Geen maffia in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: , , ,
26 augustus 2013

Iedereen, die mijn verhaaltjes op dit blog regelmatig leest, weet, dat ik van Pattaya hou. Een bruisende stad met vele mogelijkheden voor een prettig verblijf, of je nu met vakantie hier bent of in Pattaya bent gaan wonen. Maar ik ben niet naïef, ik weet ook wel, dat de criminaliteit in Pattaya aanzienlijk is.

Het is vast niet groter dan in andere toeristensteden in de wereld, maar het is er. Eén van de aspecten van criminaliteit is de vaste overtuiging van mensen, die Pattaya niet kennen, dat er een goed georganiseerde “Mafia” controle zou hebben over talrijke illegale praktijken. Zelf merk ik er nooit wat van, maar dat wil nog niet zeggen, dat het niet bestaat.

Ik maakte mij er ook geen zorgen over en voor degenen, die wel angst hadden om slachtoffer te worden van enige Mafia-activiteit, heb ik goed nieuws. Voor de tweede keer al in deze maand heeft een hoge politie-officier officieel verklaard, dat Pattaya “Mafia-free” is. Voor zowel Thais als buitenlanders geldt, dat zij gerust kunnen zijn, de stad is veilig en de kans om slachtoffer van een misdaad te worden is bijzonder klein. Zo!

De verklaring werd gedaan door Police General Wutti, een belangrijke adviseur van de National Police Commissioner, de hoogste politiebaas zal ik maar zeggen. Hij deed dat afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie in het politiebureau van Pattaya, waar hij ook verslag deed van de twee bijzondere politie-acties, die deze maand gehouden werden om misdaden op te lossen, misdadigers te arresteren en illegale goederen op te sporen.

Het resultaat van die twee acties, waarbij heel veel politemensen actief waren, was niet mis. Volgens een verslag in PattayOne heeft de politie van Pattaya deze maand tot nu toe 1024 misdaden opgelost, 1056 mensen gearresteerd, 102.495 Yabba tabletten in beslag genomen alsmede 1100 kg Crystal Methamphetamine (Ice), 1 kilo marijhuana en 47 wapens. Er werd ook een grote hoeveelheid pornografisch material opgespoord, illegale sextoys en sex-stimulerende middelen en massa’s illegale merkkleding en andere mergoederen geconfiskeerd.

De generaal moest lachen toen journalisten hem vroegen of er nu wel of niet Maffia-cellen in Pattaya aanwezig waren. Hij bevestigde nogmaals, dat dat niet het geval was. Ja zeker, er komt criminaliteit in Pattaya voor, maar als het om buitenlandse toeristen gaat zijn het echter allemaal kleinere misdaden gepleegd door opportunistische crimineeltjes. Pattaya is veilig!

Het commentaar in de pers is veelal, dat men de verklaring niet echt geloofwaardig acht, maar als zo’n hoge politieman dergelijke uitspraken doet, dan is dat toch zeker zo. Die liegen toch niet? Nou dan! De bewoners en bezoekers van Pattaya kunnen rustig gaan slapen, de politie waakt over u en mij!

28 reacties op “Geen maffia in Pattaya”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Hm. Maffia bestaat niet in Pattaya. Is dat niet net zo’n soort statement als: “prostitutie bestaat niet in Thailand”?

  • ruud zegt op

   MAFFIA. Weet jij wat dat is. Denk ik niet. Lees maar eens;

   betekenis van het woord maffia

   Interview met de Siciliaanse polticoloog Rosario Scandurra over de maffia
   De Siciliaanse polticoloog Rosario Scandurra

   ‘Het woord maffia heeft meerdere betekenissen en we weten niet precies waar het vandaan komt’, zegt Rosario Scandurra. ‘Wat de herkomst ook is, het woord is in meerdere talen terecht gekomen. Het omvat zowel de Cosa Nostra, ‘Ndrangheta, Camorra, Sacra Corona Unita, als ook de Yakuza (Japanse) en Chinese maffia. De term Cosa Nostra verschijnt voor het eerst in de Verenigde Staten in 1963. De Italiaans-Amerikaanse Joe Valachi staat te boek als het eerste maffialid dat publiekelijk het bestaan van de maffia bevestigde tegenover de Amerikaanse senator John McClellan.’ Senator McClellan leidde in 1963 een onderzoekscommissie namens de Senaat.

   Het woord maffia in Italië

   Scandurra: ‘In Italië werd de term maffia in 1984 gebruikt door Tomasso Buscetta toen hij werd verhoord door de rechter Giovanni Falcone (de rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino zijn begrippen in de Italiaanse anti-maffia beweging. Ze werden in 1992 door de maffia vermoord). Vaak wordt de maffia geïdentificeerd met de Cosa Nostra, maar op Sicilië zijn er ook andere, soortgelijke, organisaties, zoals de Stidda in Agrigento en Caltanissetta. Deze organisaties houden zich niet uitsluitend bezig met de georganiseerde misdaad. Dat is slechts vaak één van de doelen. Anderzijds heb je bijvoorbeeld ook witte boorden criminaliteit die niet maffioso wordt genoemd.’

   Het beeld van de maffia in het buitenland

   Scandurra: ‘Het beeld dat buitenlanders van de maffia hebben is sterk gerelateerd aan het iconische figuur van de Godfather en aan het filmepos van Francis Ford Coppola, met de gelijknamige titel. Dit is een enigszins geromantiseerd, pittoresk beeld van de maffioso als nette beschermheer, die zelfs respectabel kan zijn. Dit was wellicht correct voor de jaren ’80 in Italië, maar nu zeker niet meer.

   • Eric Donkaew zegt op

    Maffia heeft, zowel in Italië als Thailand, inderdaad (vrijwel) niets te maken met ordinaire vergrijpen als zakkenrollen, straatroof en inbraken. Het klopt dat de toerist, als die verder geen gekke dingen doet, eigenlijk zelden of nooit last heeft van de maffia. Dat wil evenwel nog niet zeggen dat zij in Pattaya niet bestaat, want dat is wel degelijk het geval.

    Een voorbeeld van Pattayaanse maffia is de beruchte jetski-scam. Vooral ook omdat de overheid er nagenoeg niet afdoende tegen optreedt…

 2. GerrieQ8 zegt op

  Beste Gringo, heb ooit eens voorgesteld om speciale Thailandblog-avonden te organiseren in Pattaya, Bangkok en Chiang Mai bijvoorbeeld, en de opbrengst hiervan aan de stichting Smile te doen toekomen. Een etentje, een orkestje en een optreden van wat Thailand bloggers. Je artikel lezende dacht ik; als Gringo nog 3 van deze verhalen kent en op het podium gaat als stand-up comedian met deze verhalen, dan is de avond geslaagd. Naast de intree en rondgaan met de pet zal Cor V een grote smile veroveren.
  Doen?

 3. frank zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 4. Peter zegt op

  Een grappig stukje tekst met de strekking van een fairy tale?

  En………….wat nu als de politie de MAFFIA is ?

  • Jack zegt op

   Natuurlijk is er Maffia in Pattaya,dat is de Politie zelf,ik heb het zelf ondervonden,5 kg afgevallen en 12.000Eu. lichter.

 5. Ruud zegt op

  Het is opvallend hoe snel de Thaise politie de daders van misdrijf fvaak al te pakken hebben en ik moet zeggen dat ik mij voor mijn gevoel veilig door Pattaya kan bewegen.
  In elke toeristenstad of grote stad zijn veel crimineeltjes actief en voor de rest merk ik er weinig van.
  Ik zou het alleen wel op prijs stellen als de politie ook meer aandacht zou schenken aan het overtreden van de verkeersregels, zoals door rood licht rijden en andere ongepaste verkeersovertredingen. Want de normen en waarden worden in het verkeer vaak overtreden

 6. chris zegt op

  Je hoeft geen echte maffia-deskundige te zijn om te weten dat de kop van dit artikel klinkklare nonsense is. Natuurlijk loopt de maffia niet rond in t-shirts in Walking Street met het opschrift: “Pattaya Maffia. Pay first, then ask”.
  Een eenvoudige zoekopdracht op het internet levert honderden hits op over maffia-achtige praktijken in Pattaya, met zelfs Youtube-filmpjes. Natuurlijk is het grote geld niet te verdienen met het afpersen van een aantal goedwillende en goedgelovige toeristen of expats. Dat is natuurlijk kruimelwerk. Wel met het runnen van bars met go-go girls, drugshandel en illegale gokhuizen (waar de girls dan weer vaste klanten zijn). De politie is niet zelden ook de eigenaar van de bars en de gokhuizen, natuurlijk via zetbazen en dulden geen echte concurrente. Dan is het vechten en schieten geblazen. En er vallen doden of mensen verdwijnen. Als de politie mensen oppakt is dat wellicht uit concurrentie-overwegingen.
  Het grote werk wordt gedaan door de grote jongens. Kamnan Poh (Thai naam Somchai Kuhnpluem) wordt de Godfather van Chonburi genoemd. In 2004 werd hij voor moord tot 25 jaar gevangensisstraf veroordeeld maar na op borgtocht te zijn vrijgelaten verdween hij. Onlangs is hij in Bangkok gearresteerd (na een bezoek aan het ziekenhuis onder valse naam), niet in Pattaya. De Godfather heeft drie zonen: Sontaya (president van Pattaya United en minister van Cultuur in het kabinet Yingluck), Wittaya (president van Chonburi FC en voorzitter van de regionale overheid) en Ittipol (burgemeester van Pattaya).
  Er zijn mensen die de Godfather in al die jaren dat hij ‘zoek’ was in zijn eigen woonplaats Pattaya hebben zien rondlopen. Zouden zijn zoons (en zijn vrouw) hier niets van geweten hebben? Hoogst onwaarschijnlijk. Zou de politie in Pattaya van niks geweten hebben? Hoogst onwaarschijnlijk.
  Neen, Gringo, slaap maar lekker door. En vraag als je een politieman tegenkomt op straat eens waar Kamnan Poh nu verblijft…..

 7. Caro zegt op

  Volgens de politie bestaat er geen mafia, althans niet om de toerist te verontrusten.
  Mijn persoonlijke ervaring op Koh Samui is een geheel andere: ik had de twijfelachtige eer een contract op mijn hoofd te hebben, als farang, omdat ik mij met een door de mafia gewenste aankoop van een resort had bemoeid.
  Het is na een jaar incognito en geheim ondergedoken te zijn, middels mijn , thaise, familie en bemiddeling van de politie door ” uitwisseling” opgeheven.
  Je hebt dus zowel een sterke Thaise familie, als ook de politie nodig om te overleven tov de “niet bestaande” mafia.
  Caro

 8. Kevin87g zegt op

  Gewoon gedragen… merk je er niks van 🙂
  Voel me er altijd veilig, slenter tot diep in de nacht overal rond daar.

 9. Pat zegt op

  Als Pattaya-lover ben ik nu niet direct geneigd om zomaar klakkeloos geloof te hechten aan de goed-nieuws-show van deze hoger politieofficier.

  Anderzijds lees ik het natuurlijk wel graag, maar wat voor mij het belangrijkste is : NOG NOOIT heb ik criminaliteit gemerkt in Pattaya, laat staan persoonlijk ondervonden…!!

  Goed wetende dat perceptie nog iets anders is dan realiteit, zal ik zeker nooit ontkennen dat er wel degelijk criminaliteit bestaat in Pattaya.
  Voor mij is deze criminaliteit echter van een veel minder hinderlijke soort dan pakweg in Antwerpen of Amsterdam.

  Houden zo, Pattaya.

 10. Joop zegt op

  Ik kom al jaren in Pattaya en het enige wat ik hier heb meegemaakt is:

  De weg vragen en een geld bedrag moeten betalen voor de uitleg ha ha .

  Een keer in een disco 1000 bath betaald voor twee cola. Ik kreeg een hele diepe buiging en heb haar nooit meer gezien.

  Niet van te voren vragen wat de prijs is en drie of vier keer te veel betalen.

  Twee Lady boys die mij probeerde mijn portemonnee te rollen uit mijn kont zak in soi 6 .

  Een dame die haar afspraak niet na kwam in hotel ( naar huis gestuurd )

  Doe gewoon normaal dan heb je eigenlijk geen of weinig problemen daar. Maak geen ruzie met niemand, ga anders gewoon ergens anders heen.

  Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken.

  Je kan hier echt heel leuk stappen hoor. En na mijn mening veilig.

 11. cor verhoef zegt op

  Iedereen die een beetje door denkt en de definitie van Maffia kent -georganiseerde misdaad- komt in Thailand al vrij gauw uit bij de Thaise politie en met name het kader. Elke Thai weet dat. Dat Gringo het verhaal van de hooggeplaatste politie officier gelooft, geloof ik niet en wanneer ie het wel gelooft is ie de weg kwijt. Afpersingen, ontvoeringen, achterhouden van bewijsmateriaal,” buitengerechtelijke moorden” en ga zo maar door, allemaal op het CV van de Thai Royal Police. Als dat geen maffiapraktijken zijn, wat dan wel?

  • Gringo zegt op

   Je hebt gelijk, Cor, ik geloof er ook niets van. De laatste alinea van mijn verhaaltje heb ik zo geschreven, dat je tussen de regels door al kon lezen, dat ik het maar een raar verhaal vond, maar voor een enkeling was dat kennelijk niet geheel duidelijk.

 12. Tukker zegt op

  Bij ons is er een spreekwoord elke dame werkend in de seks industrie pocht op zijn eigen kont . Zo zal het hier met de politie van Pattaya ook gaan want de aantallen in beslag genomen goederen lijkt mij toch wel wat over dreven .

  • Khun Peter zegt op

   Die dame moet dan een ladyboy zijn? Dame, met zijn kont?

   • Gringo zegt op

    Ha, ha, als Tukker een echte Tukker is, is het niet zo vreemd. want In het Twentse dialect wordt die fout wel vaker gemaakt. Ik heb mezelf er wel op betrapt, dat als het over baby’s gaat, ik ook altijd praat over hij, hem en zijn, ook als het een meisje is.

 13. mat zegt op

  Slaap maar rustig verder, ik heb een bar in Pattaya, en heb regelmatig met deze mensen te doen.Net zoals de Russen geen gehandicapten hebben, heeft Pattaya geen maffia hahahaha!!!!!
  Geloof dioe mensen toch niet, dat is allemaal propaganda!!!
  Trouwens, wie denk je dat de grootste maffia organisatie is???waar gaat dat geld naar toe wat je netjes afdraagt voor de zoveelste onzinnige bekeuring???
  Probeer het maar eens uit te vinden!!!

 14. Vesper zegt op

  Is het niet zo dat het een wereld is die ”wij” niet kennen. Ik bedoel op dit moment is het in de randstad en de benelux ook vrij onrustig. ( de liquidaties afgelopen maanden, de vrijlating van bepaalde topcriminelen en de opsporing van grote hoeveelheden drugs door de politie ). Dit zijn allemaal aspecten die buiten ons beeld doorgaan. Er zal ongetwijfeld georganiseerde misdaad in Pattaya voorkomen, en misschien ook nog wel in verhouding meer dan met andere grote steden, het is en blijft wel Pattaya met haar seksindustrie. Dit trekt allerlei typen mensen aan, en het loont ook om je zwarte geld in dit soort zaken te ”investeren”. Ik denk dan ook dat het pure positieve PR is omtrent Pattaya.

  • Peter zegt op

   Beste Vesper,

   Daar ligt nu juist de crux, het zwarte geld. Dit zwarte geld ( synoniem for corruptiegeld, tea money en weet ik niet wat voor mooie namen, er voor worden gebezigd ) word stelselmatig met brute hand afgeroomd (niet goedschiks dan kwaadschiks) door de heren zoals beschreven in de post van Chris.
   Het is een wereld die jij niet kent omdat je misschien met oogkleppen in Pattaya rondloopt, maar in deze contreien is het erbarmelijk niet voor de farang’s maar ook voor de Thaise mensen zelf.

   • chris zegt op

    Er zijn geruchten dat je om politie-agent in Pattaya te worden je je voor circa 3 miljoen Baht moet inkopen. Je krijgt geen kwitantie zodat je je BTW niet kunt terugvorderen. Het gerucht vertelt niet wat de voorspelde terugverdientijd is van deze ‘investering’. Het is godsonmogeljk om dit bedrag terug te batelen van je normale agenten-salaris, eventueel aangevuld met wat handgeld van niet uitgeschreven boetes voor fout parkeren en rotzooi op straat gooien. Het extra inkomen (om de lening van 3 miljoen terug te betalen, aan wie eigenlijk? Geen fatsoenlijke bank doet dit tenzij een rijk iemand zich garant stelt) moet dus ergens anders vandaan komen.

 15. Tukker zegt op

  Hoi Gringo ie hebt geliek ik bin 100% tukker een doesend % FcT SUPPORTER . Maar om op dit onderwerp terug te komen waarom laten ze dan nog steeds de verkoop beneden bij Mike,s shopping de verkoop van shirts en broeken doorgaan dit is ook allemaal nagemaakt .

 16. Ronald Kroes zegt op

  Gringo je hebt gelijk. Heb een keer een hooggeplaatst politicus horen zeggen “prostitutie is verboden in Thailand, dus bestaat het niet”. Hetzelfde geldt ook voor corruptie. Slaap lekker zou ik zeggen.

 17. BA zegt op

  Als falang zal je in Pattaya ook niet snel met maffia praktijken te maken krijgen tenzij je zelf een bar oid begint.

  Makkelijk spelletje. De falang brengt geld in het laatje voor de meeste zaken aan drank, barfines enz enz. Het laatste wat je dus als politie en maffia wilt is de falang wegjagen, dus hou je je zaakjes buiten het zicht.

  Wat Vesper al zegt dus, die wereld is er wel maar speelt zich met name af buiten het zicht van de falang.

  Als de politie prostitutie uit zou bannen dan blijft ook een deel van de falang weg en dat is ook niet in hun belang.

  In feite heeft dit alles voor de farang ook een nuttige functie. Mocht de georganiseerde misdaad het in Pattaya openbaar te bond maken dan maakt de politie ze uit eigenbelang waarschijnlijk snel een kopje kleiner. Iedereen weer happy en het leven gaat weer door.

 18. Rick zegt op

  Pattaya is geen gebied van heiligen en heilige maagden 🙂
  Ik acht het er echter wel veiliger als de regio Phuket bv.

  • Pat zegt op

   Het zou een meerwaarde (kunnen) zijn als u ook uitlegt ‘waarom’ het veiliger is dan Phuket…?

   Zo leren we misschien nog iets bij, wat toch één van de doelen is van deze blog (denk ik).

 19. ruud zegt op

  Moderator: uw begint een verhaal over Phuket, maar dat is off-topic. Het artikel gaat over Pattaya


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website