezinnetje of met een Thaise partner, kan, maar die zorgpolis nekt dan.
   Succes met je overwegingen.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. appels/peren zegt op

  Vergelijken van kosten levensmiddelen: TH blijft stukken goedkoper als je op LOKAAL kan/wil/durft over te stappen. Als je strak vasthoudt aan s’óchtends kaas op brood, aardappels i.p.v. rijst e.d.-ja, dan gaat het je kosten.
  Verder geldt inderdaad dat de nieuwe generaties senioren/bejaarden als gemiddelde, in doorsnee, over veel mer extra pensioen naast AOW kan beschikken als vroeger. Maar hun eisen/aanspraken zullen ook hoger liggen, bvb voor huisvestsing, comfort e.d. Ja, ik weet de reactie al: er zullen altijd mensen blijven zonder extra, je kan het nooit ieder naar de zin maken.
  Kortom; het zijn in feite veranderde tijden- zowel voor de voorzieiningen als voor de mens zelf.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. printen zegt op

  Met alleen AOW leven in Thailand? Dat kan niet meer. Een maand AOW gaat naar de belasting, dus blijft er maar 11 manden AOW over. De leeftijd waarop je AOW krijgt zal geleidelijk stijgen en zal tegen 2022 wel tegen de zeventig jaar zijn.

  Betekend echter niet dat je tot je 70ste moet werken. Dat is een vergissing dat velen maken. De AOW leeftijd is dan 70 jaar. Maar ver voor die tijd is men al gestopt met werken. Veel pensioenfondsen kennen constructies en men praat er weer over een soort VUT te willen gaan invoeren.

  Nu is de AOW leeftijd bijna 66 jaar, maar de gemiddelde leeftijd dat men stopt met werken in Nederland is bijna 63 jaar.

  Ook is het een fabel dat de EU een zeggenschap krijgt in de pensioenfondsen. Pensioenfondsen kunnen nu in andere landen hun fondsen overbrengen die een minder strenge regelgeving heeft. Maar de waakhond van de pensioendondsen, de Nederlandse Bank NV, behoudt altijd het recht om in te grijpen.

  Wil een een goed leven in Thailand hebben, dan zal je minimaal AOW plus een behoorlijke bedrijfspensioen of eigen geld moeten hebben. Plus dat de immigration eisen steeds meer worden. Veel pensionada’s denken er dan ook over om naar een ander land te verhuizen. Cambodja is aantrekkelijk.

  Zoals ik al eerder schreef, vertrek ik over dik anderhalf jaar naar Nederland. Het ontbreken van een goed en betaalbare zorgverzekering in Thailand is daar de reden van. Maar bijkomstige zaken zijn dat Immigration het steeds moeilijker maakt voor verlengingen van je visum, dat je vrijwel gedwongen bent om een (dure) visum-bureau in de hand te nemen en dat de politieke toestand in Thailand mij de nodige zorgen baart.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 13. Jos zegt op

  Kreeg vandaag toevallig een brief binnen van mijn bank “bepalen fiscaal inwonerschap”
  of ik hier in wilde vullen Ja, ik ben fiscaal inwoner van Thailand en fiscaal indentificatienummer opgeven.
  Wat moeten we hiermee? Ben geen fiscaal inwoner meer in Nederland. Al lang niet meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 14. jos zegt op

  Moet je een buffer hebben (spaarpotje) , ja dat was vroeger ook al, maar nu zeker. Met 1.000 euro toekomen, hangt er allemaal vanaf. Heb je eigen condo, moet je huren, ik zelf zit rond de 750 euro per maand. heb eigen condo. Je moet leven met een budget, wanneer je dat niet kan heb je een groot probleem. Spring niet verder dan uw stok groot is. Ik heb geen thaise te onderhouden want dan kom je met 2000 euro nog niet toe. Een vriend van mij huurt iets 21.000 bath ieder dag meisje uitgaan en eten enz gemiddeld 2000 bath, Maar hij spaart wel op zijn eten, 110 bath buffetje , maar wel 2000bath voor de meisjes (gewoon bargirl). Als je zo wilt leven?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 15. Richard (ex-Phuket) zegt op

  Volstrekt mee eens.

  En zeker is boodschappen doen in Thailand erg duur geworden, met name bij de iets luxere supermarkten als Topps en Villa, nauwelijks nog te betalen. Daar komt bij dat Phuket extreem duur is. Dat is een van de redenen dat we Phuket en Thailand na pakweg 20 jaar vaarwel hebben gezegd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Eric zegt op

   Richard ik woon 12 jaar in Phuket en kan je zeggen dat er duurdere plaatsen zijn dan Phuket en Thailand op de aardbol.Als je natuurlijk alleen bij villa market gaat kopen dan is het inderdaad duur,maar er zijn zoveel andere mogelijkheden en als je al 20 j niet meer in Phuket was dan heb je nu geen idee van al de shopping mogelijkheden in alle budgetten er bijgekomen zijn, dus eens terug komen en vaststellen hoe hat vandaag is. 20 j geleden was het in NL ook anders.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 16. Fransamsterdam zegt op

  Ik ben het volkomen eens met de stelling dat het met 1000 euro per maand, zeg maar een kale AOW, niet is aan te bevelen om voor permanente vestiging in Thailand te kiezen.
  Dat is natuurlijk jammer voor velen, maar ik wil er toch graag aan toevoegen dat dat ook nooit de bedoeling van de AOW geweest is.
  Degenen die dat toch enige tijd voor elkaar hebben gekregen of nog steeds volhouden, moeten maar denken dat wat ze gehad hebben in ieder geval niet meer van ze kan worden afgepakt.
  Meer zekerheid is er niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 17. Wim zegt op

  De stelling en de daarop geschreven reacties gaan ervan uit dat DE MAN geemigreerd is en dan hier met een Thaise vrouw cq familie verder gaat. Nergens vermeld als dat niet zo is als hij gewoon met z’n NL partner emigreerd of hier gewoon single leeft ? Bovendien ben je altijd duurder uit met een Thaise partner + familie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 18. Henk Hauer zegt op

  Alleen met AOW of WAO is het niet mogelijk in Thailand te leven. Heb je echter een goed pensioen, dan natuurlijk wel, of je hebt genoeg spaargeld op de bank.
  Ik betaal al 4 jaar belasting in Thailand
  Ik heb buiten mijn AOW een goed pensioen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Piet zegt op

   Henk ik begrijp dat je geen bedrag zal gaan noemen maar kan je wel aangeven welk percentage belasting je over je aangegeven inkomen bij de Thaise belasting moet betalen ?
   Piet

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 19. Gerard zegt op

  Denk dat het voor iedereen anders is. Als je wil kun je makkelijk van 1000 euro per maand rond komen in Thailand. Ik zelf heb ook niet meer vrij te besteden. Wel is het huis betaald en verdient mijn partner zelf 15000 baht per maand. Wij leven eigenlijk vrij simpel en hebben ook geen behoefte aan luxe, veel uitgaan of grootdoenerij. Mijn partner heeft wel 20 jaar met mij in Nl gewoond voordat we hier na toe kwamen.

  Dat veel boodschappen hier duurder zijn ben ik eens, maar er zijn ook veel dingen goedkoper.
  Opletten waar je wat koopt, deed je in Nl toch ook.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Fransamsterdam zegt op

   Er is een wezenlijk verschil tussen ‘kunnen rondkomen van’ en ‘vrij te besteden hebben’.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Bram zegt op

    Dit is een pertinent relevante stelling: het vrij te besteden hebben van pakweg 40.000 Baht per maand.
    Volgens mij (maar dat is vanzelfsprekend een strikt persoonlijke mening) heb je die armslag toch wel nodig.
    Zoniet moet je elke uitgave dermate wikken en wegen dat het verblijven in Thailand geen enkele toegevoegde waarde meer biedt, of dat die toegevoegde waarde dermate klein wordt dat je veel beter ergens in Europa kan gaan wegkwijnen.
    Dat betekent dus ook dat je inderdaad minimaal 75.000 Baht inkomen per maand moet hebben, uitgaand van een 35.000 Baht aan vaste kosten.
    Nu ken ik zelf ook wel wat “partyschuimers” die zich hier de lompen van hun vege lijf sparen, en er daarbij zelfs prat op gaan dat zij hier een maand lang rondkomen met minder dan 750 EUR.
    Als ik die mensen bezig zie kan ik alleen maar medelijden met ze hebben.
    Ofwel omdat ze te gierig zijn om naar volle vermogen te genieten van de kansen die het leven hun biedt.
    Ofwel omdat ik besef dat ze te arm zijn om met hun inkomen in Europa rond te komen. En dat de kans dus heel erg groot is dat ze zich vroeg of laat dusdanig vastrijden dat de val van het balkon van hun louche achterbuurtkamertje wellicht hun deel wordt.
    Aan beide categorieen zou ik de raad geven beter in Europa te blijven.
    Tenzij je dus MINIMAAL 75.000 Baht per maand vrij kan en WIL besteden.
    Dat komt dus neer op een kleine 2000 EUR per maand.
    Dat ook de visa-criteria voor een jaarverblijf gewag maken van een bankreserve of jaarinkomen in die buurt betekent eigenlijk min noch meer dan dat ook de Thaise overheid dit een gepast inkomen vindt.
    Vanzelfsprekend zal een weldenkend mens er ook over waken dat hij ook een eventuele langere ziekenhuisopname eventueel gevolgd door een dure revalidatie na ziekte of ongeval probleemloos overbrugt.
    Een, andermaal ONMIDDELLIJK én vrij te besteden spaarpotje van minimum 1 miljoen Baht lijkt me daartoe ook aangewezen.
    Als je daartoe een verzekeringspremie van 120.000 Baht per jaar moet neertellen, kan je naar mijn mening maar beter eerst nog wat langer in Europa blijven (werken) en sparen voor dat potje van minimum 1 miljoen Baht.
    Velen gaan dit absoluut niet graag lezen, maar dit is de realiteit.
    Bram

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 20. kees zegt op

  Degenen die uit Nederland willen vertrekken(klimaat?)na hun pensionnering en nog niets hebben opgebouwd in Thailand(condo/vriendenkring enz.) kunnen m.i. bij de huidige omstandigheden beter naar Spanje gaan om een nieuw leven op te bouwen.
  De euro is ook daar je betaalmiddel,dus geen valutarisico. Het prijspeil is gunstiger dan in Nederland.
  Eenvoudiger en goedkopere gezondheidszorg verzekering dan in Thailand.
  Lage reiskosten als je Nederland wilt bezoeken.Geen kosten en gedoe met verblijfsvisa.
  Verder een heerlijke en zeer gezonde mediterrane keuken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 21. Harrybr zegt op

  Zorg NL over 2015 http://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/20/zorguitgaven-stijgen-langzamer : 95 miljard euro. Per inwoner gaat het om 5.628 euro; 0,4 procent meer dan in 2014.
  Daar betaalt de gepensioneerde van: de eigen bijdrage = ca € 1200 + eigen risico a € 385,- De rest komt uit de belasting, oftewel: 5,5 % als belastingheffing over het bruto loon/inkomen.
  Ter vergelijk: https://fd.nl/economie-politiek/1164001/zo-duur-is-de-zorg-in-nederland-niet .
  Mensen, die besloten hebben te genieten van de goedkopere kosten van levensonderhoud in bijv Thailand en – zo goed als – geen belasting betalen in NL: waarom moeten een deel van hun zorgkosten betaald worden door de NLe belastingbetaler ? Sluit toch lekker een – commerciële- zorgverzekering af in Thailand ! En straks niet op erg zorgbehoeftige situatie weer naar NL komen met “Soos, vang me op, gratis graag “

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 22. Jan zegt op

  Inderdaad in Thailand heeft men geen stookkosten(uitgezonderd water verwarming voor douche of warm water).Indien men geen goede airco heeft beschimmeld alles zoals,klederen, lederen spullen,machines ,batterijen,meubles etc. .Verder moet men steeds op zijn hoede zijn voor ongedierte en ook ertegen beschermen,met vliegengaas ,spuitbus !! ,desnoods een contract voor een maandelijkse verdelging van het ongedierte.Ook een zeer groot probleem is,de zeer gebrekkige electriciteitswerking,soms met waarden van 190 V,een catastrove voor draaiende machines,zoals airco,wasmachine,micronoven,etc.,ook TV,internet,lampen etc.Er is nog wel iets goedkoper dan in Belgie,nl. diesel en benzine,daartegenover ,er zijn geeeen deftige wegen en geen respect voor niets en niemand vanwege de weggebruikers.
  Jan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 23. martin zegt op

  met een paar punten ben ik het eens ,maar overal word het duurder jaren terug mijn eigen huis gebouwd ,dat was de kop en als ik er nu ben ik gemiddeld 500 per maand kwijt

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 24. antoine zegt op

  Hoe vele hier denken begrijp ik niet. Leef nu terug 1 jaar in Thailand en dat kost me aan eten per dag 3 euro of 110 bath en geen 90 bath zoals iemand hier zegt. Wil je natuurlijk elke dag een bar bezoeken of op zwier gaan dan is het natuurlijk duur. Maar normaal leven zoals je in Belgie of Nederland zou doen dan is Thailand nog stukken goedkoper. Elke dag zit ik buiten tot 1 u am Dat kan ik niet doen in mijn thuisland. Laat mij 1 dag binnen zitten en het is mijn dood. Wat hier wel duur is zijn luxe producten. V.B. foto toestel, wasmachine en andere. Maar een cola betaal ik 15 bath voor meer dan 300 cl. Belgie of Nederland 250 cl en de prijs veel hoger. Dus zoek het maar uit wat je wil en welke prijs je wil betalen en waar. Ik blijf Hier rustig in Thailand. Veiliger, goedkoper en zo geen rot mentaliteit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • antoine zegt op

   sorry voor het foutje. Met cl bedoel ik ml. Mijn brains werken op zonneenergie en de zon is onder 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • John Chiang rai zegt op

    Hoewel je best lekker kunt eten in Thailand,en dit vaak nog veel goedkoper is als in Europa,stel ik mij op den duur onder een mooi leven toch iets anders voor als dagelijks voor 110Bath te eten. Ook een cola voor 15Bath is voor mij op den duur bij gebrek aan beter hoogstens een nood oplossing. Er zijn zeker Thais die nood gedwongen zo leven moeten,maar haast dagelijks in de tempel gaan, in de hoop dat ze in hun volgende leven een beter bestaan krijgen. Men hoeft echt niet dagelijks in de bar te hangen,of aan de zwier te gaan,hoewel dit laatste af en toe zeker niet verkeerd hoeft te zijn. Ik vindt Thailand een erg mooi land,maar ben zeker dat de meeste mensen graag leven,en niet overleven. En dit leven, met alle respect voor diegenen die niet zoveel hebben,kost ook in Thailand steeds meer.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • JACOB zegt op

   Voor 3 euro per dag eten(110 Bath) zullen geen culinaire hoogstanden zijn,leid dit af van de kosten die wij dagelijks voor onze honden maken,elke avond op de markt kleefrijst en gebakken lever 100Bath,tel ik daar nog de hondebrokken bij van 460 Bath per 10 kilo zijn de honden duurder uit dan 110 Bath per dag,ons geluk is dat mjin vrouw een woning heeft en een betaalde auto,zodat we ook gewoon kunnen leven,dat alles duurder wordt is logisch,maar om op de stelling terug te komen het is wel degelijk mogelijk om met AOW en een aanvullend pensioen in Thailand te leven,echter waar verblijft men is dit in een toeristen val als Pattaya of Phuket zal het leven duurder zijn als hier in de Isaan,sommige inzenders schrijven dan ook :leven als een Thai,vind dit een beetje denigrerend we zijn allemaal naar Thailand gekomen om hier te leven daar wij van Thailand houden,om dan de Thaise levenswijze als minder te beschouwen vind ik een beetje eng,de Thai zit op zijn mat en is gelukkig met zijn leven die hij al langer beleeft als menig Falang.hier verblijft.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • antoine zegt op

    Ik hoef geen culinaire hoogstandjes, enkel lekker eten en dat vind je voor 30 tot 60 bath gemakkelijk. vb kip groene curry 40 bath noedel soep 35 bath gebakken rijst met varkensvlees en veel groenten 40 bath. Dit zijn maar enkele van de vele gerechten die goedkoop en lekker zijn in de Isaan. 460 bath voor 10kg honden eten lijkt me ook veel Dacht dat ik rond die prijs 20 kilo heb. Natuurlijk verschilt alles van stad tot stad. Maar de Thai is gelukkig als wij hun gelukkig maken, en daar wil ik het hier niet over hebben. Ik ben blij met mijn kamertje dat ik huur ( 2000 bath ) en kan elke dag buiten zitten mensen rondom mij erg vriendelijk. Sorry Belgie heeft nog een lange weg te gaan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Bram zegt op

   Beste antoine
   Als je een wasmachine een luxeproduct noemt, en kennelijk een hele dag en avond buiten verblijft aan 3,75 EUR/dag (eten aan 110 en twee cola’s aan 15 Baht) kan ik begrijpen dat je heel goedkoop overleeft.
   Maar vind je het dan niet doodzonde dat je niet kan genieten van alle extra mogelijkheden die het leven in het algemeen, en in Thailand in het bijzonder te bieden heeft?
   Als je de financiele kantjes er echt af wil lopen lukt dat in Nederland en in Belgie ook wel, mits gebruikmaken van alle mogelijke gouvernementele én niet gouvernementele sociale bijstandsorganisaties.
   Bij de voedselbanken kan je daar zelfs gratis eten krijgen (nog eens 3 EUR/dag gespaard).
   En je spaart een aantal dure vliegreizen, commissieverlies bij omwisselen van je Euros naar Baht uit, enz.
   Om nog te zwijgen van medische kosten.
   Ik hoor je al komen: in Europa dok je minimaal 400 Baht voor het huren van een krot neer, terwijl je hier een krochtkamertje kan huren voor 2000 Baht. Maar als je toch niet binnen kan zitten doet dat er toch niet toe?
   En in de winter kan je overal in de Europese grootsteden terecht voor overnachting.
   Gedaan met geldverspilling aan tropische exces, keer stante pede terug, de Thai zullen je niet missen!
   Bram

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 25. Kees 2 zegt op

  Als je een afbetaalde woning in Thailand hebt, kun je als vrijgezel net van 1000-1200 euro rondkomen, inclusief regelmatig ‘bridgen’ met een jongedame en inclusief een niet al te dure zorgverzekering. Dat geldt voor mij.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 26. Erik bkk zegt op

  Als je zonder financieel buffer naar Thailand verhuist kom je later zeker in de problemen alleen al door ouderdomskwalen die velen van ons zullen treffen. Doe het niet is mijn advies.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 27. Jan Doedel zegt op

  Wat de financiele situatie voor mij als Nederlander na mijn pensioen problematisch maakt is dat ik met een Thaise ben getrouwd, die ook nog eens aanzienlijk jonger is. Zolang zij hier in NL een eigen inkomen heeft, goed. Gaan we naar Thailand dan wordt het moeilijk. Dan wordt het voornamelijk mijn AOW en pensioen. Zij heeft namelijk vrijwel niets opgebouwd. Heeft men een Nederlandse partner van dezelfde leeftijd dan kan men beide pensioenen optellen en heeft men ook nog eens recht op gehuwden AOW van pakweg, weet het niet excact zo, 1400 euro. Daarbovenop twee pensioenen dus en men zit gebeiteld. Ik, echter ga dan met mijn jongere Thaise vrouw naar Thailand, haar inkomen uit werk in een restaurant valt meteen al weg. Dan krijg ik een gehuwden AOW van plus minus 750 euro zonder recht op aanvulling. Pas als na heel lang mijn vrouw ook de AOW leeftijd bereikt (ws 70 tegen die tijd) kan ik haar AOW toevoegen. Maar dan: Ze heeft een werkelijk wijd gapend AOW gat! Blijft schraalhans. Ben er in de loop van de tijd wel achtergekomen dat het hebben van een jongere Thaise zijn aangename kanten heeft maar ook gewoon duur is. Nog afgezien van de zeker anderhalf miljoen baht die in de afgelopen decennia naar de familie is gegaan, heb ik het hier dus over het effect op allerlei uitkeringen en voorzieningen. Had ik een Nederlandse werkende echtgenote gehad van mijn leeftijd (63) dan zouden we nu kunnen stoppen en er goed van leven. Nu moet ik zo wie zo al door tot bijna 67, En dan zullen we het nog niet echt breed hebben denk ik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 28. simon borgers zegt op

  En dan dat samen wonen of getrouwd met een thaise vrouw die nooit geen AOW zal krijgen mag je wel 300 euro inleveren bah ik wordt niet goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 29. richard walter zegt op

  1000 euro is 37.000 baht en dat is een goed thais middeninkomen.
  wanneer je afziet van kwekkeboomkroketten, van Nellesjek, douwe egbertkoffie,en leeft zoals een thai is thailand nog steeds aantrekkelyk.

  ik denk dat dan je koopkracht verdubbelt

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • David H. zegt op

   Trouwens die douwe egberts koffie hebben ze zelfs in de 7/11 , ik koop weliswaar oplos douwe egberts van 25 bath voor een zakje , doe ik als niet koffie verslaafde klein maandje mee .

   Heel zulke bevragingen steeds over hoeveel heb je nodig voor …., is zoooooo afhankelijk van je levenstijl , gewild of noodzaak waar dan ook ter wereld .

   Flesje wijn is hier ook veel duurder , maar toch voor een 289 baht een prima te drinken Australische rode …., hangt veel af met wat je eist en tevreden met kan zijn in het leven.

   Zoals ook gezegd , vrijgezellen zitten normal wel wat goedkoper dan die met” plaarselijke aanhang met extensie “.., want een single hoeft enkel tegen zichzelf te zeggen “vandaag niet kerel morgen wel …” en heeft geen oppositie .

   Ieders levensingesteldheid is anders , dus ook wat je nodig vind te hebben , echter steeds een reserve aanhouden voor kwade tijden /problemen is noodzakelijk ,dus een buffer is onontbeerlijk ,de omvang ervan varierend voor ieder …!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • T zegt op

   Dat zeg je goed als je kunt leven als een Thai, het probleem is dat veel Nederlanders na 65 Nederlandse welvaart niet op kunnen brengen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 30. Hans Struijlaart zegt op

  Wauw wat een hoop reacties!!
  Het is natuurlijk geen vetpot om van 1000 euro rond te komen, maar dat is het in Nederland zeker niet. In Thailand echter nog steeds mogelijk.
  Aan de andere kant is vaak het struikelblok de ziektekostenverzekering via dure Europese maatschappijen.
  Ik heb met verschillende Thaise mensen gesproken en onder bepaalde voorwaarden, zoals langdurig huurcontract in Thailand, ingeschreven in het Thaise bevolkingsregister aldaar, dan kun je ook aanspraak maken op een veel goedkopere Thaise ziektekostenverzekering. En als je dan kiest voor uitsluitend kosten van ziekenhuisopname, verblijf in het ziekenhuis en operaties, dan zijn de premies een stuk lager. Medicijnen, bezoeken aan artsen kost allemaal niet zoveel daar. Uiteraard moet je niet naar een Internationaal hospitaal gaan, maar naar de lokale ziekenhuizen. Ik heb laatst een infectie gehad aan mijn elleboog. Arts gesproken, sneetje gemaakt in mijn arm door de arts, pus uitgezogen met een pipet, medicijnen antibiotica gehad en een bandage voor totaal 1200 bath. Die kosten kun je zelf wel betalen van je 1000 euro per maand.
  Een andere optie is inderdaad, je niet laten uitschrijven uit Nederland dan betaal je ongeveer 160 euro voor bijna alles incl. medicijnen etc. Alleen een eigen risico van 360 euro per jaar.
  Wat is wijsheid. Voor de rest is het leven in Thailand nog steeds stukken goedkoper dan in Nederland.
  Leuk huisje huren met 2 of 3 kamers voor 5000-8000 bath. Zeg maar 135 euro-200 euro max. In de Isaan nog veel goedkoper. Kleding koop je op lokale markten, goedkoper dan Zeeman b.v. Elektra is goedkoper, geen stookkosten of allerlei gemeentelijke belastingen die je hier wel betaald. Eten? Laat me niet lachen. Uitgebried ontbijtje 99 bath, lunch gevulde noodelsoep voor 30-40 bath, 150 bath gemiddeld voor je avondmaal. Fruit? Echt spotgoedkoop in Thailand. En als je zelf gaat koken is het nog minder. Maar wil je er een Thaise vrouw bij, ja dan verwachten ze wel wat van je qua support. Zelfs met een Thaise vrouw, als je daar goede afspraken over maakt wat je wel en niet kan doen, dan nog kun je haar en de familie gedeeltelijk helpen. Voor eigen levensonderhoud zeg 600 euro all in. Hou je 400 euro over voor support.
  Hou toch eens op met dat geklaag op Thailandblog. Zelfs met 1000 euro kun je nu nog steeds goed leven in Thailand en de meeste hebben veel meer dan dat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 31. Rovie zegt op

  Helemaal mee eens. Als je als West-Europeaan dezelfde standaard wil aanhouden gaat dat niet lukken. Dan moet je wel een riant aanvullend pensioen hebben, Boodschappen bij de Macro zijn echt niet goedkoper maar prijziger. Daarbij komt dat je voor die (rot) euro steeds minder Bath krijgt en dat tikt aan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 32. T zegt op

  Het klopt deels wel wat je zegt maar dat geld niet alleen voor Thailand, wil je wat heb je tegenwoordig gewoon overal een zak geld nodig.
  Of je nu naar Thailand of de Filipijnen gaat of je gaat naar Brazilië of Italië met 1000 euro of 1200 euro in de maand is het bijna nergens meer een vetpot en zit leven als god in Frankrijk er gewoon niet meer in.

  De wereld om ons heen is aan het veranderen ik weet nog dat ik een Slowaakse collega had en in een gesprek zei maar in Slowakije is alles toch spotgoedkoop. Hierop zei de Slowaak dat zaken als b.v. boodschappen in Duitsland meestal goedkoper waren dan in Slowakije.
  Zo zie je maar hoe snel wij ons vergissen in dingen aan te nemen dat bepaalde landen maar arm zijn en dus alles daar goedkoper moet zijn.

  Dat geld b.v. ook voor sex toeristen die denken in Thailand goedkoop aan hun trekken te komen. Maar als ze gaan rekenen is het meestal goedkoper een week naar Duitsland op vakantie te gaan en je daar suf te neuken dan dat het is om helemaal naar Thailand af te reizen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 33. Renévan zegt op

  Ik zou het willen omdraaien, zoals ik (we) hier leven zou het in Nederland nooit kunnen. Als we hier ons mooie huis met tuin verkopen dan kan ik daar in Nederland een aangekleed kippenhok voor kopen. Hier vaste lasten internet 700 thb, elektra tussen de 500 en 800 thb en water 200 thb. In Nederland gas, elektra, water, onroerend goed belasting, uitwaterende sluizen, verontreinigings heffing etc. Daar kan ik hier mijn ziektenkosten verzekering van betalen. En sommige dingen zijn hier misschien duurder, maar een koelkast, wasmachine of magnetron koop ik misschien om de tien of vijftien jaar. Maar eten wat hier veel goedkoper is doe ik meestal drie maal per dag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 34. evie zegt op

  Das wel de realiteit, voor mij mooi om te overwinteren nov/mrt en zomers in nederland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Sjaak S zegt op

   Ga je met een Nederlandse echtgenote in Thailand wonen, lijkt het mij duurder te zijn, omdat je dan samen met je partner per persoon die 20.000 Euro moet hebben. Of per persoon voldoende inkomsten hebben. Het is wel zo dat je met een pensioen van 1000 Euro dit van de inmiddels 1700 Euro vereisten af kunt trekken, dus nu nog het equivalent van 700 Euro per maand moet hebben. Dat zijn zo’n 8000 Euro op de bank en niet 20.000!
   Het is hier telkens 8 of 80! Maar het klinkt spannender he? Iedereen hier, maar dan werkelijk iedereen, zegt telkens weer hetzelfde.
   Je inkomsten, gecombineerd met geld op de bank. http://www.siam-legal.com/thailand-visa/Thailand-Retirement-Visa.php: Qualifications

   -Applicant must be 50 years of age or over
   -Must meet the financial requirements
   -Security deposit of THB 800,000 in a Thai Bank Account for 2 months prior to the visa application.
   -Monthly income or pension of at least THB 65,000. An affidavit from the foreign embassy or consulate has to be obtained as proof of the income.
   !!!!!COMBINATION of the Thai bank account and yearly income with the total of 800,000 THB!!!!

   Voor degenen die geen engels kunnen lezen:
   -Aanvrager moet 50 jaar of ouder zijn.
   -Moet voldoen aan de financiële eisen.
   -Een bedrag van 800.000 Thai baht op een Thaise bank, twee maanden vóór de Visum aanvraag.
   -Een maandelijks inkomen of pensioen van op zijn minst 65.000 Thai Baht. Daarbij een bevestiging van je consulaat of ambassade als bewijs voor je inkomsten.
   -EEN KOMBINATIE van de Thaise rekening en je jaarlijkse inkomen met een totaal van 800.000 Thaise baht!!!

   Dus beste zwartkijkers…. tel je inkomsten bij elkaar op en dan kun je je buffer uitrekenen om in Thailand te kunnen leven. In de MEESTE gevallen is het nog geen 7000 of 8000 Euro!
   Komt er ook nog bij dat je hier in Thailand genoeg mensen en ondernemingen hebt, die je voor een prijs van 500 Euro, deze 8000 Euro voor een paar maanden leent en op je rekening zet. Dan hoef je je geld bij de immigratiedienst aantonen en je kunt er weer een jaar leven!

   Ik vraag me werkelijk af, wanneer dat sprookje ooit eens uit de wereld wordt geholpen.

   Dan heb ik nog iets te zeggen over ziektekosten verzekeringen. Ik heb een “dure” verzekering van 200 Euro per maand. Zoals ik al boven schreef, werkte ik vele jaren in Duitsland. Daar had ik een particuliere verzekering, die het dubbele kostte van mijn verzekering nu. De verzekering die ik heb zal ook niet meer worden wanneer ik 70 word of 80 of 90! En na uitbetaling vlieg ik er niet uit zoals bijvoorbeeld de Bupha dat graag doet.
   Het is wel zo, dat naarmate je ouder wordt, de instappremie hoger kan worden en dat je met 70 niet meer aangenomen wordt.

   Desalniettemin ben ik het ermee eens dat het leven ook in Thailand duurder wordt. Alleen worden ook hier weer appels met peren vergeleken. Een Aldi in Nederland is te vergelijken met een open markt hier. Je gaat toch niet de goedkoopste supermarkt in Nederland vergelijken met de duurste hier in Thailand? Dan zul je toch ook een stap naar beneden moeten gaan. Klagen dat je nauwelijks nog in een super de luxe supermarkt met hooggeprijsde buitenlandse producten kunt inkopen is toch te gek om los te lopen.
   Ik had twee weken geleden een stuk kaas van 500 gram bij de Macro voor 270 baht gekocht. Is dat dan zo verschrikkelijk duur? Een vriend van mij koopt telkens een stuk van 2 kilo en deelt dat met een buurman. Hij betaalde voor die kilo net zoveel als ik voor de 500 gram… dus dat valt toch mee, of niet?
   Mijn brood koop ik bij een bakker in de buurt en betaal voor een meergranenbrood 100 baht. Daarmee kan ik een week lang brood eten. Samen met die kaas kost me een ontbijt nog geen 50 baht. Wat ben je in Nederland niet kwijt? Ga je daar voor 10 cent ontbijten? Ik denk het niet.

   Wat een geklaag mensen. Bier duur in Thailand? Ik drink weliswaar geen bier, maar ik hoor dat je in een café in Nederland (of Duitsland voor mijn part) al gemakkelijk over de twee Euro betaalt, zelfs meer dan dat. Ik moest jaren geleden in New York 10 Dollar voor een bier betalen en dat terwijl ik het niet eens lekker vond)…dus waar klaag je over?

   Thailand staat op de zevende plaats van de landen waar je van je pensioen nog goed kunt leven, Zie ook: http://www.investopedia.com/articles/personal-finance/041015/how-much-money-do-you-need-retire-thailand.asp

   Al met al ben ik het met de stelling eens, dat je een buffer nodig hebt om met je AOW uit te kunnen komen, maar met klem deze opmerking dat de buffer niet zo groot is als ongeveer 99,99% van de lezers en schrijvers hier schijnen te denken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 35. Danzig zegt op

  Ik woon en werk in Thailand, krijg een naar lokale begrippen zeer behoorlijk salaris van – schrik niet – 30.000 baht, ong. 750 euro, per maand en beschik over een (kleine) buffer in de vorm van wat spaargeld uit Nederland. Ook is een zorgverzekering inbegrepen bij mijn contract. Ik voldoe in ieder geval niet aan de eis van 800.000 baht op de rekening. Daarnaast ben ik midden dertig dus een Non-O(?) oudelullenvisum zit er ook al niet in.
  Voor mij is dit geen probleem omdat ik een Non-B visum en werkvergunning heb. Echter, als ik mijn werk kwijtraak, dan heb ik direct een probleem. Niet zozeer vanwege het geld, want het leven is hier echt zeer goedkoop, maar omdat ik mijn recht op verblijf vrijwel direct zal komen te vervallen.
  Als je hier een (permanentere) status hebt, kun je van 1000 euro goed leven, afhankelijk van waar je woont. In Bangkok of, vooral, Phuket is het amper te doen maar hier in het diepe zuiden liggen de dagelijkse kosten veel lager. Een goede maaltijd naar keuze voor 20 baht is hier op veel plekken gewoon te vinden. Tja, dagelijkse boodschappen zijn wel duur dus dat ik geem keuken heb en twee keer per dag uit eten ga, is niet meer dan een logische keuze geweest.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 36. Nicole zegt op

  Ik hoor niemand over huishoudelijke hulp praten. Hebben jullie er al eens aan gedacht, als je in Nederland of Belgie iemand nodig hebt als je ouder word? ik betaal hier 350 baht voor 1 werkdag van 8 uur aan mijn meid. en dan maakt ze het hele huis schoon. Was en strijk doe ik zelf. Daar heb je in Nederland of Belgie nog niet 1 uur een hulp voor. Dit zijn ook zaken om over na te denken als je ouder word.
  Ook benzine is hier een stuk goedkoper. FF van chiang Mai naar Bangkok rijden voor 1000 baht. Probeer dat maar in Europa. Een hotelletje onderweg voor 600 Baht. en dan bedoel ik geen vies hok maar een splinternieuw hotel incl. ontbijt. Een heerlijke Thaise Barbeque voor 150 Baht, enz.
  Maar, het hangt er gewoon van af hoe je leeft. en als je enkel boodschappen doet bij de luxe zaken, zal je idd. heel veel meer kwijt zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website