In 2005 hoefde je nog geen examen af te leggen in het land van herkomst en kon je gewoon een MVV procedure opstarten. Je kon toen, en dat kan nu ook nog steeds, de MVV kosteloos opstarten in Nederland of in het land van herkomst (echter dit laatste kost meteen een hoop geld).

Ik heb de MVV procedure dus opgestart in Nederland. Pas bij een goedkeuring krijg je de rekening, destijds 830 euro, gepresenteerd. Alle papieren had ik uit Thailand ontvangen, de geboorteakte, uittreksel waaruit bleek dat mijn toekomstige partner niet gehuwd was, verklaring van goedgedrag, kopieën van het paspoort etc. Alles voor zover vereist, vertaald in het Engels en gelegaliseerd door buitenlandse zaken van Thailand.

De hele bups gaat op de post en dan begint het ’zenuwslopende’ wachten. Ik had al van vele voorgangers gehoord dat je altijd vragen kon krijgen en dat je foto’s moest overleggen en weet ik wat allemaal kon verwachten. Maar niks kwam er vanuit de IND. Alleen na 2 maanden al een goedkeuring. Verrassing en blijdschap alom, want ik kende al veel van die nare verhalen van anderen. Dus de rekening betaald en een ticket gekocht om haar op te halen. Nog bewust geen ticket voor haar gekocht, want de MVV was weliswaar goedgekeurd, maar nog niet in handen.

Op naar Thailand, op naar de ambassade. Zo groot als de blijdschap was, zo groot de teleurstelling. De ambassadeur zelf belde en deelde mede dat hij weigerde de MVV te overhandigen. Er waren volgens hem procedurefouten gemaakt door de IND. Deze had vragen moeten stellen en ik had bewijs moeten overleggen waaruit bleek dat wij (mijn partner en ik) een relatie hadden. Daar had ik natuurlijk niet echt een boodschap aan. Ik had een goedkeuring, betaald en stond in Bangkok. Ik zag het niet zitten om voor fouten van de IND op te draaien en vroeg aan de ambassadeur hoe hij dacht dit op te lossen. Hij wilde nadenken en zou erop terug komen.

Op naar Nederland

Na een weekendje wikken en wegen, kwam het verlossende telefoontje en gaf de ambassadeur toch de MVV af. Hij had begrip voor de situatie waarin ik was beland en was van mening dat dit niet over mijn rug moest gaan. Even nog snel ergens een reisverzekering afgesloten voor de eerste 3 maanden en de MVV kon opgehaald. Het ticket kon gekocht worden en we konden samen (na eerst vakantie vieren in Thailand) terug naar Nederland. Er bestaan trouwens twee MVV’s eentje voor 3 maanden multiple entry en eentje voor 6 maanden single entry. Met de eerste kun je via elk Schengenland naar Nederland reizen met de tweede kun je alleen in Nederland binnenkomen en 6 maanden lang Nederland niet uit, of je kunt weer opnieuw beginnen met de MVV-aanvraag. Dus let daar op als je de papieren invult en je MVV aanvraagt.

Vreemdelingenpolitie?

Bij aankomst in Nederland op Schiphol is het eerste dat men je daar vertelt dat je partner zich binnen 3 weken bij de vreemdelingenpolitie moet melden. Thuis aangekomen dus maar even naar de politie, maar waar zit in vredesnaam de vreemdelingenpolitie? Ik had en heb nog steeds geen idee. De politie vertelt me dat dit allemaal niet meer nodig is en dat mijn partner zich bij de gemeente moet melden. Dit ging alleen op afspraak.

Maar binnen een week zitten we bij de gemeente en moeten we weer alle papieren overleggen en vindt de inschrijving plaats in het bevolkingsregister. Tevens wordt een verblijfsvergunning aangevraagd. Kosten: toen 190 euro, nu al ruim 300 euro. Ik had ook kunnen wachten met inschrijven, immers we hadden een MVV die 6 maanden geldig was. Maar dan (daar kwam ik pas later achter) zouden de in Thailand gelegaliseerde documenten niet meer geldig zijn. Ze zijn maar 6 maanden geldig na datum afgifte. Let daar dus op, vooral als de procedure bij de IND te lang heeft geduurd, loop je kans dat je die documenten weer opnieuw in het land van herkomst kunt gaan halen. Iets wat een neef van mij is overkomen. Je kunt dan van geluk spreken als je een multiple entry MVV hebt aangevraagd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Naar Nederland – het ‘feest’ kan beginnen (1)…”

 1. HansNL zegt op

  Ik vraag me af hoe dat zou gaan als je al gehuwd ben.
  Is deze manier dan ook mogelijk?
  Of zit je dan vast aan de “inburgerings”cursus volgen in Thailand.

  • Thailandganger zegt op

   Huwelijk of geen huwelijk je bent helaas verplicht om in te burgeren.

 2. faranguan zegt op

  Wij hebben hetzelfde traject doorlopen.
  Toen we bij de IND kwamen om de VVR op te halen had ik geen origineel uitreksel GBA van de gemeente van mezelf. Die had ik natuurlijk wel al opgestuurd met aanvraag MVV ook naar de IND, maar er moest weer een nieuwe komen. Gelukkig mocht ik die ook nasturen maar volgens de beste man had hij ons ook kunnen verzoeken om weer terug te komen met het papiertje . Het is echt een heel ambtelijk apparaat dat IND, maar goed het is te doen. Let wel op met het uitstellen van het halen van de VVR omdat je ook op basis van de MVV 6 maanden kunt blijven, volgens mij blijft je partner dan zolang zonder burger service nummer wat zijn nadelen kan hebben, je hebt het immers nodig om belasting te kunnen betalen en voor je ziektekosten verzekering.
  Veel succes verder Ghostwriter en je partner

 3. kalebath zegt op

  goed dat dat zecht van die gba want was vanplan ook een kopie van mijn zelf mee te nemen volgende week hoop dat ik nog ff snel een werkgevers verklaring kan laten maken op het werk volgende week want die had ik ook al met de aanvraag mee gestuurd.

 4. Rien Stam zegt op

  Natuurlijk ligt het aan mij.

  Maar met mij zullen er vast meerdere zijn die zich afvragen;

  ” Waar staan die afkortingen IND, WR en MVV voor.????? ”

  Alvast B.V.D. dat is Bij Voorbaat Dank.

  • Thailandganger zegt op

   B.V.D. = ? 🙂 Sorry geintje.

 5. Thailandganger zegt op

  MVV = Machtiging Voorlopig Bedrijf
  IND = Inlichtingen en Naturalisatie Dienst.
  WR? heb ik niet zien staan.

  Maar even googlelen helpt…

  • faranguan zegt op

   Bijna goed,

   IND is Immigratie en Naturalisatie Dienst.
   Als je je partner voor langere tijd naar Nederland komt, mogelijk voor immigratie dan beslissen zij of dat goed is.
   Je moet dan een MVV aanvragen. Dat is een machtiging voorlopig verblijf.
   wanneer je als reden gezinsvorming opgeeft moet je hen overtuigen dat dat de werkelijke reden is. Het mvv bied je de mogelijkheid om in een Schengen land Europa binnen te komen. Als je dan nog een VVR (vergunning regulier verblijf) gaat halen dan krijg je van de gemeente een BSN (burgerservice nummer) en mag je een jaar blijven en ook netjes belasting betalen (of terugkrijgen).

   • Thailandganger zegt op

    Ja natuurlijk je hebt helemaal gelijk. Ik zat even te suffen. Inlichtingen? hoe kom ik erbij? En bedrijf, Verblijf. Het wordt tijd voor een nieuwe bril. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website