Waarom kiest een Thaise vrouw voor een westerse man?

Door Farang Kee Nok
Geplaatst in Relaties
Tags: , ,
26 september 2022

De titel van dit artikel is een interessante vraag. De inspiratie voor dit schrijfsel kreeg ik na het lezen van een post op een ander blog.

Waarom wil een Thaise vrouw een farang man? Nu niet direct over geld of materiële zaken beginnen. Dat laten we een keer buiten beschouwing. Ik begrijp dat dit voor veel lezers lastig is, maar toch.

Het gezin

Uit de gesprekken met Thaise dames heb ik begrepen, dat zij het erg waarderen dat westerse mannen zich om het gezin bekommeren. Kortom, het verantwoordelijkheidsgevoel van een farang man is een belangrijke reden waarom zij voor een westerse man kiezen.

Een Thaise vrouw vroeg mij eens of het klopte dat farang mannen achter een kinderwagen lopen. Ze vertelde mij dat ze gehoord had dat er farang mannen zijn die een baby meedragen in een draagzak. Toen ik dat bevestigde kon ze het maar nauwelijks geloven. Het staat nogal haaks op de doorsnee Thaise man die zich vrijwel niet met het gezin bemoeit. Kinderen verzorgen en opvoeden is een zaak van de vrouw, volgens het principe van de Thaise man. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel.

Elkaar helpen

Hetzelfde geldt voor meehelpen in het huishouden. Ook iets wat een Thaise man niet snel zal doen. Farang mannen vinden het normaal om ook een hand uit te steken. Thaise vrouwen waarderen dit zeer. Ondanks dat zij zullen zeggen dat het niet nodig is. Het gaat om de gedachte die er achter zit. Dat je bereid bent om elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen.

Voor een Thaise vrouw een belangrijk aspect, immers zij ziet het als haar taak om voor anderen te zorgen. Door te helpen met alledaagse dingen fungeer je als team. Een Thaise vrouw ziet dit ook als een belangrijk signaal naar haar kinderen. Een man en vrouw die samen lief en leed delen, een goed voorbeeld voor haar kinderen, die ze een zelfde toekomst toewenst.

Zorg

Thaise vrouwen willen ook de zorg van hun man. Een gelijkwaardige relatie met wederzijds respect. Ze zijn sterk en kunnen hard werken. Daartoe zijn ze ook bereid als ze er liefde en zorg voor terugkrijgen. Thaise vrouwen zijn plichtsgetrouw. Ze lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheden zoals de verzorging van kinderen en de (financiële) zorg voor de ouders. Daarnaast zullen ze ook proberen hun echtgenoot gelukkig te maken.

Monogaam

Een niet onbelangrijk punt is dat Thaise mannen een andere opvatting hebben over huwelijkse trouw. Het hebben van een minnares (Mia Noi) of een bezoekje aan het bordeel is normaal geaccepteerd verschijnsel in Thailand. Westerse mannen zijn over het algemeen monogaam en realiseren zich dat een dergelijk gedrag niet acceptabel is. Vreemdgaan wordt als respectloos gezien. Een duidelijk andere opvatting dan Thaise mannen.

De conclusie die we kunnen trekken is dat Thaise vrouwen verantwoordelijkheidsgevoel, zorg voor de kinderen en wederzijds respect belangrijk vinden.

Daarin verschillen Thaise vrouwen dan ook niet van Westerse vrouwen.

Rating: 4.24/5. From 21 votes.
Please wait...

10 reacties op “Waarom kiest een Thaise vrouw voor een westerse man?”

 1. Erik zegt op

  Hierbij nog een wat late reaktie. Ik denk dat hoe groter het leeftijdsverschil tussen de farang en de thaise vrouw hoe belangrijker de rol van geld wordt bij het tot stand komen van de relatie. De jongere vrouw kiest dan voor de oudere westerse man omdat dat de beste voorwaarden schept om goed verzorgd te worden en al helemaal als de vrouw jonge kinderen meebrengt in die relatie.

  In die situatie heb ik ook wel gezien dat de vrouw later eigenlijk 2 mannen nodig heeft, een om goed verzorgd te worden en de tweede voor avontuur. Ze waarderen de goede verzorging en zijn daar dankbaar voor maar missen de dingen die jonge mensen samen veelal doen. Jonge mensen leven nu eenmaal anders dan ouderen.

  Hoe jonger de partners zijn en hoe kleiner het leeftijdsverschil hoe kleiner de rol van geld is bij het tot stand komen van de relatie. Alleen die jongeren beschikken niet altijd over de middelen en mogelijkheden om die relatie verder te ontwikkelen, zeker niet nu dat in Europa steeds moeilijker wordt gemaakt met nieuwe regelgeving.

  Toen ik 35 jaar geleden een relatie kreeg met een Thaise van ongeveer mijn eigen leefttijd kon die zo naar nederland komen en toen ik na een jaar met haar trouwde werd zij gelijk nederlandse en kreeg direkt een nieuw paspoort. Ze kon zelfs haar Thaise rijbewijs omruilen. En dat kon toen terwijl ik feitelijk nog geen cent had. Dat is tegenwoordig wel iets anders geworden en daarmee wordt het op jonge leeftijd helaas voor de geliefden wel steeds moeilijker gemaakt.

 2. khun moo zegt op

  Goed geschreven en ik denk in de meeste gevallen dat de argumenten kloppen.
  Ik denk dat dit een van de twee belangrijkste redenen zijn dat een Thaise vrouw voor een Farang kiest.
  De eerste reden is al in een vorige post uitvoerig besproken.

 3. John Chiang Rai zegt op

  Het zal zeker met onze opvoeding cultuur en verdere background te maken hebben dat wij meestal voor het gezin,zorgzamer en ons ook anders gedragen in verdere dingen die veel Thaivrouwen aanspreken.
  Wat de Thaise opvoeding,en de direckte gevolgen van deze betreft,zullen vele net zoals ik zelf,haast alleen oordelen kunnen, hoe deze vaak plaatsvindt bij de meestal eenvoudige landbevolking.
  Vaak wordt van de jonge meisjes verwacht dat ze leren helpen bij het koken en verdere huishoud werkzaamheden, terwijl je vaak jongemannen ziet die in een soort van vogelvrijheid hun dag slijten,met sanoek en andere spelerijen.
  Vooral van deze laatsten,zie je omdat ze het nooit anders is voorgeleefd, dat ze later vaak alleen maar gemakzucht,gokspelen, zuipen,en party in hun kop hebben.
  Als ik in het dorp waar mijn vrouw vandaan komt,veel mannen door een vrouwenbril probeer te bekijken, dan wordt mij steeds duidelijker waarom vele vrouwen alleen zijn,of erg skeptisch zoeken voor ze überhaupt een huwelijk aangaan.
  We zouden het geld buiten beschouwing laten,maar wat is nu atractief aan een man,die veelal bezopen met zijn zuipvrienden onderweg is,terwijl zijn vrouw voor hem, wassen ,koken, en de verdere beslommeringen verrichten moet,terwijl hier van hem niet zelden, geen enkele aanerkenning of financiële beloning komt.
  Ik heb extra over het dorp van mijn vrouw gesproken,waarbij ik haast zeker ben dat velen van ons, in hun omgeving deze dingen niet veel anders zien.

 4. Ger-Korat zegt op

  Wat weer een berg vooroordelen. Ik vraag ook wel eens aan Thaise vrouwen of de Thaise man helpt in de huishouding, vrijwel altijd krijg ik een positief antwoord. Verantwoordelijkheidsgevoel is er ook bij de Thaise mannen want velen dragen, ondanks een andere vrouw, toch wel bij aan de opvoeding van hun kinderen. Vorige week nog op een kinderafdeling in een speciale ziekenhuis zag ik een Thaise man alleen, vijftiger net zoals ik, met een baby in een draagzak op zijn buik en een drukke kleuter erbij; op de vraag waar de moeder was vertelde hij dat ze aan het werk was. Hij kwam dus als enige ouder op een afspraak voor de kleuter. Verhalen van relaties van Thaise vrouwen met anderen zal ik hier maar niet opvoeren maar ook een vrouw is vaak niet anders dan een man. En zo kan ik nog wel wat meer positieve verhalen over Thaise mannen opvoeren. En ja waarom een Thaise vrouw een Westerse man wil is soms gewoon heel persoonlijk, ken er ook die een Japanse man hebben, uit Singapore of Koreaans. Het is niet alleen dat men geen Thaise man wil maar het is ook aantrekkingskracht, hoeveel Nederlandse vrouwen vallen wel niet op het Zuid-Europese type. Er zijn nu eenmaal veel Thaise vrouwen en bij een gedeelte zal de fysieke of andere aantrekkingskracht meespelen net zoals in het verleden de Nederlandse vrouw koos voor een lange man waardoor wij nu de langste personen ter wereld zijn.
  Als vader van 2 jonge kinderen kan ik vertellen dat degene welke de kinderen van de school in Korat ophalen en brengen ongeveer 50% mannen zijn en dat zie ik in Nederland waar ik ook een inmiddels ouder kind altijd naar school bracht, juist niet want daar zijn het meestal de vrouwen welke de kinderen brengen en ophalen.
  Mijn conclusie is dat er te negatief wordt gedacht over de Thaise man, men moet niet vergeten dat je als buitenstaander vaak met degene in aanraking komt die voor een niet-Thai kiest maar de overgrote meerderheid welk wel prima met een Thaise man leeft, daar hoor je niets over. Je oordeelt dan over de Thaise mannen met een beperkte kijk op de Thaise samenleving. Ik ken nogal wat en zie nogal veel Thaise stellen, van jong tot oud, welke uitstralen dat ze het prima met elkaar kunnen vinden en daarvoor hoef ik bijvoorbeeld alleen maar in mijn Moobaan te kijken of gewoon in restaurants, op straat, in winkels of tijdens de populair markten.

 5. Chris zegt op

  “Ik vraag ook wel eens aan Thaise vrouwen of de Thaise man helpt in de huishouding, vrijwel altijd krijg ik een positief antwoord.”
  Dit heet ook wel sociaal wenselijk antwoord (zeker in de richting van een butelander). Ik vraag nooit, maar
  ik KIJK altijd of de Thaise man helpt in het huishouden en de conclusie is: ZELDEN. Nog sterker: als ik mijn foto’s van vroeger laat zien (ja, in meerdere foto-albums) waarop ik in het huishouden hielp (en bv. de kinderen in bad deed) zie ik alleen maar verbazing in de ogen van de Thaise man.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja beste Chris, zo vind je altijd wel wat: als ik iemand de straat bij huis zie vegen of de tuin zie doen is het de man in de relatie, in de wasserette zie ik de man even vaak met de was bezig als de vrouw als ze samen zijn, boodschappen in winkels zie ik zo vaak een man alleen met kinderen dat ik het normaal vind. Mijn buurmannen, meerdere, doen de was zelf, velen verzorgen in en rondom het huis. De boodschappen van vriendinnen wordt verwacht dat ik deze draag en dat zie ik bij anderen ook. Ook zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook ik geef mijn ogen de kost en zie genoeg, het is niet altijd zwart/wit. In Nederland was de rolverdeling ook traditioneel en dat verandert de laatste 40 jaren, maar ook daar heb je nog velen welke geen vinger uitsteken in een relatie of huishouden en/of men hanteert ouderwetse opvattingen wat rolverdeling betreft. Vele Thaise mannen in een relatie werken elders vaak ver weg binnen Thailand of in het buitenland als gastarbeider, en dragen bij aan het gezinsinkomen, ook weer verantwoordelijkheidsgevoel. Al met al kun je het negatief zien wat Thaise mannen betreft maar er is ook genoeg positiefs te vermelden, en zo komt dat ook in Nederland voor. Stereotypering van de Thaise man zonder dat er goede onderbouwing en onderzoek, laat ik het daar maar bij houden vandaar dat ik ook de andere kant belicht met voorbeelden uit de praktijk.

   • Chris zegt op

    beste Ger
    Jij woont blijkbaar in een gegoede wijk met Thais uit de middenklasse. En ja, ik zie ook vooramelijk jonge mannen (mijn voormalige studenten, die nu getyrouwd zijn en kinderen hebben en die ik volg op Facebook) die een ander rolpatroon hebben. Maar in het traditionele Thaise patroon is dat nog niet doorgedrongen.
    Als ik naar buiten kijk en dan naar je eerste linea vervang ik het woordje man door vrouw en vrouw door man. Woon nu sinds 1 jaar in UdonThai en de hele famiie verwacht van mijn vrouw dat ze het his schoonhoudt, de boodschappen doet en betaalt, de was doet en ook nog voor schoolgaande kinderen zorgt als die vakantie hebben. En de Thaise mannen zijn hier niet ziekof invaide.
    Overigens zijn er hier meer Thaise vrouwen die in het buitenland werken dan mannen.

 6. André Deschuiten zegt op

  Beste Thailandbloggers,
  Ik ben niet getrouwd met een Thaise vrouw door omstandigheden, zij was vroeger getrouwd met een vriend van mij die nu al meer dan 10 jaar is te komen overlijden. Steeds had zij mij gezegd dat ze met mij wilde samenwonen eens haar man zou komen te overlijden.
  Haar overleden echtgenoot deed bijzonder weinig in het huishouden, het leeftijdsverschil tussen haar en haar overleden echtgenoot was heel groot, meer dan 15 jaartjes verschil.
  Toen haar echtgenoot kwam te overlijden, heeft het zeker 1 jaar geduurd vooraleer wij een koppel werden, ons leeftijdsverschil is enkele dagen en zij doet alles voor mij net zoals ik alles doe voor haar in het huishouden, doch steeds hoor ik : lieverd gelieve mij niet te helpen in het huishouden, dat zijn werkjes voor haar, sorry kan het echt niet over m’n hart krijgen dat ik haar niet mag helpen; Ik stofzuig en doe de afwas spontaan, onderhoud de tuin want zij doet de hof met allerlei planten, groenten, alleen heeft ze geen benul van aantallen. We hebben allerlei soorten tomaten, reeds geplukt en nog aan de tomaatstruiken en dit voor zeker 10 leger-regimenten, wij hebben drie grote kofferdiepvriezers vol met tomaten in alle geuren en kleuren en smaken tot zelf tomaten die als je ze eet smaken naar ananas en aardbeien, heel speciaal. Eén ding, wij zijn beiden geen 20 jaar meer maar op seksueel gebied kan noch zij noch ik klagen, soms tot driemaal per dag, hopelijk gaat dat met de tijd afnemen, soms ben ik echte zombie als julie begrijpen wat ik bedoel. Soms zou ik haar durven te vragen : lieverd nu niet, eerst wat werken voor onze boterham waarop zij nagenoeg altijd zegt dat liefde bedrijven ook een boterham is. Ik heb haar nog nooit horen zeggen dat zij geen goesting heeft, zijn alle Thaise vrouwen zo, amai amai amai zeg. Het is m’n eerste vrouw, zijn de West-Europese vrouwen ook zo, denk het niet, er zouden veel minder echtscheidingen zijn.
  Wij hopen samen nog vele jaartjes door te brengen, zelfs tot ons pensioentje ….
  Groetjes Thailandbloggers
  André

  • Roger zegt op

   Kom je hier nu echt opscheppen over jullie sexleven (3 maal per dag …), daar hebben we absoluut geen boodschap aan.

   En de stelling dat een leeftijdsverschil van 15 jaar héééél groot is gelukkig je persoonlijke mening. Heel wat Farang zijn gehuwd met een jongere dame en de meeste echtgenotes hebben daar absoluut geen probleem mee. Ik ken een aantal koppels waar het leeftijdsverschil zelfs een pak meer is – en die zijn perfect gelukkig.

 7. Chris zegt op

  Ben het met de meeste redenen wel eens.
  Interessanter is om je af te vragen waarom dat zo is. Of beter: waarom lukt het Thaise vrouwen niet zo gemakkelijk om een Thaise man te vinden die bij ze past.
  Ik heb de indruk dat dat veel te maken heeft met de druk die op jongeren wordt uitgeoefend om te trouwen zodra men 20 ot 25 jaar oud is. Als men in deze periode al een vriendje of vriendinnetje heeft, gebeurt veel contact in het geniep en samen wonen op die leeftijd is uit den boze. En als het in de buitenwereld komt, wordt er meteen gedacht aan trouwen. Van een periode waarin men elkaar kan leren kennen of eventueel samenwonen zonder de druk van een huwelijk is niet echt veel sprake. Dat geldt voorzover ik kan zien voor alle sociale geledingen. Als mijn studenten (eigenlijk allemaal uit gegoede kringen) al min of meer samenwoonden (twee kamers maar wel met elkaar slapen een paar dagen per week), wisten de ouders daar niks van.
  Uit elkaar gaan als de ouders van de relatie in wording wisten, is een nederlaag. De meeste Thaise vrouwen vervolgens met ene man die ze niet zo goed kennen. En die er wellicht aardig uitziet, een redelijk toekomstperspectief heeft of door ouders ten sterkste is aanbevolen.
  Het is aan het veranderen, maar heel langzaam. Het vergt immers nogal wat moed om je als ‘kind’ tegen je ouders te keren.
  In mijn eigen leven kwamen mijn katholieke ouders mij niet meer bezoeken toen ik – als student – ging samenwonen zonder te trouwen. En dat is nog maar 50 jaar geleden en in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website