‘De werkelijkheid in Thailand’

Door Gringo
Geplaatst in Relaties
Tags:
29 augustus 2017

“Zeg Herman, wat is er met ons gebeurd? Niets is meer zoals het vroeger tussen ons beiden was?”

“Lieve Nai, ik kan dat beter aan jou vragen, want ik ben al die tijd niet of nauwelijks veranderd. Jij bent degene, die nieuwe wegen inslaat en alles verandert.”

“Herman, we zijn allebei ouder geworden en ik moet toch zorgen voor een leven zonder jou.”

“Wil je daarmee zeggen, dat je mij al afgeschreven hebt?”

“Herman, waar heb je het over? Ik hou van je als vanaf de eerste dag, maar het leeftijdsverschil, hè!”

“Ik begrijp het, mijn liefste, maar het testament is al gemaakt, dus wat moet er nog meer gebeuren dan?”

“Herman, waarom zeg je dat? Je weet toch, dat ik van je hou?”

“Ja, soms geloof ik dat zelf ook!”

“Herman, stop met dat gezeur”

“Schatje, het kan mij niet schelen wat je zegt, maar wat je doet!”

“Ja Herman, ik heb een nieuwe baan, dat is toch ook goed voor jou?”

“Lieve Nai, nu je in dat nieuwe restaurant werkt, zie ik je nauwelijks nog. Eén keer per week, vind je dat een teken van onze innige liefde?”

“Mijn Boeddha, Herman, ik ben je altijd trouw gebleven, maar we zijn beiden oud. We moeten voor onze oude dag zorgen!”

Ik geef het op, ga naar buiten en laat, gezeten op een bankje, de film van de laatste jaren aan mij voorbij gaan. Mijn God! Was ik, toen ik haar voor het eerst ontmoette naïef of dom? Niets is meer zoals het ooit geweest is. Ik weet het niet meer, ik moet met iemand praten.

Het is marktdag, dus mijn maten zie ik in ons stamcafé bij de markt. Ze begroeten me met luide stem, maar zien direct, dat ik nogal depressief ben.

“Wat is er aan de hand, Herman? Voel je je niet goed of heb je al een paar dagen geen bier gedronken?”, oppert Jens.

Ik begrijp de hint, bestel een rondje en vertel hen over mijn problemen met Nai. Ze luisteren geduldig naar mijn verhaal en als ik klaar ben, zegt Olivier: “Welkom in de echte wereld van Thailand!” Ik kijk hem wezenloos aan: “Wat bedoel je daarmee?”

“Herman, jouw verliefdheid was niet normaal: het is lieverd hier, schatje daar, dat is allemaal maar schijn, dat is het echte leven niet!”

“Voor mij, ik bedoel voor ons was dat het zeker wel!”

“Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd, dat je gaat wennen aan in Thailand normale omstandigheden”

“Je bedoelt, dat wat ik nu meemaak normaal is in dit land?”

“Natuurlijk, Herman, ik zal je vertellen wat ik heb meegemaakt met mijn Thaise lieveling”

Eén voor één vertellen de mannen wat zij de afgelopen jaren met hun Thaise dames hadden meegemaakt en welke problemen zich hebben voorgedaan. Ik werd er niet echt vrolijk van, maar het deed mij toch ook wel goed, dat ik niet alleen was met mijn probleem.

“Wees blij, dat je het zo lang hebt uitgehouden,” zegt Jens, die besluit met “bij mijn huwelijk met mijn Thaise vrouw was de glans van vóór ons trouwen er direct na onze huwelijksreis al af!”

Bron: Vrij uit het Duits naar een verhaal van C.F. Krüger in Der Farang


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “‘De werkelijkheid in Thailand’”

 1. walter zegt op

  Ja die Herman is verward omdat de verliefdheid verandert in houden van, dat is toch wel een normaal verloop van een huwelijk of dit nu een gemixt huwelijk is of niet. De vrouw wil alleen maar werken om voor de toekomst te sparen, daar is toch niks mis mee? Vreemd gaan of andere rare fratsen haalt ze niet uit. En die vrienden daar heeft hij ook niets aan met hun opmerkingen, dit is Thailand! Ieder mens ontwikkelt zich en verandert, Nai denkt aan de toekomst voor jullie tweetjes en dat is een compliment waard.

 2. celineceline zegt op

  Realiseert hij zich na jaren dat hij een soort van polisverzekering voor haar is ipv echte liefde ?

 3. NicoB zegt op

  Deze Herman mag wel eens in de spiegel kijken, zo praat je niet tegen je vrouw, behalve als je huwelijksmoe bent geworden, iets wat zo veel gebeurd, een onderliggende teleurstelling en verbeelding dat het allemaal anders was, beter was en je tekort komt, voor Herman Ja, voor z’n toekomstgerichte vrouw Nee.
  Jammer hoor, zo’n gesprek maakt meer kapot dan je lief is.
  NicoB

 4. Evert zegt op

  De glans van een huwelijk gaat niet verloren als de bereidheid er is ruimte te geven aan elkaar voor de eigen ontwikkelingsweg en dat vraagt een andere manier van aanwezig zijn in het actuele nu.

 5. l.lagemaat zegt op

  Zou dit werkelijk zoveel schelen met Nederland?

  Eén op de drie huwelijken eindigen tegenwoordig voortijdig!

 6. Mark zegt op

  Misschien is zijn woordgebruik en argumentatie niet al te best gekozen, maar Ik heb wel begrip voor de positie en de klachten van Herman.

  Ze zijn toch niet getrouwd met zo’n fraaie huwelijkstaart (zie foto) om vervolgens van tafel en bed gescheiden te leven.

  Als Nai zoveel uithuizig is vervreemden ze van mekaar en voor Herman kan dat extra zwaar vallen omdat hij in Thailand een vreemde in een vreemd land is en blijft. Officieel is hij zelfs een “alien” en op immi wordt hij daaraan periodiek herinnerd. Als hij toevallig ook nog in het “diepe Thailand” woont verliest hij zelfs zijn naam en wordt duizend keer per dag nagroepen als “fallang”.

  “No money, no honey liefde” is een gekend fenomeen (niet alleen) in Thailand, maar “money and no honey” is helemaal te gek.

  Ik ken een paar farrang in Thailand die zich behoorlijk vervreemd van hun vrouw voelen. Maar dan omwille van het feit de de vrouw helemaal terugplooit op haar Thaise familie en nog nauwelijks oog heeft voor de echtgenoot. Als er dan ook nog rekeningen van de familie gepresenteerd is dat wel eens de druppel die emmer doet overlopen.

  Herman moet Nai heel graag zien om in die omstandigheden nog pogingen te ondernemen om de potten te lijmen.

 7. Hendrik zegt op

  Welkom tot de club. Dacht dat mijn vrouw anders was ( zij had nooit een relatie eerder) maar aan het einde mede dankzij het advies van ” vrienden” ze zijn gelijk. Gelukkig hebben we een dochter dus wie weet.

 8. Rob V. zegt op

  Als ik dit zo lees vraag ik me af of Herman niet aan de bak moet? Of is hij met pensioen en zijn vrouw nog even niet? Dan wordt het even overbruggen totdat zij ook stopt. Is ze nog vele jaren van haar pensioen verwijderd dan wordt het lastig, een van de nadelen die je aan kunt zien komen bij een groot leeftijdsverschil.

  Herman moet maar eens wat minder naar de klaagzang van zijn vrienden luisteren. Zo te lezen niet de meest optimistische personen of meest warme… lijken miets op te hebben met tederheid (schatje) en gebruiken nationaliteit als verklarend excuus voor een en ander. Brrr. Sls iemand mij vertelt ‘tja dat is een Duitser/Jap/.. zit in de aard van het beestje’ dan barst ik of in lachen uit of in tranen van onbegrip. Onzin dat excuses zoeken achter het label cultuur/nationaliteit.

  Misschien moet Herman ook wat vaker er op uit, buiten de kroeg. Bij voorkeur samen met zijn lief. Als hij en zij er over praten dan vinden ze hopelijk een middenweg. Reserveer desnoods alleen die ene dag in voor tijd met elkaar als het op andere dagdelen niet lukt. Een relatie bloed dood als je amper samen bent en zonder wederzijdse communicatie kun je het helemaal wel vergeten. Dus komop Herman, schouders er onder. 1 op de 3 relaties loopt stuk dus dat ze partner van andere bodem komt lijkt mij weinig relevant.

  Zo te lezen is zijn lief druk bezig met hun gezamenlijke toekomst op de oude dag. Die is niet op haar achterhoofd gevallen. Vervang ‘Thaise’ voor ‘Duitse’ en het verhaal staat nog steeds. Het koppel moet gewoon weer wat meer samen dingen ondernemen. Dat is de simpele wereldse werkelijkheid.

 9. ron zegt op

  Thaise vrouwen nemen een farang als garantie voor hun verder leven. ze zijn dan zeker van een inkomen (pensioen). werken ze voor de staat hebben ze een klein pensioen. ken iemand die op een bank werkt. Die krijgt als ze stopt 1.500.000Tbt voor de rest van haar leven. Dat lijkt veel maar in Thaise handen is dat niet zo.
  Of ze haar vriend echt graag ziet? wat dacht je, money keep her smiling. Thailand het land van de glimlach.

  • chris zegt op

   beste Ron.
   Dat geldt niet voor iedereen. MIjn vrouw verdient meer dan ik (en ik ben docent op een universiteit) en is managing-partner van een bedrijf. Naast een goed pensioen kan ze ook haar aandelen in de zaak tezijnertijd te gelde maken. Ik moet blij met haar zijn (en dat ben ik ook) want zoveel geld krijg ik echt niet bij elkaar.
   En ik ben niet de enige buitenlander die een vrouw heeft met een uitstekende baan.

 10. Bert zegt op

  Denk als Herman zijn vrouw goed verzorgt na zijn heengaan dat zij niet gaat werken.
  Gewoon tijdig alles regelen voor je nabestaande en dit ook goed uitleggen. Hoeveel ze maandelijks tegemoet kan zien etc.
  Heb je dit of wil je dit niet regelen is het logisch dat ze zelf aan haar oude dag gaat werken.
  Een huis alleen is eigenlijk niet voldoende, stenen liggen zo zwaar op de maag.
  Een maandelijks pensioen voor eten etc is zeker nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website