Bangkok onder de loep

Door Gringo
Geplaatst in Bangkok, Steden, Thailand tips
Tags: , ,
30 december 2023

Hoe vaak ik sinds mijn eerste keer in 1980 in Bangkok ben geweest, weet ik niet meer maar het moet tientallen keren geweest zijn. Toen ik nog werkte, was het meestal voor zaken dat ik in de hoofdstad van Thailand kwam. Nadat ik er ging wonen, kwam ik er alleen nog voor een (noodzakelijk) bezoek aan de ambassade of een poolbiljart toernooi.

Oh, ik heb wel gelegenheid gehad om de toeristische attracties te zien, hoor! Natuurlijk heb de Grand Palace bezocht, rondgezworven in de grote warenhuizen, bier gedronken en clubs bezocht in Patpong, gewandeld langs Silom Road en een boottocht gemaakt door de klongs en nog veel meer. Na al die bezoeken aan Bangkok zou ik eigenlijk de stad goed moeten kennen, maar is dat ook zo? Nou, vergeet het maar!

Bangkok

Bangkok is een stad met een oppervlakte van bijna 1600 km², verdeeld over 50 stadsdistricten. Het gebied, dat ik redelijk ken is niet veel groter dan enkele vierkante kilometer. Daarnaast heb ik zonder het te beseffen wel door andere districten gereden voor klantenbezoek en zo, maar in feite kwam ik niet verder dan wat ik maar even het centrum van Bangkok noem. Het zou best leuk zijn om via de districten de hoofdstad van Thailand eens wat nader onder loep te nemen.

Wandelen in Bangkok

Om het stadse leven te ervaren is wandelen naar mijn mening de beste manier. Ik heb in Bangkok al aardige wandelingen gemaakt, zoals van Lumpini Park over Silom Road naar de rivier Chao Phraya, van het busstation Ekamai naar Nana, van Khao San Road naar Ploenchit en nog wel enkele andere. Je ziet zo veel meer als je wandelt, je snuift als het ware het Thaise leven (Oké, soms snuif je ook de luchtvervuiling). Het is moeilijk om te vertellen wat je dan wel allemaal gezien hebt, want het meeste is niet spectaculair, maar wandelen is een speciale ervaring.

Craig S. Schuler / Shutterstock.com

Districten

De meeste districten van Bangkok zijn voor de bezoeker onopvallend. Slechts enkele van die 50 districten zijn op internet terug te vinden, maar echt veel wijzer wordt je daar ook niet van. Als je dus een district wilt opzoeken dat niet in het toeristische centrum ligt, bieden de Skytrain BTS en de ondergrondse MRT uitkomst. Stap in, kijk op de routekaart en kies willekeurig een station buiten het centrum. Maak een wandeling in de buurt, gegarandeerd dat het leuk is. Genoeg reuring, winkeltjes, eetgelegenheden of een park. Het is net of je in een Thais dorp loopt en niet in Bangkok.

Lat Phrao

Zo’n district is bijvoorbeeld Lat Phrao aan de Yellow Line van de BTS. Het in Pattaya verschijnende “Business Supplement” heeft al een poosje een serie over de omgeving van BTS stations. Dit keer was Lat Phrao aan de beurt, maar het blad komt niet veel verder dan te vertellen, dat er in het weekend een tweedehands meubelmarkt is en redelijk veel antiekwinkels. Je kunt er ook het Court Museum bezoeken om een idee te krijgen van de rechtspraak in Thailand (en Siam) door de eeuwen heen. Dat was het dan wel.

joloei / Shutterstock.com

Chatuchak Park

Maar moet het dan altijd iets speciaals zijn om een district te bezoeken? Nee toch, geniet van een wandeling, gebruik je ogen en je ziet van alles gebeuren. Leuk voor jezelf, maar nauwelijks waard om het na te vertellen. Zo ook dit keer. Een leuke wandeling lijkt mij van het BTS Station Lat Phrao naar het niet al te ver verwijderde Chatachuk Park. Drink koffie onderweg of neem een Thaise hap in een klein restaurantje, ontspannen en genieten is het motto!

Bloglezers, die in Bangkok wonen

Er wonen en werken nogal wat Nederlanders en Vlamingen in de hoofdstad en ik zou het een idee vinden als die in onze zoektocht van de districten wat hulp bieden. Ik nodig die mensen uit iets te vertellen over het district waarin zij wonen en dat zal vaak ook niet in het centrum zijn. Dat mag natuurlijk in een reactie, maar een wat langer verhaal (een A-4tje?) naar de redactie zou leuker zijn om op dit blog te publiceren. Hoe is het om in dát district te wonen, is er iets het vermelden waard of is er een restaurant(je), dat aan te bevelen is? Is er een BTS of MRT station in de buurt, enz., enz.

Ten slotte

Ik heb zelf op deze manier Londen, Parijs en ook Amsterdam beter leren kennen. Gewoon met het openbaar vervoer ergens naar toe en de omgeving bekijken, ergens iets drinken en/of eten en weer terug. Altijd interessant!

In de toeristische blaadjes wordt vaak alleen over de speciale attracties gesproken, maar elke grote stad, dus ook Bangkok, heeft zo veel meer te bieden.

9 reacties op “Bangkok onder de loep”

 1. John zegt op

  Gringo..idd ik kan me helemaal in uwe ervaring vinden. dit is dus ook wat ik zelf wil gaan doen als ik naar Thailand ga verhuizen na de zomer. begin eerst 1-2 mnd in Bangkok.pak gewoon het openbaar vervoer..kies een district uit en ga dagenlang die onderzoeken. rondlopen. praten met locals. geluk heb ik dat ik vrienden/ kennissen heb in Bangkok die me als ik daar ben maar al te graag hun stad willen laten zien.

  gewoon gaan met de banaan zeg ik zelf altijd! gewoon doen..niets van mensen of hun meningen aantrekken. als ik mezelf er goe bij voel waarom dan niet.

  lijkt me eigenlijk wel heel leuk om met verschillende Nederlanders/ belgen/ fransen of niet Thai, in Bangkok af te spreken en hun ervaringen te horen.

 2. Corrie zegt op

  Ook ik heb op deze manier veel van bangkok leren kennen. Steeds in een ander district een hotel boeken en al wandelend de buurt verkennen. Zeker aan te raden.

 3. henry zegt op

  Als inwoner van Krungthep Mahanakorn lei Parimonton (Bangkok Metropolis) dat ook de drie aansluitende provincies Samuth Prakarn, Nonthaburi en Pathum Thani omvat, is het voor een niet inwoner bijna zo goed als onmogelijk om uit te maken in welke provincie of stad hij zich bevind. Omdat door het uitdeinende Bangkok alles in mekaar gevloeid is

  Dat alleen al maakt Bangkok zo’n boeiende stad. Nu elk van die 50 districten, in Bangkok noemen ze die Khet en niet Amphur zijn onderling enorm verschillend, in sommige Khets zijn westerlingen laat staan toeristen een uitzondering en hebben dikwijls hun eigen specialisaties, bijvoorbeeld Toa Poon in het Khet Bang Sue, waarin Chatuchak ligt. Is het centrum van alles wat met houtbewerking te maken heeft. Hier geen winkels maar honderden schrijnwerkerijen, meubelmakers en kunstenaar. Allemaal gelegen tussen 2 evenwijdig lopende smalle enkelrichtingstraten en de honderen kleine sois en binnenpleintjes. Hier laat men zijn meubels op eigen tekening maken. In hetzelfde Bang Sue is er ook een avondmarkt in Western stijl.
  En zijn maar 2 voorbeelden uit 1 Khet waar ge geen westerling gaat tegenkomen.

  Dit alleen maar om aan te tonen dat Bangkok een stad is met 10 000 gezichten, waarvoor zelfs een mensenleven niet voldoende is om ze te leren kennen.
  Ik woon in Pak Kret in Bangkok Metropolis. Waar hoogstwaarschijnlijk de meesten nog nooit van gehoord heeft, ondanks het naar bewonersaantal de 3e grootste stad van Thailand is na Bangkok en Nonthaburi, wat de provinciehoofdstad is. En ook hier kom je niet alle dagen een westerling tegen,

  Nogmaals om aan te tonen, Thailand veel meer is stranden, bergdorpen, Isaan, het nachtleven in Pattaya, of de expatcommunities waarin velen zich opsluiten

 4. john zegt op

  Wij wonen tot grote tevredenheid in Khlong Samwa, een district in Noord BKK. Op het plaatje nr 46.
  Is een vrij rustige buurt met veel handel en weinig industrie. Voor degene die van rust houden een fijne stek.
  Dicht bij Fashion Island en Promenade, een groot winkelcentrum. Ook zijn er veel goede thaise restaurant waar je voor weinig geld heerlijk kunt eten en rustig kunt zitten.
  Ook Safari World ligt in dit district, een grote dierentuin.
  Wij wonen hier omdat de dochter hier al een zaak had.

 5. walter zegt op

  Inderdaad, de MRT en de skytrain brengen je in heel wat verschillende districten.
  Nog leuker vind ik de bus. Dan zie je nog iets onderweg. Liefst de oude bussen met open ramen en houten vloer.
  Neem gewoon de eerste bus die voorbijkomt en stap uit waar het leuk lijkt, of ga tot de eindhalte. Bussen komen op plaatsen waar de skytrain niet komt, en dat zijn vaak nog erg Thaise plaatsjes.
  Een aanrader voor mensen die denken dat Bangkok te toeristisch of te verwesterd wordt.

 6. eriswelinfo zegt op

  Er is die TAT voor heel Thailand, maar de BMA heeft ook een eigen soort VVV en die produceert vrij goede info-folders per district, of groepjes van 3-4 samen, die volop info bevatten, uiteraard wat uitgebreider in het Thai. Vooal die geheel in het ZW: 21-49+50 (waarbij die laatste 2 dus afgesplitst zullen zijn van 21-net zoals vele chiangwats) bieden veel nogal onbekende en verrassende zaken, zoals BKk aan zee, MON-tempels, vaarwegen (gratis bootdiensten-als je ze kan vinden), fruitkwekerijen etc.
  nr 10 is MINburi, meestal Muslimburi bijgenaamd.

 7. TvdM zegt op

  Leuk idee. Ik heb zelf een tijdje in een zijstraat van Thanon Sukumvit gewoon, Soi 97. Van daar uit veel wandelingen gemaakt, tekens in willekeurige richting. Grote variëteit aan lokale markten, parken, altijd wel een leuke eetgelegenheid. Ik denk dat je per district in een paar weken niet uitgekeken raakt.

 8. Nonkelwin zegt op

  Het zou heel fijn zijn voor de oppervlakkige bkk kenner om hierover wat uitgebreider informatie te kunnen lezen.
  Nu schrikt de hoofdstad mij meestal wat af omdat ze zich beperkt tot de grote districten, Silom, Sukhumvit, chao Praya area, Chinatown…ja ook Chatuchak zijn we al geraakt. Keuze vaak afhankelijk van hotelkeuze waar ook niet veel andere areas aan bod komen. Maar als ik al deze verborgen verhalen lees dan is de goesting groot om ook andere gebieden te verkennen. Maar er moet dan wat duidelijker verteld worden over waar er kan worden gegeten en geslapen.
  Hopelijk kruipen er nu velen in de pen.

 9. Peter zegt op

  Gringo…leuk je nog eens te horen. Bangkok is inderdaad door mij nog te ontdekken. Zal mij benieuwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website