Dusit Sawan Thanya Maha Prasat Throne Hall at King Narai’s Palace

Lopburi (ลพบุรี), ook Lop Buri of Lob Buri genaamd, is een interessante stad met een rijke historie op ongeveer drie uur rijden ten noorden van Bangkok. Het is één van de oudste steden in Thailand en alleen al daarom de moeite van het bezoeken waard.

De stad werd opgericht in 1350. Zelfs Marco Polo beschreef Lopburi in zijn reisverslagen, de stad heette toen Lavo.

Koning Narai de Grote

Lopburi wordt verondersteld te zijn gesticht rond de 6e eeuw door de Mon, een etnische groep uit Zuidoost-Azië. In de 10e eeuw werd Lopburi een deel van het Khmer-rijk, onder de heerschappij van koning Suryavarman I. Gedurende deze periode werden er veel prachtige Khmer-tempel en -gebouwen in de stad gebouwd, zoals het heiligdom Prang Sam Yot en Wat Phra Si Mahathat. Veel van deze historische bouwwerken zijn nog steeds te zien in Lopburi.

In de 13e eeuw kwam Lopburi onder de invloed van het opkomende Thaise koninkrijk Sukhothai. Later, in de 14e eeuw, werd Lopburi een belangrijk centrum van het Ayutthaya-koninkrijk, dat het grootste deel van het huidige Thailand besloeg. Koning Narai de Grote, een van de meest prominente heersers van Ayutthaya, maakte van Lopburi in de 17e eeuw zijn tweede hoofdstad en bouwde er veel paleizen en forten. Koning Narai stond bekend om zijn diplomatieke contacten met Europese landen, en Lopburi werd een kosmopolitisch centrum met bezoekers en handelaren uit verschillende delen van de wereld.

Na de dood van koning Narai in 1688 verloor Lopburi aan betekenis en raakte het in verval. Veel van de gebouwen werden verlaten en overwoekerd door de jungle. In de 19e eeuw, onder het bewind van koning Mongkut (Rama IV) en koning Chulalongkorn (Rama V), werd Lopburi opnieuw opgebouwd en gerestaureerd. Het paleis van koning Narai werd omgevormd tot een museum, en veel van de oude tempels werden hersteld.

Phra prang Sam Yot (three holy prangs) in Lopburi province, Thailand. The monument was likely founded in the late 12th or early 13th century.

Makaken

Tegenwoordig is Lopburi een schilderachtige en historische stad die populair is bij toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Thailand. Bezoekers kunnen een wandeling maken langs de oude ruïnes en paleizen, en de vele tempels en heiligdommen bezoeken die dateren uit verschillende perioden van de Thaise geschiedenis.

Tegenwoordig is de stad vooral bekend om de honderden Makaken (Macaca fascicularis ) die vrij rondlopen in het midden van de stad. Vooral rond de Khmer-tempel, Prang Sam Yot en het Khmer heiligdom, Sarn Phra Karn, zie je de apen in grote getallen. Prang Sam Yot is van oorsprong een Hindoe heiligdom. Het bouwwerk heeft drie prangs, die staan voor Brahma, Vishnu en Shiva (de hindoeïstische drie-eenheid). Het werd later erkend als een boeddhistisch heiligdom.

De apen worden gevoed door de lokale bevolking, vooral tijdens de Monkey Festival in november. De honderden apen zijn niet bang voor mensen en vormen bijna een plaag. Ze worden door de bevolking met rust gelaten omdat ze ‘geluk’ zouden brengen.

In de onderstaande video krijg je een aardige indruk van de brutale apen.

Video: Lopburi, geschiedenis en apen

Bekijk hier de video:

1 reactie op “Lopburi, een rijke historie en brutale apen (video)”

  1. Jan zegt op

    Niet enkel de apen zijn brutaal, ook de verkopers van het voedsel voor de apen, toen ik passeerde zij ze tegen mij , Hello monkey.
    Moeten daar nog altijd om lachen mijn vrouw en ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website