Pratumnak Hill Pattaya

Pratumnak Hill Pattaya

Ik heb weer eens de berg van Pattaya beklommen. Nou ja, berg, het is eigenlijk geen berg, maar een heuvel, Pratumnak Hill. Toch, als je een uurtje of zo op die tjot bezig bent, voelt het aan of je de Mont Blanc beklommen hebt.

Pratumnak Hill ligt als natuurlijke afscheiding tussen Pattaya en Jomtien en vooral vanaf de kant van Pattaya vind ik het altijd weer een majestueus gezicht. Een mooi groen begroeide langgerekte heuvel waar de toerist met grote letters wordt bevestigd, dat hij in Pattaya is.

Geschiedenis

Toen ik in 1980 voor het eerst in Pattaya kwam, had mijn Thaise gastheer kamers geboekt in The Royal Cliff Hotel. Dat was toen – bij mijn weten – het enige hotel op de berg. Toen nog een woest landschap, waar je het hotel alleen maar over onverharde zandpaden kon bereiken. Nu, zoveel later, is de heuvel prachtig gecultiveerd. Enerzijds met een netwerk van paden en wegen en anderzijds met woongebieden, hotels, jachtclubs, stranden, enz.

Jog- en trimgebied

Nu ik in Pattaya woon, ga ik regelmatig naar Pratumnak Hill. Vanaf Third Road richting Jomtien, onder de fly-over niet linksaf naar Jomtien, maar rechtdoor, volg de weg langs het kantoor van de Tourist Police en een stukje verder kom je een zevensprong, waar je een keuze maakt. Twee wegen leiden naar het uitzichtspunt, een weg gaat naar de tempel, de andere wegen gaan naar woongebieden en hotels.

Meestal parkeer ik mijn motorbike direct links van deze zevensprong. Van daar zijn een grote weg en nog een klein pad er naast, die rondom de heuvel zijn aangelegd, uitstekend geschikt voor joggers. De route, die halverwege nog een mooi gezicht over Pattaya/Jomtien biedt, is ruwweg 2 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar de soms pittige stijgingen in de weg, maken het er niet gemakkelijker op. Voor de betere atleet zijn er langs de route nog verschillende trimtoestellen. Tegen vijf uur ’s middags een druk bezochte plek voor vele joggers en atleten.

Uitzichtpunt

Maar vandaag nam ik de andere kant, richting zee. Vanaf de zevensprong naar benden, via het tunneltje onder de weg, een lange wandeling langs de Pattaya kant met eveneens een behoorlijk portie klimwerk. En alsof dat nog niet genoeg is, wacht dan de steile (10%?) beklimming van naar het hoogste punt. Dat hoogste punt is een platform, met uiteraard eet- en drinkgelegenheden, waar vele toeristen een kijkje nemen. Een prachtig vergezicht over de baai van Pattaya is de beloning.

Ontwikkeling

Het is het punt van Pattaya, van waar de meeste foto’s van de stad worden gemaakt. Interessant is, dat als je vaker in Pattaya komt en telkens een foto vanaf dit punt neemt, je de ontwikkeling van de stad kunt “volgen”. Ooit zag ik in een Chinees restaurant een aantal foto’s, gemaakt vanaf dit punt. De eerste was uit ca. 1965, een groot moerasachtig gebied kon je zien. De tweede van eind jaren 70 geeft al een aardig beeld van de ontwikkeling in die tijd en de derde was van 1996, toen de stad volgebouwd leek te zijn. Dat laatste is niet waar natuurlijk, want het uitzicht vanaf de Pratumnak Hill geeft elk jaar weer nieuwe plaatjes, waarbij de grote hotels opvallend zijn.

Prins Chumphon

Op het plateau verder nog een tempel, een (marine)radiostation en –museum en een standbeeld van Prins Chumphon, de grondlegger van de Thaise marine. Ik daal weer af, had nog verder richting zee kunnen lopen wat ik een andere keer weer eens zal doen. Het was genoeg voor vandaag. Ik stap weer op mijn motorbike en volg de weg langs het Sheraton Hotel en The Royal Cliff via een prachtig aangelegde weg naar benden richting haven. Die weg, die nog langs het weerstation voert, is wat de planten en bloemen langs de kant betreft, bekostigd door het Royal Cliff Hotel, die daar met vele borden gewag van maakt.

Kijk voor impressie naar onderstaande video, maar beter nog, ga er zelf eens kijken, al dan niet met de bedoeling wat rek-, strek- en loopoefeningen te doen. Mooie wandelpaden, maar ik zeg het nog maar eens, je moet wel goed ter been zijn.

Video: Pratumnak Hill Pattaya

Bekijk hier de video:

6 reacties op “Pratumnak Hill Pattaya (video)”

 1. Sjaak zegt op

  Vorig jaar verbleef ik een week in Jomtien. Van daar uit ben ik al zeker twee of drie keer naar Pattaya gelopen. Ook heb ik een weg gevolgd langs de kust (vanuit Jomtien) en ben uiteindelijk boven op een heuvel uitgekomen met een Buddhabeeld en nog een paar andere interessante figuren… weet echter niet welke heuvel dit is is.
  Je hebt wel een prachtig uitzicht over het landschap..

 2. BA zegt op

  Als alternatief kan je ook eens naar Pattaya Fun Park gaan, en de toren in. Die is nog een heel stuk hoger en je hebt een 360 graden uitzicht over Pattaya en Jomtien.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Foto uit 1952 en van enkele jaren geleden:
  .
  https://goo.gl/photos/7WPyEyKeiShg4ADi8

 4. l.lagemaat zegt op

  In de nabijheid van de trimtoestellen is het aardig om nog even via een steile trap de “PATTAYA” letters te bekijken. Enorm grote letters, die ’s avonds in verschillende kleuren oplichten.

 5. patrick zegt op

  Bedankt voor de tip, heel goede informatie. de video toont wel aan dat je er de weg moet kennen. er zijn geen wegwijzers noch straatnamen te bespeuren. hopelijk biedt googlemaps op de smartphone de uitweg.

 6. Marcus zegt op

  Ik kom hier een keer of twee per week, dus concludeer wel dat het een wat ouder videootje is. Er is de laatste jaren wel het nodige veranderd. Maar geeft niets, het blijft m.i. de beste plaats om in Pattaya te wandelen of te trimmen. Fietsen zou ik er zelf niet doen; te gevaarlijk met wandelaars in de afdalingen en je zal ook flink moeten aanpoten bergop, want het lijkt me leuk trainingsgebied voor de Thaise Tom Dumoulin.
  Aanrader.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website