Iedereen is het er wel over eens: Drankrijders moeten worden aangepakt en het is goed dat de Thaise overheid er wat aan doet. 

Maar om burgers die in overtreding zijn voor een militaire rechtbank te laten verschijnen gaat wel erg ver. Zoiets druist zelfs in tegen de universele rechten van de mens.

Voor wie het nog niet weet, hierbij de bewuste passage in Pattaya One:

“Fines of up to 20,000 Baht and prison terms of up to 30 days can be imposed on drink-drivers and this year the Army has been told to participate in checkpoints in Pattaya and offenders will have to answer allegations of drink-driving in Military and not Civilian Courts.”

Bron: http://pattayaone.net/pattaya-news/220146/pattaya-police-focus-on-drink-drivers-over-festive-period/

‘This is Thailand’, maar dit lijkt mij niet de juiste aanpak. Wat vinden de lezers hier van?


Video: Pattaya Police focus on drink-drivers over Festive period

Bekijk hier de video:

[youtube]https://youtu.be/hrxMUPPdmHo[/youtube]

22 reacties op “Stelling v/d week: Militaire rechtbank voor drankrijders is absurd”

 1. Jacques zegt op

  Ik denk dat het van belang is hoe je naar de controle situatie kijkt. Kennelijk is het in Thailand mogelijk c.q nodig ook militairen in de zetten bij de controles op alcohol rijders. Wie doet er wat op welke wijze. De koninklijke marechaussee in Nederland doet wel dit soort controles in haar bijstand taak met de politie en zelfstandig op de groep militairen. De militairen worden dan berecht door de militaire rechtbank en burgers door de burger rechtbank. Waarom in Thailand burgers ook worden berecht door de militaire rechtbank is voor mij niet duidelijk. De wetgeving voor militairen wijkt vaak af ten opzichte van de wetgeving voor burgers. Vaak worden er zwaardere straffen opgelegd en dan zou dit niet een juiste wijze zijn als dit ook zo zou uitvallen.

 2. David H. zegt op

  Alle mooie woorden ten spijt , en wij er niet zoveel last van hebben , mogen we toch niet vergeten dat we hier nog steeds onder een militaire junta leven , ook al dragen ze nu burgerkleding ….
  Dus kunnen ze doen wat ze willen , alle burgerwetten zijn nu onderdanig aan militair goeddunken .

  Trouwens die drankcontroles zijn hier wel hoognodig ,en een Thaise cel kan je misschien wel tot geheelonthouder maken als die gevangenis omstandigheden kloppen….

 3. Gringo zegt op

  Sorry hoor, ik vind het maar een zeurstelling!

  Gewoon niet drinken als je aan het verkeer gaat deelnemen en je hoeft je geen enkele zorg te maken over een eventuele militaire rechtbank.

  We kunnen zo wel overal een probleem van maken, hou op, zeg!

  • Mark zegt op

   Gewoon niet drinken als je aan het verkeer gaat deelnemen……probeer dat de Thai maar eens wijs en/of duidelijk te maken.

  • Cary zegt op

   Helemaal met je eens Gringo. Alcohol en rijden gaan niet samen, niet in Thailand en nergens in de wereld. Discussies over het al dan niet voor moeten komen voor een militaire rechtbank of een burger rechtbank …. wat maakt het uit. Het feit dat je gepakt wordt met drank op achter het stuur is op zich al erg genoeg. En verwijzen naar gedrag van de “Thai” is niet op zijn plaats, heeft hier niets mee te maken.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Indien in een land de staat van beleg is afgekondigd, is het gebruikelijk dat burgers voor militaire rechtbanken kunnen verschijnen.
  Indien de staat van beleg is opgeheven, zul je daar wat anders op moeten verzinnen, in casu het bekende en beruchte artikel vierenveertig.
  Hierover heeft de vermoedelijke bedenker zelf gezegd dat je je niet druk hoeft te maken. Als je niets verkeerd doet, hoef je nergens bang voor te zijn.

 5. Henry zegt op

  Gezien de jaarlijkse honderden doden en duizende gekwetsten gedurende het eindejaar en de TE grote toegeeflijkheid (5555555) van de lokale en andere politie. Is het alleen maar aan te moedigen dat het leger deze aktie in eigen handen neemt.

  Deze maatregek is alleen van toepassing in Pattaya. Elders in Thailand neemt het leger gewoon de auto in beslag, die na de nieuwjaarsperiode vrijgegeven word.

 6. NicoB zegt op

  Niks absurds aan, drinken, te veel drinken, zuipen en aan het verkeer deelnemen, het hoort niet bij elkaar, welke rechtbank ook, aanpakken die mensen die het leven van anderen bewust in gevaar brengen en bewust het risico op een veroordeling door een militaire rechtbank nemen. Gezopen? … van de weg halen.
  NicoB

 7. Gerard zegt op

  Mij komt het over dat de boetes nu in militaire handen vallen en niet bij de politie.
  uiteindelijk draait het altijd om waar het geld terecht komt.

  • Cary zegt op

   Waar het “ECHT” om draait Gerard is dat je niet hoort te drinken en daarna te gaan rijden.

 8. eduard zegt op

  Ik vind een groter probleem dat ik ondervonden heb dat de blaasinstrumenten niet geheel betrouwbaar zijn. Een keer meegemaakt ,had ik helemaal niks op en het instrument gaf aan dat ik teveel op had .Daar ga je dan naar het politieburo. Je bent helemaal machteloos. Het duidelijk maken dat ik niks gedronken had ,maakte totaal geen indruk. Gelukkig zag ik een vroegere buurman, die toevallig dienst had in soi 9. 5 minuten later kwam hij terug met een hogere en mocht opnieuw blazen, toen werd het duidelijk dat ik niks gedronken had en werd vrijgelaten. Vraag me nog steeds af als hij geen dienst had gehad, hoe het dan afgelopen zou zijn. Ik lees ook al dat ze je rijbewijs en auto af kunnen pakken. Ik vind het veel te ver gaan.

 9. BramSiam zegt op

  Ik zou toch graag een wat andere aanpak zien, zodat het ook effectief wordt. Nu is het een soort negatief lot uit de loterij. Een heel lage pakkans met een extreem hoge straf.
  Een zekere tolerantie van enkele drankjes lijkt me wenselijk. De meeste mensen zijn nog volledig toerekeningsvatbaar na drie biertjes. Er zou echter veel meer gecontroleerd moeten worden om het gedrag te veranderen. Het richt zich nu vooral op snel geld verdienen door de overheid. Voor een Thai is het op deze manier een noodlot dat niet te voorkomen valt, zodat hij gewoon blijft doordrinken. Buiten de bekende toeristenoorden wordt ook veel minder gecontroleerd als ik de Thais mag geloven die ik daar spreek. Overigens zou het nog mooier zijn als het soms merkwaardige gedrag in het verkeer van mensen die niet gedronken hebben ook wat meer werd aangepakt.

 10. Willem zegt op

  Neen hoor, absoluut niet tegen de rechten van de mens. Dat Thai toegestaan wordt elk jaar duizenden verkeersdoden te maken: dat pas is tegen alle logica. De politie licht met alles de hand, dus laat het leger het dan maar doen. En niet alleen tijdens deze week van “seven dangerous days”, ook gedurende de rest van het jaar.

  • riekie zegt op

   Helemaal mee eens willem ze moeten elke week controleren vind het een goede zaak

   • joeri zegt op

    Niet elke week, maar 7 dagen op 7. Boetes kunnen niet streng genoeg zijn. Als wij uit eten gaan, drinke ik altyd een paar flessen bier. Moment dat we toekomen is het eerste wat ik doe de autosleutels aan mijn Thaise vrouw geven. En als ik het niet heb gegeven doordat zij bv al
    uitkijkt naar een goede tafel dan is het eerste wat ze vraagt, de autosleutels, als we aan tafel zitten.

 11. Thailand John zegt op

  Ik vind de controles heel goed en de boetes ook. Maar er moet ook gerechtigheid zijn. Dus wanneer iemand volgens de blaastest te veel alcohol heeft gedronken dan zou men een bloedtest moeten doen en die kan echt bewijzen dat iemand teveel op heeft.Er wordt terecht melding gemaakt dat de blaasapparaten niet altijd even accuraat en goen zijn. daarom worden in veel landen na een positieve blaastest een bloedproef gedaan.dat is eerlijk en recht vaardig.Maar het allerbelangrijkste glaasje op laat je rijden.
  En als het dan prijs is , ja dan is het eigen dommigheid en moet je verder niet zeuren.Maar voor burgers moet een gewone rechtbank mogelijk zijn en de militaire rechtbank voor de militairen. maar daar heb ik niets over te zeggen, want ik ben maar gast in dit land.

 12. Johan zegt op

  De bestuurder weet donders goed dat met drank op rijden FOUTE BOEL IS. Het smoesje van: ach 1 biertje kan geen kwaad. Kwats, smoesjes. Stoer doen. Sorry niet rijden met alcohol, heel simpel!!!!

  Kan in Canada, USA, Duitsland, Zwitserland , Australië ook niet en al die andere landen in de wereld.

 13. Leo Th. zegt op

  Reageerders die het niet uitmaakt voor welke rechtbank burgers in dit geval moeten voorkomen, hanteren het argument dat de politie haar taken niet bekwaam uitvoert. Volgens mij zijn opsporing van strafbare feiten door de politie, wel of niet met behulp van militairen, en het berechten daarvan 2 verschillende zaken, ook wel scheiding der machten genoemd. In een geciviliseerde maatschappij kennen wij de Trias Politica, de wetgevende macht, uitvoerende macht en rechterlijke macht. In Thailand is er nu geen scheiding en zijn al deze 3 machten in handen van de militaire junta. Natuurlijk is het leed dat een verkeersdeelnemer onder invloed van alcohol kan veroorzaken verschrikkelijk maar dat geldt ook voor andere geweldmisdrijven of drugsgerelateerde misdrijven en mag geen leidraad gaan vormen dat een burger voor een militaire rechtbank moet verschijnen. ‘Gringo’ noemt het een zeurstelling (je kan overal wel een probleem van maken), ben ik niet met hem eens. Verantwoording afleggen voor een onafhankelijk rechter is van essentieel belang voor een rechtsstaat. De ervaring van ‘Eduard’ met het niet juist werken van het blaaspijpje doet je ook even bibberen. Een Thais familielid van mij moest dit jaar bij een verkeerscontrole op drugsgebruik zijn plasje inleveren. Heeft hij wel vaker moeten doen (ik was er zelf éénmaal bij) maar nu moest er ter besparing door meerderen van voor hem onbekende personen in één potje geplast worden! En toen bleek dat iemand inderdaad drugs had gebruikt werden zij allen aangehouden. Gelukkig voor hem was iemand op het politiebureau voor rede vatbaar en mocht hij opnieuw, en nu alleen, plassen waaruit bleek dat hij geen drugs gebruikt. Heeft natuurlijk niets met de stelling te maken. Al met al vind ik dat een burger ongeacht de ernst van het feit niet bij een militaire rechtbank thuishoort. En los daarvan, als de politie haar werk niet goed zou doen moet daar meer in geïnvesteerd worden.

 14. Wallie zegt op

  Aangezien het Thaise politiecorps veel corrupte medewerkers heeft is het van de Thaise regering een goed idee om het leger er bij te betrekken. Een hoop Thaien prutsen wat af in het verkeer waardoor de politie geld incasseert die niet op de daarvoor bestemde plaats terecht komt.

  • Leo Th. zegt op

   Van oudsher verdienden politieagenten in Thailand een schijntje en werd er door de versnipperde regering vanuit gegaan dat zij op “creatieve” wijze hun inkomsten bij elkaar zouden scharrelen. Nu heet het corruptie, maar dat is niet alleen voorbehouden aan de politie. Op veel grotere schaal vond dit plaats bij o.a. politici en overige ambtenaren, waaronder ook legerofficieren( de goeden niet ten na gesproken). En degenen die denken dat Prayuth hier zomaar een eind aan heeft kunnen maken is wel erg naïef. Op dit blog lees ik ook steeds maar weer dat er visa-bureau’s zijn die naar het schijnt op eigen houtje bepaalde onkosten in rekening brengen bij het verlengen van een visum.Ook in Nederland is corruptie wijd en zijd verbreid in de samenleving, denk daarbij aan de bouwfraude en regelmatig lees ik dat er bij een aanbesteding van politie- of legeronderdelen steekpenningen in het geding zijn geweest. Ook prins Bernhard heeft er destijds flink wat aan over gehouden. Nu zijn wij Nederlanders kampioen met het vingertje wijzen naar anderen maar ik denk dat velen van de veelvuldig of permanent in Thailand verblijvenden ook wel met ‘corruptie’ te maken hebben gehad. Ik niet uitgezonderd, werd bv. in Bangkok aangehouden omdat ik met de auto een onterechte U-turn had gemaakt; had de keuze om onderhands 200 Bath te schuiven of me te vervoegen bij een politiebureau en daar na lang wachten een veel hogere boete te voldoen. Waar zou u voor kiezen? Maar ja, daar gaat de stelling van de week niet over en mijn mening is dat het wel degelijk van belang is de zaken voor burgers en militairen gescheiden te houden. Vandaag zijn het de overtreders met (te veel) alcohol op die voor een militaire rechtbank moeten verschijnen en morgen zijn misschien de prostitutie bezoekers aan de beurt, want dat is officieel ook niet toegestaan in Thailand. Overigens gaat het niet over de opsporing door militairen, ben op mijn trips door Thailand talrijke malen gecontroleerd bij een door militairen bemande wegblokkade, maar over de vervolging bij een overtreding of het begaan van een strafbaar feit voor een rechtbank.

 15. Hendrik Keestra zegt op

  Een ‘zeurstelling’ dan wel onzin die niet op ons (wij zijn beschaafd en drinken/rijden niet) van toepassing is..??

  Kennelijk daalt het moreel besef van de ‘farang’ evenredig snel aan de manier waarop het leger de macht overneemt en elke scheiding daarvan negeert.

  Geef die kortzichtigheid toch op en bekijk de situatie zoals ze zich voordoet!
  Immers: vandaag de Thai, morgen jij…

 16. Roy zegt op

  Dat men dan maar eerst hun apparatuur laat controleren.Ik ben al 2 maal gecontroleerd en had geen druppel alcohol gedronken.De eeste test brande er een rood lampje op zijn toestel dus ik was positief?
  De agent er op moeten wijzen dat naast dat lampje battery stond geschreven en toen viel zijn Bath.
  De 2 controle eerst was ik dronken? met het eerste toestel en heb dan gevraagd naar een 2 de toestel
  en kon ik mee naar het bureau. 3u later was er dan een 2 de toestel en ik blaas negatief.
  Uiteindelijk heb ik 1000 bath moeten betalen omdat ik volgens hun ondertussen nuchter was geworden.
  de eerste prijs was 5000 bath dus stevig moeten afbieden en met een bonnetje.
  In Belgié bel ik mijn advocaat om zulke zaken op te lossen in Thailand sta je er alleen voor.
  De controle laten uitvoeren door het leger vind ik goed want de politie is veel te corrupt.
  De militaire rechtbank zou toch eigenlijk wel anders geregeld moeten een soort politierechtbank misschien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website