Een scheepswerf bij Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: , , ,
7 augustus 2018

 

Er zijn in Pattaya zoveel leuke en onbekende plekken te vinden, dat het best de moeite waard is om dat te vermelden. Pattaya stond bekend als vissersplaats en op het blog zijn verschillende verhalen geschreven waar verse vis op de markt verkrijgbaar is. Bekend is o.a.de vismarkt aan de Naklua Road.

Bij de haven worden netten geboet en vis gedroogd, die later op de stranden verkocht worden. Behalve de netten hebben schepen ook onderhoud nodig. Zo ligt er aan de Naklua beach een echte scheepswerf. De schepen worden door middel van een oude scheepsdieselmotor aan een lange kabel de wal opgetrokken. Halverwege is een simpel maar effectief “kruispunt” gemaakt,zodat schepen aan de zijkanten van de werf opgesteld kunnen worden voor onderhoud.

Het zijn niet alleen vissersboten, maar ook schepen die passagiers vervoeren Het onderhoud is heel divers. Veelal werd de romp gebreeuwd (schoongemaakt), naden uitgekrabt en daarna gevuld met touw/hennep. De naden werden vervolgens gedicht met een soort polyester. Het geheel werd grondig geschuurd en met diverse verflagen afgewerkt.

Eén schip werd van een polyesterhuid voorzien. Vloeibaar polyester werd op de romp aangebracht. Later werden een soort laminaatstroken bevestigd, die werden weer ingesopt met polyster. Nadat het uitgehard was, werd het geheel geschuurd en gepolijst en van laklagen voorzien. Een nauwkeurig werk. Gebeurt dit niet goed dan kan de oude romp gaan rotten binnen de polyesterschaal. Men spreekt dan wel van het laatste doodskleed van de boot.

Bij een van de passagiersschepen werd de bovenbouw gerenoveerd en nieuwe deuren en ramen geplaatst. Bij sommige werden de scheepsschroeven en schroefassen gerepareerd. Sommige schroeven werden opnieuw gepolijst en een vervangen, die flink beschadigd was. Elke schroef is weer anders, afhankelijk van het type schip. Ook het aantal schroefbladen geeft vaak aan voor welk schip het bedoeld is. Een sterk maar langzaam varend schip of een snelle boot.

Veel en verschillende werkzaamheden gadegeslagen door een aantal honden.

Waar ligt de werf?

 • Rijdt op de bekende Naklua road richting vismarkt.
 • Na soi 12 links en soi 13 rechts (sauna) gepasseerd te zijn, 20 meter  voor de stoplichten parkeren (2e stoplichten van de Nakluaroad).
 • Links loopt een smal pad met betonplaten naar zee (Naklua Beach). Daar is de werf.

2 reacties op “Een scheepswerf bij Pattaya”

 1. rori zegt op

  Vergeet in deze niet de haven van BANG SARAY niet.
  Is heel toegankelijk en leuk om smorgens om een uur of 3 a 4 uur aan de pier te staan om schepen terug te zien komen. Is altijd leuk om de vangst te bekijken welke is binnengehaald.
  Verser kun je het niet krijgen.

  ook is daar een scheepswerf

 2. Leen de Vink zegt op

  Ben enkele keren geweest prachtige foto’ gemaakt, echt nog uit de oude tijd zo als die mensen werken, echt de moeite van een bezoek waard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website