Sinds een maand of vier is de Euro aan het dalen. Met deze beweging naar beneden, is kennelijk ook het humeur onder een groot aantal gepensioneerden gedaald. Er wordt steen en been geklaagd en gemopperd.

Onlangs verscheen een oproep ons te verenigen, en vaker wordt de vraag gesteld hoe te doen om maandelijks rond te komen. Doordat de Euro minder ThBaht oplevert is men klaarblijkelijk bezorgd minder in staat zijn bestedingen op orde te houden. Uitkeringen uit Nederland, zoals AOW, nemen in hoogte af en dus komt er maandelijks minder binnen. Men moet nu snijden in dat patroon, bezuinigen, broekriem aansnoeren, tering naar de nering zetten. Maar toch steekt het zeer dat men geen macht heeft iets te doen aan de lage Euro en wijst men verwijtend naar de Nederlandse overheid dat die het ook niet doet.

In de reacties komen allerlei sentimenten naar boven: de Nederlandse overheid die zich harteloos opstelt en vluchtelingen die in Nederland met alle egards tegemoet worden getreden. Dat het in Thailand niet mogelijk is (tegen normaal tarief) een NL-ziekenfonds aan te houden, zet veel kwaad bloed. Daarbij wordt ook nog eens de overtuiging geventileerd dat de NL-overheid de AOW-korting en andere belastingmaatregelen heeft genomen om juist de gepensioneerden in Thailand te treffen. Het algemeen gevoelen ten aanzien van de houding van de Nederlandse overheid is er een van: uit het oog uit het hart, met nog enkele trappen na.

In een van de reacties op de vele thema’s aangaande de Euro-THB kwestie afgelopen week, las ik een naar mijn mening zeer goede uitspraak. Door mij bewerkt zo’n beetje als volgt:
“Als je emigreert zul je echt zelf je financiën dusdanig op orde moeten hebben, en niet afhankelijk worden van veranderende wetgeving in Nederland. Ben je financieel afhankelijk van Nederland en krijg je het moeilijk, dan was emigratie geen goede beslissing. Hoe aanlokkelijk het ook is om naar Thailand te emigreren, als je bestedingsbudget krap is neem je veel risico.”

Als bovenstaande mening waar is, namelijk dat je met een uitkering uit Nederland eigenlijk niet in Thailand kunt wonen, immers onvoldoende financiële draagkracht. Dat je geacht wordt volwassen om te gaan met de eigen levenskeuzes, hoe komt het dan dat desondanks de eigen bewust genomen beslissing er op zo grote schaal verbitterd gewezen wordt naar de NL-overheid. Naar aanleiding van een eerdere posting meldde ik zelf al dat men op moet houden met Calimero-gedrag: “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk!”. Omstandigheden zitten tegen, anderen zijn er schuld aan en autoriteiten moet zorgen voor verandering en verbetering.

Zou het zijn dat inderdaad vele gepensioneerden een onjuiste beslissing hebben genomen door naar Thailand te emigreren, daar waar zij met hun beschikbare inkomen dat beter niet hadden gedaan? Als dat waar is, zou ik het een vreemde toestand vinden. Vreemd, omdat Thailand in haar immigratievoorwaarden zeer genereus is. Gehuwden hoeven slechts te beschikken over 40 duizend THB (nog geen € 1150, vandaag) Niet gehuwden idem, plus over 400 duizend THB op de bank.

Naar mijn idee zorgt de relatieve koers van de baht enkel voor een betrekkelijk en wellicht slechts tijdelijke mindering in de hoeveelheid geld. Die overblijvende hoeveelheid geld aan ThB is niet bedreigend voor iemands continuering van zijn verblijf in Thailand. Stel nu dat vandaag iemand met zijn Thaise vrouw en een maandelijks inkomen van € 1250 besluit te emigreren. Bij een huidige koers van THB 35 voldoet hij aan ruimschoots aan de gehuwden-inkomensvoorwaarden. Was hij verstandig en heeft hij ook nog voldoende THB gespaard, dan staat niets, ook niet als vrijgezelle gepensioneerde, een gelukkig leven in Thailand in de weg.

Stel dan ook nog eens dat deze gepensioneerde in de 2e helft van dit jaar de Euro opnieuw 40 ThB oplevert. Zo’n iemand klapt toch van louter vreugde stevig in zijn handjes! Als hij vervolgens 35 THB als referentie aanhoudt voor zijn Euro, en de THB handhaaft zich op een koers om en de nabij de 35, soms hoger vaak lager, dan blijkt hier toch maar weer uit, hoe relatief en vooral subjectief het leven is in Thailand!

Waarom dan toch dat naar hartenlust mopperen en klagen? Zit dat in het bloed van de gepensioneerde, is het genetisch bepaald, was men in Nederland al ontevreden en om die reden vertrokken, bevalt zijn levensloop hem eigenlijk al niet? Karakterologisch bepaald, misschien? Kortom: waarom het toch zo koesteren van een Calimero-Complex?

Vandaar mijn stelling: In hun houding jegens de NL-overheid gedragen sommige gepensioneerden zich als Calimero’s.

Ben je eens of oneens met de stelling reageer dan.

Ingezonden door Soi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

52 reacties op “Stelling v/d week: Sommige gepensioneerden in Thailand gedragen zich als Calimero’s.”

 1. Rudolf zegt op

  Helemaal mee eens, en ik geloofniet dat de klagers indien de euro weer merr als 40bath oplevert hetmeerdere vrijwillig aan de nederlandse schatkist doneert, dat vind ik dannl de keerzijde van de medaille

 2. Cornelis zegt op

  Voor de volle 100% eens met deze stelling. Ophouden met ‘zeuren’ en verder gaan met het leven. Zonde om energie te steken in zaken waaraan je niets kunt veranderen. Het leven is nu eenmaal niet volkomen ‘maakbaar’.

 3. Sjaak S zegt op

  Deze week heb ik naar een audio-boek geluisterd, het oude verhaal “Who moved my Cheese”. Het gaat over een groot doolhof waarin twee kleine mensen leven en twee muizen. Alle vier leven van kaas, die regelmatig op zogenaamde “kaasstations” te vinden is. Echter op een gegeven dag is er geen kaas meer. De muizen met hun geringe intelligentie, maar grote dadendrang, aarzelen niet lang en lopen het doolhof in op zoek naar nieuwe kaas. De veel intelligentere mensen echter, beginnen te discussiëren. De een vindt dat het ongerecht is, omdat ze altijd kaas kregen, dat nu deze kaas er niet meer is en weigert dit te accepteren. Beiden komen iedere dag terug in de hoop weer kaas te vinden.
  Op een dag gaat de ander er toe over op zoek te gaan. Ze gaan het doolhof in en stukje bij beetje zoeken ze verder. Angst speelt een grote rol in het verhaal. De ene heeft angst om verder te zoeken en geeft snel op, de ander zoekt verder…
  Het is een leuk inspirerend verhaal, dat illustreert dat een verandering ook weer een uitdaging is.
  Parallel met Thailand zou je kunnen zeggen: je blijft zitten en klagen of je gaat op zoek naar een manier om of meer van je geld te maken, of je moet naar een plek gaan, waar je met minder uitkomt. Zeuren en niets doen, helpt je niet verder…

  • Robert zegt op

   Voor de mensen die visueler ingesteld zijn is het verhaal ook te vinden op youtube: https://youtu.be/91YxXk3fmw8

 4. Lung addie zegt op

  Eerst even iets rechtzetten: voor een ongehuwde zijn de voorwaarden een maandelijks inkomen van 65.000THB ( geen 35.000 of 40.000 ) of 800.000THB ( en geen 400.000 ) of een combinatie van de twee. Dus Thailand is niet zo genereus, doch was eerder zeer realistisch bij het vastleggen van deze voorwaarden. Iedereen weet dat een expat maandelijks meer nodig heeft dan een Thai, zeker als zij de dezelfde levensstandaard als in hun thuisland willen aanhouden ( hun bitterballen en pindakaas …. ) .

  Ik ben het 100% eens met de stelling van de inzender. Met deze bedragen in THB moet men een echt onbezorgd leven in Thailand kunnen verwerven. Het zijn enkel diegenen, welke nooit aan deze voorwaarden voldaan hebben, het zij als gehuwde, hetzij als alleenstaande, die nu het hardst roepen. Zij die via achterpoortjes toch de deur naar Thailand willen openhouden hebben, ondervinden nu de nadelige gevolgen van hun eigen acties en “slimme handeling”. Ik heb deze praktijken, waar openlijk promotie voor gemaakt werd, meerdere malen aangeklaagd, doch werd telkens gecensureerd. Nu zien we wat het resultaat is.
  Het is wel een feit dat je nu voor deze bedragen meer Euros moet neertellen, maar zij die het reeds hadden hebben daar geen enkele last van. Als alleenstaande is 65.000THB nog steeds het 6-voudige inkomen van een Thaise Jan Met De Pet. Nieuwkomers kennen vooraf de voorwaarden en kunnen hun rekening dus ook vooraf maken. Het Calimerogedrag is wel typisch een arrogant Nederlands gedragspatroon. Nederlanders zijn het Europese klaagvolk bij uitstek aan het worden. Je eigen inschattingsfouten doorschuiven naar iets of iemand anders is de eenvoudigste manier om je eigen onkunde of tekortkomingen te verbergen en of goed te praten.

  Lung addie

  • edard zegt op

   Hoezo calimero gedrag ?
   Wel belasting in nederland betalen maar men kan geen goedkope ziektekostenverzekering
   afsluiten zoals nederlanders die wel in nederland wonen – daar prominenten van de VVD, D66, PVDA , CDA zitting nemen in het bestuur der verzekeraars en ervoor een stokje voor steken
   Ook kan men geen gebruik maken van de heffingskortingen in 2015

  • Soi zegt op

   Denk erom dat iemand met 40 duizend ThB aan mnd inkomen, en 400 duizend ThB gespaard prima voldoet aan de inkomenseis van n de 800 duizend ThB eis. Je doet nu net of het én…én is. In tegendeel! Het is of het een, of het ander, of een combinatie tot het bedrag van 800 duizend ThB. Staat als zodanig niet in het Visumdossier, maar wel op: http://www.immigration.go.th/nov2004/doc/temporarystay/policy777-2551_en.pdf punt 5.
   Maw: het hoeft dus geen 65 duizend ThB te zijn. Niet erger maken dan is en je bij de feiten houden. Zie ook: Genereus wil niet zeggen dat het niet realistisch is. Of het dit laatste inderdaad het geval is vanuit Thaise kant bekeken, is slechts een mening. Het had minder of meer kunnen zijn.

   • lung addie zegt op

    ik citeer uit mijn reactie: voor een ongehuwde zijn de voorwaarden een maandelijks inkomen van 65.000THB ( geen 35.000 of 40.000 ) of 800.000THB ( en geen 400.000 ) of een combinatie van de twee.
    Ik veronderstel dat hier wel heel duidelijk tweemaal OF gebruikt werd en niet EN …. gelieve te lezen wat er geschreven staat al voor verkeerde conclusies te trekken en kritiek te leveren.

    vanuit Thaise kant bekeken: ja maar het is tenslotte niet meer en niet minder , de voorwaarden zijn er en daar kan niemand iets aan veranderen.
    lung addie

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Soi,

    Ik stel voor dat u het dossier nog eens leest ipv te beweren dat het er niet in staat.
    Lung addie schrijft het trouwens correct.

    https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf

    De vragen/antwoorden 11 en 12 gaan hierover. Vervolgens kan u het nog eens lezen op blz 24, 26, 31 en 32.

    Voor gehuwde telt trouwens de combinatie niet. Daar is het of inkomen of bank. Niet een combinatie van beide.
    De combinatie is alleen mogelijk voor alleenstaande, maw in het geval de 800 000 Baht aan middelen moet bewezen worden.
    Lees hiervoor blz 31 en 32. Deze documenten kan u bekomen bij immigratie of u kan dat ook lezen in de “Orders” (zie hieronder)

    Wat de referentie betreft.
    Op de door u geplaatste link staan nog steeds de vorige, oude “Orders”.

    Ze werden in augustus vervangen door onderstaande.
    ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU No. 138/2557 (2014)
    Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

    ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU No. 327/2557 (2014)
    Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

    Wat betreft de inkomsten zijn er geen veranderingen tegenover de vorige versie.

    Van zodra ze op de website van Immigratie geplaatst worden zal die link ook in het dossier komen. (Staat ook in het dossier blz 20 – Een visum activeren en verlengen

 5. chris zegt op

  Heb vorig jaar een lezing geven voor dokters en verpleegkundigen in een ziekenhuis in Bangkok met als titel: Be happy with a crisis in your life !
  Een crisis geeft je de kans je leven te veranderen en zelfs gelukkiger te worden dan voorheen.
  Geluk is immers niet het hebben van meer zaken die je tevreden maken maar tevreden zijn met wat je hebt. Ik heb absoluut geen last van welke valutakoers ook. Indien echt nodig pas ik me met veel plezier aan.

  • kees1 zegt op

   Beste Chris
   Helemaal met je eens. Tevreden zijn met wat je heb. Een mens kan met weinig toe
   Verbazend weinig. Als je een moeilijke tijd door maakt dat is geen pretje
   Maar ook dat went. Des te gelukkiger ben je als het weer wat beter gaat.

   Mooi en duidelijk stukje van Soi. Ben het helemaal met hem eens

 6. Joseph zegt op

  Geheel met de schrijver van dit artikel eens. Hoor in Nederland en ook in Belgie heel wat minder klaagzang. Het lijkt er een beetje op alsof onze landgenoten die in Thailand domicilie hebben gekozen van een andere planeet komen. Voor hen is Thailand heilig en mag geen kwaad woord over het land worden gezegd. In het moederland deugd helemaal niets. Daarom zijn ze ook vertrokken. Uiteraard geldt dit niet voor alle in Thailand verblijvende landgenoten, maar afgaande op de reacties op dit blog wel voor velen.

 7. Matthieu Hua Hin zegt op

  Ik ben het niet eens met de stelling en gedeeltelijk ook niet met sommige reakties. Natuurlijk maakt iedereen die gaat emigreren vooraf de rekensom of het wel of niet kan. De (financieel) gezegenden hoeven zich nergens zorgen om te maken, maar er is ook een grote groep die er financieel simpelweg minder goed voorstaat. Juist deze laatste groep heeft zich bij het maken van de keuze wel of niet naar Thailand uiteraard verdiept in de (on)mogelijkheden. En ik denk dat het niet meer dan normaal is dat hierbij is gekeken naar de (belasting)wetgeving op dat moment, de dan geldende koers van de baht (ja, ik weet dat de baht 30 jaar geleden duurder was voor ons, maar is het realistisch om meer dan 10 jaar terug te kijken?) etc.
  Natuurlijk is het dan een tegenvaller als de wetgeving verandert en er ineens extra belasting betaald moet worden of als er gekort wordt op AOW. Komt daar dan nog als een donderslag bij heldere hemel een snel dalende euro bij (natuurlijk kan de koers altijd fluctueren, maar zo erg als nu hebben waarschijnlijk maar weinigen aan zien komen), dan brengt dit mensen in de problemen. Er moet dus even onderscheid worden gemaakt tussen mensen die klagen zonder reden (wiens bestaan hier totaal niet in gevaar komt) en mensen die nu echt in een moeilijke situatie zitten of terecht komen. En die mensen zijn er beslist. Eigen schuld dikke bult vind ik hier dan ook een beetje te kort door de bocht.
  Of het klagen zin heeft is een tweede, maar begrijpen doe ik het zeker.

  • Frans Nico zegt op

   Moderator: U hoeft niet op iedereen te reageren, dat is chatten.

 8. riekie zegt op

  Klagen helpt niet gewoon zuiniger leven in nederland is niks goed en nu is in thailand niks goed omdat ze minder geld krijgen je woont in thailand is je eigen keuze geweest kun je niet verwachten dat de nederlandse regering daar rekening mee houd.

  • edard zegt op

   Hoezo klagen ??? waarom klaagt de overheid dat men zoveel AOW moet betalen vanwege de vergrijzing
   maar wel miljoenen sluizen naar Griekenland en andere zuid-europesche landen daar ze de begroting niet op orde krijgen vanwege de corruptie aldaar

   • Cornelis zegt op

    Waar/wanneer klaagt de overheid over het moeten betalen van zoveel AOW? Wat een kulargument. Je benadrukt alleen maar de juistheid van de stelling.

 9. geert zegt op

  wat zuur is dat omdat je buiten europa verblijft je gekort word op je aow terwijl je wel je voledige premie hebt moeten betalen je hele leven
  en wat het dan nog zuurder maakt is dat asielzoeker met meer weg gezet worden dan menig pensionade die er zijn hele leven hard voor heeft gewerkt
  en dat geld niet alleen voor hen die buiten nederland verblijven maar ook hier in nederland gaat het van kwaad tot erger en deze regering heeft kompleet schijt aan de nederlander zelf en zijn alleen bezig hoe te profileren naar het buitenland toe
  weer ik weet niet hoeveel naar griekenland (verkregen door chantage) terwijl hier meer en.meer mensen richting de voedselbank kunnen maar dat zal het ze worst wezen
  dus ja ik begrijp het klagen al is het wel een.opeenstapeling van div omstandigheden
  blijft het zuur om gekort teworden op je aow

  • Harry zegt op

   Voor uw AOW heeft U nooit ene cent betaald, doch toen u belastingbetaler was, heeft u betaald voor de toen AOW-trekkenden.
   Als dus morgen democratisch wordt bepaald, dat de AOW gekoppeld wordt aan de kosten van levensonderhoud waar de betrokkene woont, en ook nog eens een korting voor het aandeel, dat BUITEN de NL-economie uitgegeven wordt, zit u als AOW-trekkende in TH letterlijk met geen cent op zak meer.
   Enkel uw EIGEN prive-pensioen: daar geeft u iets ( ca 20-25% ) zelf aan ingelegd, de rest moest uit beleggingsresultaat komen. Helaas, die rendementen zijn er NIET geweest, dus is uw huidige prive-pensioen een heel end minder waard als oorspronkelijk gedacht.

   Nogal wat asielzoekers komen hier met meer opleiding naar toe dan menig NL-er gehad heeft, kosten die allemaal door het uit gevluchte land gemaakt zijn. Mijn overbuurman is bijv een elektrotechnisch Dr Ir uit Syrië en heeft inmiddels een prachtige baan in Moerdijk.

   Griekenland… daar zijn enkel pensioenfonds- en verzekeringsleningen omgezet naar staatsgegarandeerde leningen. Griekenland zelf is eer nauwelijks iets wijzer van geworden, want anders was daar de economie niet in elkaar gestort.

 10. eugeen zegt op

  Toen ik in 2009 naar Thailand verhuisde kreeg ik voor 1 euro 50 baht. voor 1000 euro: 50000 baht.
  Nu krijg je voor 1 euro 35 baht. 1000 euro is 35000 baht.
  Dat is 15000 baht minder.
  Ondertussen is in Thailand alles duurder geworden en lees ik dat de Nederlandse overheid fel snoeit in uitkeringen.
  Ik zie in Pattaya dat meer en meer farrangs noodgedwongen terug verhuizen naar Europa. Met alle respect voor de auteur van het stuk, maar tegen die mensen zeggen: “eigen schuld dikke bult” vind ik een beetje misplaatst.

  • Cornelis zegt op

   ‘Eigen schuld, dikke bult” zou kunnen worden vervangen door ‘eigen risico, c.q. verantwooordelijkheid’.

  • Frans Nico zegt op

   Toen ik 15 jaar was betaalde ik 25 cent (11 eurocent) voor een puntzak patat. Nu betaal ik op Schiphol € 3,00 voor een puntzak patat. Dat is nu 2.500 % meer. Laten we dit soort vergelijkingen buiten de discussie houden. Valutaschommelingen en inflatie zijn externe factoren die gepensioneerden niet kunnen beïnvloeden. Het gaat er immers om of klagen terecht is, of eigen financiële problemen in alle redelijkheid te voorzien waren en welk aandeel we zelf daarin hebben.

 11. Leon1 zegt op

  Ben het met de stelling zover eens dat men reserves moet inbouwen om uit te komen met je bestedings patroon.
  In de stelling wordt gerekend met de 35 THB, financieel specialisten hebben een voorspelling dat de Euro naar
  0,85 en zelf naar Euro 0,80 gaat.
  Het probleem zit in het Europees beleid, de Nederlandse regering doet wat het Europees beleid wordt bepaald.
  Het Europees beleid wordt dan weer bepaald door de VS, die Europa uitspeelt ten opzichten van Rusland.
  Over de 40% van de Nederlandse bevolking maakt zich ongerust over de huidige situatie in Europa, de publieke opinie wordt gevoed door propaganda van het westen, dat Rusland oorlog wil, terwijl de EU onder leiding van
  de VS de aanstichters zijn van de huidige situatie.
  De werkeloosheid daalt niet en de economie komt niet op toeren.
  Ten tweede de situatie in Griekenland, daar zijn de Europese leiders bang voor dat ze uit de EU stappen en contact zoeken met Rusland.
  Het Europa is een log systeem met duizenden ambtenaren dat klauwen vol geld kost en niets brengt.
  Als men zeurt in Thailand over het bestedingspatroon, wil ik het ongerustheid noemen, wat te begrijpen is.

 12. Taitai zegt op

  Grotendeels ben ik het eens met dit verhaal. DE uitzondering is voor mij echter het korten op AOW. Indien het recht op AOW is opgebouwd, vind ik het krom dat ouderen die bijvoorbeeld naar Thailand
  vertrokken zijn gekort worden. Feit is dat deze ouderen het ontvangen AOW geld niet meer in Nederland uitgeven hetgeen nadelig is voor de economie. Er staat echter een serieuze kostenbesparing tegenover. Het weer in Nederland is dusdanig dat juist AOW’ers er relatief veel gebruik moeten maken van artsen/ziekenhuizen/verpleeghuizen/medicijnen. Ik kan het niet berekenen (heb die behoefte ook niet), maar het zou me niets verbazen indien Nederland er financieel baat bij zou hebben om de pensionado’s incl. behoud van de volle AOW te stimuleren om naar warmere oorden te vertrekken.

 13. mat zegt op

  Toen ik naar Thailand emigreerde was de koers van de Euro 50, voor iedere Euro kreeg ik 50 baht, nu nog 35, en de koers ging vandaag weer flink onderuit,. Het is gemakkelijk praten als je hier met een dik gevulde bankrekenig naar toe bent gekomen, als je van een uitkering leeft is dat een heel ander verhaal.
  Inderdaad, klagen heeft geen zin, en het is al zeker niet de schuld van de NL regering, maar van de ECB. Die pompt iedere maand 60 milj Euro in de economie, om de export in Europa te ondersteunen en te stimuleren. Als je wat minder te besteden hebt, zit er maar een ding op, bezuinigen op je uitgaven. Terug naar NL is niet echt een optie, daar staan ze echt niet op ons te wachten, en als ik aan alle regeltjes en wetten denk waaraan ik moet gaan voldoen, dan leef ik liever hier met minder geld, dan weer te moeten gaan solliciteren, en iedere keer tegen die muur oplopen, en een of andere ambtenaar laten beslissen of ik wel in aanmerking kom voor de bijstand!!!!!We kunnen alleen maar hopen dat de koers niet te ver terug loopt, en dat het niet te lang duurt!!!

 14. jozef zegt op

  Wat een gezeur allemaal om een dalende Euro, straks stijgt hij weer en dan piept niemand meer. Ook ik heb last van en dalende euro € / Thb / US $. Werk in Nederland met mijn bedrijf en koop alles in US $ in. dus heb een kostenverhoging van 40% . moet mijn mensen wel in Euro salaris uitbetalen elke maand. klagen helpt niet daar word de koers echt niet beter van wat wel werkt is creatief en alert zijn. Ook ik heb hier in Nederland een vetlaagje nodig om problemen op te vangen de regering doet dat echt niet voor mij. Waarom zou ze het wel voor U doen ?. Mijn inkomen word in Nederland besteed en betaal dus BTW in Nederland waar de regering weer wat van kan doen. U besteed uw inkomen in Thailand waar U Thai BTW betaald wat dan weer ten goede komt van Thailand. Dus u moet eigenlijk klagen bij de Thai regering waarom u niks extra’s krijgt. Als je bij hun klaagt zullen u waarschijnlijk de deur wijzen. Wijze raad de tering naar de neerring zetten, moeten wij hier ook.

 15. HansNL zegt op

  Klagen?
  Ach, velen van ons zullen dit zien als een Nederlandse verworvenheid.
  Terecht?
  Eigenlijk best wel een beetje.

  De Nederlandse politici, die zoals gezegd het volk moeten vertegenwoordigen en regeren in naam van het volk, hebben zonder ons te vragen de euro ingevoerd.
  Als ons dan wat gevraagd werd, verdween de uitspraak van het volk gewoon in de vuilnisbak, en werd toch gedaan door de politici wat het volk juist niet wilde,

  Het volk, wederom, was niet echt geporteerd van de hulp aan de gelegaliseerde criminele financieele instellingen, de politici deden het toch.
  Het volk was het eveneens volstrekt niet eens met de welhaast Belgische transfer van fondsen van noord naar zuid, de politici deden het toch.
  Het volk, in grote getale, zo niet in meerderheid, is het volstrekt niet eens met de ongebreidelde financieele transfer naar zogezegde vluchtelingen, het gebeurt toch.
  Het volk, niet gehoord wordende, is dus in groten getale zeer wantrouwig geworden over politici.

  Is het dan vreemd, het bovenstaande in ogenschouw genomen hebbende, dat mensen zich belazerd voelen, zich afvragen waarom nu juist zij, op alle mogelijke manieren gepakt worden door maatregelen van de overheid, die door velen van ons immer meer als volstrekt onbetrouwbaar word gezien.

  Ik wijs voor het gemaal maar even naar de pensioenen, de fondsen BULKEN van het geld, en door allerlei idiote rekenregels kunnen, nee mogen, de fondsen niet indexeren.

  Als je het goed beschouwd eigenlijk vreselijk stom van die overheid.
  Immers, minder uit te geven betekent gewoon minder aankopen doen.
  Toch?

  Voor wat betreft gepensioneerden, ach, een makkelijke prooi.
  Volstrekt machteloos, afgeschreven, een blok aan het been en dergelijke.

  Maar wat wel vergeten word door diezelfde kortzichtige politici, als expats in grote getale terug gaan keren naar Nederland, is de overheid, lees de belastingbetaler, oneindig veel duurder uit.
  Immers, een gepensioneerde expat, voor het gemak in Thailand wonende, betaalt wellicht geen belasting en premies meer in Nederland, maar maakt ook geen enkele aanspraak op vergoedingen en hulp van de overheid.
  Dus, lekker goedkoop, immers, de belastingen en premies, behoudens de AOW dan, die zijn betaald voor het vertrek naar Thailand blijven immers in de pot.
  Oh pardon, kunnen dan getransfereerd worden naar Zuid-Europa of besteed worden aan “vluchtelingen”.

  Voor de duidelijkheid, klagen via de Ambassade is volstrekt nutteloos.
  Begrijpelijk overigens, deze is gehouden aan wat de politici willen.
  En nog niet zo lang geleden schijnt er besloten te zijn, dat ambassades als corebusiness het opbouwen van handelsbetrekkingen en dergelijke is, de rest is bijzaak.

  Zaak is, dat ouderen in het geheel, en oudere expats in het bijzonder zich eigenlijk zouden moeten organiseren, jawel, eendracht maakt macht.
  Wellicht een of andere partij lekker maken om op te gaan komen vooor de oudere expats, juist omdat ze zo lekker goedkoop zijn voor de overheid.

  Ach, wat lul ik toch.
  We wauwelen liever op allerlei soorten chatboxen.

  • Frans Nico zegt op

   Het organiseren van expats in Thailand om een “vuist” te maken is een utopie. Je hebt gelijk dat “onze” regering doet wat het zelf wil en niet wat het volk wil.

   Een oud Grieks gezegde is: “Elk volk krijgt zijn leider die hem toekomt.” Dat gaat nog steeds op. De in het Westen zo aanbeden parlementaire democratie is in wezen geen democratie. Een democratie is een systeem waarin het volk uit zijn midden de mensen kiest die de wil van het volk uitvoeren. In ons huidige systeem zijn er mensen, al of niet in een partij georganiseerd, die elk een eigen idee hebben van hoe zaken moeten gaan en die bij “verkiezingen” de instemming aan de kiezer vragen door te vragen op die personen te stemmen. Daarna moeten de kiezers vier jaar hun mond houden, want de gekozen 150 mensen (parlementariërs genoemd) weten “het beste” wat goed is voor het volk. Dat wordt democratie genoemd. Verandering is alleen mogelijk door een revolutie, niet door het organiseren van wat expats in Thailand.

   Expats in Thailand (en overigens in elk ander land) ontvangen van de in Nederland werkende bevolking een uitkering voor het levensonderhoud. Dat geld wordt NIET in Nederland uitgegeven en draagt dus niet bij aan de Nederlandse economie. Het levert Nederland dus niets op. Niet kan volgehouden worden dat de in Thailand levende gepensioneerden zo lekker goedkoop zijn voor Nederland. Het geld verdwijnt over de grens en er komt niets voor terug. Of is deze “export” de kurk waar de Nederlandse economie op drijft?

 16. marcel vandezande zegt op

  Het enigste nadeel dat de euro zakt in waarde is dat men nu al meer dan 1800 euro pensioen moet hebben om zonder geld op de rekening een OA te verkrijgen wat ik wil aanvragen aangezien ik enkel een O visum gekregen heb in Belgie afgelopen jaar. Ik woon op Koh Samui in een mooie alleenstaande woning met 2 slaapkamers en betaal 10000 bath huur, mijn Thaise vriendin woont daar nu met haar kind van 6 en met 1000 euro per maand hebben we een goed leven daar. Dus daar knijpt het schoentje niet , natuurlijk kan ik het verschil op mijn bankrekening boeken een aantal maanden voor ik terugga en ben dan in orde veronderstel ik. Men moet leven naargelang men inkomen heeft ,dat is mijn leuze, en genieten van het leven.

 17. Jacques zegt op

  Ik ben het overwegend eens met Matthieu en dus niet met deze stelling. Ik vind de reacties van sommigen ook erg kortzichtig en grievend.Er blijkt een bepaalde houding uit die ik verwerpelijk vind.

  Iedereen neemt op een moment in zijn leven beslissingen en gaat uit van een bepaalde waarde die dan geldt. Zo ook hebben velen dit gedaan door naar Thailand te vertrekken. Ik stel mij voor dat er gekeken is of het financieel te bolwerken is. Het bedrag dat nodig is om aan de visum voorwaarden te voldoen is al lange tijd bekend. Wat niet vooraf bekend is zijn de idiote beslissingen die er gemaakt worden in de politiek in Nederland en de EU, door gemiddeld vier keer modaal en hoger verdienende mensen.
  Kijk ook eens naar de beslissingen die in het bankwezen genomen worden. De EU, ECB maatregel, die mede heeft geleid tot een flinke waardevermindering van de Euro buiten de EU. Wie zijn hiervan de dupe, Jan modaal en de minder bedeelden, zoals vele gepensioneerden die in het buitenland verblijven met de illusie dat ze daar nog redelijk hun oude dag en welverdiende rust kunnen krijgen.

  Al jaren zitten we op een zinkend schip in Nederland met dat hele EU gedoe. Ongelooflijk dat er nog steeds verkeerde keuzes gemaakt worden door vele Nederlanders door op de verkeerde partijen te stemmen. Om aan de EU normen te voldoen worden ontzettend veel mensen binnen de EU gekort met alle gevolgen van dien. De EU zal nooit een echte eenheid worden (al die volken die anders denken en zijn) en het kan alleen maar slechter gaan, kijk maar eens naar het politieke asielbeleid.
  Een asielzoeker kost in Nederland zo’n 33.000 euro per jaar tel uit je winst en tel daar de gezinsaanwas nog een bovenop, want die komen geheid als de vergunning rond is. Ik geloof dat we nu al weer zitten op zo’n 50.000 mensen per jaar en geloof mij dat wordt nog veel meer. Wat wordt er met al die mensen gedaan???? Handen vol belastinggeld kost dit op deze wijze. Voor een fatsoenlijk pensioen is er nu en zeker straks geen geld meer. Nog zo’n probleemdossier, het ziektekosten beleid en ga zo maar door. Niet meer te betalen.

  Neem Griekenland een schrijnend voorbeeld binnen de EU en ik heb het met vele van de gewone mensen ook daar te doen.
  Ook in Nederland is het steeds schrijnender aan het worden. De stille armoede is thans hoorbaar maar de Nederlander is niet meer strijdbaar. Hij of zij is in slaap gesukkeld en psychisch moe gemaakt door beleidsmakers die mensen laten geloven dat ze allemaal honderd jaar worden en dus makkelijk tot hun 71 door kunnen werken. Kunnen we gelijk weer aan die EU norm voldoen. Weer een probleem opgelost ten koste van Jan Doedel. Als we maar onder de drie procent blijven toch daar is iedereen het toch mee eens in Nederland??????of toch niet. Zeg het maar. Het schapengedrag is norm geworden.

  Terecht dat er ouderen in Thailand klagen over wat er aan de hand is en wat er met het opgebouwde geld gebeurt. Daar zitten nog wel strijdbare mensen, want die zijn vaak van de oude garde. Deze mensen zijn afhankelijk van hun inkomsten uit Nederland en zijn afhankelijk van de Euro, welke sinds 2008 al zo’n 25 % in waarde is vermindert. Van 51 bath naar 34 bath, of het niets is.
  ln een tijd van teloorgang is de macht weer aan het geld en grootkapitaal. Daar moet de gewone mens het zeker niet van hebben.
  Ik moest op eens weer terug denken aan vroeger toen mijn vader weer eens staakte in Nederland. Hij werkte in de haven in de jaren 1950 tot 1970 en daar zat veel geld met de handel en invoer en uitvoer en daar was toen nog stakingsbereidheid. Mede door zijn toedoen en het wekenlang soep eten waren de CAO’s en pensioenen in grote mate verbeterd. Zie wat er nu nog van over is. Behalve in het bankwezen dan, waar de directieleden een extra salarisverbetering van vier maal modaal per jaar toch wel terecht vinden. Die Zalm toch ik heb met hem te doen. Voorlopig hebben ze er vanaf gezien maar het gaat toch wel door want ze zijn zo vol van zichzelf en hun belangrijke baan.

  Enfin ik wijk een beetje van de stelling af, maar alles heeft met elkaar te maken en uiteindelijk zie en beluister je mensen die van dit alles bedroefd worden en om dan te zeggen: ga toch lekker terug naar Nederland want je hebt de verkeerde keuze gemaakt en niet genoeg geld is wel beneden pijl. Overigens denk ik dat ze met zo weinig geld ook geen leven meer hebben in Nederland. Achter de geraniums zitten dat is wat er rest en daar hebben velen hun leven lang voor gewerkt en premies betaald en zijn oude CAO beloftes nooit bewaarheid geworden.

 18. Harry zegt op

  Wat een hoop anti-NL regering en.. ja natuurlijk, ook DIT hebben de Amerikanen weer gedaan. Valt mee, dat de overstroming in Bangkok e.o. in 1944, oh sorry, 1994 oh sorry 2011 oh.. weer ernaast 2015 .. ook niet de US Ambassade in de schoenen wordt geschoven.

  Gaat u emigreren, en al helemaal naar een ander valuta-blok, moet u niet zeuren, wat in uw oude land gebeurt, want daar bent u vrijwillig weg gegaan. Hoogste tijd overigens, dat de AOW – is immers op omslagbasis, dus de huidige belastingbetalers hoesten de uitkering aan de AOW-ers op, zit geen cent van de huidige AOW-ers in – aangepast wordt aan de kosten van levensonderhoud in de omgeving, waarin de AOW-er woont. Bovendien ook rekening houdend, waar de uitgaven worden gedaan, dus geld onttrokken aan de NL economie, dan ook minder AOW.

  Indien 65,000 THB per maand binnen gebracht moet worden, betekent dat NIET, dat het die maand opgemaakt moet worden. Menig Thai kan met 30,000 THB / mnd aardig rondkomen, dus.. u wilt zo graag daar wonen… moet u dat ook maar doen. 12 x 35,000 over betekent, dat in 2 jaar u geen cent meer uit NL per maand aan verplichtingen hebt tov de Thaise staat, want staat er 800,000 THB op uw Thaise bank

  Niet terug komen als u hulpbehoevend bent geworden en de bejaardenzorg door de Soos wilt laten betalen.

  Ja, dat is wat anders dan het eeuwige gekanker op NL, waar u overigens vrijwillig bent weggegaan. Vaak met een jongere locale dame aan de tweede leg begonnen, waarbij alles inclusief hun onderhoud nog eens uit de NL sociale voorzieningen betaald moet worden ook.

  Succes dus.

  • theoS zegt op

   Wel Harry, een Thai hoeft geen visa run te maken of tegen veel geld een visum aan te vragen en nog wat andere zaken. Voor hun blijft een Baht een Baht. Ook de Thais klagen steen en been over de stijgende kosten voor het Levens onderhoud. Toen ik mij vestigde hier hadden wij nog de oude vertrouwde Gulden, was er geen EU en was het spot goedkoop hier wat dus ten nadele voor ons veranderd is. Als ik terug kon deed ik dat absoluut en ging met opgehouden hand bij de bijstand staan, laat maar schokken.

 19. Chander zegt op

  Sorry Soi,

  Ik vind jouw redenatie een beetje krom.

  Ten eerste wil ik je op wijzen dat heel veel pensionado’s een uitkering hebben die lager is dan € 1.250,00 per maand.
  In het verleden hebben ze weinig financiële problemen in Thailand ondervonden. De getrouwden konden nog aan de VISA norm voldoen.
  Deze mensen hadden nooit gerekend op zo’n terugval in de wisselkoers, anders hadden ze zeker hun emigratie plannen kunnen aanpassen

  Moet dat hoog nodig om de wat zwakkeren nu af te vallen, omdat jij toevallig zo rijk bent?

  Stel dat jij een uitkering hebt van € 1.250,00 per maand en dat jij ook aan de VISA norm (β 40.000 per maand) moet voldoen. Ga je dan ook zo praten als de koers nog verder zakt dat je slechts 31 Baht krijgt voor 1 Euro?

  Letwel:
  Als de wisselkoers € 1 = 32 baht, dan kan je het net redden met jouw € 1.250 voor 40.000 Baht.
  Als de wisselkoers verder zakt, aan wie ga je dan de schuld geven?

  Een socialer opstelling zou dus hier beter op zijn plaats zijn.

 20. lexphuket zegt op

  Wat mij stoort is, dat de overheden zich niet aan beloften houden. Toen de AOW werd ingevoerd werd beloofd, (verzekerd!), dat het geindexeerd zou worden. Dat zijn ze al 5 jaar vergeten. Mijn
  beroepspensioen, dat geindexeerd zou worden, is het ook vergeten, maar heeft het wel 3 % verlaagd.
  En de thaise regering heft opens onroerend goed belasting in gevoerd: Ik moest plotseling met terugwerkende kracht nog voor 4 jaar betalen. En zo gaat het maar door.
  Een ding is zeker: de ADMINISTRATIEKOSTEN zijn veel te hoog. Toen het pensioen werd ingevoerd, berekenden zij dat de administyratiekosten 60% van de premie bedroegen. Maar betalen was wel verplicht.
  Voor je zelf zorgen is wel een stuk goedkoper.

 21. Frans Nico zegt op

  Ten eerste wil ik stellen dat ieder een besluit neemt op een moment op basis van de dan aanwezige (financiële) situatie. Je kan dan niet stellen dat een foute beslissing wordt genomen. Maar (financiële) situaties kunnen veranderen. Wat wel fout is, is dat geen rekening wordt gehouden met die mogelijke gewijzigde (financiële) omstandigheden. Zich niet daarop voorbereiden en dan ook nog alle schepen achter zich verbranden. Dan roep je misére over jezelf af.

  De Nederlandse overheid moet bezuinigen. De uitgaven uit ‘s-lands schatkist zijn immers hoger dan de inkomsten? Met een inflatie van vrijwel nul procent kan het land zich niet permiteren de staatsschuld verder op te laten lopen, ook al is de rente daarover ook vrijwel nihil. Dat de Nederlandse overheid het per definitie op gepensioneerden in het buitenland heeft gemunt is natuurlijk onzin. Dat aandeel in de uitgaven van de overheid is daarvoor te miniem.

  De AOW is een volksverzekering middels een omslagsysteem. Dat is niet te vergelijken met een particuliere verzekering waarbij op basis van de betaalde premie de hoogte van een uitkering vantevoren vast staat. Zelfs dan kan dat voor een expat negatief uitvallen door valutaschommelingen of andere externe omstandigheden waardoor het besteedbare inkomen daalt.

  Ook per definitie is dat Nederlanders vaak als klagers te boek worden gesteld. Zoals Soi het al verwoordt: “klagen zit in ons bloed.” Ik wil dat graag aanvullen met: “mensen die afhankelijk zijn van (besteedbaar) inkomen waarop ze geen invloed kunnen uitoefenen, zijn per definitie klagers (een uitzondering daar gelaten).” Mensen die hun inkomen zelf in de hand hebben klagen namelijk niet.

  Waarom het toch zo koesteren van een Calimero-Complex? Omdat klagende mensen hun eigen (financiële) situatie niet in eigen hand hebben en de schuld daarvan bij anderen leggen. Daar is een naam voor. Querulant.

 22. bob zegt op

  Als u er vanuit gaat dat de wereld en alles daarop, ook uzelf, NIET veranderd dan …….
  En het kan 2 richtingen opgaan: + en –
  En soms volgt het elkaar op. M.a.w. je moet met alles rekening houden. En zoals mijn moeder vroeger en ikzelf nu nog: altijd reserves achter de hand hebben of het nu om voedsel of geld gaat het is eender. M.a.w. als je in een te nauw jasje ergens aan begonnen bent moet je nu de scheuren zien te dichten.

  Veel opmerkingen worden er gemaakt over de ziektekostenverzekering. Ik begrijp dit nooit want als je daarvan gebruik maakt woon je niet in Thailand maar in Nederland. Je mag dan immers maar 8 maanden buitenlands zijn. En uiteraard betaal je dan ook in NL belasting. (voor België heb ik de kennis niet). Als je in Nederland bent uitgeschreven dan ben je in Thailand ingeschreven, anders ben je nergens…. Dan betaal je, na aanvraag bij de fiscus, geen belasting en premie meer in Nederland (afgezien van IB over AOW) en wordt je geacht dat in Thailand te doen, zie het dossier elders op de site. Dan moet je je ook zelf verzekeren voor ziektekosten. Dat kan tegen een redelijk tarief in Hua Hin bij Mathieu. Of in Nederland maar dat schijnt aardig duurder geworden te zijn.
  Dan zijn er ook de 2 walletjes eters, tja die zijn de klos. Inderdaad. en terecht.

 23. Kees zegt op

  Ik denk dat als je internationaal bezig bent, dat je een bepaald risico incalculeert – of dat zou moeten doen in ieder geval. Neemt niet weg dat het niet leuk is om aan inkomen te verliezen. Er zijn dan ook wel weer manieren om je tegen valutarisico te beschermen maar dat kost ook geld en je kunt je afvragen of dat voor een particulier de moeite waard is. Het beste advies is om een ruime marge van 25-30% aan te houden, wat er op neer komt dat als je inkomen er zoveel op achteruit gaat dat je nog steeds een levensstijl er op na kan houden die het de emigratie aantrekkelijk maakt. Als het die grens 25-30% doorbreekt, tja dan is er echt iets aan de hand maar zover zullen de overheden het meestal niet laten komen omdat dit zeer grote macro-economische konsekwenties zou hebben. Mensen die met 10-15% waardevermindering al zwaar in de problemen komen hebben m.i. gewoon een te smalle marge aangehouden.

 24. henk storteboom zegt op

  Dat de euro to van de dollar gedaald is eigenlijk niets nieuws.
  Ook in de guldentijd gebeurden dat regelmatig maar ik denk dat de bath moet dalen to de dollar,en dat gaat gebeuren,het is alleen de vraag wanneer.
  De economie van
  Thailand staat er niet goed voor,holt achteruit al wordt krampachtig geprobeerd dit te verdoezelen,dus vrienden houd moed zo sterk als de
  Nederlandse leeuw.

 25. Pieter zegt op

  .
  ‘Bah;… wat een leedvermaak!!
  Het mag duidelijk zijn, dat er een tweedeling heerst op dit forum, tussen de mensen, die in Thailand wonen, en mensen, die naar Thailand gaan voor een vakantie.
  Iedereen, die hier reageert, heeft een binding met Thailand, anders zouden ze dit blog niet lezen.
  Bespeur dan ook veel jaloezie / afgunst en leedvermaak, in sommige schrijven.
  Leedvermaak, dat zijn weerga niet kent’
  Het punt is, dat mensen hun hele leven hebben gewerkt, om na hun 65e, nog iets te genieten van hun bijdrage! die ze aan Nederland hebben geleverd!
  En zelf de vrije keuze hebben, waar ze hun laatste jaren, van hun leven willen slijten!
  Niemand zat te pochen, toen de Euro/Bath verhoudingen nog goed waren!
  Bejaarde mensen, die hun geluk, en een nieuwe relatie weer op wilden bouwen, en niet achter de Nederlandse geraniums weg wilden teren!
  Hier weer een doel in hun leven hebben gekregen met een vrouw en schoonfamilie’
  Gezelligheid en warmte, die in Nederland ver te zoeken is’ voor een eenzame 65 plusser!!
  Ze hebben gelijk’, omdat deze groep mensen, aan hun lot zijn overgelaten in Nederland!
  Men moet niet verbolgen worden op onze landgenoten maar op de criminele politiek!!
  Die ons dure belastinggeld verkeerd besteed, aan het buitenland, en Brussel’
  ‘Dit wil ik maar even gezegd hebben..

  Pieter Udon Thani

  • Sir Charles zegt op

   Heeft niets met jaloezie te maken, toegegeven lichtelijk leedvermaak dat wel want dat niemand zat te pochen ben ik toch niet met je eens. Toen de euro/bath-verhoudingen nog goed waren werd je door menigeen nog nét niet voor gek verklaard omdat je er voor koos niet permanent in Thailand te willen verblijven cq uit te willen schrijven in Nederland.

   Kom ze nog dikwijls tegen degenen die toentertijd zo hard triomfantelijk schreeuwden ‘wij zijn niet zo dom om ons pensioen/AOW uit te geven in Nederland dat doen we wel in Thailand, 555’ (over leedvermaak gesproken!), diegenen klagen en zeuren nu om het hardst onderwijl met een schuin oog kijkend wie het volgende rondje geeft…

 26. Kees zegt op

  PS als je kijkt naar de Euro/Baht verhouding van de afgelopen 10 jaar of zo (of ga verder terug en pak de gulden mee), dan kun je jezelf een redelijk beeld vormen van de gemiddelde fluctuatie en zien waar de pieken en dalen zaten. Dit geeft een redelijk goed beeld van het valuta risico wat je loopt. Met een gemiddelde waarde van 40 Baht, uitschieters (meevallers) van 50 Baht en een dieptepunt van 30 Baht zit je redelijk safe lijkt me. Dat betekent dat je je berekening maakt op basis van 40 Baht, maar dat je zelfs bij een daling van 25% naar 30 Baht niet in de problemen zal raken. Wil je ECHT helemaal op safe spelen, dan pak je de huidige koers van pakweg 35 Baht en een dieptepunt van 27 Baht.

  http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=10Y

 27. Cor van Kampen zegt op

  Na zoveel reacties is er weinig aan toe te voegen,
  Als je net als ik 45 jaar gewerkt heb en altijd aan alle verplichtingen heb voldaan en je besluit om je laatste
  jaren van je leven in een mooi land te gaan wonen is dat een persoonlijke keus. Ik betaal nog steeds belasting in Nederland. Wat krijg ik daarvoor terug. Niks, Dat hoeft van mij ook niet,
  Neemt niet weg dat ik op de Nederlandse regering kritiek mag hebben. De verhoging van de laagste belasting schijf treft ook elke Nederlander. Waar ik mij aan stoor is de reactie’s over Nederlanse expats vanuit Nederland. Jaloezie? Zeker weten. Natuurlijk mogen gepensioneerde klagen. Waarom niet.
  De gene die Nederland getroffen door zo’n belasting maatregel klagen schijnbaar niet..
  Het meest erger ik mij aan reactie’s van mensen die totaal niet op hoogte zijn van de bedragen waar een
  expat aan moet voldoen voor een jaarvisa, Dan ook nog aan degene die niet eens een normale zin kunnen schrijven. Ik kan mij alleen maar wat aantrekken van mensen die weten waar ze het over hebben.
  Helaas is het zo dat veel expats niet helemaal goed voorbereid naar Thailand zijn gekomen.
  Dit land heeft toch ook een groot risico. Een jaarvisum kan zonder opgaaf van reden geweigerd worden.
  Daar moet je wel allemaal rekening mee houden.
  Cor van Kampen.

 28. Croes Gino zegt op

  Beste,
  Ik ben het volledig met je eens.
  Overal word er onder farangs over gepraat en gekibbeld en daarmee zal het uiteindelijk niet mee veranderen.
  Er zijn uiteindelijk maar 3 mogelijkheden:
  -De broeksriem aanhalen.
  -Terug naar Belgie of Nederland gaan wonen(zal het daar dan zoveel goedkoper leven zijn?).
  -De Euro hersteld zich in waarde(ik hoop ook op dit laatste).
  Groetjes Gino.

 29. Pieter zegt op


  Hallo Croes Gino

  Er is nog een positieve mogelijkheid, die opkomt voor het algemeen belang van alle expats in alle landen buiten Nederland. ‘Dit is diplomatiek positief haalbaar, als de neuzen maar dezelfde kant op staan.
  Gewoon om de tafel, en de basiseisen voor de verplichte jaar Visa bespreekbaar maken en flexibel maken, naar nieuwe financiële normen. Dit is een kleine moeite, voor de minister buitenlandse zaken en ambassadeurs, en hier liggen dan ook de positieve menselijke mogelijkheden. ‘We kunnen ons op dit forum wel te lijf gaan maar dit kent geen enkele meerwaarde. Jaloerse mensen, die hun eigen onvrede projecteren en verbolgen zijn op hun mede bejaarde Nederlanders, die wel de grote stap genomen hebben is dan ook buiten de menselijke fatsoensnorm. ‘Je verlaat je vertrouwde Vaderland, niet voor niks! We vergeten allemaal een groot cruciaal punt, en dit is de oorzaak van deze crisis’ en nieuwe wetgevingen’ De foute criminele Banken, hebben ons allemaal in grote moeilijkheden gebracht!!
  Deze moest geholpen worden, met de duur verdiende belastingcenten van iedere Nederlandse burger!
  Of is men dit vergeten? Dezelfde foute banken, wilden zich een week geleden nog verrijken, met de raad van bestuur, om een jaarverhoging van maar liefst 100 000 Euro zichzelf toe te eigenen?
  De mensen, die ik hier in Thailand ken, hebben in doorsnee gewone slaafse banen/werkzaamheden gehad, die tegen het minimumloon, hun eigen lichaam, kapot hebben gewerkt! Mensen met het grote geld, gaan naar andere landen, dit te zien aan onze goede arbeidersvriend, Wim Kok’
  Dus stop A.U.B., met de misselijkmakende commentaren op mede onschuldige landgenoten!
  Ook zij’.. zijn het directe slachtoffer, van verkeerd politiek en bankiers beleid!
  Brussel’.. verspilt wekelijks miljoenen (zacht uitgedrukt’) en de criminelen die daar werkzaam zijn, verdienen volgens mij’, iets boven het minimumloon ( sarcastisch uitgedrukt!) en wij voeren bijna oorlog, omdat er mensen na hun verplichte werkzaamheden, en uiteindelijk na hun 65e geëmigreerd zijn?? Geëmigreerd uit een land, waar de rijken alleen maar rijker worden, en wel een goed pensioen opgebouwd hebben’ Die groep van mensen kunnen zich heel goed zelf bedruipen, als ze straks naar het buitenland vertrekken! Deze wit boord criminelen, lachen de slaafse 65 jaar burgers allemaal uit!
  En Nederland en expats kijken toe, en doen niks hiertegen?
  Klanten… blijven gewoon bij hun criminele Bank, de ABN- Amro Bank??
  Met een oud politicus aan de macht’ Nogmaals, de politiek zit er niet voor ons!
  Maar voor egoïstische zelfverrijking, macht en achterlijke status’

  ‘We moeten,… als we iets willen, een vuist maken, en niet langer als een 65e jarige slaaf opstellen!
  Dit’ zowel in Nederland, als er buiten! ‘we zitten namelijk allemaal in hetzelfde slachtoffer bootje/schuitje’

  Nederland, haalt de gehele wereldbevolking binnen hun grenzen, en de mensen die Nederland groot hebben gemaakt, hebben het nakijken? en hebben geen rechten meer??
  ‘Dit is toch te gek voor woorden.. en dit is een discussie waard!

  De schrijver Soi’, van dit column, verschuild zich veilig achter een pseudonieme naam??
  ‘Dit,.. zou eigenlijk niet geplaatst moeten zijn! omdat hij te laf is, met naam en toenaam illegaal te blijven..
  Respectloos!! om Nederlandse 65 plussers tegenover elkaar te zetten en tegen elkaar uit te spelen..

  ‘Wil dit ook nog even gezegd hebben!

  Pieter Udon Thani

 30. jan zegt op

  Vindt het allemaal prima maar als Nederlander kun je geen planning maken omtrent …..
  Onze overheid past te pas en onpas de wetten aan en daar kun je geen financieel geen rekening mee houden. Deze overheid is onbetrouwbaar want elke planing/ inschatting die jij maakt wordt zonder pardon van de tafel geveegd. Als ik 5 jaar geleden naar Thailand zou zijn verhuisd met de wetgeving van toen en nu lever ik zeker nu 200 euro per maand netto in. Dus iedereen die loopt te zeiken dat je om redenen maar niet naar Thailand had moeten verhuizen heeft 6 pakjes boter op zijn hoofd. Deze mensen moeten blij zijn dat beter bedeeld zijn maar moeten de minder bedeelden niet wegzetten omdat ze hiet niet goed geregeld hebben.

  • Rudi zegt op

   Idem dito als Belg.
   De wisselkoersen zijn eigen risico, moet je niet over zeuren.

   Maar ook de Belgische overheid (lees politici) is (zijn) onbetrouwbaar.
   Toen ik in 2004 mijn emigratie naar Thailand begon te plannen was er een zekerheid die al sinds de 2e wereldoorlog stand hield :
   pensioen op 65, mogelijkheid tot vervroegd pensioen op 60 mits inlevering.

   Daar hield ik rekening mee, ik plande vervroegd pensioen op 60, ik was toen 47 en kon makkelijk met eigen middelen die 13 jaar volbrengen.
   In 2014 : vervroegd pensioen afgeschaft. Pensioen naar 67 gebracht.
   Moet ik 7 (!!) jaar overbruggen met eigen middelen … .

   En daar wordt ik wel boos over, erg boos. Een onbetrouwbare overheid kweekt onbetrouwbare burgers. Alleen zijn ze in de Lage Landen aan zee nog iets te veel verwent – geef ze een beetje ziektezorg, een beetje pensioen, geef ze gratis festivals, organiseer ‘verklik’-lijnen, haal de media aan je kant … dan zwijgen ze nog wel een poosje.

 31. Marcow zegt op

  Ik heb nog nooit zoveel duimpjes aangeklikt in een topic als vandaag. Matthieu was de eerste die er, in mijn ogen, terecht tegenin ging. Ik geloof ook dat er een aantal mensen zullen zijn die nog in Nederland wonen en nu hun gelijk kunnen halen doordat ze, bewust of onbewust, (nog) niet in Thailand wonen.
  Genoeg 65-plussers met een modale knip die nu minder modaal zijn. Maar deze mensen waren ook niet achterlijk en hadden, helaas, niet “zat” geld op de bankrekening … waarschijnlijk wijs besloten dat het ook mogelijk is/was om in Thailand van de oude dag te genieten. Wanneer het, zoals nu, (hopelijk) even tegenzit dan is dat absoluut niet prettig.
  In Nederland krijg je nog steeds hetzelfde voor dezelfde euro … hier niet meer!
  Maar het zijn niet alleen de ouderen. Ook bedrijven die zaken doen buiten Thailand moeten het, binnen een half jaar, doen met 20% minder omzet/winst. … Of gaan ze de prijzen verhogen? … daar is niemand bij gebaat en gaat dan ook niet werken.
  Allemaal machtsspelletjes dit die inderdaad komen uit “het beloofde land”. Hierboven schreef iemand al dat er in Nederland voornamelijk schapen wonen … complimenten … u heeft helemaal gelijk!

 32. flepp zegt op

  De expats vergeten dat ook nederlanders de dupe zijn van alle wetswijzigingen welke in de 1000e € loopt komende jaren voor mensen met vervroegd pensioen en met een jongere partner, ten opzichte daar van is thailand toch gunstiger ook in nederland wordt alles duurder zonder een compensatie daarop voor de gepensioneerde. Hier moet men ook keuzes maken om het hoofd boven water tehouden. Koers verschillen geldt voor alle valuta buiten de euro zone dit is een eigen risco daar zit geen garantie op . Zou zeggen geniet van het klimaat in thailand wat we nederland niet hebben.

 33. Soi zegt op

  Het aantal reacties heeft mijn verwachtingen overtroffen. Je schrijft natuurlijk een stelling prikkelend om reacties juist uit te lokken, maar behalve het aantal is opvallend de grootte van sommige reacties. Hetgeen bewijst dat de stelling (een deel van) de alledaagse realiteit van de groepering NL-gepensioneerden weergeeft. Niet van alle gepensioneerden, maar wel van sommige van hen. Ik heb met de stelling niet mensen willen beledigen, immers in de probleembeschrijving voldoende aangegeven hoe ik tot de stelling kom, en ga me dus niet excuseren. Dat mensen zich op hun pik getrapt voelen, bewijst dan ook de legitimiteit van de stelling, en uiteraard zijn er voors en tegens. Als ik de criteria van http://www.debatinstituut.nl/bibliotheek/overtuigtips/item/de-waarde-van-een-goede-stelling
  erbij neem, dan heeft de stelling zijn doelstelling behaalt.

  Ik ben tot de stelling gekomen omdat ik me in de vele postings en de daaropvolgende reacties aangaande onderwerpen als visa, inkomen, regelgeving, overheden op Thailandblog, me voortdurend verbaasd heb over het gemak en de vanzelfsprekendheid bij vele mensen, geëmigreerd naar TH, waarmee zij hun verblijf en omstandigheden bezien. Ik denk dat dit te maken heeft met het gegeven dat wij afstammen uit een verzorgingsstaat. Gewend als we zijn van wieg tot graf verzorgd te worden, we hebben er trouwens ook nog eens premies voor betaald, menen we dat die verzorging volledig wordt overgeheveld van thuisland naar woonland.

  Echter, de verzorgingsstaat is niet langer houdbaar, wordt afgebouwd, en iedereen merkt daar de gevolgen van. Dat die gevolgen merkbaar zijn, ook buiten het thuisland, valt in het nieuwe woonland kennelijk door sommigen moeilijk te pruimen. Afhankelijk van wat aan beleidsmaatregelen wordt bepaald, beziet men de eigen situatie nu met de nodige verontwaardiging. Naar mijn idee is dat misplaatst. Alhoewel het (nog) mogelijk is je bestaan afhankelijk te houden van politieke beslissingen in het thuisland, het is naïef te menen dat dit 10.000 km in een ander woonland ook geldt. M.a.w.: waar dan ook ter wereld, je moet zorgen dat je eigen regie houdt over eigen leven, en ik meende nu juist te zien dat een aantal mensen vanwege te grote afhankelijkheid flink om zich heen aan het slaan is.

  Dat doet geen recht aan emigratie naar Thailand: het gaan wonen in een land van eigen keuze, al dan niet met een TH-partner, om er te leven en van je pensioen te genieten als waarvoor gewerkt en gespaard is. Dat is wat de meesten van ons voor ogen hadden. Ik zou toch niet willen dat emigratie naar Thailand wordt gezien als een avontuur waarin je bij voortduring wordt gedwarsboomd door diverse TH en/of NL-overheden, en waarbij je speelbal bent van sentimenten en chagrijn van hun resp. ambtenaren en/of politici. Want dat is niet zo. Als je je zaakjes goed op orde hebt, na alle nodige voorbereidingen, je eigen broek kunt ophouden, dan valt er in TH prima te leven. Maar niets is vanzelfsprekend, zeker niet als er pecunia bij gemoeid is, er zijn altijd hobbels en obstakels, met gemakzucht valt niet te dealen, en je oogst wat je zaait, zei wijlen de pastoor altijd al. Kortom: leef je leven hier in TH naar eigen verworvenheid en leg verantwoordelijkheden niet bij anderen neer.

 34. Kees zegt op

  Ik denk dat je de hele discussie als volgt kunt samenvatten; je calculeert een bepaald inkomensverlies in als je emigreert, of zou dat moeten doen, of dat nu veroorzaakt wordt door politiek in het land waar je een inkomen geniet of door valutaschommelingen. Dit is zo mogelijk nog belangrijker in gevallen waar je niet meer in je eigen inkomen voorziet of kunt voorzien, zoals vaak bij gepensioneerden het geval is. Doe je dat niet en emigreer je op het scherpst van de snede, dan kun je in de problemen komen.

 35. Henri zegt op

  Nederlanders in Thailand, die het Calimerogedrag in uiterlijk vertoon het meest laten zien, zijn meestal die Nederlanders, die nu nog hun hand ophouden bij het UVV. Met een jaar of vijftig naar Thailand gekomen in Nederland volledig afgebrand in zowel werk alsmede sociale relaties. In Thailand wel het grootste woord, veel zwetsen op internet en met een rechtvingertje wijzen naar het oude vaderland, waar alles corrupt en verkeerd schijnt te zijn.
  Dit vaak in tegenstelling tot de expats, die geleerd, hard en voldoende gewerkt hebben en hun verantwoordelijkheid in het leven genomen hebben. Zij hebben geleerd goed voor zichzelf te zorgen en daardoor meer bestand tegen onvoorziene tegenvallers en zullen zich dan ook niet zo snel als “Calimero” gaan gedragen.

  Juist de groep, die een leven lang gewend is, dat de verzorgingsstaat hun leven veraangenaamd, komen nu van de koude kermis thuis, hoe minder gepresteerd hoe harder geschreeuwd.

 36. Moderator zegt op

  Iedereen bedankt voor de reacties. Wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website