Het in Bangkok gelegen Chinatown is een eldorado voor koopjesjagers. Als je ziet hoeveel mensen hier door de smalle steegjes schuifelen krijg je de indruk dat de uitgestalde goederen bijna voor niemendal te koop zijn. Je komt ogen te kort om de bedrijvigheid gade te slaan.

Route er heen

In feite zijn er vele manieren om naar Chinatown te gaan. In dit verhaal maken we gebruik van de boot en skytrain. Gewoon op eigen houtje met de tijd aan jezelf en ook voor de minder ervaren reiziger allemaal gemakkelijk te doen. We gaan in de ochtend op stap en de reden daarvan zal in het vervolg van dit verhaal duidelijk worden.

Vanaf een willekeurige halte gaan we met de skytrain (BTS) naar Siam en gaan daar naar perron 3 waar we de trein richting Wongwian Yai nemen en stappen vervolgens bij de aan de Chao Phraya rivier gelegen halte Saphan Taksin uit. Daar nemen we de Express boot die naar rechts vaart en stappen uit bij Rachawongse, de halte na Marine Dept.. Het kan gewoon niet misgaan want er is maar een weg die ons verder naar China Town voert.

Na een paar honderd meter zien we een smal straatje, Soi Wanit 1 genaamd. Aan beide zijden van de weg kunnen we dat smalle straatje binnen gaan. In dit geval vervolgen wij onze tocht door Soi Wanit aan de linkerzijde van de weg.

Drukste winkelstraat van Bangkok

Het is er altijd een drukte van belang en regelmatig zul je even aan de kant moeten om karretjes met nieuwe aanvoer van goederen te laten passeren. Als je een beetje nostalgisch bent aangelegd kun je hier ook je hart ophalen aan de vele oude Vespa’s die eenzelfde vervoerders rol vervullen. Ongelooflijk wat hier allemaal wordt aangesleept en aangeboden. Je moet van goede huize komen wil je dit straatje verlaten zonder iets te hebben gekocht. We blijven het straatje vervolgen en steken zo nu en dan een weg over om uiteindelijk op een bredere weg, Thanon Chakkawat genaamd te belanden. Daar wandelen we naar links en verlaten het drukke gedoe van Soi Wanit.

Wat Chakkrawat

We blijven aan de linkerzijde wandelen en zien na ongeveer tweehonderd meter een met een boog overspannen zijstraatje. Let goed op want je bent er voorbij voor je er erg in hebt. Loop onder de boog door het straatje in en zie daar de oude tempel Chakkrawat, waar ook de doorgaande weg haar naam aan te danken heeft. In de oude tijd heette deze tempel wat Sam Pluem en werd onder Rama III gerenoveerd. Tijdens de bouw heeft men destijds zelfs een kanaal gegraven naar de brede Chao Phraya rivier om de bij de tempel aangelegde vijver van water te voorzien.

Na de drukte van Soi Wanit kun je op dit stukje China Town even van de serene rust genieten. Er staat ook een soort rotsachtige wand compleet met Boeddhabeeld. Denk dat zowel Rama III alsook Boeddha een vermanende vinger omhoog zouden steken als ze het achterstallige onderhoud en alle rommel die her en der ligt zouden kunnen gadeslaan. We gaan weer terug naar de grote weg en wandelen een paar meter verder om vervolgens via de loopbrug aan de overkant van de Thanon Chakkawat te belanden.

Koninklijke tempel

Slechts enkele meters verder staan we dan we bij de Wat Bophit Phimuk, stammend uit Ayuttaya periode. Tijdens de regeringsperiode van Rama I, II, III en IV hebben deze vier koningen op de een of andere manier een bijdrage geleverd aan de instandhouding, respectievelijk renovatie en uitbreiding van deze tempel. De tempel kreeg daardoor een zogenaamde Koninklijke status. Het allereerste uit hout opgetrokken bouwwerk was een particulier initiatief en stond aanvankelijk bekend als Wat Lain of Wat Choeng Lain. Tijdens de regeringsperiode (1782-1809) van Rama I werd de tempel gerenoveerd en de naam gewijzigd in Wat Bophit Phimuk. Tijdens de regeringsperiode van koning Rama II (1809-1824) brak een forse cholera epidemie uit en stierven veel mensen. Zij werden destijds rond de tempel gelegen tuinen begraven. Ook Rama III deed tijdens zijn regering (1824-1854) een behoorlijke duit in de zak en liet op de plaats waar tot dusver de houten tempel stond een stenen tempel verrijzen. De Koninklijke bemoeienis over Wat Bophit Phimuk laat ook Rama IV niet onberoerd en tijdens zijn periode (1851-1868) vonden uitbreidingen en restauraties plaats. Een tempel waar maar liefst vier regerende vorsten zich mee bemoeid hebben mag met recht het predicaat Koninklijk dragen.

In gebed

Iedere ochtend kun je op deze plek aanwezig zijn als de monniken tussen 10.30 en 11.30 uur in een op hetzelfde complex gelegen gebouw hun gebeden uitspreken. Een twaalftal van hen zit vooraan en spreekt luid en monotoon de gebeden uit. De overige monniken zitten in het gebouw aan tafeltjes en prevelen mee. Op een aantal stoelen in het midden zitten ook gewone stervelingen. Een aantal van hen heeft bloemen en geschenken meegebracht die ze aan de monniken overhandigen. Een oudere vriendelijke heer met slechts een tand in zijn mond nodigt deze farang -die buiten de rituelen gade slaat- uit om binnen bij de andere aanwezigen plaats te nemen.

Als rond half twaalf alle gebeden richting Boeddha zijn verzonden en de monniken met de offergaven onder de arm zijn vertrokken krijg ik thee aangeboden. En dat allemaal voor het feit dat ik een kwartiertje devoot heb geluisterd naar iets waar ik niets van heb verstaan noch begrepen.

Verder shoppen

Ben je het shoppen moe? Vanaf de tempel wandel je binnen een paar minuten terug naar de pier. Direct aan de pier ligt het restaurant Wan Fah met een mooi terras en fraai uitzicht over de rivier. Nog lang niet uitgekeken in China Town? Wandel dan terug en vervolg je weg langs de vele andere grotere wegen. Snuif de specifieke geur op bij een kruidenwinkeltje of bekijk specialiteiten zoals speenvarken en haaienvinnensoep bij de diverse restaurants. Heel wat beter dan bekijken is uiteraard proeven. Niet te vergelijken met de nep ‘eiwit-haaiensoep’ die wij gewend zijn, maar ook met een heel wat hoger prijskaartje.

Maak je het wat later en wil je China Town ook eens bij avond beleven en daardoor letterlijk de boot missen; geen nood. Het Hualampong treinstation en de daarbij gelegen Metro ligt op loopafstand.

16 reacties op “Wandelen door Chinatown”

 1. Johnny zegt op

  Je hebt aan 1 dag niet genoeg om te shoppen en rond te kijken. Er zijn verschillende afdelingen. Zelfs een heus auto accesoire shoppingcentre. Gereedschappen en heel veel electronica. Natuurlijk goud, maar ook wapens ( niet voor buitenlanders! ) Een doolhof van Indische stoffen. Bergen imitatie zooi, pasop wat je koopt. Helaas ook heel veel troep, kost niks ( mits je niet getild bent ), maar stuk binnen een dag.

  Nadeel: je ziet door de bomen het bos niet meer en voor je het weet ben je verdwaald. Als het druk is kun je bijna niet lopen. Warm…. het kan warm zijn, doch het is eerder de drukte wat je zo benauwd maakt.

  a.s zaterdag gaan we weer, een mooi imitatie horloge kopen. Ook hier geld dat je moet weten bij wie je dit koopt. A kwaliteit, service, garantie en de juiste prijs.

  Voor mij is Chinatown het echte BKK. Veel plezier!

  • Msrt zegt op

   Weet je dan waar je een goede imitatie horloge kan kopen

 2. Christina zegt op

  China town is een must do wanneer we in Bangkok zijn. Het sfeertje is uniek de drukte gezellig.
  Dan koffie bij de prinses op Ywarat road en altijd de leukste en nieuwe dingen. Ik maak zelf sieraden en koop heel voordelig hier de mooiste kralen. Meestal laten we het niet bij een keer maar meerdere keren en elke keer wat nieuws.

 3. jan hagen zegt op

  Of ik er weer rondloop, ik geniet van op deze wijze geschreven artikelen, dank U wel.
  Maar met klem wil ik de stelling van Monique onderschrijven, natuurlijk eet je geen haaienvinnensoep [ of delen van andere bedreigde soorten] bedenk dat alleen voor zijn vinnen de haai het loodje moet leggen.
  NEE ik geen geitenwollen sokker en eet met smaak wild afkomstig van beheer jacht.
  Nogmaals dank voor het prachtige verhaal, maakt mijn dag goed.

  met Waitmannsgroet,
  Jan.

 4. Ron Willems zegt op

  Mooi verhaal Ch Town/ Bkk Het is er ook genieten aan alle kanten , eten/drinken/kijken/wandelen 2 dagen en je hebt nog niet alles gezien en ja idd hand op je knip want je wil alles wat leuk/goedkoop is kopen. En ook je hand op je knip voor……. maar ja dat is overal in drukke steden .Groet R/ Pakkret .

 5. yvonne zegt op

  Wij zitten altijd in de Grand China staat midden in China Town mooi hotel willen niet eens ergens anders in een hotel zitten, zo een belevenis als je het hotel uitloopt de reuring de straatjes met van alles en nog wat de onmenselijke drukte wil het voor geen goud missen dus als he de hans hebt China Town gewoon doen he zult versteld staan

 6. carla goertz zegt op

  Ook wij gaan elk jaar naar china town mijn man raakt nooit uitgekeken naar de auto onderdelen en gereedschappen . (ik wel) en vind inderdaad altijd wel wat om te kopen en niet zomaar iets maar ook iets wat hij hard nodig heeft of hier veel te duur is . zo ook in mei dit jaar zij kappen voor zijn dodge beetje verbouwen en dan had je ook wat en goedkoop . veel te groot om mee te nemen zij ik maar mijn man was van menig als ik 3 kilo orchideen kan sjouwen ook die kappen wel mee kunnen .en inderdaad makkelijk was het niet met een tussenstop want ja ze moesten in het vliegtuig want ze mochten niet kapot gaan wij nog minder ruimte maar voor een blije man lever je wat ruimte in toch . dusseldorf geland en toen met de trein naar huis 3 maal overstappen en dan eindelijk thuis . alleen waar waren die kappen toch 20 uur bij ons gehad en weg .mijn man denken en ja hoor in de laatst trein naar ons dorp onder de banken gelegd dat niemand er last van had en in ons dorpje waar wij uistapten vergeten mee te nemen ns nog gebeld of ze misschien gevonden waren maar nee hoor geen kappen gevonden dan moeten we terug zij mijn man en daar was ik het volledig mee eens.
  p.s tipje het is daar altijd lastig om een taxi op de meter te krijgen loop naar de rivier en steek over met het pond (3 bath) en daar rijden ze gewoon op de meter ook is er op het einde van de straat een van de grootste markten met verse spullen echt alles verkopen ze daar vlees vis groente ben daar geweest met de kok van het hotel waar wij verbleven om mij het een en ander uit te leggen over kruiden vlees kip enz erg intressant.

  • henry zegt op

   U weet toch dat vele orchideensoorten niet mogen worden uitgevoerd. Toch opletten de volgende keer, want de boetes zijn niet gering en er staat ook gevangenisstraf op.

   • carla goertz zegt op

    Klopt maar laat ze altijd inpakken zoals ze op de luchthaven eruitzien in een doos . ik koop ze voor 1,50 op de bloemen markt en heb ze zelf op dusseldorf ooit laten zien daar hebben ze wel uitgezocht wat voor soort het was en of ze gecertificeerd waren maar na 20 min mocht ik ze toch meenemen .

 7. linda zegt op

  Je hebt er een leuk hotel zitten. De shanghai mansion. Van binnen super leuk ingericht.

 8. henry zegt op

  Klong Thom, de markt met auto onderdelen bestaat niet meer. De regering heeft die gesloten.

  • Herbert zegt op

   Sinds wanneer is die gesloten heb 6 weken geleden nog achterlicht Izuzu gekocht.

 9. jan zegt op

  Wat een leuk verhaal weer om te lezen, Joseph dank hiervoor.
  Wij hadden er nu waarschijnlijk gelopen maar dat terzijde. Wel gelijk even de foto’s van onze eerdere bezoeken (nogmaals) bekeken en elke keer zie je weer andere dingen. Niet alleen China Town is fascinerend ook al het gebeuren er omheen trok ons aan. De bedrijvigheid, want wie durft er bijvoorbeeld in Nederland met een 2-takt scooter tussen de kraampjes door te rijden. 2-takt stinkt, ja en.
  Sommige dingen zijn verbazend om naar te kijken, bijvoorbeeld de politieagent die het verkeer regelt met zijn irritante fluitje. (of in onze ogen eerder het verkeer ontregeld). Zo kunnen we nog wel een 10-tal dingen opnoemen.

 10. Marc Thirifays zegt op

  Telkens ik in BKK ben blijf ik minimaal 24 uur in Chinatown voor het streetfood … van ’s morgens tot ’s avonds bijna constant van allerlei kleine porties slurpen !!!

 11. Harrie+Jansen zegt op

  Klong Thom market gesloten, dat is nieuw, wel zijn op zaterdag en zondag de vlooienmarkt gesloten, jammer genoeg, daar haalde je altijd leuke koopjes, we zijn aan het einde van het jaar, twee maanden in Bangkok, en bijna elke dag in Chinatown, heerlijk daar, ken de wijk als me broekzak.

 12. Lessram zegt op

  Één keer geweest, vond er weinig aan die kleine/smalle straat rondom Yaowarat. We verbleven letterlijk in het centrum van het centrum van Chinatown, Yaowarath (spelling?) road. Één keer/dag door de smalle straatjes lopen is leuk, eeen fietstochtje er doorheen leuker. Maar verder…. persoonlijk…. néé. Reis liever direct door naar de Isaan.
  Bangkok en z’n Chinatown… been there, done that… NEXT
  Maar zoals gezegd puur een individuele beoordeling. Dan loop ik noch liever over de Chatuchak market. Dn natuurlijk niet vooraan, maar wat dieper de “krochten” in. Waar de hanengevechten zich afspelen, de vreemdste dieren te koop zijn etc….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website