Tanakrid Prombut / Shutterstock.com

Hoe zouden mensen vroeger geleefd hebben, hoe zou het er toen uitgezien hebben? Dat zijn toch gedachten die bij je opkomen als je ruïnes van een oude stad verkent of als je de resten ziet van wat eens het hart van een glorieus koninkrijk was. De sensatie van je aanwezigheid binnen de grenzen van een voormalig, machtig middeleeuws land is ongeëvenaard; iets dat je werkelijk de mogelijkheid geeft om de geest te proeven van weleer.

Sukhothai is zo’n voorbeeld, de eerst bekende hoofdstad van het oude Koninkrijk Siam welke de basis vormt voor het land dat we nu kennen als het Koninkrijk Thailand. Het wordt gekenmerkt door zijn lange geschiedenis van grootheid en de trots, hetgeen blijkt uit hetgeen we weten van de heersers uit die tijd.

Sukhothai

De herkomst van de naam “Sukhothai” komt uit het oude Sanskriet. Het woord Sukha betekent “geluk”, waarmee de vreugdevolle levenshouding van de bewoners bedoeld wordt ten tijde van het ontstaan van deze provincie. Het woord Udaya betekent “ontstaan” en die twee woorden samen geven de opkomst aan van een welvarend land met een alsmaar groeiende macht in de regio. De provincie van de “Dawn of Happiness” is dan ook een iconische bestemming voor toeristen die de charme willen proeven van dit door de Unesco beschermde werelderfgoed. Een bezoek aan Sukhothai geeft inzicht in de wortels van zijn trotse verleden en met een beetje gevoel voor fantasie kun je jezelf voorstellen hoe het leven destijds geweest moet zijn.

Koning Ramkamhaeng

De tweede heerser van Sukhothai, Koning Pho Khun Ramkamhaeng de Grote, heeft de identiteit van het oude koninkrijk bepaald. Algemeen bekend als Ramkamhaeng hielp deze vorst zijn vader Sukhothai te veroveren op het Khmer-rijk, toen hij nog maar 19 jaar oud was, waarbij heftige strijdlust hem de bijnaam “de Stoute Rama” opleverde. Koning Ramkamhaeng is de schepper van het moderne Thaise alfabet en is ook verantwoordelijk voor de installatie van het Theravada boeddhisme als de staatsgodsdienst. Hij wordt nog allerwegen zeer vereerd in Thailand en natuurlijk vooral in Sukhothai vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de wortels die momenteel deel uitmaken van de identiteit en de waarden van de natie.

Hoofdstad Sukhothai

De grootste stad van Sukhothai is Sukhothai Thani heeft nog geen 36.000 inwoners maar geeft daardoor wel een rustige en ontspannen indruk. Het ligt twaalf kilometer ten oosten van ruïnes van de oude stad. De provincie Sukhothai heeft in totaal slechts 600.000 inwoners, goed nieuws dus voor bezoekers die van ruimte en rust houden. Sukhothai is goed te bereiken met auto, bus of trein en sinds kort kun je er zelfs naar toe vliegen (Nok Air). De luchthaven is klein maar modern en het ligt ongeveer 30 kilometer van het centrum van de hoofdstad.

National Historic Park

Natuurlijk kom je vooral voor een bezoek aan Sukhothai Muang Kao (Oud Sukhothai), de beroemde ruïnes van de oude hoofdstad. De ochtend is een goede tijd om te gaan, als het zonlicht de dageraad schildert met prachtige schaduwen op de muren en standbeelden De prachtige archaïsche overblijfselen vertellen het verhaal over het succes, dominantie en ondergang van Sukhothai. De oude stad is indrukwekkend maar bij het bekijken moet wel in aanmerking worden genomen dat sinds 1960 grote restauratieprojecten zijn uitgevoerd. Op het terrein van het 70 km² grote National Historic Park zijn ook nog resten van originele ruïnes te vinden.

Het terrein is dus nogal groot en een goede manier om je te verplaatsen is de fiets. Met het wandelen tussen de verschillende ruïnes verlies je namelijk nogal wat tijd. Een goede plek om de fietstocht te beginnen is Wat Mahathat, de grootste tempel in de oude stad. Het heeft een grote centrale Chedi, waar ook de 8 meter hoge Boeddha te vinden is, de belangrijkste attractie van het park. Een andere aantrekkelijke plek om te bezoeken is Wat Sri Chum, waar je wordt begroet door een zittende Boeddha, adembenemend als gevolg van zijn grootsheid en zijn majesteit.

Songkran

Als je toevallig Sukhothai bezoekt tijdens het komende Songkran Festival zul je het populaire Thaise festival op een religieuze wijze mee kunnen maken. Tijdens de eerste dag van de viering, op 12 april, vindt er een ceremoniële processie plaats in het Historic Park die begint in Wat Phra Prang. Tijdens deze processie wordt een beeld van Boeddha meegevoerd en aangekomen op de plaats van bestemming wordt er water uitgegoten over haar hoofd. Er wordt gezegd dat het geluk en voorspoed brengt en bovendien worden slechte voortekenen, die zich gedurende het afgelopen jaar hebben geopenbaard, weggewassen.

Musea

Sukhothai biedt ook een scala aan musea zoals het Kangkhalok Museum: dit is een museum waar meer dan 2000 speciale keramische potten worden tentoongesteld, afkomstig uit zowel lokale als internationale archeologische locaties.

Het Sawankhaworanayok Nationaal Museum is ook een interessante plek om te bezoeken. Op twee verdiepingen toont het museum sculpturen en verschillende collecties van oude artefacten uit een aantal verschillende perioden van de geschiedenis van Sukhothai.

Eten in Sukhothai

Wellicht buiten adem van het bezoek aan de oude stad moet je ook nog wel de levensstijl in de hoofdstad ervaren en dat gaat natuurlijk gepaard met eten en genieten van lokale gerechten. Heerlijke lokale gerechten kun je er verwachten zoals Khanom Kliao, gemaakt van tarwemeel en eieren. Het wordt op smaak gebracht met zout en peper alvorens het in een spiraalvorm wordt gedraaid en gefrituurd. Een ander soortgelijk en populair recept is de in boter gebakken banaansnack. De banaan word in de lengte doorgesneden, een paar uur te drogen gelegd en daarna gekruid en gefrituurd. Uiteraard wordt nog suiker toegevoegd en de snack wordt dan nog bestrooid met sesamzaad waardoor het een leuk tintje krijgt. Iets wat ook het proberen waard is zijn de beroemde lokale Sukhothai noedels.

Tenslotte

Een bezoek aan Sukhothai betekent een mix tussen nieuwe en oude Thaise cultuur. De verbazingwekkende geschiedenis van de oude stad en de weelde van de lokale markten en bezienswaardigheden leveren een onvergetelijke ervaring.

Bron: Hot Hua Hin Magazine


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

14 reacties op “Sukhothai, het hart van een glorieus koninkrijk”

 1. Leen zegt op

  Naar Sukhothai vlieg je met Bangkok Airways (2 vluchten per dag).
  Prachtig klein vliegveldje geheel in traditioneel thaise stijl gebouwd.

  • l.lagemaat zegt op

   Vanaf welk vliegveld?

 2. uglykid zegt op

  een goeie tip:
  In’t weekend zijn de monumenten s’avonds prachtig verlicht , ook zijn er dan weinig toeristen

 3. Philip zegt op

  Ik was daar met Loy Krathong. Zeker de moeite dan. Het is er wel druk, maar nog doenbaar.
  Veel activiteiten in het park dan.

 4. Marian zegt op

  Het is zeker de moeite waard om de prachtige omgeving van Sukhotai te verkennen.
  Wij zijn heel enthousiaste fietsers. Wij hebben meerdere keren fietstochten door Thailand gemaakt. In februari hebben wij een meerdaagse fietstocht gedaan in de omgeving van Sukhotai. Hier is nog weinig toerisme en weinig verkeer. Fietsen in deze omgeving is een verademing, wat een rust…!

  Kijk eens op: http://www.sukhothaibicycletour.com

  Het is erg leuk om door de gidsen Jib of zijn vrouw Miaow rondgeleid te mogen worden.
  Jib is een ambitieuze Thaise jonge man. Zijn levensverhaal is boeiend. Hij is als 13 jarige jongen uit een arm boeren gezin de grote stad ingetrokken om een beter bestaan op te bouwen. Hij heeft keihard gewerkt en gespaard en het is hem nu gelukt een eigen fiets tour bedrijf op te zetten. Hij heeft inmiddels 15 splinternieuwe fietsen van uitstekende kwaliteit (TREK mountain bikes). Ook aan het fietsen met jongere kinderen is gedacht (zie website). Ik gun het deze gids en zijn vrouw als geen ander dat dit een groot succes wordt. Jib en zijn vrouw spreken uitstekend Engels. Hun kennis van het gebied en zorgzaamheid zijn ongekend.

  • Sandra koenderink zegt op

   Ben het helemaal eens met Marian, wij fietsen al 10 jaar met Jib en Miaow. Eerst in Chiangmai en sinds een paar jaar in zsukhothai of hij neemt de fietsen in zijn auto mee naar omgeving van Chiangmai.

   Het zijn beiden zulke goed gidsen met zoveel kennis van hun eigen land en geschiedenis. Echt lieve hartelijke mensen, die alles voor je willen doen.

   Ik ken in onze 11 jaar Thailand geen betere gidsen en een tocht met hun is niet alleen fietsen maar je leert er ook van.

 5. rene zegt op

  Ben in februari in Sukhothai geweest. Heb een prachtig hotel gevonden op 1.5 km van de historical site waar men ook fietsen kan huren voor 50 bath. De naam van het hotel is Scent of Sukhothai en heeft een zwembad met een prachtige tuin. De prijs voor 2 personen met breakfast is 1250 bath/dag. S,avonds is de fiets gratis en is er een prachtig bij prijs restaurant op 1 km van dit hotel en men rijdt er voorbij wanneer men de site bezoekt. Daar kan men ook vliegtickets bestellen van nok air of bangkok air. Op 500 meter van het hotel kan met tickets kopen van asia air. Er staan nog enkele andere hotels rond dit hotel.

 6. Tino Kuis zegt op

  ‘Hoe zouden mensen vroeger geleefd hebben, hoe zou het er toen uitgezien hebben? Dat zijn toch gedachten die bij je opkomen als je ruïnes van een oude stad verkent of als je de resten ziet van wat eens het hart van een glorieus koninkrijk was. De sensatie van je aanwezigheid binnen de grenzen van een voormalig, machtig middeleeuws land is ongeëvenaard; iets dat je werkelijk de mogelijkheid geeft om de geest te proeven van weleer.’

  Laat ik je op weg helpen. Je had toen koningen, edelen, horigen en slaven. De hoofdstad was ongetwijfeld erg mooi maar hoe glorieus het koninkrijk was weten we niet zeker.

 7. Pieter1947 zegt op

  Het is mooi en verdrietig.Soms bij het denken zie ik het zweet en bloed door de oude stenen komen..

 8. Rob V. zegt op

  Tja, als mensen terug denken aan oude tijden dan zien ze zichzelf vaak in de rol van edele, prins(es) of koning in mooie gewaden en indrukwekkende gebouwen . Dan is het inderdaad best goed toeven in een prachtige omgeving. Gebouwd door bloed, zweet en tranen van menig horige en de slaven. Een wereldwijd fenomeen.

  En dan kunnen mijn gedachten nu afdwalen naar verdrietiger zaken of ik zie nu een scene uit the Holy Grail voor me waarin mud-collector Dennis tekeer gaat over de uitbuiting van het gewone volk. Mooi en verdrietig, inderdaad.

 9. Petervz zegt op

  Sukhothai was niet de hoifstad van Siam maar van het Sukhothai Kingdom. Het huidige Thailand dat we nu kenben bestond uit meerdere “Kingdoms”, waaronder dat van Lanna. Toen het Ayutthaya Kingdom het machtigst werd, werden diverse andere “Kingdoms” vassal staten van het Ayutthaya Kingdom.

  • Gringo zegt op

   Je hebt gelijk, Peter, ik kom op de naam Siam binnenkort in een apart artikel terug

   • Petervz zegt op

    Daar kijk in naar uit Gringo. The geschiedenis van wat een nu kennen als Thailand is interessant en roemoerig.
    De Thaise top ziet graag dat Thailand (of Siam) als land een al meer dan duizend jaar oude eenheid is, maar dat is duidelijk niet het geval.

 10. David Druiper zegt op

  Misschien ook nog het vermelden van de entreegelden. Er zijn in totaal 5 verschillende oude tempels in de oude stad waarbij iedere tempel appart entree geheven wordt. De farang betaald 100 baht per entree en de Thai betaald 20 baht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website