Om de aanvraag voor een jaarvisum, c.q. verlenging te vereenvoudigen zou het beter zijn wanneer de ambassade in het geheel geen inkomstenverklaringen meer afgeeft. Een verklaring van een Thaise bank zou in principe net zo goed, eigenlijk beter, moeten zijn. Let wel, het gaat hier niet om de deposito van 800.000 baht verklaring, maar om de maandelijkse 65.000 baht verklaring.

Veel Nederlanders krijgen ieder jaar visum problemen omdat de ambassade alleen een inkomensverklaring over het Nederlands inkomen wil afgeven. Wanneer je dus een aantal jaren in het buitenland hebt gewerkt zit je met een fors probleem. Het vreemde is dat de Nederlandse belastingdienst echter wel het inkomen wil weten wat je in het buitenland ontvangen hebt. Meten met twee maten….?

De makkelijkste oplossing zou zijn als de ambassade helemaal geen verklaringen meer afgeeft. Dat is minder werk voor ze en zorgt voor minder kosten voor de aanvragers. Het zou beter zijn dat de Thaise immigratiedienst dan ook de bankafschriften zouden accepteren van de eigen banken, die als voordeel hebben, dat ze ook nog eens in het Thais zijn opgesteld.

Wie die verklaringen niet kan aangeven, is hier kennelijk niet legaal. Met de ander mogelijkheden kan nog altijd gesjoemeld worden.

Vandaar de stelling: “Niet de ambassade maar de Thaise bank zou een inkomensverklaring moeten afgeven!”

Ben je het eens of oneens met de stelling, reageer dan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Stelling v/d week: Niet de ambassade maar de Thaise bank zou een inkomensverklaring moeten afgeven!”

 1. Nicky zegt op

  Volledig mee oneens. Wij zijn dan wel Belg, maar niet al ons inkomen word naar Thailand gestuurd. Ons pensioen word op de Belgische bank gestort. Wij betalen dus ook veel met onze EU creditcard. Alleen vaste kosten die ieder maand terugkomen staan op de Thaise bankrekening. Wij geven dus ook jaarlijks onze algemene inkomsten op.

  • Rob Huai Rat zegt op

   Inderdaad niet mee eens. Zou alleen mogelijk kunnen met de 800.000 baht op een rekening. Niet iedereen laat zijn volledige inkomen op een Thaise bank storten. In mijn geval stort mijn pensioenfonds op een Thaise bankrekening en mijn AOW wordt op een Nederlandse rekening gestort. In een dergellijk gecal kan de de Thaise bank dus niets doen.

 2. Bert zegt op

  Oneens, evenals Nicky krijgen wij ons inkomen in Nederland en storten dat zeker niet allemaal naar Thailand.
  Een groot deel maken we op buiten Thailand en er zijn maanden dat we zeker geen thb 65.000 in Thaiand nodig hebben.
  Dus voor ons niet, maar het zou misschien goed zijn dat die methode ook toereikend zou zijn.
  Alhoewel dit ook zeker fraude gevoelig is, je stort het geld maandelijks en haalt het er weer af en een maand later stort je dit bedrag weer.

 3. george zegt op

  Volledig mee oneens.
  En om te stellen dat iemand niet legaal bezig is indien hij of zij die verklaring niet kan leveren, gaat me net iets te ver.
  Ik maak gebruik van de combinatie regeling, bank en inkomen. Maar ik zelf stort mijn geld van mijn nederlandse rekening naar mijn thaise rekening, en dat kan fluctueren.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik. zegt.
  Ben gedeeltelijk met je eens.
  Indien er mensen zijn die een buitenlandse inkomen hebben,en die hun inkomen maandelijks storten op een Thaise bank, zegt ik ja.
  Maar er zijn ook mensen onder andere ik, die een Nederlandse inkomen hebben, deze dan laten storten op een Nederlandse bank in Euro,s, zegt ik nee.
  Dan vind ik het gemakkelijk om via een inkomens verklaring van de Ambasade om deze te krijgen.
  Want dan hoeft ik mijn geld ,65000 thaise bath, niet maandelijks over te laten maken naar een Thaise bank.
  Ga ieder jaar voor een paar maanden naar Nederland en neemt dan cash geld mee terug, voor die tijd dat ik hier bent.
  Hans

 5. rudolf zegt op

  niet mee eens…op het Blgisch consulaat is het bewijs van 20.000 euro op een Belgische bankrekening voldoende voor een O visa…

  Bewijs van inkomsten van de 3 laatste maanden (loonfiches, uitkering, …) van minimum 1500€ per maand :
  – Indien geen uitkering: minimum 850.000 Thai Bath op een rekening in Thailand (bewijs mag niet ouder zijn dan 1 maand)
  OF
  – een Belgische spaarrekening met minimum 20.000€ OF een mix van rekeningen (! opgelet: de rekeningen moeten op naam van de aanvrager zijn)

  Opgelet — !! In sommige gevallen kunnen ook een bewijs van goed gedrag en zeden of nog andere bijkomende documenten worden gevraagd door de consulaire diensten !!

  http://www.thaiconsulate.be/?p=regelgeving.htm&afdeling=nl

  • Cornelis zegt op

   Ik denk dat je het verkrijgen/verlengen van een ‘extension’ – hetzij op basis van retirement, hetzij op basis van huwelijk – in Thailand verwart met het in België verkrijgen van een visum. Over dat laatste gaat deze stelling m.i. niet.

 6. Bob zegt op

  Ik gebruik gewoon de jaaropgaven die ik van mijn uitkerende instanties ontvang. M.a.w. heeft helemaal niets met geld te doen. Voor Nederlanders in de omgeving van Pattaya wonenden is de consul van Oostenrijk tegen betaling van ca. 1700 Baht zo’n verklaring af te geven bij overlegging van deze jaaropgaven.

 7. Sake zegt op

  Volledig mee ONEENS!
  Mijn inkomsten komen op een NL bankrekening en de Thaise gebruik ik alleen voor kleinigheden.

 8. ruud zegt op

  Hoe zou een Thaise bank moeten weten wat uw inkomen is?
  Ze kunnen vertellen hoeveel geld er op uw rekening wordt gestort, maar niet wat voor geld dat is.
  Dat kan ook geld zijn van uw spaarrekening, of van de rekening van een van uw kinderen bijvoorbeeld.
  Aabgenomen dat die er zijn.

 9. Taruud zegt op

  Verschillende mogelijkheden afhankelijk van de situatie:

  1. Voor wie een vast inkomen met pensioen en AOW voldoende is, zou een kopie van de belastingaanslag over het voorgaande jaar voldoende bewijs moeten zijn voor Immigration Office.
  2. Voor overige inkomsten zou een afschrift van maandelijks inkomen via de bank kunnen volstaan.
  3. Voor wie 400.000 THB (marriage) of 800.000 THB (pension) op de bank heeft staan is een bewijsbrief van de bank voldoende met een print van de paginas van het bankboekje.

  Het afgeven van de inkomensverklaring via het opsturen van gegevens, retourenveloppe en overmaken van fee voor de Nederlandse ambassade verloopt bij mij overigens tot nu toe goed. Maar het is altijd weer spannend of de inkomensverklaring weer (ondertekend) retour aan komt op mijn adres in Thailand. Er kan best veel mis gaan met al die tussen stappen. Het blijft omslachtig. Volgens mij is het zeker overbodig als je onder situatie 1 hierboven valt. De Nederlandse ambassade zal toch ook wel inzage hebben in de aangiftes inkomstenbelasting via digitale wegen als “Mijnoverheid.nl”?

 10. tooske zegt op

  Ik ben het ook helemaal niet eens met de stelling.
  Voor je inkomensverklaring (visum ondersteuningsbrief heet dat tegenwoordig) moet je bewijs overleggen van je inkomsten. Heb je ook nog inkomen uit bijvoorbeeld Duitsland dan kun je hiervoor een verklaring halen bij de Duitse ambassade, voor een Frans inkomen de Franse enz. enz.
  Aangezien we als Nederlander vooral voorzichtig zijn aangelegd maakt bijna niemand zijn heel inkomen over naar Thailand maar enkel genoeg voor zijn behoefte alhier.
  Het extraatje blijft veilig in Nederland, je weet tenslotte nooit wat er hier gebeurt.
  Laat de ambassade dus maar lekker doorgaan met hun visa ondersteuningsbrief en laat de Thaise banken er a.u.b. buiten.

 11. Alex zegt op

  Absoluut ONEENS!
  Zoals zovelen hierboven wordt mijn pensioen op mijn rekening in NL gestort, en maak ik maandelijks naar mijn Thaise rekening over wat ik denk hier nodig te hebben, of stort extra bij indien ik hoge kosten heb.
  Ik heb in NL ook kosten die daar automatisch worden afgeschreven.
  Slecht idde en in de praktijk voor velen niet uitvoerbaar of bruikbaar!

 12. j p zegt op

  niet mee eens
  mijn pensioen wordt in Belgie gestort en wanneer ik geld nodig heb in Thailand schrijf ik over vanuit Belgie

 13. Callens Hubert zegt op

  Ik weet niet waar je deze heldere ingeving vandaan haalt…?

  Heb ruim geld op de bank in Thailand en Belgie ,maar vind de huidige regeling perfekt !
  Waarom dan een voorstel om dit gebruik te wijzigen …waar zit jou probleem met de verklaring van de ambassade ??

 14. H.L.Boutmy zegt op

  Volledig niet mee eens. Mijn AOW en SVB pensioen worden gestort op mijn bankrekening in Nederland. Alleen wat ik nodig heb laat ik overmaken naar nijn bankrekening in Thailand. Dat is soms meer en soms minder dan die 65.000 baht per maand.

 15. maryse zegt op

  Ook volledig mee oneens!
  Ik ben uitgeschreven in NL maar heb (zolang als dat nog kan) nog steeds daar een bankrekening waar al mijn inkomsten al jaren op gestort wordt. Deze inkomsten bestaan namelijk buiten de AOW uit drie pensioenfondsen en een deposito uitkering. Als ik deze bedragen zou laten storten op mijn Thaise bankrekening zou het mij iedere maand veel kosten aan koerswisseling en handeling, niet in verhouding met de bedragen. Ik kies dus ook liever voor om eens in de zoveel tijd geld uit NL te storten naar de bank in TH.
  Maar daarmee kan de bank in TH. niet laten zien wat mijn maandinkomen is.
  En wat zijn nou de kosten van een inkomensverklaring? Eenmaal per jaar, in Pattaya via de Oostenrijkse consulaat, 1600 Baht!

 16. Laksi zegt op

  Tja,

  De Nederlandse Ambasade schakelde over van een handtekening legalisering, naar een inkomsten verklaring, daar ik op 800 meter van de immigratie kantoor in Laksi woont, had ik alle rekeningen van de SIAM bank uitgeprint en aan het lokale kantoor gevraagd om dit te voorzien van een stempel, dit deden ze (gratis) en zetten op ieder formulier ook nog een handtekening.

  Ik met het stapeltje en alle andere papieren naar het immigratie kantoor.

  Tot mijn verrassing werd het niet geaccepteerd, hoezo? toch een 100% bewijs dat ik iedere maand 65.000 Bhat uitgeeft in Thailand, steeds meer mensen erbij, maar de baas, van de baas bleef erbij, dat ik een verklaring van de Ambasade moet hebben. Het vrouwtje die het verwerkte, vondt dat ik gelijk had, het is een 100% bewijs, dat ik iedere maand minimaal 65.000 Bhat uitgeeft, maar ja de baas, van de baas is ….. de baas.

  Dus ik helemaal van Laksi naar de Ambasade, daar de papieren van de SIAM bank laten zien dat ik 100% meer dan 65.000 Bhat per maand uitgeeft., Reactie van de Ambasade, hier kunnen we niets mee, we moeten Nederlandse afschriften hebben, daarmee kunnen we uw inkomen vaststellen.

  Kon dus weer naar Laksi om de Nederlandse bankafschriften uit te printen en de volgende dag, weer terug naar de Nederlandse Ambasade. Daarna weer achteraan aansluiten bij de immigratie.

  Tja, this is Thailand

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Niemand vraagt toch om te bewijzen dat je maandelijks 65000 Baht of meer uitgeeft ?

   Jouw systeem met bankuittreksels zou anders wel heel eenvoudig zijn. Je haalt 65 000 Baht af tijdens de maand en zet dat er elke maand terug op. Zo werk je steeds met dezelfde 65000 Baht.

 17. Laksi zegt op

  Nu een antwoordt op je stelling,

  Ik ontvang geld op een Nederlandse bankrekening en maak maandelijks geld over naar Thailand, maar ik betaal ook met mijn Nederlandse VISA kaart en dat wordt van mijn Nederlandse bankrekening afgeschreven.

  Dus niet al het geld “loopt” via een Thaise bank.

  Als er twee mogelijkheden zijn tw. de Ambasade en de Thaise bank zal het goed zijn, maar zie mijn bovenstaande, dat werkt (nog) niet in Thailand.

 18. Marion zegt op

  Volledig mee oneens.
  Er zijn zelfs pensioenmaatschappijen, die het pensioen niet naar een buitenlandse rekening willen overmaken!

 19. Puuchaai Korat zegt op

  Beter zou zijn of een verklaring van de ambassade (wat die ook waard is) of overlegging van bankafschriften. De bankafschriften geven mijns inziens een beter inzicht in de inkomsten dan de verklaring van de ambassade.

  Het gaat er uiteindelijk om dat de Thaise autoriteiten moeten toetsen of iemand aan hun norm voldoet. Als zij de eis stellen een verklaring van de ambassade te willen ontvangen is dat hun zaak en hun goed recht. Ze zouden zich beter af kunnen vragen wat die verklaring waard is. Op de Nederlandse verklaring verklaart de ambassade uitdrukkelijk dat ze geen aansprakelijkheid willen dragen voor de juistheid van de gegevens. Als ik zo’n verklaring zou ontvangen, zou ik er dus al geen vertrouwen in hebben. De Thaise autoriteiten lijken de Nederlandse autoriteiten beter te vertrouwen dan andersom. Getuige bijvoorbeeld ook de rompslomp aan formaliteiten en garantstellingen als een Thai naar Nederland wil voor een (korte) vakantie met dat Schengen visum gedoe. Hemeltergend. Verstrek die mensen gewoon een visum op dezelfde basis als Nederlanders die op vakantie naar Thailand gaan. 30 dagen zonder verdere formaliteiten. En handhaaf als er overtredingen zijn. Net als in Thailand. Dan behandel je elkaar op basis van gelijkwaardigheid.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   De Nederlandse ambassade geeft slechts een bewijs af, als het inkomen gecontroleerd kan worden door de NL belastingdienst. Inkomen uit het buitenland telt dus niet mee. Ambassades uit veel andere landen geven geen verklaringen af.
   Voor de ambassade zouden bankafschriften voldoende moeten zijn, uit NL of van elders. In dat geval is de ambassade niet nodig en kan Immigration die bankafschriften controleren, waar ze ook vandaan komen. Een stempel van de bank en een vertaling zouden voldoende moeten zijn. Op die manier heeft iedereen gelijke rechten.

  • H.Nieuwenhuijsen zegt op

   U loopt achter de feiten aan: die clausule dat de ambassade geen verantwoordelijkheid neemt etc etc. staat niet meer op de nieuwe ondersteunings verklaring ( heb net nog even mijn kopie gecontroleerd) en zoals Maarten Vasbinder zegt geeft de ambassade geen verklaring af als zij geen bewijzen van het inkomen ontvangen. Ben het verder ook totaal oneens met de stelling.

 20. Sjaak S zegt op

  Wat een flauwe kul. Je wordt dan gedwongen een bepaald deel van je inkomen naar Thailand te sturen? Ik zit ook ruim boven de vereisten, maar na aftrek van de kosten die ik in Europa heb, zou ik dus niet meer in Thailand kunnen wonen, terwijl ik er goed mee rond kom?
  Hebben we niks meer te doen thuis, dan alleen maar domme dingen te bedenken?

 21. Cees1 zegt op

  Succes probeer jij maar eens om immigratie iets logisch te laten doen.. Al zie je zelf al in de antwoorden hierboven dat het voor veel mensen niet zou werken.En dus niet eens logisch is.

 22. RonnyLatPhrao zegt op

  Stel dat het wel zo zou zijn.
  Hoe moet men de eerste verlenging dan bekomen ?
  Na 2 maand kan de bank toch niet bewijzen dat minstens maandelijks 65000/40 000 Baht op de rekening wordt overgemaakt.

  Maar ik denk dat de stelling weer meer uitgaat van “wij weten het beter hoe het zou moeten”.

 23. janbeute zegt op

  Ik had dit jaar alleen om te kijken hoe ze reageren mijn inkomens verklaring van de Thaise fiscus laten zien .
  Bij de extension van mijn retirement .
  Werdt niet geaccepteerd , dus toen maar weer zo als vroeger de backup uit mijn tas gepakt , letter of the bank plus bankboek en de 800000 bath procedure gedurende 3 maanden .
  Zelfs een FCD account in Euro met meer dan voldoende tegenwaarde dan de 800000 bath en FCD statement letters van meer dan 3 maanden werdt ook niet geaccepteerd .

  Jan Beute .

 24. thaiehans zegt op

  Ben het eens, ik krijg pensioen uit Nederland, België en Frankrijk en moet nu naar de Nederlandse ambassade, de Belgische ( waar ik nu niet meer naar toe ga omdat ze me weigeren een inkomsten verklaring te geven omdat ik geen Belgisch paspoort heb.) De Franse vergeet ik maar voor de 42€ die ik per 2 maanden van hun krijg. Ik moet nu naar de Oostenrijk- Duitse ambassade omdat ik daar ook enkele jaren in een raceteam gewerkt heb maar geen pensioen ontvang, word wel heel vriendelijk behandelt ! Als ik bij de immigration aantoon dat ik voldoende inkomsten per maand heb via de Kasikorn bank word dat niet geaccepteerd.
  Een ander voorstel van mij is dat iedere gepensioneerde buitenlander die 5 jaar alle verplichtingen wat inkomen betreft heeft voldaan en met een politie rapport aan kan tonen dat hij zich noch nooit aan een misdrijf of openbare dronkenschap, rijden onder invloed enz. een visum krijg voor 5 of beter nog 10 jaar zonder elke maand en elk jaar terug te hoeven komen. Dit zou ze een hoop geld schelen.

 25. willem gadella zegt op

  Laat de ambassade dit maar onder zich houden.
  voor ons expats die hier 6 tot 8 maanden verblijven werkt dit uit stekend.
  wij internetten met nederlandse banken dus ook de betalingen die wij moeten doen
  tevens krijgen wij elk jaar keurig de jaar en maand afschriften .
  Deze officiele papieren meesturen en 2000 bath (wisselgeld terug in de retour enveloppe.
  Binnen 1 week keurig verklaring ambassade in het engels door hun opgemaakt, dus froude vrij wat betreft inkomen
  wij hebben ons geld in nederland op de bank staan en pinnen hier als wij geld nodig hebben.
  Ambassade hulde hoe het nu is opgelost en de snelheid.
  Dank namens alle expats (vacantie mensen)

 26. Jo mendes zegt op

  Oneens!!
  Onzin , de ambassade doet goed werk
  Zo laat het zoals het is


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website