Eerder deze week voerde de redactie van Thailandblog een artikel op van Nu.nl, dat handelde over een onderzoek door twee universiteitsbureau’s, in opdracht van de ouderenbond ANBO, naar de omstandigheden van gepensioneerden. De redactie vroeg om reacties.

Wat mij opvalt in de reacties op dit artikel, en in het algemeen in reacties op gelijksoortige artikels over inkomens en euro-baht koersverhoudingen, is dat als de woorden “gepensioneerden” en “Thailand” samenvallen, er de associatie “klagen” bij wordt gehaald. Dan wordt het al snel: gepensioneerden in Thailand klagen! Je kunt je afvragen of degenen die menen dat een dergelijke associatie een juiste is, eigenlijk niet gewoon gedreven worden door simpele kift?

Tussen de vele reacties viel te lezen dat een reageerder terecht opmerkt, dat je juist niet zomaar de Nederlandse situatie 1 op 1 op Thailand kunt leggen. Dan moet je een gedegen vergelijk maken. Hij heeft gelijk: zomaar voor de vuist weg of vanaf de borreltafel geeft een scheef beeld, maar aan de andere kant hoeft een discussie niet altijd academisch te zijn. Toch is het goed om items als besteedbaar inkomen met de nodige relativiteit te beschouwen. Niet iedereen blijkt dan in staat met dat in het achterhoofd naar de Thailand pensionado-toestand te kijken. Het valt namelijk te betwijfelen of je in Thailand met AOW en klein pensioen zo rijkelijk kunt leven. Men denkt kennelijk het tegendeel: in absolute termen werden gepensioneerden de kwalificaties klagers en zeurders toegedicht, wordt gesuggereerd dat gepensioneerden aan het bier en de zwier zijn, enkel het goedkope leven en de goedkope seks omarmen en in Thailand slechts met lusten en verder geen lasten. En bevalt het je niet: nou, dan pak je je biezen maar!

Nou ja, het maakt allemaal niet uit: de mopperaars op gepensioneerden doen zelf slechts datgene wat zij de ander verwijten. Iets met pot en ketel! Het zij hen vergeven.

Edoch, er zit nog een andere meer kwalijke kant aan de zaak. Door voortdurend de fictie in stand te houden en de mantra repeterend als zou het leven in Thailand enkel bestaan uit goedkoopte, die zij bevestigd zien in euro-baht koersen, zou het wel eens kunnen gaan inhouden dat argumenten in de schoot worden gegooid van kwalijk menende politici, dat het allemaal zo’n vaart niet loopt met het beknibbelen op de hoogtes van AOW-bedragen.

Immers bevestigen al die mopperaars het beeld dat met een AOW bijvoorbeeld in Thailand nog steeds een luizenleven mogelijk is. En dat is nu juist het tegendeel wat de ANBO wilde aantonen. Het gaat dan wel om alle gepensioneerden, niet enkel die in Thailand, dus ook in Nederland.

In mijn reactie op het Nu.nl artikel heb ik de uiterst summiere stijging van de AOW sinds 2008 opgesomd. Als dit dan volgens de vele mopperaars op gepensioneerden meer dan voldoende is, dient men wel te beseffen dat men in eigen vlees snijdt. Hetzij dat politici blijven voortmodderen met het korten op de AOW- en pensioenbedragen en worden alle gepensioneerden blijvend getroffen. Hetzij dat via het (nieuwe) belastingstelsel nog meer buitenlandinhoudingen op de AOW-en pensioenuitkeringen worden uitgedokterd, waardoor een verblijf in Thailand of elders, nog maar enkel mogelijk is voor de meer welgestelden.

Voor mopperaars die van plan waren op termijn toch ook maar naar Thailand te willen verhuizen, is het dan eveneens dag met het handje. Hebben ze dan wel zelf voor gezorgd!

Ingezonden door Soi

Ben je het eens of oneens met de stelling, vertel dan waarom en reageer.

22 reacties op “Lezersstelling: Door gemopper op pensionado’s valt men in eigen mes!”

 1. ruud zegt op

  Het beleid van de overheid heeft al langer een oogje op de expat laten vallen.
  Waarschijnlijk hoofdzakelijk door de export van uitkeringen van voormalige gastarbeiders richting Marokko en Turkije, omdat daarmee een hoop geld te verdienen valt.
  Voor die paar duizend Nederlanders in Thailand gaat de overheid echt geen aparte wetten schrijven.
  Hooguit in de herzieningen van belastingverdragen zal mogelijk nog een en ander gebeuren.

  Klagen over de hoogte van de AOW in Thailand vind ik wat overdreven.
  De mensen met enkel AOW in Nederland zijn heus niet beter af en hebben nauwelijks mogelijkheden om ergens op te bezuinigen, omdat de vaste lasten als huur, gas, licht en water en andere heffingen waar je niet aan ontkomt al zo’n groot gedeelte van de AOW opslokken.
  In Thailand kun je de uitgaven van de AOW meer aanpassen, door goedkoper te gaan leven.

  Wat de mensen in Nederland nog wel hebben, zijn de toeslagen op die AOW.
  Maar zonder die toeslagen, zou je in Nederland al in een kartonnen doos onder de brug moeten slapen met alleen AOW, omdat alleen die AOW niet toereikend is om in Nederland te kunnen leven.

  • Soi zegt op

   Als het waar is wat je zegt dat: het beleid van de overheid heeft al langer een oogje op de expat laten vallen.”, zou het fideel van je zijn om aan bronvermelding te doen. Hoe kom je aan die betreffende wetenschap, b.v.? Vwb “voormalige gastarbeiders richting Marokko en Turkije” is de WET Beu op hen van toepassing, evenals het Woonlandbeginsel. Daarbij: eergister heeft iemand gevraagd op dit blog van hoeveel euro er in TH te leven valt? Gepensioneerden met een Alleenstaande-WAO van rond de 1000 euro hebben het dan hard te halen, als je bedenkt dat je voor een fatsoenlijke ziektekostenverzekering minstens een 25% van je budget al kwijt, of dat nou vanuit NL of TH betrokken wordt. Daarmee verwijs ik jouw andere zinsnede: Hooguit in de herzieningen van belastingverdragen zal mogelijk nog een en ander gebeuren”, ook maar gemakshalve naar het rijk der fabelen. Melden dat: “In Thailand kun je de uitgaven van de AOW meer aanpassen, door goedkoper te gaan leven”, slaat werkelijk nergens op!

   • ruud zegt op

    Beste Soi.

    Op uw verzoek een link.
    Naar de Elsevier(2012):
    http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2012/11/Kabinet-wil-einde-maken-aan-uitkeringen-naar-Marokko-ELSEVIER355916W/

    En deze uit 2014:
    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/9/Asscher-dreigt-met-opzeggen-verdrag-Marokko-1595933W/

    Verder heb ik hier al weer enige jaren geleden een huisje neer laten zetten.
    Niet zo groot, maar inclusief levenslang gebruiksrecht van de grond (+/- 20 X 20 meter) heeft me dat zo’n 20.000 Euro gekost.

    Ik krijg twee maal daags eten gebracht voor 120 Baht.
    De derde keer eet ik brood, want dat dat mis ik als ik dat niet dagelijks eet.

    Ja, de ziektekosten verzekering is duur.
    Maar de electra en het water kost bijna niets.
    Gemeentelijke heffingen heb ik ook niet.
    Hoogheemraadschap belasting is ook onbekend.
    De belastingdienst hier wil me ondanks twee pogingen nog steeds niet kennen.
    Het ophalen van het huisvuil kost me 20 Baht per maand.
    De bank rekent me ook geen kosten (geen pinpas genomen)
    De dokterspost in het dorp wilde kort geleden ook al geen geld van me, maar ik moest wel eerst mijn gele boekje ophalen.
    Het lijkt me dus persoonlijk nog wel mee te vallen met de kosten in vergelijking met Nederland.

    Als ik 1000 Euro per maand op moet maken, moet ik aanmerkelijk beter mijn best gaan doen, dan ik nu doe.

 2. Thailand John zegt op

  Wat een onzin beste Ruiud. Ik denk dat het voor aow trekkers in Nederland net zo moeilijk is als in Thailand. En vergeet niet Ruud de mensen in Thailand hebben nog een ander probleem? Zij moeten namelijk als ze niet getrouwd zijn voldoen aan de eis van een minimaal inkomen van 65.000 bath .
  Anders is het op hoepelen. In Nederland hebben ze zoals je zelf ook aangeefd nog extra toeslagen.
  Die hebben we in Thailand niet.En dan hebben ze nog de voedselbank waar ze terecht kunnen.
  Ik zou niet weten waar de AOW trekkers nog op zouden kunnen bezuinigen.Want Thailand is allang niet meer het goedkope land wat het eens was. Ik vind het dan ook heel belachelijk dat men nog steeds er van uitgaan dat het leven in Thailand zo goed koop is. Als je tenminste volgens de huidige wettelijke regels van Nederland in Thailand verblijf.Dus uitgeschreven. Ik zou zeggen kijk eerst eens goed rond en ondervind het.
  En dan pas oordelen.Sprookjes bestaan namelijk al lang niet meer.

 3. david zegt op

  Ruud.

  IK vind je een knappe kerel dat jij zo maar in andermans portemonnee kan kijken.
  Ik denk dat je dat niet kunt, maar je doet het wel zo voorkomen.
  leer te spreken voor je zelf en niet voor anderen.
  Ieder inkomen is verschillend dus denk na voor je iets zegt.

 4. Nico zegt op

  Wat ik jammer vindt, dan “men” in Den Haag” geen rekening houd met gepensioneerde in het buitenland en dus ook in Thailand, die een “gezin’ onderhouden.
  Als gepensioneerde naar het buitenland en samenwonend, krijg je gelijk 50% van het minimumloon, terwijl bijvoorbeeld in Thailand de inkomsten (voor zover die er zijn) van de wederhelft, niet meegewogen worden.

  Ook niet dat de gepensioneerde als wandelende ATM gezien worden in Thailand en dus ook wel even de schoolkosten voor de kids kunnen betalen en de telefoon rekening van moeders, en o ja de afbetaling van de scooter voor de werkeloze broer, enz.

  Het leven in Thailand mag dan wel goedkoper zijn dan in Nederland, maar er zijn voor veel gepensioneerde veel, zeg maar heel veel, bijkomende kosten.

  Terwijl men in de Europese gemeenschap en Cap Verde, wel een Nederlandse ziektekosten verzekering kent, moet men het in de rest van de Wereld, zelf maar uitzoeken. Hierop spelen commerciële bedrijven met hoge winsten, subtiel op in. Maar wel ten kosten van de gepensioneerde.

  Als alle gepensioneerde in de Wereld, nu eens allemaal gaan stemmen op de ouderebond en alle gepensioneerde in Thailand lid worden van deze bond, pas dan kan je een vuist maken in Den Haag, want laten we wel zijn, als de ziekenfondsen een contract maken met de regering’s ziekenhuizen hier in Thailand, dan zijn de kosten voor deze ziekenfondsen zeker te overzien.

  Nico

  • Soi zegt op

   Beste Nico, ik ben het roerend met je eens dat ouderenorganisaties als ANBO meer support krijgen van gepensioneerden bv in TH. Daarmee worden zij sterker om ook politiek meer kracht bij te zetten. Alle gepensioneerden hebben mazzel dat een ouderenpartij bezig is in Den Haag, (alhoewel ik niet al te geporteerd ben van de voorman. Deze heeft de schijn het niet al te nauw te nemen met geldstromen.) Jammer! Op Europees nivo zijn wel initiatieven gaande. De meest bekende is die van jaren geleden toen de politiek via juridische procedures gedwongen werd gepensioneerden buiten NL maar binnen EU de mogelijkheid van het behouden van de NL ziekenfonds toe te staan. Dat was een geweldige overwinning. Europees is ook een initiatief gaande om pensioenen buiten NL veilig te stellen. Helaas is op mondiaal nivo niets merkbaar. Zal te maken hebben met afstanden en onmogelijkheden tot contact, alhoewel anno 2015 via het internet (viedeoconferentie bv) die afstanden miniem worden, en contact mogelijk.

   Waar ik het niet roerend met je eens ben is dat men de kosten van een telefoon voor een schoonmoeder betrekt in de algemene leefkosten van een gepensioneerde in TH. Daar kiest iemand zelf voor. Idem als iemand de afbetaling op zich neemt van de afbetaling van een scooter van een werkloze broer, etc. Allemaal eigen keuzes. Kan zijn dat die iemand onder druk wordt gezet, maar ook daar is ie zelf bij. Kortom: er zijn er die eens moeten stoppen met het zich als een doetje te gedragen!

  • Lung addie zegt op

   Als Belg kan ik me moeilijk inlaten met het AOW/Pensioen systeem en de maatregelen van de Nederlandse regering. Doch als ik de reacties lees stel ik toch wel bedenkingen. Waarom ook de Nederlandse regering niet verantwoordelijk stellen voor het feit dat voor de Nederlandse Thailandbewoners het bier, de wijn, de bitterballen, de pindakaas …. zo duur is. Dat de soms 30 – 40 jaar jongere echtgenote geen inkomen meer heeft daar ze niet meer in een bar kan werken. Dat de buffalo ziek of gestorven is, dat de schoonbroer veel geld nodig heeft om een sextransformatie te betalen, dat de schoonzus wegens drugsgebruik in de gevangenis zit, dat schoonvader, met een stuk in zijn kraag, zijn auto naar de verdommenis gereden heeft. Misschien moeten ze een speciale index voor Nederlandse expats in Thailand invoeren en met al deze zelfgezochte omstandigheden rekening houden om deze mekkeraars tevreden te stellen zodat hun AOW/Pensioen tijdig kan aangepast worden aan de zeer dure leefomstigheden in Thailand. Ga eens bij jezelf ten rade en vraag je af wie werkelijk verantwoordelijk is voor het feit dat velen hier een inkomen hebben welke veelvouden zijn van de mondale bewoner van het land waarin je nu vertoeft en vinden dat het allemaal onrechtvaardig en ontoereikend is.

   Lung addie

 5. BramSiam zegt op

  Relatief gezien t.o.v. andere bevolkingsgroepen hebben Nederlandse pensionado’s het vrij goed omdat velen een pensioen er naast hebben en/of een eigenhuis. De Nederlandse overheid is dit in een rap tempo aan het corrigeren. Verder heeft deze overheid er weinig belang bij als burgers zich onttrekken aan het Nederlands belastingregiem door in het buitenland te gaan wonen. Dit is niet onlogisch want de AOW rechten zijn in Nederland opgebouwd en te danken aan de het sociaal paradijs dat vooral onder invloed van vakbonden en linkse regeringen in het leven is geroepen.
  Het is daarom niet verstandig er van uit te gaan dat de overheid zal opkomen voor de problemen van burgers die zich bewust onttrekken aan hun invloed door zich in het buitenland te vestigen. Wie dat doet moet er dus voor zorgen voldoende gewapend te zijn tegen nadelige veranderingen in de voorzieningen uit het vaderland, want noch Nederland, noch Thailand voelt zich gehouden je een zorgeloos bestaan te bieden. Dat mopperaars het over zichzelf afroepen lijkt me geen juiste stelling. Het interesseert de overheid weinig of er wel of niet gemopperd wordt. Het tij is aan het keren en het is aan de pensionado om zijn/haar bakens te verzetten.

 6. Sir Charles zegt op

  ‘Ook niet dat de gepensioneerde als wandelende ATM gezien worden in Thailand en dus ook wel even de schoolkosten voor de kids kunnen betalen en de telefoon rekening van moeders, en o ja de afbetaling van de scooter voor de werkeloze broer, enz’

  Het is toch flauwekul om die bijkomende kosten ‘Den Haag’ aan te rekenen. 🙁
  Eh ja dát is zeuren en klagen.

 7. jacques zegt op

  het is altijd hetzelfde liedje als dit onderwerp ter sprake komt zoveel mensen zoveel meningen dat zal nooit veranderen. ieder praat vanuit zijn eigen situatie en er is bij sommigen weinig begrip voor anderen.vaakzijn dit de mensen die het financieel niet slecht hebben en makkelijk kunnen praten in dit verband. zaak is wel dat de overheid zichzelf telkens weer overtreft met het nemen van maatregelen in tegenspraak met gedane beloftes in het verleden. de overheid is totaal onbetrouwbaar en dat komt mede doordat de democratie niet werkt. er zijn te veel politieke partijen, onstaan doordat bepaalde groeperingen zich niet vertegenwoordigd voelden. we hebben genoeg aan een partij die het volk vertegenwoordigd in al zijn geledingen. ik zit nog te wachten op de maatregel voor het instellen van twee nederlandse paspoorten. een voor de nederlanders in nederland en een voor de nederlanders in het buitenland.het laatste paspoort is dan van minder waarde want wij zeker hier in thailand zijn de weglopers en kunnen wel met minder af.daar hebben wij wel recht op. hulde aan diegene die de regering hebben gekozen en hopende dat ze zelf ook niet de deksel op de pot krijgen. leve europa want dat is het beste was ons is overkomen en het ergste moet nog komen tenzij er eens op de remgetrapt wordt

 8. Leo Th. zegt op

  Soi, je hebt de puntjes op de i gezet! De uitkomst van het onderzoek van de universiteitsbureau’s wees uit dat het inkomen van gepensioneerden van 2008 tot 2013 met 6% verminderd was. Ook na deze periode zijn de pensioenen niet verhoogd en dat lijkt er voor de toekomst evenmin in te zitten. Sommigen vinden dat gepensioneerden daar beslist niet over mogen klagen, ze moeten stil in een hoekje blijven zitten en verder hun mond houden. Maar, zoals jij terecht opmerkt, klagen die mopperaars op gepensioneerden zelf maar al te graag, met name over het feit dat de AOW-leeftijd verhoogd wordt. Anderen menen dat de gepensioneerden van nu al hun hele leven hebben “geprofiteerd”, waar ze dat vandaan halen is mij een raadsel. “Schoolreisjes” en examenafscheidsfeesten naar het buitenland, merkkleding, I-pads, tablets, een nieuwe scooter op je 16e, etc. hadden wij niet, hooguit een 2e hands Puch met zelf verdiend geld uit bijbaantjes. Jaloers ben ik beslist niet, tijden veranderen nu eenmaal. Net zoals heel veel van mijn leeftijdsgenoten (66 jaar jong) ben ik rond mijn 17e gaan werken en gelukkig heb ik dat 48 jaar mogen doen en kunnen sparen voor mijn pensioen. In eerste instantie thuis blijven wonen, met zijn zessen in een piepklein huis, was vanzelfsprekend want ook toen was er woningnood. In je vrije tijd een avondstudie volgen om wat meer te bereiken was ook doodgewoon. In 1974 een huis gekocht voor 65.000 harde guldens, dus gezien de gemiddelde verdiensten voor die tijd van zo’n 800 gulden p/m beslist niet voor een habbekrats. De waarde van 65.000 gulden van toen staat nu gelijk met ongeveer 92.000 euro (zie http://www.iisg.nl). Hypotheekrentes van boven de 10% waren geen uitzondering en vanwege de hoge rentes waren de pensioenpotten ook flink gevuld. Sommigen pensioenfondsen werden geplunderd, o.a. het ABP door de regering. Nu is de rente laag en, hoewel door goede beleggingsresultaten de potten voller dan ooit zijn, worden vanwege de door de regering opgelegde rekenmethodes de meeste pensioenen niet meer geïndexeerd.
  Daar zijn de huidige gepensioneerden de dupe van maar uiteraard ook de toekomstige pensioengerechtigden. Dus wij zouden niet tegenover elkaar moeten staan maar juist schouder aan schouder om in ieders belang de pensioenen jaarlijks geïndexeerd te krijgen! Ben het ook met Soi eens dat er een verkeerd beeld bestaat over pensionado’s in Thailand. Een enkeling zal wellicht in weelde leven maar de meesten zullen toch rond zien te komen van hun AOW en gemiddeld pensioen. Zielig? Neen, beslist niet! Vanwege uiteenlopende redenen is voor Thailand gekozen en dat hoeft niet altijd een materiële keuze te zijn.

 9. David H. zegt op

  Als Belg kan ik geen commentaar op NL toestanden geven , behalve een verdediging tegenover het altijd Thailand keuze vitten , mijn moeder kon haar BE. pensioen wat extra waarde geven door naar het toen nog goedkope Spanje te verkassen , kleine 24 uur met de Europabus om daar ,of terug te geraken voor minieme kost , nu moet je daar niet meer als modale pensionado naartoe wegens hun euro invoering , dus blijven alleen de verre landen nog binnen de marge . Waar kun je nog goedkoop naartoe buiten SEA ? Ah ja de Balkan landen of oost Europa ….. enige liefhebbers…?

  Dit ter verdediging van de Thailand keuze , en niet altijd om de goedkope sex , want die heeft een aanhangels ( familie ) dat heel duur kan uitvallen meestal!

 10. Cor van Kampen zegt op

  Nou lig ik er persoonlijk niet wakker van wat mensen schrijven (ook in het vorige artikel “Nederlandse gepensioneerde). Mensen die in Nederland wonen hebben een vooroordeel over gepensioneerde
  mensen die in Thailand wonen. De meeste komen met een volkomen niet onderbouwd verhaal.
  Veel gepensioneerde hebben huizen met zwembad. Hebben in Nederland hun huis verkocht VOOR 4 X
  DE WAARDE VAN DE AANKOOP, enz. Ik woon hier en ik kan daar over oordelen. Het is allemaal niet zo mooi als degene die in Belgie of Nederland achter de computer zit en ook eens eens met met vakantie in Thailand is geweest. Erger nog die er zelf nooit geweest zijn. Kunnen toch op het blog een reactie plaatsen.
  Ik vind het belangrijk wat de gepensioneerde die in Thailand wonen te vertellen hebben.
  Klaagzang over de generatie die nou tot hun 67 ste moeten werken moeten bij hun hun zelf te biecht gaan.
  Onze generatie ( die met die eigen huizen en natuurlijk veel meer huurwoningen) zoals mijn vader en ik
  hebben gevochten voor een beter leven. In het begin bestonden er geen vakbonden Staken tot het bittere
  einde. Bijna geen eten meer. Alles wat onze generatie heeft opgebouwd word nu afgebroken.
  Zijn die figuren die nou tot hun 67 moeten doorgaan wel eens de straat op gegaan?
  Laat ons in Thailand lekker met rust. Mijn opa zij altijd, heb ik jou wel eens om een snee brood gevraagd? Als laatste wil ik nog toevoegen dat heel veel gepensioneerde (zoals ik) nog gewoon belasting betalen in Nederland.
  Cor van Kampen.

 11. Ruud zegt op

  In UK zijn ze met AOW uitkering eerlijk !! Elk jaar krijg je opslag die afhangt van 3 factoren waarvan het hoogste percentage wordt toegekent . 1/ CPI Consumer price index 2/ Average increase of earnings percentage 3/ 2,5% Dus je hebt minimaal 2,5 % te pakken en zeker geen vermindering. ! Waarom kan dit niet in Nederland ?? Omdat in Nederland er te veel partijen zijn die allemaal een andere richting op willen of wel Partij politiek niet in het belang van het volk denkend , in tegendeel, altijd wordt er maar gedacht van waar kunnen we wat afromen en dan wordt er al snel aan de Aow’ ers gedacht die toch geen verweer hebben .Eigenlijk zijn we maar een miezerig volkje wat dat betreft !

 12. janbeute zegt op

  Gelukkig heb ik de bui in het verleden al zien aankomen .
  Dit mede ook door advies van mijn vader en een oude buurman van mij , die zijden toen al zorg zelf voor je financieele reserve voor later als je ouder wordt .
  Dit was toen niet tegen dovemans horen gezegt .
  Heb veel gespaart ed , ook met levensverzekeringen veelal op lange termijn .
  En inderdaad nu zie je het , al de sociale ouderdoms spelregels van toen worden nu veranderd .
  Alleen ten nadele van je .
  Als simpel voorbeeld de verhoging van 65 naar 67 jaar voor de AOW .
  Betekent wel dat je alleen al daar door , weer 2 jaren langer op je eigen vet moet kunnen teren .
  Inderdaad wil je nu nog in Thailand kunnen overleven op een normale manier van levenswijze dan is AOW en een klein bedrijfspensioen bij lange na niet toerijkend meer .
  En dan heb je ook nog eens te maken met de koers valuta schomelingen erbij .
  Ook hier moet je geld voor vrijmaken ( sparen op een Thaise bank ) om je in te dekken , zo als nu door de lage Euro koers .
  Ik denk dan ook dat enkele landgenoten het op dit moment niet al te breed hebben hier in Thailand .
  En het ergste moet nog komen met het bezuinigings beleid van de heden en laatste Nederlandse kabinetten .

  Jan Beute .

 13. Ivo zegt op

  ik ben bang dat tegen de tijd dat ik met pensioen kan het pas op 70jarige leeftijd is (duurt nog 22 jaar) en we toch echt goed gespaard moeten hebben zeker als zelfstandige. En of je tegen die tijd nog redelijk goed uit bent in Thailand is maar de vraag zeker als je ziet hoe veel duurder Thailand is geworden in de afgelopen 10jaar, kon wel eens gaan tegenvallen…

 14. mr. J.F. van Dijk zegt op

  Ik wil hier even opmerken dat voor de AOW premie is betaald en dat men dan op zijn minst kan verlangen, dat de betaalde premies worden terugbetaald. Dit wordt niet gedaan o.k. maar dan wel de uitkering. Ik kan mij herinneren, dat in de 70er jaren met hel en verdoemenis de premie voor de AOW werd geïncasseerd en ook om deze reden vind ik het niet meer dan normaal, dat de uitkering gewoon wordt uitbetaald. Maar ja, hieraan gaat men in deze tijd voorbij omdat de roversbende in Nederland de bevolking alzo heeft geïndoctrineerd, dat ook op de AOW kan worden gekort ten gunst van een zooitje bootvluchtelingen, waaronder zich de IS bevindt, zonder paspoort en zonder visum binnenkomen en dan nog bergen geld naar Griekenland over te hevelen om het idee fixe van een Verenigde Staten van Europa te proberen te verwezenlijken. Dit is volslagen onhaalbaar gezien de verschillen in cultuur, taal, economische situatie in de landen enz. Voorts wil ik opmerken, dat de Nederlandse ziektekostenverzekering peperduur is omdat in de premie een stuk belasting is verwerkt. Beter is het om gewoon een Thaise of andere buitenlandse verzekering af te sluiten en ook de polisvoorwaarden goed te bestuderen. Ik denk, dat men dan goedkoper uit is.

 15. Monte zegt op

  Het valt me wel op dat elke week wel iets over aow, pensioenen en kosten van levensonderhoud wordt geschreven op dit blok. Waarom ? geen idee. Het lijkt wel of men het niet gunt dat nederlanders hun geld , waar ze hun leven lang voor hebben gespaard en recht op hebben nu willen afpakken. Het is geen klagen , het is waar we recht op hebben. Het heeft niks met afpakken van een ander te maken. Kijk maar eens naar andere landen. die hebben wel een basis ziektekosten verzekering en kunnen altijd terug als er een grote operatie nodig is. Nou als nederland dat niet wilt, moet men ook van onze spaarcenten afblijven. Daarom vraag ik thailand blog ook, om niet elke week over aow of en pensioenen en of belasting te praten.
  Persoonlijk denk ik dat een blog er is om elkaar te helpen en niet om steeds elkaar af te vallen. Hou het een thailand blog en geen scheldblog vanuit nederland

 16. SAn to zegt op

  Weer over aow, gisteren over de prijzen en morgen over de belastingen?
  Langs alle kanten probeert men de buitenlandganger te pakken. Laten we als immigrant eens voor elkaar opkomen en niet elke keer alles vertellen, want hier zitten veel mensen die ons als thailandganger uitlokken. Een gepensioneerde in nederland klaagt, is geen klagen, is recht hebben op en mag men dan wat zeggen? Zelfs mensen die nooit in thailand zijn geweest praten over alles mee.
  Nederlanders laten over zich heen lopen.
  Geven ons aow weg aan de zuidelijk landen in europa. en dan mag men niks zeggen.
  dus zeer oneens met de stelling. Dit is weer een vorm van weer meer te weten komen van de gepensioneerde in thailand
  ff voor de Nederlanders in Nederland, momenteel gaan er vele farangs terug omdat de koers van euro / bath niet goed is.

 17. marcus zegt op

  Ik zie om me heen twee soorten pensionada’s

  1. De expat die gebeleven is. In de regel met een goed begrip van het land, een spaarpot en een pensioen, niet zijnde zijn AOW wat vaak voor hem heel oneerlijk beknot is door het werken in het buitenland.

  2. De gelukzoeker met heel vaak beperkte middelen , soms zelfs alleen een AOWtje. Daaronder dan ook nog vaak, tweede, derde of nog vakere starters met trijntjes in Holland die ook aan hem proberen te hangen. Dan denk ik wel eens aan de bekende ezel en de steen.

  Wat de gelukzoekers betreft, en je ziet ze vaak op dit bord, vraag je je af wat ze zich op de hals halen. Een goedkoop huisje en dan IN THAILAND (?) een hypotheek proberen te krijgen van de bank? Bank narges zijn onbeschoft hoog hier. http://www.kasikornbank.com/EN/Personal/Loans/KHomeLoan/Pages/KHomeLoanKasikorn.aspx
  6.5 of meer % en dan ook nog huis chanoot bij de bank en dat terwijl je maar met de grootste moeite 2% krijg voor deposito’s.

  Ik denk ook dat die heel lage Kuh Teow vorm van leven hier in Thailand te veel opgehemelt wordt. Op die manier leven geeft een heel andere betekenis van het gezegde “aan lager wal raken”. Met iets van 1500 euro te verhappen , niet doen, blijf maar fijn in Holland met sociale vangnetten en kom eens per jaar op een prikkie voor twee weken naar Thailand.

  De slimme, die aan het het drakonische belasting stelsel en stelselmatig betuttelen in Holland geen boodschap heeft vertrekt “met der woon” en is slim genoeg nergens belasting en andere poepelegein te betalen. Ik val vaak van mijn stoel als ik zie hoe men zich in allerlij bochten wringt om toch maar vooral belasting in Nederland of Thailand te blijven betalen. Wees toch niet zo dom.

  Neem nu de ziekte verzekering. Zware operaties kosten in Thailand een paar honderd duizend baht, een stint bvb. Nu heb je mensen die zonder met de ogen te knipperen 300, en wel 500 euro per maand aan een health verzekering betalen die een premie gebaseert op west europese ziekenhuis prijzen hanteert. Mijn Bupa, nodig voor werk contracten , USA bezoeken, ga ik stoppen want ze gaan maar door tot 70 jaar en verhogen de premie elk jaar flink voor de grote klappen verzekering , hospital only. nu naar 62.000 baht per jaar, volgend jaar 75.000. Kijk als je 4 jaar premie opspaar dan kan je heel wat aan ziekenhuis kosten uit die pot betalen. Ben ik nu de enigste die dit zo ziet? 400euro per maand , 200.000 baht per jaar????

  Maar terug naar het onderwerp, niet mopperen over pensionada’s want dit is vaak verhulde jaloezie

  • Lung addie zegt op

   Beste Marcus,
   ik weet niet waar jouw cijfers op gebaseerd zijn, doch ik vind ze niet kloppend en zeker overdreven. 1500Euro/maand te” verhappen” : niet doen. Ik woon reeds geruime tijd in Thailand en met 1500Euro/maand kan ik hier heel zorgeloos leven. Ik heb wel een appeltje voor de dorst en zit niet elke dag van de ochtend tot de avond in de bars. Ik woon landelijk en buiten al het stadsgewoel, kort bij zee dan ook nog.
   De ziekteverzekering van 75.000THB/jaar. Ik ben ook een 60 plusser doch zo een bedrag heb ik nog niet moeten betalen, ik betaal zelfs nog niet de helft van wat jij schrijft of bedoel je hiermee voor jezelf EN je echtgenote? Bij welke maatschappij ben jij terechtgekomen? Nochtans, de dekkingssom welke mijn verzekering garandeert is niet van de minste, ruim voldoende…
   Geef de mensen correcte informatie

   Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website