De Amerikaanse schrijfster en producer Barbara Gordon schreef in 1988 het boek “The Jennifer Fever’, over oudere mannen en jongere vrouwen.

Als ik in Thailand rondkijk, schiet me dat boek weer te binnen. Ik interviewde Gordon in 1989 in haar fraaie appartement in New York. Onlangs nam ik haar boek  bij toeval weer ter hand. Ik citeer enkele van de alinea’s die ik destijds heb aangekruist.

Een oude bok lust wel een groen blaadje, zeggen we in Nederland. Barbara Gordon, nu in de tachtig, was ooit zo’n groen blaadje en kan er dus uit ervaring over meepraten. Haar boek ‘The Jennifer Fever’ begint met de mop van een tachtigjarige, die enthousiast bij de dokter verhaalt over zijn nieuwe vriendin van 25.

De seks is geweldig en ga zo maar door. De arts waarschuwt de oude man voor ziektes op zijn leeftijd en zelfs een hartaanval. Waarop de grijsaard zegt: “Weet ik dokter, als ze sterft dan sterft ze…”

Een ‘Jennifer staat in het boek van Gordon voor een ‘jong meisje’. Het was jarenlang de meest gebruikte voornaam in de VS. Een geïnterviewde man merkt op: “Dus nemen ze een jonger meisje. Het is een verregaand geprogrammeerd spel. Zij speelt een spel, zegt dingen die gelul zijn, slaat wartaal tegen hem uit, waarvan het meisje weet dat het gelul is en die kerel weet dat het gelul is, maar hij luistert naar het meisje, wetend dat ze bezig zijn elkaar voor de gek te houden…

Iedere man spreekt er over alsof hij de eerste man ter wereld is die ontdekt dat zijn Jennifer alle levensbevorderende voordelen van een drug belichaamt: een elixer voor lichaam en geest.” Een regelmatige bezoeker van horeca-etablissementen in Thailand zal zulks bekend voorkomen.

Gordon refereert aan de psycholoog Gutmann, die stelt dat het mannen bij het verlaten van hun vrouw niet zo zeer te doen is om de seksuele potentie te verhogen, maar eerder omdat de echtgenote van middelbare leeftijd nu weigert om in de schaduw van haar man te leven. Gutmann verwijt dat de vrouwen niet, maar beschrijft het onvermogen van de mannen om dat te accepteren.

En de Jennifer/Lek/Dao/Kai is in dat opzicht minder veeleisend, meer bewonderend. Zij kan hem zich meer ‘mannelijk’ laten voelen. De man wil geen ‘moeder’.  Ze nemen afscheid van hun vrouw, zodra deze hen ‘pa’ gaat noemen en hij haar ‘ma’. Zo hoort dat in de Freudiaanse wereld nu eenmaal. Terwijl de jongere vrouwen juist op zoek zijn naar een replica van een van hun ouders.

Voor veel mannen van middelbare leeftijd is een jongere vrouw een fantasie en blijft ze dat ook. “Een Jennifer dient een dubbel doel. Ze is verder weg van de moeder, verder weg van de dood.”

Een andere psycholoog merkt op: “Een volledig ontplooide vrouw heeft de neiging angst op te roepen bij de man die zich onzeker voelt. Niet in staat om een veelheid van krachten, verenigd in een vrouw, aan te kunnen…beschouwt hij maagdelijke vrouwen als dienstig, terwijl seksueel volwassen vrouwen slecht en destructief zijn.

Volgens veel ondervraagde mannen, vaak nog getrouwd toen ze een jongere vrouw ontmoetten, is bewondering op middelbare leeftijd een ’emotioneel reddingsvlot’. De angst voor pensionering is moordend. Mannen vragen zich af: is dit alles? Hoe kan ik wat frivoliteit krijgen, wat mafheid, wat fantasie?

Gordon maakt melding van het verschijnsel ‘trofee-vrouw’, die je trots kunt showen aan vrienden die nog wél bij hun eerste vrouw zijn. Sommigen noemen het vrijen met een veel jongere vrouw ‘een vorm van gedoogde incest’.

Overigens interviewt Gordon ook de verlaten vrouwen en rept over de ongelooflijk ernstige psychische gevolgen die het heeft om voor een jongere vrouw te worden ingeruild. Veel antwoorden zullen gescheiden Nederlanders bekend in de oren klinken.

Gordon, tot slot: “De Jennifer-koorts is een échte koorts. De gevoelens die hij produceert, zijn verhit. Nooit de kilte van de onverschilligheid, altijd de hitte van de lust, van het hunkerende vlees, van de strijd tegen de dood, van de worsteling om jong te blijven, en soms de knagende gewetenswroeging…..Hoewel het slechts een zinsbegoocheling kan zijn, het ijlen van de koorts, kunnen zij zich er zelfs van overtuigen dat ze kunnen leren hoe ze onder water kunnen leven.”

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

9 reacties op “Het groene blaadje: oudere mannen en jongere vrouwen…”

 1. Tino Kuis zegt op

  Zo zie je maar weer hoe de Amerikaanse situatie niet zo veel verschilt van de Thaise.

  Ik vind het altijd fascinerend te zien hoe we naar vrouwen kijken. Soms als lustobject, soms als lieve, zorgzame vrouw en moeder, soms als een krachtige, gemene heks of geest. Vrouwelijke geesten in Thailand, als Mae Nak en de takian-geest, zijn sterk, egoistisch, angstwekkend en gemeen.

  Misschien zijn wij mannen wel een beetje bang voor vrouwen, en moeten we die angst overwinnen door verheerlijking of machtsuitoefening.

 2. Louis zegt op

  Er komt nog iets anders bij kijken. Een man heeft meer last van zijn hormonen. Voorbeeld ,een mooi meisje komt op de tram naast jou zitten, en wil mannen hebben last van onze hormonen terwijl een vrouw dat niet heeft. Ze vind je een mooi even man maar dat is ook al. Ook een man is sexueel langer actief dan een vrouw. Bij veel vrouwelijke veertigers gaat het bergaf terwijl een man eind zestig is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

  • 't zonnetje zegt op

   Wel een beetje raar dat een man meer last van hormonen heeft wat natuurlijk kan maar als de mensen aanleiding toe geven zou het kunnen zijn. Zou het niet zo kunnen zijn dat iemand wat wil en dit een manier vindt om iets te willen? Maar ja als man zijnde kan ik voor mij eigen praten en niet voor iemand anders of voor het vrouwelijke geslacht, of ik moet andere mensen of boekjes lezen waarvan de vraag is klopt het wel wat er beweerd word en is het niet als zoveel achterhaald.

   • Tino Kuis zegt op

    De hormonen bij vrouwen wisselen sterk. In de eerste weken na een menstruatie is het oestrogeengehalte hoog en heeft de vrouw ook sterke seksuele verlangens, daarna, na de eisprong, veel minder. Ook vrouwen hebben een soort testosteron in hun lichaam dat de geslachtsdrift kan aanwakkeren.

    Vrouwen kijken evenveel naar knappe, jonge en gespierde mannen als mannen naar vrouwen. Ze zullen het alleen niet zo gauw toegeven. Dat doet een nette vrouw toch niet….?

    • Khun Peter zegt op

     Ik weet er alles van Tino. Het is als knappe man ook niet prettig om constant begluurd te worden. Haha

 3. niek zegt op

  We moeten ook weer niet te moeilijk doen over de psyche van de oudere man en er te veel achter zoeken.
  Ik ben zelf een oudere man en ken dus ook veel andere oudere mannen met hun veel jongere Thaise vriendinnen of echtgenoten en heb sterk de indruk dat het bij veel oudere mannen gaat om een zekerstelling van toekomstige mantelzorg.
  En dan worden er ook minder hoge eisen gesteld aan allerlei communicatieve, psychologische en sexuele eisen waaraan een ideale relatie zou moeten voldoen.
  In de meeste gevallen hebben die oudere mannen dat allemaal wel zo’n beetje gehad en zijn dol blij met wat ‘rust in de tent’.

 4. niek zegt op

  Ik denk ineens aan die prachtige film van Woody Allan ‘Husbands and Wives’, met in de hoofdrollen o.a. Liam Leeson en Sydney Pollack, waarin hij op geestige en zijn bekende ironische wijze de draak steekt met mannen, die kiezen voor een veel jongere vriendin.
  En daarmee draagt hij bij aan de cliché’s die daarover bestaan, maar uiteraard toepasbaar zijn voor een bepaalde categorie ouderen.

 5. Jasper zegt op

  Dit stukje met stijgende verbazing gelezen. Dan zie ik het: “herplaatst bericht” . Sociaal psychologische informatie uit de tweede helft van de vorige eeuw is net zoveel waard als de krant van gisteren: niet alleen oud nieuws, maar ook nog eens achterhaalde onzin. Freud ligt allang op de rokende puinhopen van de opvattingen omtrent de (interpretatie) van de psyche, en zo ook het beeld van de (oudere) vrouw als de hoedster van de moraliteit, de aarde-moeder en de wijze.

  Zowel mannen als vrouwen lusten wel een jong hapje. Nooit van Cougars gehoord, of het veelvuldige bezoek van oudere europese vrouwen aan west-afrika?
  Samen oud worden kan best mooi zijn. Persoonlijk zit ik liever achter de thaise geraniums met een aantrekkelijke, jongere, zorgzame vrouw die mij verder met rust laat.
  Ik heb in mijn jeugd al een moeder gehad, en heb geen behoefte oud te worden met een tweede.
  Maar verder ieder zijn meug!

  • boodhaa zegt op

   Ik heb in mijn jeugd al een moeder gehad, en heb geen behoefte oud te worden met een tweede.
   Een geweldige uitdrukking waar ik 100% achter sta.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website