Heb je je reis naar Thailand geboekt? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je koffer is ingepakt, je visum is geregeld en je je tickets al klaar hebt liggen. Maar ook op het vlak van cybersecurity kun je je reis naar Thailand voorbereiden. Je doet er goed aan alvast een VPN te installeren.

Wat zijn daar precies de voordelen van?

Wat is een VPN?

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Je kunt het zien als een veilige, versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en de rest van het internet. Maak verbinding met een VPN en je online activiteiten zijn direct versleuteld en worden geheim gehouden voor derden. Doordat je tijdelijk een IP-adres (vaak uit het buitenland) krijgt toegewezen, ben je lastiger te volgen. Je IP-adres verraadt normaal gesproken namelijk vanaf welke locatie je verbinding maakt.

Een VPN gebruiken is heel simpel: je neemt een VPN-abonnement af bij een aanbieder, installeert de software, selecteert de locatie waarmee je verbinding wilt maken en klikt op ‘Verbinden’. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Veilig openbare netwerken gebruiken

Wanneer je op reis gaat, ben je vaak afhankelijk van openbare netwerken. We noemen het ook wel eens ‘gratis wifi’. Denk aan de hotspots op het vliegveld, in een koffiezaak of op het treinstation. Openbare netwerken zijn erg handig om snel even wat op te zoeken, maar het is onveilig om er actief mee te internetten. Je sociale media bijwerken of je banksaldo checken, is onveilig op gratis wifi.

Openbare netwerken zijn meestal namelijk niet beveiligd. Iedereen kan erop. Doordat er geen versleuteling is, kan iedereen op het netwerk zien wat je aan het doen bent en liggen je gegevens praktisch op straat.

Dat Thailand populair is onder vakantiegangers, weten geharde cybercriminelen ook. Die zetten daarom op toeristische trekpleisters een nepnetwerk op. Je denkt dat je verbinding maakt met het gratis wifi-punt van de luchthaven, maar eigenlijk maak je rechtstreeks verbinding met een val, opgezet door oplichters, om jouw gegevens te ontfutselen. Daarmee kan identiteitsfraude worden gepleegd. Je zult niet de eerste, en zeker niet de laatste zijn die dit overkomt.

Geen overheidsbemoeienis

In Thailand is geen hevige censuur, zoals je die uit China kent, maar Thailand staat niet het bezoek van alle internetdiensten toe. Bepaalde websites zijn er geblokkeerd. De overheid houdt wel bij wat je allemaal op het internet doet. Daar voel je je misschien niet helemaal gerust bij. In Nederland zou je het niet fijn vinden als de overheid bijhoudt wat je doet, dus op vakantie, waar je niet weet wat de overheid met je gegevens doet, al helemaal niet.

Door een VPN te gebruiken is je data versleutelt en je locatie anoniem. Het is veel lastiger om een profiel op te maken van jou als gebruiker en het is ingewikkeld om bij te houden wat je doet. Het enige wat de overheid ziet, is dat je verbinding hebt gemaakt met een VPN. Dat is gewoon legaal, in Thailand.

Besparen op vluchten en hotelkamers

Als je op je vakantiebestemming aan het kijken bent naar verdere vluchten om verder te reizen, en op zoek bent naar een hotelkamer, zul je bij je eerste bezoek aan de reiswebsite andere prijzen zien dan bij je tweede bezoek. Bij je tweede bezoek zijn de prijzen flink gestegen. Dat komt doordat de website jouw bezoek heeft bijgehouden en je nu meer wil laten betalen.

Met een VPN weet de reiswebsite niet dat je de site voor de tweede keer bezoekt. Daarom krijg je gewoon de prijzen van je eerste bezoek te zijn. Dat kan je veel geld besparen. Dan heb je de investering voor een VPN er allang weer uit.

Kortom: met een VPN internet je een stuk vrijer, anoniemer en bovendien met meer aandacht voor je privacy. Een absolute must voor je reis naar Thailand.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website