Bali – Indonesië

Veel mensen die ik spreek en voor de eerste keer richting Azië gaan, twijfelen tussen Bali of Thailand en omdat we het hier over Nederlanders hebben, speelt de prijs natuurlijk ook een belangrijke rol.

Laten we daarom eens proberen een antwoord te geven op de vraag: Wat is goedkoper? Een vakantie naar Bali of naar Thailand?

Bali

Bali, een Indonesisch eiland, staat bekend om zijn vulkanische landschappen, weelderige rijstterrassen en adembenemende stranden. Het eiland heeft een unieke cultuur die diep geworteld is in het hindoeïsme, zichtbaar in de levendige traditionele dansen, talrijke tempels en rijke kunsthandwerk. Als populaire toeristische bestemming trekt Bali bezoekers aan met zijn idyllische stranden, uitstekende surfplekken, en het spirituele centrum Ubud, beroemd om zijn yoga en meditatie retraites. Het tropische klimaat van Bali met een duidelijk droog en regenseizoen maakt het jaar rond een aantrekkelijke bestemming. De mix van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom maakt Bali tot een favoriet onder reizigers van over de hele wereld.

Thailand

Thailand, gelegen in Zuidoost-Azië, is een land dat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed, levendige straatvoedselcultuur, en prachtige landschappen variërend van weelderige jungles tot idyllische stranden. De hoofdstad Bangkok is een bruisende metropool met beroemde tempels zoals Wat Arun en het Koninklijk Paleis, naast moderne winkelcentra en nachtleven. Buiten Bangkok bieden steden als Chiang Mai en de eilanden Phuket en Koh Samui een scala aan ervaringen, van historische tempels en rustige berglandschappen tot levendige stranden en duikplekken. Het Thaise klimaat is tropisch met een nat en een droog seizoen, wat het land het hele jaar door aantrekkelijk maakt voor toeristen. Thailand staat ook bekend om zijn gastvrije bevolking en wordt vaak het ‘Land van de Glimlach’ genoemd.

Thailand

Een vakantie naar Bali of naar Thailand?

Accommodatie

Beginnend met accommodatie, hangt de prijs in beide bestemmingen sterk af van de locatie en het soort accommodatie. In Thailand kun je gemakkelijk goedkope hostels en budgethotels vinden, vooral in gebieden zoals Bangkok en Chiang Mai. Bali, een eiland van Indonesië, biedt een vergelijkbaar scala aan opties, met veel betaalbare verblijven in plaatsen zoals Kuta en Ubud. Echter, over het algemeen kan Bali iets duurder zijn, vooral in populaire toeristische gebieden.

Eten en drinken

Als het gaat om eten en drinken, zijn zowel Bali als Thailand paradijzen voor foodies. Straatvoedsel en lokale eetgelegenheden zijn in beide bestemmingen zeer betaalbaar. Thailand staat bekend om zijn straatvoedselcultuur, met heerlijke gerechten zoals Pad Thai en Tom Yum Goong die voor een paar euro te verkrijgen zijn. Bali biedt ook een verscheidenheid aan lokale en internationale keukens tegen redelijke prijzen, maar drankjes en alcohol kunnen er duurder zijn dan in Thailand.

Vervoer

Qua vervoer zijn beide bestemmingen relatief goedkoop. In Thailand is het openbaar vervoer zoals bussen en de Skytrain in Bangkok erg betaalbaar. Motorfietshuur is ook populair en kosteneffectief. Bali vertrouwt meer op taxiservices zoals Grab en Gojek, en hoewel deze diensten betaalbaar zijn, kunnen ze duurder uitvallen dan het openbaar vervoer in Thailand.

Activiteiten

Beide bestemmingen bieden een breed scala aan betaalbare activiteiten. In Thailand kun je genieten van tempelbezoeken, stranddagen en marktverkenningen tegen lage kosten. Bali staat bekend om zijn surflessen, yogaretreats en culturele tours, die variëren in prijs, maar over het algemeen betaalbaar blijven.

Prijsvergelijkingen tussen Bali en Thailand

1. Accommodatie

 • Budget hostel: In Thailand kun je een bed in een gedeelde kamer vinden vanaf ongeveer €5 tot €10 per nacht. In Bali starten prijzen voor vergelijkbare accommodatie rond de €7 tot €12 per nacht.
 • Middenklasse hotel: Een standaard tweepersoonskamer in Thailand kost gemiddeld tussen €20 en €40 per nacht. In Bali liggen de prijzen iets hoger, ongeveer €25 tot €50 per nacht.

2. Eten en drinken

 • Straatvoedsel: Een maaltijd van een straatverkoper in Thailand kost vaak tussen €1 en €3. In Bali, zijn de prijzen vergelijkbaar, maar enigszins hoger, rond de €2 tot €4.
 • Restaurantmaaltijd: Een gemiddeld diner in een Thais restaurant kost ongeveer €5 tot €10, terwijl je in Bali voor een soortgelijke ervaring ongeveer €7 tot €12 betaalt.

3. Vervoer

 • Openbaar vervoer: Een rit met de Skytrain in Bangkok kost ongeveer €0,50 tot €1,50. In Bali kost een korte rit met een taxi of een ride-sharing dienst ongeveer €2 tot €5.
 • Motorfietshuur: In beide bestemmingen kun je een motorfiets huren voor ongeveer €5 tot €10 per dag.

4. Activiteiten

 • Tempelbezoek: In Thailand zijn veel tempels gratis of vragen een kleine bijdrage van rond de €1 tot €3. In Bali kosten tempelbezoeken ongeveer €2 tot €5.
 • Strandactiviteiten: Activiteiten zoals snorkelen of surflessen kosten in Thailand ongeveer €20 tot €40, terwijl je in Bali vergelijkbare activiteiten kunt vinden voor ongeveer €25 tot €50.

5. Overige kosten

 • Bier: Een lokaal bier in Thailand kost ongeveer €1 tot €2 in een bar. In Bali zijn de prijzen iets hoger, rond de €2 tot €3.
 • Simkaart met data: Voor ongeveer €7 tot €10 kun je in Thailand een simkaart met data krijgen. In Bali kost een vergelijkbare simkaart ongeveer €9 tot €12.

Deze prijsvergelijkingen tonen aan dat, hoewel de kosten tussen Bali en Thailand niet enorm verschillen, Thailand over het algemeen de goedkopere optie is, vooral wat betreft accommodatie, openbaar vervoer en bepaalde activiteiten. Bali biedt echter een unieke eilandervaring die de extra kosten voor sommige reizigers waard kan zijn.

Conclusie

De keuze tussen Bali en Thailand hangt af van wat je zoekt in een vakantie. Beide bestemmingen kunnen budgetvriendelijk zijn, afhankelijk van je reisstijl en voorkeuren. Thailand kan over het algemeen iets goedkoper zijn, vooral wat betreft accommodatie en openbaar vervoer, terwijl Bali mogelijk iets duurder is, maar biedt een unieke eilandervaring. Uiteindelijk komt het neer op de persoonlijke voorkeuren van de reiziger en het soort avontuur dat ze zoeken.

De lezers kunnen het bovenstaande aanvullen met hun eigen ervaringen en bevindingen.

25 reacties op “Wat is goedkoper? Een vakantie naar Bali of naar Thailand?”

 1. detickets zegt op

  Als het enkel om Bali gaat en voor een niet al te lang verblijf reizend vanaf NL of BE, dan is de prijs van het vliegticket doorslaggevend. Dat zal naar Bali meest stukken hoger liggen en de keuze is ook nog veel beperkter als naar TH.
  Overigens is mijn indruk/memory van inmiddels zo´n 4-5 jaar terug als laatste bezoek Bali, dat het goedkoper was als TH voor hetzlefde aanbod-meest met wat betere kwaliteit, maar dan NIET in dat Kuta, maar andere plekken.
  Dus neem wat meer tijd- je bent toch met pensioen, en combineer ze- AirAsia en ThaiLion biedt volop cheap fllghts tussen die 2. En dan kan je achteraf helemaal uit eigen ervaring aanvullen en van mening verschillen.

 2. Hans de Jong zegt op

  Niet vergeten visa kosten in Bali voor 1 maand €.35,- en Thailand visa nihil voor 2 maanden. Dan bent je duurde uit in Bali voor 2 maanden €.70,- en voor 6 maanden moet je via een bureau laten zorgen
  visa 3x 120. = 360
  Bureau 3x 42 = 126
  Totaal kosten = €.486,-

  • Peterdongsing zegt op

   Een visum voor Thailand gratis voor 2 maanden.? Knap gedaan, ik betaal toch echt € 35,- voor 2 maanden.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik denk dat hij bedoelt 30 dagen Visa exemption gratis, maar dan wel vergeet dat als je verlengt met 30 dagen om aan diezelfde 60 dagen te komen, die 30 dagen je dan 1900 Baht kost.
    En dan eigenlijk in totaal meer betaalt dan het Tourist visum van 35 Euro. 😉

    • theoweert zegt op

     Klopt, maar een visa bij arrival kost in Indonesia Bali € 35,- voor 30 dagen en is éénmalig te verlengen voor 30 dagen voor € 35,- Dus je bent voor Bali € 35,- duurder uit voor een visum.

 3. jenny zegt op

  De informatie klopt niet . Ik ben net 2 maanden op Bali geweest daarna naar Bangkok en Pattaya . In Bangkok betaalde ik 7,50 voor een wijntje in Pattaya 3,50 . Op Bali tussen de 2,10 en 5 euro . Streetfood op Bali vanaf 0,90 eurocent in Thailand vanaf 2 euro. Ook de hotels in de middenklasse zijn ongeveer 5 euro goedkoper per nacht. Vervoer is moeilijk te vergelijken daar een ritje met de auto op Bali al snel 4 uur is en de chauffeur dus ook weer terug moet gemiddeld denk ik dat je gelijk uit komt . In Ubud is op dit moment gratis openbaar vervoer .
  gr. Jenny

 4. Henkwag zegt op

  Naar mijn idee een wat vreemde vergelijking. Namelijk, Bangkok en Chiangmai worden vergeleken met Bali, en dat terwijl Denpasar, Kuta, Ubud en Sanur qua grootte hooguit te vergelijken zijn met kleinere provincieplaatsen, dus zelfs nog een stuk kleiner als Surin, Korat, Khon Kaen etc. Ook het vergelijken van de skytrain met de o.v. ,mogelijkheden in Bali komt wat wonderlijk over. Daarnaast zou ik graag willen weten in welke Thaise bar een biertje 1 Euro (37/38 bath) kost ! Het is lovenswaardig om een poging als deze te doen, maar dan wel op juiste gronden. Dit is zo ongeveer een vergelijking tussen Duitsland (Thailand) en Texel (Bali) als vakantiegebieden.

 5. Mario zegt op

  Hier ben ik het dus absoluut niet mee eens!!
  Wij kennen bestemmingen heel goed en hebben dit jaar toch weer besloten om naar Indonesië-Bali te gaan.
  Vorig jaar alle 2 bestemmingen gedaan maar Thailand viel erg tegen. Sinds je vrij hash en lachgas mag gebruiken loopt de halve bevolking er stoned rond, het is vuil, de service is ook niet meer wat het ooit is geweest, wie wil er nou streetfood eten bij een kraampje waar het eten bereidt wordt door een vent met een joint in z’n mond en vuile handen…..een Chang biertje kost bijna 3 euro op (Bali een Bintang 1.60) en de mensen glimlachen alleen nog als je je portemonnee trekt.
  Geef mij Bali maar!!

 6. Kees 2 zegt op

  Beetje vreemd om een rit met de Skytrain in Bangkok (€0,50 tot €1,50) te vergelijken met een korte rit in taxi of een ride-sharing dienst (€2 tot €5) in Bali. Die laatste prijzen zijn in Thailand globaal hetzelfde.
  In een zgn baht-taxi in Thailand betaal je voor een rit van een paar km slechts €0.25-0.50

 7. Herman zegt op

  Een lokaal bier in Thailand voor 1 euro dat moet 20 jaar geleden zijn , je betaalt hier minimum 2 euro voor een biertje en afhankelijk van de locatie loopt dat op tot 3 a 4 euro

  • Johan Heeren zegt op

   Ik betaal in Pattaya 50-60 baht wat neerkomt op €1,35-€1,60 voor een biertje

 8. jenny zegt op

  Ik heb in mijn vorige bericht een fout gemaakt 2 liter wijn op Bali kost 16,50 in Thailand 47 euro Ik heb het dan over wijn die je in de supermarkt koopt . En wat ik ook wel een belangrijk punt vind de seks industrie . Waar je mee doodgegooid word . Ik heb respect voor die vrouwen

 9. Ger Boelhouwer zegt op

  Beste…

  Ik ben de afgelopen 3 jaar 2 maal op Bali geweest en heb sowieso veel ervaring met Thailand.
  Mijn ervaring is dat Bali gemiddeld juist wat goedkoper is dan Thailand,…hotels, eten en drinken bedoel ik dan.
  Verder kan je op Bali als toerist geen scootertje meer huren vanwege de vele ongelukken.
  Bali is zeker een prachtig eiland met een weelderige natuur. Ik ben geneigd te zeggen mooier dan bijv Phuket. Vulkanen, watervallen, jungle, de rijstterassen echt prachtig.

  Daarentegen vind ik de stranden in laat ik maar weer phuket noemen veel mooier dan wat ik heb gezien in Bali (kuta, seminyak, canggu, lovina)

  Culinair prefereer ik toch Thailand boven Bali. Verder zijn zowel de mensen op Bali als Thailand bijzonder vriendelijk.

  Concluderend zou ik zeggen;
  Ga je voor avontuur, jungle, trekking, vulkanen, watervallen, dan zou ik zeggen Bali
  Ga je voor de mooie stranden,…lekker eten dan zou ik zeggen Thailand

  Het zijn, afgezien vd vulkanen natuurlijk, verschillen in de marge

  • Wim Krämer zegt op

   Scooter huren op Bali als toerist is echt geen probleem. Wij huren NU 7 weken een scooter. Overal gewoon mogelijk

 10. Chris zegt op

  Bij de keuze van vakantiebestemming spelen de kosten een ondergeschikte rol. Onderzoek naar de keuzen van vakantiebestemming bewijzen dat keer op keer. De informatie in deze posting mag dan leuk zijn, het heeft geen enkele invloed op de keuze. Er zijn overigens genoeg mensen die dit nodig hebben om achteraf hun keuze te rationaliseren. Achteraf bezien kan een vakantie goedkoop of duur uitvallen maar tevoren weet men dat eigenlijk nooit en het doet er ook weinig toe. Er is wel sprake van een vorm van vakantiebudget maar dat wordt eigenlijk altijd overschreden, vooral als het leuk was.
  Naast de prijzen van de vliegreis (bij vere bestemmingen) en de accommodatie gaat eigenlijk geen enkele vakantieganger tevoren zoeken naar de prijzen van openbaar vervoer, eten en drinken en allerlei activiteiten (tenzij een activiteit de hoofactiviteit is zoals duiken of skien). Laat staan dat de vakentieganger die prijzen dan vergelijkt met een mogeijk andere bestemnming en daarop zijn keuze baseert. Wees gewoon eerlijk.
  En dat is ook niet zo raar om verschillende redenen als men ook nog eens bedenkt dat veel vakanties (of cruciale onderdelen daarvan) een paar maanden tevoren moeten worden geboekt :
  – prijzen varieren met de dag, per lokatie en per seizoen
  – er zijn nagenoeg overal duurdere en goedkopere varianten te vinden
  – de wisselkoers kan nog en rol spelen bij het prijsniveau en die is nauwelijks te voorspellen.

 11. Adri zegt op

  Bali absoluut mijn voorkeur, mede doordat ik op Bali vaak een accommodatie huur in de vorm van een privé villa, met uiteraard personeel, die zijn in Thailand duurder en veel minder beschikbaar. Dit klinkt duur en decadent, maar heel variërend in prijs, kleine villa heb je voor 300€ per week. Bali is net wat gemoedelijker, Thailand opdringerige verkopers, alles wat je doet moet je onderhandelen anders betaal je veel te veel, op Bali heb je daar minder last van.

 12. Philippe zegt op

  En zo heeft iedereen zijn mening .. en verder zijn er terechte opmerkingen over vergelijkingen die geen steek houden zoals 1€ voor een biertje in Thailand.
  Qua opmerking zou ik graag toevoegen dat als men Thailand in zijn globaliteit neemt men ook Nusa Lembongan, Ceningan en Penida er moet bijnemen die Bali symboliseren zoals weleer.
  Mvg

 13. bennietpeter zegt op

  Niet te vergeten, Bali is Indonesië, het is verboden sex te hebben als je niet getrouwd bent.
  Zou ook gelden als je toerist bent.(?)
  Kan dus aardig oplopen in boetes en gevangenis straffen.
  Wil je dat voorkomen, heb je dus aparte kamers nodig voor een ieder.
  Een eeuwigheid geleden dat ik er was, vond vooral het noorden mooi en toen was het niet echt duur.
  Mocht ooit op tv eens tukje zien dat Bali flink plastic problemen in de zee had en dat is dan een afknapper.
  In 2013 zat ik in Bohol(Filipijnen), water prachtig blauw, echter zwom in het plastic, afknapper.
  Maar ja, wat wil je als er per jaar 9 miljoen ton plastic in zee wordt gedumpt.
  Times are changing en zo ook in Thailand, waar ik nu sinds jaren naar toe ga.

  • Stan zegt op

   Als ze zich daar op Bali aan die wetten zouden houden dan liepen er daar nu niet duizenden meiden van plezier rond…

 14. Stefan zegt op

  12 jaar terug hadden wij een reis naar Phuket. Toevallig zag ik dat AirAsia vluchten had van Phuket naar Bali voor de prijs van 80€ h/t. Een no brainer. In Bali vond ik het toen duurder qua hotels en restaurants. De dag na aankomst bleek er een cultureel/religieus feest te zijn. Ietwat schoorvoetend vroeg ik of ik foto’s mocht nemen. Ik moest wel foto’s nemen. Mannen, vrouwen en kinderen in prachtige kledij stonden meteen klaar met een big smile. Iconische foto’s genomen. Nog vriendelijker dan in Thailand. Wegen zijn smal. Restaurants en streetfood vind ik lekkerder en aangenamer in Thailand.
  Mijn reistip is : combineer Thailand en Bali. De vluchten tussen die 2 zijn duurder geworden en kosten minstens 120€.

 15. Mister BP zegt op

  Ik vind de vergelijking niet kloppen. Allereerst is Bali overgewaardeerd, zeker qua natuurschoon. Sulawesi biedt hetzelfde maar dan veel mooier zoals de rijstvelden. Bali is het duurste stukje Unsinesië. Dat geldt zeker niet voor Sulawesi. Im een idee te geven. Eten in een plaatselijk restaurantje kost je 23000 roepia pp (1,38) In bali kun je nu niet meer zo maar een scooter of auto huren en het eiland wordt bijna overlopen door toeristen. Dat geldt niet voor Sulawesi. Mijn pleidooi is stop met het bewieroken van Bali.

 16. Maltin zegt op

  De twee bestemmingen met elkaar vergelijken op basis van losse vliegtickets en hotelboekingen zal niet veel verschillen.
  Pakket reizen daarentegen zijn voor Bali aanzienlijk goedkoper, soms wel 300 tot 500 euro pp. voor vijftien dagen.
  Verblijfskosten (eten en drinken) zijn voor Bali ook lager,
  Tenzij je in Thailand tosti’s en bier koopt in de supermarkt, maar bier drinken op de stoep van de 7-11 is tock een beetje ordinair.

 17. John Chiang Rai zegt op

  Er van uitgaande dat de meeste landen in Zuid-Oost Azië niet echt duur zijn, vindt ik de vraag opzich reeds een beetje vreemd.
  Normaal zou je kunnen vragen,in welk land is het beter vertoeven, interessanter, veiliger , of heb je het gevoel dat je als toerist ook echt welkom bent.
  Omdat de prijzen niet echt veel verschillen, en de meeste toeristen gewoon een land bezoeken, omdat ze nieuwsgierig zijn naar een bepaalde cultuur,eilanden,stranden of bevolking etc. kun je eigenlijk helemaal geen vraag gaan stellen over de prijsverschillen.
  Het is in principe gewoon wat je zoekt, zodat je iemand die gewoon een paar wandelschoenen zoekt, ook niet gaat vragen waar het prijsverschil ligt bij een paar sport of werkschoenen.
  Ik wil niemand beledigen, maar als iemand uit mijn vriendenkring met de vraag zou komen,,waar het goedkoper is” zou bij mij meteen het gevoel komen, om met hem/haar NOOIT samen op vakantie te gaan.555
  Ik ga op vakantie naar een land, omdat ik het graag zien wil of mij hier thuis voel etc., en als een biertje of wijntje iets duurder is voor mijn geldbeurs, drink ik gewoon een glaasje minder of blijf lekker thuis, hoewel dit laatste ook niet altijd goedkoop is.

 18. Henky zegt op

  Maar pas op voor de money changers op bali.Heb het zelf mogen ervaren.Je krijgt altijd te weinig terug.Ga liever naar een gewone bank

 19. T zegt op

  Je kunt het in beide zo duur of goedkoop maken als je wil, ga je voor langere tijd houd dan ook de wisselkoersen goed in de gaten dit kan wel op termijn wat schelen.
  Verder is Thailand een land zo groot als Frankrijk en Bali een eiland zo groot als Brabant je kunt dus geen appels met peren vergelijken in Bali ben je veel sneller klaar met alles te zien, en ben je een echte strandganger en geen surfer is de kust van Bali veelal ook te wild om goed te kunnen zwemmen in de zee.
  Ik zou zeggen combineer de hoogtepunten die wil zien van beide in een reis van 4 tot 6 weken dan weet je precies wat jou het beste bevalt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website